hirdetés
anyukam-mondta-legjobb-videki-etterem.jpg

Ez a 10 legjobb vidéki étterem Magyarországon

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 04.


hirdetés

Bistro Sparhelt

Balatonfüred fő turistavonalaiból kieső Bistro Sparhelt régóta az Észak-Balaton legjobbja a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. Modern felfogású magyar ételei közérthetőek, de kifinomult igénnyel készülnek. A séf sűrűn változó étlap koncepciója már természetes úton jár és nagyon magabiztosan halad, főleg a környékbeli és magyar alapanyagokra építkezve. Mára az étterem a régiós alapanyagok használatát tartja az egyik legfontosabb célkitűzésének, saját biokertészettel rendelkezik, de nem riad vissza attól, hogy a kínálat színesítésének céljából ezt olykor egy-két étel erejéig felülírja. Az egész évben nyitva tartó Sparhelt gourmet konyhája méltán kedvence a helyieknek és a turistáknak is. Még sok ilyen hozzáállással működtetett éttermet kívánunk a Balatonnak!

Macok Bisztró

Eger állócsillaga, a Macok Bisztró 2019 év elején átalakuláson ment keresztül, de továbbra is jellemző rá a laza elegancia és a finom, játékos gondolkodás. A mára kiforrott, új koncepció különleges légkört ad az étteremnek, amelynek köszönhetően a konyha teljesítményén túl is szívesen visszatér ide a vendég. Egerben és az Észak-Magyarországi régióban a Macsinka János tulajdonos/séf vezette étterem kikerülhetetlen. A Macok Bisztró szerencsés ötvözetét nyújtja a hagyományos magyar konyhának és a fine diningnak. A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak, magabiztos technológiai tudásra utalnak. Az étlap közepesen széles választéka a helyi vendégigényeknek megfelelően mindig kiegészül egy szezonális ajánlattal, és az ebédmenü, továbbá az esti degusztációs menü nagyon jó ár-érték aránnyal várják a vendégeket. A marhanyakleves, az „erőteljes” húsok és a kacsa, vagy a pisztráng, a környék gombái vagy a kihagyhatatlan túrógombóc folyamatosan elérhetőek.

Tannin Resto

Kortárs zalai konyha – hangzik az étterem önmeghatározása, és valóban. Zala, Göcsej, Őrség ízei jellemzik a nemcsak Zalaegerszeg, de az egész Dunántúl egyik legjobb konyhai teljesítményét nyújtó éttermét. Időt és nem kevés munkát fektettek abba, hogy a 2017-es megnyitásuk óta kiforrta magát a konyha, és felfedezze őket a tágabb értelemben vett környék. A Tanninra az a mondás volna igaz, hogy nagyobb a lángja, mint a füstje, ugyanis imponáló szerénységgel működnek. Igazi vidéki fine dining, amit képviselnek: színekben gazdag tálalásokkal, a zöldségek gazdag, ötletes használatával írhatók le a tányérjaik, a hagyományos-lokális hozzávalók pedig új értelmet nyernek a gourmet fogásokban a kerékrépától a csicsókáig, a lazacpisztrángtól a folyami rákon át a helyi vadhúsokig. Ahogyan arra a neve is utal, nagy figyelmet fordítanak az igényes borkínálatra is. Egy igazán figyelemre méltó vidéki étterem!

Lamareda

Dinig Guide TOP100 Étteremkalauz évek óta Győr legjobb és legbiztosabb éttermének találja a Lamaredát. Az étterem Győr történelmi belvárosában mintegy félezer éves épület alapjaira épült. A kellemes hangulatú belső tér meleg színekkel és szívélyes személyzettel várja a vendégeit. A családi vállalkozásként működő étterem konyhafőnöke a tehetséges és biztos kezű Horváth Szilveszter, akinek nevével egy időben több országos szakácsversenyen találkozhattunk dobogós helyezettként. A Lamareda konyhája enyhe nemzeti konyhák „beütése” mellett karakteresen felvállalja a hagyományos magyar ízeket modernizált változatban, legyen az ’Gulyás pirított csicsókával’ vagy a ’Paprikás szürkeharcsa’, vagy akár a ’LAMAREDA máglyarakás’, de olyan, népszerű fogásokat is kínál az étlap, mint a vajban sült borjú bécsi, petrezselymes burgonyával. A kacsahúsos és kacsamájas jól készített ételeik továbbra is ajánlottak.

Ikon

Határozott elképzelésekkel bíró, motivált séfet kapott a tavalyi év nyarán Debrecen legnívósabb étterme, az Ikon. Thür Ádám séf érkezésével sok minden változott az étteremben. A régi Ikonhoz képest sokat lazult az étterem koncepciója. Az új konyhafőnök tizenhárom év után költözött haza a családjával Angliából, hogy átvegye az étterem vezetését. Az Ikon közvetlenebbre vette a hangulatot, és a fine dining menüsor mellett közérthetőbb kínálattal rendelkezik. Véleményünk szerint az Ikon konyhája még sohasem volt ilyen jó. Jó ajánlat lehet betérni akár csak egy-egy ramenlevesre (a megújult étterem egyik büszkesége), vagy a krétás, táblás ajánlatban kínált gourmet hamburgerre, mint ahogy az egész estés programnak számító, 8 fogásos kóstoló menüsorra is. Az étterem büszkesége egyébként egy hatfős séfasztal, ahol testközelből lehet végigkövetni a konyha életét és a menü készülését.


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
olasz_fank_ck.jpg

A farsangi szezon legmenőbb fánkja

Mintha virágok ülnének a tányéron... Ennek az olasz gyönyörűségnek garantált sikere lesz minden farsangi bálban.
Szép Ági receptje a ... konyhán innen - kerten túl... blogon. A fotók a blogger kizárólagos tulajdonát képezik. - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Az olasz karneváli fánkoknak számtalan variációja létezik.

A chiacchiere di carnevale nagyon hasonlít a csörögére.

Egészen ropogós, tele apró "buborékokkal". Formája ennek is igen változatos lehet, szinte házanként eltérő. Ám anno találtam egyet, ami nagyon különleges.

Sok nemzetnek megvan a maga "csörögéje". Szerencsére, mert így van bőven, amit végig lehet kóstolni.

Hiába no... A fánk mindenhol nagyon népszerű.

hirdetés
Hozzávalók:

3 db M-es tojás (150 g)

2,5 dkg porcukor

2 dl tejföl

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

3 dkg olvasztott vaj

45 dkg sima liszt

Továbbá:

liszt a nyújtáshoz

olaj a sütéshez

porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

A lisztet tálba szitáljuk és a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Alaposan kidolgozzuk, letakarva fél órát pihentetjük.

A tésztából kis diónyi, ~3 cm átmérőjű gömböket formálunk, majd ezeket alaposan lisztezett deszkán ~15 cm átmérőjű kör formára - vékonyra - nyújtjuk. A tésztaköröket megformázzuk.

A kör közepére illesztünk függőlegesen egy vékony fakanálnyelet, majd óvatosan elkezdjük körülötte megforgatni a tésztát, így kialakul a spirális minta.

A megformált tésztát óvatosan felemeljük és bő, közepesen forró olajba tesszük egyesével sülni. Közben a fakanál segítségével még addig forgatjuk a tésztát, míg megszilárdul és hólyagosodni kezd, hogy a formáját megtartsa. A fakanalat ezután óvatosan kihúzzuk a tészta közepéből.

A fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges olajat. Langyosra hűtve, porcukorral hintve tálaljuk.

Egy régi könyvtári szakácskönyvből - sajnos a címére nem emlékszem - írtam ki a receptet sok-sok évvel ezelőtt. A elkészítésnél az eredeti leírásban a fánkokat a forró olajban formázzák. Én is próbáltam, hogy a kerek tésztalapot a forró olajba teszem és ott nyomom a közepébe a fakanál nyelét és kezdem el forgatni a tésztát, hogy a formáját megkapja, de nem jött össze.

Mivel a közepesen forró olajban is igen gyorsan kezd el sülni és szilárdulni a tészta, ezért lett belőle szép, kerek hólyagos fánk, de nem virág, az biztos. Így aztán kipróbáltam szárazon formázni és így sikerült.

Ha szeretnél kincseket találni a konyhából, kertből, s azon túlról is, keresd ... konyhán innen - kerten túl... blogot a Facebookon is!

hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
lekvaros_ck.jpg

Lekváros piskótatekercs – ahogy nagymamáink csinálták

'Nagyanyám ugyanis ebben is verhetetlen volt. Sütőpor nélkül is olyan gyönyörű, magas, soha össze nem eső piskótákat tudott készíteni, hogy mindenki a csodájára járt.'
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon - szmo.hu
2019. április 02.


hirdetés

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Bár én személy szerint egy elég konzervatív beállítottságú ember vagyok, mindig érdeklődéssel figyelem a gasztronómiai trendek alakulását, változását és ha lehetőségem adódik és nem túl bonyolult a dolog, akkor szívesen ki is próbálom őket, hovatovább átültetem a saját főzési-sütési gyakorlatomba, illetve a családunk étkezési szokásaiba. Természetesen azokat, amelyek összeegyeztethetőek egy héttagú család ételfogyasztási szokásaival. Mert azért vannak olyanok, amelyek kívül esnek ezen a körön.

Ha kíváncsi vagy a receptre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
unnamed-2_2.jpg

A Mákvirágtól a Fenséges fügés mannáig – íme a Magyarország Tortája verseny idei döntősei

Melyiket kóstolnád meg legszívesebben?
Fotók: Magyar Cukrászok Országos Ipartestülete - szmo.hu
2020. február 07.


hirdetés

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Az Ipartestület olyan új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Érdekesség, hogy idén a mák, a mandula és a birs több versenyzőnél favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

Az idei döntős torták a következők:

Hunyadi krónikája – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

hirdetés

 

Tétényi áfonyás mandula - Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)

 

Fenséges fügés manna – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)

 

Mákvirág – Szívós Zita és Poór István (Major Cukrászda – Budapest)

 

CURIOSITAS – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)

 

Szegedi Boszorkány – Gyuris László és Reisinger Ferenc (A Cappella Cukrászda – Szeged)

 

A továbbjutott tortákon túl a zsűri egy „hagyományőrző különdíj” odaítéléséről is döntött, melynek nyertese a Fortissimi – Bátrak tortája, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotott Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére, a térség jellegzetes alapanyagaiból, hajdina, köles, kukorica, mák, méz, túró felhasználásával.

A Magyarország Tortája verseny több fordulóból áll.

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest.

Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a tortákat helyben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny kiírása is megjelent az Alapítvány honlapján, hamarosan az Ipartestület honlapján is elérhető lesz, várjuk a nevezéseket.

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
retro_sajtos-5.jpg

Retró sajtosroló, ahogy nagyanyáink csinálták

Gasztroforradalom ide vagy oda, ezt nem lehet megunni... Mutatjuk a receptet!
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon - szmo.hu
2019. október 26.


hirdetés

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Talán nem lepődsz meg, ha azt mondom, hogy leggyakrabban a gyerekek kedve szerint választok ételt, sütök süteményt, készítek harapnivalót. Elvégre ők vannak többségben a családunkban. Még szerencse, hogy mi a gyerekeink, így vannak átfedések az ő ízlésük és a mienk között. Ha nem is olyan sok, mint ami nekünk, felnőtteknek jól esne. De így jártunk. De van, amikor besokallunk.

Olyankor szélnek eresztjük a gyerekeinket – szerencsére van, aki befogadja őket – és kedvünk szerint vadulunk a konyhában. Megidézzük és felidézzük a régi ízeket, amelyek lehet, hogy nem teljesen kompatibilisek a mai világ elvárásaival, de évente egyszer jólesik a lelkünknek és az ízlelő bimbóinknak. Egy-egy ilyen alkalommal azonban olyan ételek recepjei is előkerülnek, amelyek bár a mi gyerekkorunkat, a mi – régimódi?! – ízlésvilágunkat idézik, de simán habzsolnák a gyerekeink is. Mert… mert olyan finomak.

Az én abszolút kedvencem nagyanyám sárga süteménye, amelynek a tetején tojássárga színű cukrozott máz ült, benne jó sok mazsolával. Kinézete alapján nem hiszem, hogy bármelyik konyha vagy cukrászda felvenné az étlapjára vagy kitenné a pultjába, és a benne található cukormennyiség sem felel meg a mai kor elvárásainak, de mit csináljak, ha nekem örök kedvenc marad.

Viszont felelősségteljes szülőként egy ilyen cukorsokknak mégsem teszem ki a gyerekeimet. Ez csak nekem jár. Nálam viszont a túlélést szolgálja.

hirdetés
Menő a retró – sajtosroló

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

1 felvert tojás

Töltelék

15 dkg szobahőmérsékletű mascarpone vagy natúr krémsajt

15 dkg ömlesztett sajt

1 csipet finom só

5 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A leveles tésztát terítsük ki magunk elé és a hosszabbik oldalánál fogva vágjuk 2 cm széles csíkokra. Ha nem áll rendelkezésünkre a roló feltekeréséhez szükség ún. cirok, akkor alufóliát tekerjük fel rudakká, kenjük meg puha vajjal és arra tekerjük fel a tésztacsíkokat úgy, hogy kis fedésben legyen mindig a tészta.

Kenjük meg a rolókat egy felvert tojással és helyezzük őket egy sütőlapra. Melegítsük elő sütőt 200 Celsius fokra alsó-felső sütésen, majd süssük világos aranybarnára a rolóinkat 15-20 perc alatt. Még melegen húzzuk ki belőlük az alufólia rudakat vagy a cirokot és tegyük félre őket hűlni.

Keverjük össze a kétféle krémsajtot és adjuk hozzá a sót, majd töltsük habzsákba. Töltsük meg a két oldalukról a rolókat, majd forgassuk a végeiket a reszelt sajtba.

Megjegyzés

Az üres rolók jól záródó dobozban pár napig eltarthatók. Hogy a töltelék miatt ne puhuljon meg a roló, érdemes csak akkora mennyiséget készre készíteni, ami egy alkalommal elfogy, így mindig friss finomság kerülhet a tányérra.

Férj kedvence viszont, a sajtos roló abszolút vállalható darab a mai világban is. Persze csak az otthoni változat, mert amilyeneket mostanában készen lehet venni, nos, azok azért hagynak kívánnivalót maguk után. És még csak nem is a tészta állagával szokott lenni a legnagyobb baj.

Sokkal inkább a töltelékkel. Pedig annyira, de annyira egyszerű, hogy nincs mit elrontani rajta. Ennek ellenére sikerül. Többször, mint nem. Hogy ezt honnan tudom?

Hát onnan, hogy Férj nem bírja ki, hogy egy évben csak egyszer(-kétszer) vesse rá magát a kedvenc retro finomságára, kivárva, hogy a gyerekek elmenjenek otthonról, mi pedig birtokba vegyük a konyhát a saját ízlésünk szerint, így aztán néha-néha elcsábul és itt-ott vesz magának egyet-egyet.

És aztán mindig megállapítja, hogy lehet, hogy az általam készített változat nem olyan szép, mint amit a sarki boltba lehet kapni, de hogy ízélményben fényévekre van tőle, az egészen biztos.

És kell ennél nagyobb dícséret?

Ha tetszett, amit olvastál, iratkozz fel a hírlevélre, vagy csatlakozz a Facebook oldalamhoz és a Mom With Five – Pont jó szülők vagyunk! csoporthoz, ahol egy szuper közösség mellett bepillantást nyerhetsz nem mindennapi ötgyerekes életünkbe is!

hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!