FELFEDEZŐ

A háború eseményeiről készít videókat, ezzel lett egyik napról a másikra népszerű a TikTokon egy ukrán lány

A Londonban tanuló egyetemista lett a tiktokozó fiatalok egyik legfőbb háborús forrása, milliók nézik a bombázásokról, romokról, ukránok összefogásáról készült videóit.

Link másolása

A 20 éves Marta Vasjuta másfél hete még egy teljesen átlagos fiatal életét élte. Ahogy a kortársai közül sokan, ő is aktívan használja a TikTokot, és múlt hétig ő is zenére tátogós, bulizós, utazós és a mindennapi életét bemutató videókat osztott meg. Miután azonban Oroszország megtámadta a hazáját, az ukrán lány úgy döntött, inkább az Ukrajnában zajló eseményekről posztol videókat, hogy a fiataloknak megmutassa, mi történik az otthonában - számolt be róla a BBC.

A lány az Egyesült Királyságban tartózkodott, amikor a háború kitört, mert Londonban jár egyetemre. Amikor meglátta az egyre sokasodó felvételeket az orosz bombázásokról az első napon, sokkolták a látottak. Rögtön elkezdett kutakodni a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, amely rendkívül népszerű Ukrajnában. Elkezdte lementegetni a telefonjára az ott talált képeket és videókat, majd úgy döntött, hogy megosztja ezeket a TikTokon, hogy a más országban élők is lássák, mi zajlik Ukrajnában.

Másnap, amikor felébredt, meglepve látta, hogy az addigi pár százas követőtábora egy éjszaka alatt sokkal nagyobbra nőtt, a videóit pedig már több milliószor nézték meg.

Mivel Marta ezt annak tudta be, hogy a tiktokozókat nagyon érdeklik ezek a tartalmak, folytatta a kutakodást és a posztolást. Vannak videó az egyes városokban történő bombázásokról, a támadások után maradt romokról, Zelenszkijről és az ukránok összefogásáról és háború- és oroszellenes tüntetéseiről is. A Kijev bombázásáról készült videóját már közel 50 milliószor nézték meg és 9,3 millióan lájkolták.

"Már kimondani ezeket a számokat is felfoghatatlan"

- mondta a BBC-nek.

@martavasyuta ???? #Ukraine ♬ bringing the era back yall - chuuyas gf
Az egyetemista mostanra az egyik legfőbb forrássá vált azon fiatalok számára, akik a háborúról akarnak tájékozódni. Már Több mint 205 ezren követik, videói pedig már összesen több mint 18 millió lájkot kaptak. A profilja bemutatkozó részében ezt írja: "Valódi felvételeket mutatok valódi emberekről".

A BBC-nek arról is beszélt, hogy sokan még az újságírókban, a hitelesített forrásokban sem bíznak, így vannak kommentelők, akik őt is azzal vádolják, hogy hamis felvételeket tesz közzé. Elmondta, hogy fontosnak tartja a tartalmak hitelességének ellenőrzését, és próbál is ennek eleget tenni, de nem profi ebben. Igyekszik olyan videókat megosztani, amelyeket neves sajtótermékek, például a BBC is hitelesített már. Ugyanakkor szerinte a többség azért nem kérdőjelezi meg az általa feltöltött tartalmakat, mert jobban bíznak benne, mint az újságírókban.

"Én ugyanolyan ember vagyok, mint ők. Csak egy 20 éves lány egy másik országból, aki eddig élete az átlagos életét. Emiatt jobban bíznak bennem és az általam közzétett videókban"

- magyarázta.

@martavasyuta Share to spread awareness!! #ukraine ♬ original sound - Marta Vasyuta

Marta nagyon aggódik az Ukrajnában élő családtagjai miatt, akikkel egyelőre nem is tud találkozni, mert nem tud hazautazni Londonból. De úgy érzi, azzal, hogy a TikTokon folyamatosan közvetíti a fiataloknak, mi történik éppen a hazájában, segít abban, hogy a világ megértse, milyen katasztrófa történik jelenleg.

"Csak azt szeretném, ha az emberek megértenék, hogy az Ukrajnában történtek nemcsak az ukránok problémája, hanem mindenki másé is"

- hangsúlyozta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Brutális fejfájása lett egy korty bortól, ledöbbent, amikor kiderült, hogy súlyos beteg
Korábban nem gondolta volna, hogy 23 évesen bárki rákos lehet. Most arra biztat másokat, hogy ha problémájuk van, azonnal vizsgáltassák ki magukat.

Link másolása

A 23 éves Izzy Fletcher az angliai Derbyben él. Tavaly egyik nap munka után beült valahova inni egy pohár bort, de annyira megfájdult a feje, hogy azonnal el is indult haza - írja a LADBible.

"Valamilyen bort rendeltem, de ahogy beleittam, azonnal megfájdult a fejem. Nagyon furcsa volt. A mellkasom összeszűkült, és azt hittem, fel fog robbanni a fejem"

- mesélte a lány. Az is megfordult a fejében, hogy az ital valamelyik összetevőjére, vagy egyenesen az alkoholra lett allergiás.

Miután megállíthatatlanul köhögni kezdett, azonnal orvoshoz ment, ahol több vizsgálat után kiderült, hogy kettes stádiumú Hodgkin-limpfómában szenved.

A Hodgkin-limpfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedését jelenti.

Először 2022 márciusában fordult orvoshoz, mióta pedig kiderült, mi a baja, kemoterápiával kezeik.

"Most már hat hónapja tart a kemó. Nagyon-nagy esélyem van arra, hogy meggyógyuljak" - nyilatkozta.

Azóta többször is megosztotta a történetét, mivel arra szeretne inspirálni másokat, hogy ne várjanak, ha valami problémájuk van, hanem azonnal menjenek orvoshoz.

"Számomra a legnagyobb tanulság az, hogy ha valami aggaszt, akkor azt azonnal ki kell vizsgáltatni. 23 évesen persze nem gondoltam arra, hogy azonnal mennem kell a háziorvosomhoz, hiszen az ember azt hiszi, hogy ebben a korban úgysem lehet komoly problémája. Arra senki sem számít, hogy 23 éves korában rákos lesz"

- mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Lecserélték a botrányt kavart tankönyv borítóján a Kölcsey–képet
Az előző képen Ferenczy István szobra volt látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, Nyáry Krisztián író, kommunikációs szakember szúrta ki a 7. osztályosoknak készült, irodalmi munkafüzet borítóját.

A fotón Ferenczy István szobra látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Ezt követően - a jelek szerint - az illetékesek gyorsan intézkedtek, és lecserélték a könyv borítóját. Ezen is Kölcsey látható, de Franz Eybl nevezetes litográfiáját felhasználva - szúrta ki a 24.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Fotók: Közel 300 kiló makkot raktározott el egy harkály egy kaliforniai ház falaiban
A rágcsálóirtó azt írta, hogy még soha nem látott hasonlót.

Link másolása

Meglepő fotókat közölt egy kártevőirtó a közösségi oldalán. Egy falba vágott nyíláson rengeteg makk dőlt ki a szobába. Mint kiderült, egy harkály volt a gyűjtögető, ami közel 320 kilós termést raktározott el magának.

A könnyűszerkezetes ház falaiba dugta az eleséget. A ház tulajdonosai csak azt látták, hogy az épület kívülről tele van lyukakkal. Erről később kiderült, hogy a madár vágta ki magának.

A makkok nyolc zsákot töltöttek meg

- írta a posztoló, aki még sosem találkozott hasonlóval.

Mikor az egyik kommentelő felvetette, hogy makkot általban a mókusok rejtenek el, akkor válaszában megírta, hogy látták, amint az „őrült” madár makkot dobál a falba a lyukon kereztül.

Forrás: abc7news.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Fotókon a vasárnap esti látványos telihold
Sokan küldtetek remek képeket, ezekből válogattunk.

Link másolása

Vasárnap este telihold ragyogta be az eget. A tiszta időben sokakat megihletett a látvány. A Szeretlek Magyarország Facebook-oldalunkon arra kértünk benneteket, hogy küldjetek fotókat róla.

Sok remek kép érkezett, ezekből válogattunk:

Pécs, Kiefer Béla
Mórágy, Flóris Boglárka
Sopron, Horváth Krisztina
Budapest, Nagy Gabriella
Kolozsvár, Tatár Tibor
Budapest, Németh Yoco
Vál, Nagy Ildikó
Miskolc, Hegyközi Lászlóné


Link másolása
KÖVESS MINKET: