ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Szinte semmit nem hagy a gyerekeire a különc angol bankár, hogy motiváltak maradjanak

Dave Fishwick életéről filmet is forgatott a Netflix. Az 51 éves férfi korábban három munkahelyen is dolgozott egyszerre, hogy el tudja tartani a családját.

Link másolása

Alig hagy majd valamit örököseire egy dúsgazdag angol banktulajdonos, írja a LADbible. Dave Fishwick úgy döntött, hogy

vagyona 99 százalékát jótékony célra ajánlja fel azért, hogy a gyerekei motiváltak maradjanak az életben.

Fishwick ugyanakkor reméli, hogy ez a pillanat még odébb van, egyelőre esze ágában sincs meghalni. Az 51 éves banktulajdonos meggazdagodása előtt három munkahelyen is dolgozott egyszerre, hogy a felszínen tudjon maradni. Ezt a munkamorált szeretné átadni a gyerekeinek. Az üzletember úgy gondolja, hogy a kemény munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, és a pénz meg fogja találni azokat, akik megdolgoznak érte.

Az öntörvényű, munkászosztályból indult milliomos még a 2008-as pénzügyi válság idején indította el saját bankját.

A Burnley Savings and Loans (BSAL) egy olyan közösségi pénzintézet, mely elsősorban a helyi vállalkozások felvirágoztatását segíti.

A korábban kisbuszok értékesítéséből élő Fishwick történetét a Netflix is felkapta: a férfi életéről készült, Magyarországon egyelőre még nem elérhető Bank of Dave (magyarul: Dave bankja) című játékfilmet január 16-án mutatták be.

Ebben a videóban helikopterezés közben arról beszél, hogy az életéről készült film pár nappal a bemutató urán az első helyre került a brit Netflix népszerűségi listáján:

A különc bankár azt mondja, hogy a nagy sikerek ellenére a felesége mindig a földön tartja.

Amikor egy-egy fárasztó nap, forgatás vagy megbeszélés után hazaér, az asszony mindig azt mondja, hogy ne foglalkozzon a történtekkel, és csak vacsorázzon. A 28 éve együtt élő párnak két gyereke született, Sarah és Connor.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Tudatos döntések 2023-ban: kezdd apró lépésekkel az életmódváltást
Átlagosan minden második ember tesz egy vagy több kisebb-nagyobb horderejű fogadalmat újévkor – azonban nagyjából ugyanekkora azon célkitűzések aránya is, amelyek aztán minden igyekezet ellenére rövid időn belül megfeneklenek. Mit tehetünk azért, hogy az év végén meghozott fogadalom ne csak január végéig tartson, hanem az óhajtott megújulás valóban egy életre szóljon? Most eláruljuk!

Link másolása

Az év végi, ünnepi lakmározások után, az újév beköszöntével sokan érzik úgy, hogy elérkezett a tökéletes pillanat a szervezet felfrissítésére, megtisztítására, a vágyott alak és forma eléréséhez vezető úton való elinduláshoz. Nem meglepő, hogy a leggyakoribb újévi fogadalmakhoz kötődő elhatározásokat is főként az életmódváltáshoz kapcsolódóan hozzuk meg: több sport, szigorú diéta, szabadban töltött, minőségi idő. Azonban újra és újra bebizonyosodik: a fogadalmak sokak számára önmagában nem elegendők, kitartás, türelem, akaraterő és néha segítség is szükséges a kitűzött célok eléréséhez. Sokszor ugyanis hajlamosak vagyunk nagy ígéreteket tenni ahelyett, hogy reális célt határoznánk meg önmagunk számára.

A motiváltság megtartásában például sokat segíthet, ha apró részcélokat tűzünk ki, így gyakrabban érhetünk el sikerélményt, ami átsegít a nehezebb időszakokon is. Ne feledkezzünk meg róla, hogy minden egyes megtett – akár apró – lépés is számít a megújuláshoz vezető úton! Éppen ezért, ha már elhatároztuk magunkat és megcsapott az új évi lendület szele, érdemes kihasználnunk azt, és odafigyelnünk egyéb hétköznapi szokásainkra is, amik kihatással lehetnek az életünkre, mint például a dohányzás, amit szintén ideje újra gondolnunk – nem csak saját magunk, de a környezetünk érdekében is. Ennek első legfontosabb lépése a hiteles, megfelelő helyről történő tájékozódás.

A már mindenki számára ismeretes kockázati tényezők tudatában is, több mint egy milliárdan dohányoznak világszerte. A helyzet hazánkban sem jobb: Magyarország lakosságának körülbelül egynegyede, azaz több mint kétmillió ember fogyaszt rendszeresen valamilyen dohányterméket. Vagyis a dohányzás társadalmi jelentőségű kérdéskör, amely mindenkit érint, dohányzókat és nem dohányzókat egyaránt, így megkerülhetetlen, hogy beszéljünk e káros szokás ártalomcsökkentési lehetőségeiről.

A cigaretta égése során keletkező füstben több ezer vegyi anyag van, amelyek közül az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) 93-ról megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A cigarettafüst ráadásul nem csak a dohányosokra, hanem környezetükre is káros, tehát szinte mindenki ki van téve a cigarettafüst okozta ártalmaknak.

Épp ezért a legjobb, ha eleve el sem kezdjük a dohányzást, így tudjuk a legjobban megvédeni saját magunk és szeretteink egészségét. Ha már dohányzunk, akkor törekedni kell arra, hogy mihamarabb abbahagyjuk ezt a káros szokást, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek 100 százalékban a dohányzás ártalmai. Aki le szeretne szokni a dohányzásról, azt mindenben támogatni kell, és fontos tudni, hogy már az első dohányzásmentes naptól jelentősen csökkennek a kockázatok. Ugyanakkor vannak olyan felnőtt dohányosok, akik valamiért mégsem szoknak le. Nekik érdemes tájékozódniuk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.

Ma már léteznek a cigarettánál akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó füstmentes alternatívák, amelyek a hagyományos dohánytermékeknél lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak azon felnőttek számára, akik nem szoknak le. Míg az ismert károsanyagnak való kitettség csökkenése – különböző mértékben – az egyes füstmentes technológiáknál bizonyított, addig arról, hogy ez egyben a dohányzás okozta betegségek kockázatát csökkenti-e, és ha igen milyen mértékben, még folynak a hosszú távú kutatások.

A hasonló elven működő technológiákon belül is nagy működésbeli különbségek lehetnek, a különböző technológiákra való áttéréssel pedig különböző fokú, relatív ártalomcsökkentés érhető el, azonban ezen technológiák sem kockázatmentesek, hiszen ezek is tartalmaznak például nikotint. A tudomány jelenlegi állása szerint bár nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedések kialakulásáért, a nikotin sem veszélytelen. A nikotin is káros az egészségre: függőséget okoz, és egyéb káros egészségügyi hatásai között például megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

Egy dolog azonban biztos: a dohányzás minden formája káros, ezért a dohányzás ártalmait kizárólag csak úgy kerülhetjük el, ha véglegesen felhagyunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásával, azaz, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha már rászoktunk, akkor pedig minél hamarabb leszokunk róla.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Hogyan spórolj akár több ezer forintot a húsvéti bevásárlásnál? Utánajártunk!
Húsvéti kihívás elé állítottuk magunkat. A cél az volt, hogy minél olcsóbban tudjunk bevásárolni a húsvéti asztalra szánt termékekből. Videónkból kiderül, hogyan sikerült.

Link másolása

Hónapok óta hallunk és olvasunk a száguldó inflációról, és érezzük is az emelkedő élelmiszerárakat. A húsvéti nagybevásárlást viszont mindenképpen meg kell ejtenünk, de nem szeretnénk lemondani sem a sonkáról, sem a tojásról. Elmentünk a Tescóba, hogy megnézzük, mennyire kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk - és még inkább: hogyan tudunk spórolni a vásárlásnál.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT, HOGY MEGTUDD, MENNYIT SPÓROLTUNK A BEVÁSÁRLÁSON!

Pontos bevásárlólistával és azzal a feltett szándékkal mentünk az áruházba, hogy minél több akciót és vásárlóknak nyújtott kedvezményt használjunk ki. Novák Nóra, a Tesco márkakommunikációs vezetője segített nekünk eligazodni a kedvezmények sokaságában, mert bizony van belőlük bőven. Összeszedtük, mik is ezek pontosan.

A Tescóban nemcsak arra figyelnek, hogy egy-egy termék ára kedvező legyen, hanem arra is, hogy a teljes bevásárlás kedvező áron jöjjön ki. Január óta több mint 2000 terméknek csökkentették az árát, egyébként pedig heti rendszeres programokkal várják a vásárlókat.

Árgarancia

Az egyik legfontosabb állandó programjuk az Árgarancia, amely közel 600 termék árának alacsonyan tartását jelenti, melyeket hetente ellenőriznek, felülvizsgálnak. Ezek között sok az alapvető élelmiszer és saját márkás termék, amelyek az utóbbi időben különösen népszerűek. Ha egy vásárló egy árgaranciás árucikket valahol máshol olcsóbban megtalál és ezt igazolja, akkor a Tesco visszafizeti az árkülönbözetet.

3+1 akció

Mivel húsvétkor a család is átjön, így valamilyen vendégváró italt is szerettünk volna vásárolni. Legnagyobb örömünkre pont a borokra is 3+1 akció volt érvényben, ami azt jelenti, hogy három üveg bor mellé a negyedik ingyen járt - ilyenkor a négy választott termék közül a legolcsóbbat kapjuk ajándékba. Gyorsan le is kaptunk a polcról egy-két rosét és Irsait.

Clubcard kedvezmények

Ha van Tesco Clubcardunk, számos kedvezményhez juthatunk hozzá. Mi most a csokinyuszik beszerzéséhez vettük igénybe a Clubcard árakat, így Clubcardunk érvényesítése után jóval kevesebbe kerültek az édességek a kasszánál. Lehet plasztikkártyánk, vagy a Tesco applikációban lévő virtuális kártyánk, mindkettőnél a vonalkód leolvasásával aktiválódik a kedvezmény. A Clubcard kedvezményt sok terméknél kihasználhatjuk, érdemes ezért figyelni a sárga jelöléseket.

Kuponok

Az applikációban kuponokat is találunk. Ezek egyéni, exkluzív kedvezmények, időről időre változnak, és vásárlónként el is térhetnek, úgyhogy érdemes mindig nyomon követni őket. Húsvét előtt szerettünk volna nagyobb mennyiségű sajtot venni, kapóra is jött a mi applikációnkban felfedezett, három csomag szeletelt sajt vásárlása esetén járó 950 Ft-os kedvezmény. Ha még többet szeretnénk spórolni, akkor a vásárlásaink után automatikusan kapott pontokat is be tudjuk váltani utalványokra, amik a bevásárlás végén vonódnak le az összegből.

Húsvéti extrák

Nem kell tartanunk attól, hogy nem kapunk elég tojást: március 29-től Húsvétig a Tesco megemeli a maximálisan vásárolható mennyiséget a hatósági áras termékeknél, a tojás esetében pedig teljesen el is törli. Még egy hasznos tanács a húsvéti bevásárláshoz: ha szerda és szombat között 20.000 Ft felett vásárolunk, és a Clubcard applikációban érvényesítjük az erre vonatkozó kupont, 2500 Ft kedvezményt kapunk a vásárlás végösszegéből.

... és még néhány tipp a Tescótól:

Március 29. és április 8. között a Tesco jelentősen megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet. A literes kiszerelésű napraforgó-étolaj esetében így 4 liter, búzafinomliszt esetében 10 kg, csirkemell és csirkefarhát esetében 4 kg, sertéscombnál 6 kg, burgonyánál pedig 12 kg az egy vásárlás alkalmával maximálisan megvásárolható mennyiség. A húsvét egyik legfontosabb élelmiszere, a tojás pedig vásárlási korlátozás nélkül szerezhető be az áruházakban és online.

Az áruházlánc kínálatában január óta folyamatosan csökkennek az árak, ami több ezer terméket érint. A tendencia tovább folytatódik, így március 30-tól például közel felére csökken a Kunsági tejföl ára, 26%-kal lesz olcsóbb a füstölt-főtt kötözött lapockasonka, az Idared alma és a csemegehagyma 45%-kal kedvezőbb áron kapható, a szentesi zöldpaprikáért 33%-kal, a magyar fürtösparadicsomért pedig 36%-kal kell kevesebbet fizetni, valamint minden húsvéti és tavaszi dekoráció akár 50% kedvezménnyel érhető el Clubcard használatával.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Okos trükkel érte el egy utas, hogy senki ne üljön mellette a repülőn
Egy fiatal férfi a TikTok-videójában mutatta meg, hogyan lehet lefoglalni egy egész sort a turista osztályon úgy, hogy még anyagilag se bukjunk rajta nagyot.

Link másolása

Aki gyakran utazik repülőn, egészen biztosan elgondolkodott már azon, milyen jó lenne, ha teljes egészében elfoglalhatna egy sort a gépen: amellett, hogy nyugta lenne az egész utazás alatt, még kényelmesen is elférne, és nem kéne nyomorognia a sok utastárs mellett.

A TikTokon @ndainternet néven szereplő fiatal férfi nemrég mutatott egy sajátos cselt, amivel meg lehet ezt oldani - írta meg a Mirror.

Az utas a következő trükköt próbálta ki:

lefoglalta az összes helyet az egyik sorban, majd a repülőgép indulása előtt 45 perccel egy kivételével mindet visszamondta.

A pénzét 100 százalékban visszakapta, és a videójában azt is hozzátette, hogy ez a trükk az esetek 90 százalékában működik.

@ndainternet How to get a Poor Man’s First Class! ??✈️ If you’re looking to fly on an airline or travel abroad on holiday, you can’t afford a private jet or the first class on most flights, but with this hack, you can book an airline ticket and get yourself the cheap version of first class and save money! ? #airline #flight #firstclass #savemoney ♬ original sound - NDA

Azért hozzá kell tenni, hogy valószínűleg nem minden légitársaságnál lehet ezt megcsinálni, és az esetek többségében nem a befizetett pénz 100 százalékát kapná vissza az utas, de aki szeretné, tehet egy próbát a fenti trükkel.

Vagy bízhat a szerencséjében, és abban, hogy kevesen utaznak egy adott járaton.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
10 dolog, amit mindenkinek át kell élnie 45 éves koráig
Mikor van a tökéletes pillanat egy új készség elsajátítására, egy régóta dédelgetett cél megvalósítására, egy bakancslistás utazásra? Most!

Link másolása

A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

1. Legyen egy bakancslistás úticélod

– ahelyett, hogy arra várunk, hogy mikor nyerjük meg a lottót, és majd abból megvalósítjuk a hőn áhított álomutat, vegyük a kezünkbe a tervezést! Nincs mire várni, itt az idő megszervezni azt az utat, melyről már régóta ábrándozunk. Mondjunk le a szokásos idei nyaralásról, és válasszuk idén a "nagy kalandot." Az utazás és az azzal járó élmény a Tiéd! Éld meg!

2. Ha kell, válts munkahelyet, szakmát

Elgondolkoztál már azon, milyen lenne egy olyan munkát végezni, mely gyökeresen különbözik attól, amit nap mint nap végzel? Hiba egy olyan munkahelyen maradni, amelyet utálsz, ahova gyomorgörccsel jársz be. Persze a mostani gazdasági válság idején legyünk megfontoltak, de ez nem zárja azt ki, hogy akár átképezzük magunkat.

3. Ne törődj azzal, hogy mások mit gondolnak

Az önelfogadás nem könnyű. Társadalmunk hatalmas nyomást helyez ránk, hogy sikeresek legyünk, és folyamatosan másokhoz hasonlítsuk magunkat. Ez sok boldogtalanságot és szorongást okoz. Ha túl sokat agyalsz azon, hogy mások mit gondolnak Rólad, az hátráltat, és végül mások feltételei szerint éled az életed. Tartsuk szem előtt az alábbi mondást:

Nem érhetsz el nagy dolgokat, ha visszafogod Magad! (Hazafutás c. film)

4. Szerezz egy adrenalinlöketet

Az ejtőernyős ugrás alapvető klisé, de okkal van rajta sokak listáján. Ha túl vakmerőnek tűnik a repülőből való kiugrás (márpedig az), próbálj ki valami olyat, ami a vérmérsékletednek megfelelő, de mégis a komfortzónádon kívül esik.

5. Érd el az egészséges testsúlyt

A kilók leadása nehéz, igaz, de soha nem lesz könnyebb, mint ha ma elkezded! Az egészséges testsúly megőrzése mindenféle egészségügyi előnnyel jár, nem is beszélve arról, hogy egy nehéz cél elérésével önbizalmat kapsz!

6. Alkalmazd a meditációt

Megvan az oka annak, hogy a meditáció oly népszerű manapság, hiszen hatékonyan képes oldani a mindennapi stresszt. Ha időt szánunk a kikapcsolódásra és lazításra, az élet minden területén kiegyensúlyozottabbá válunk.

7. Itt az ideje beszerezni egy bőrápoló terméket, ami igazán működik

Az életkor előrehaladtával, a stressz és a környezeti tényezők miatt egy jól bevált összetevőket tartalmazó bőrápolási rutin az egyik legjobb befektetés, amit tehetünk. Egy jó szemkörnyék ápoló krémmel akár egy évtizedet nyerhetünk!

8. Tanulj meg egy új készséget

Életünk során egy csomó dolgot meg kell tanulnunk. De kérdezd meg magadtól, mikor tanultál utoljára valami újat csupán a Magad örömére, nem pedig kényszerből? Akár zongorázni, akár új nyelvet elsajátítani, most itt az ideje, hogy belevesd Magad! Ráadásul mindez javítja az agyi funkciókat, kreatívabbá teszi a gondolkodást.

9. Törődj magaddal is

Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, ha éppen a semmittevéshez van kedved. Bizony vannak olyan napok, amikor épp semmihez sincs kedvünk, legszívesebben pizsamanapot tartanánk. Van egy mondás miszerint: a semmittevés segít, hogy minden a helyére kerüljön. Nyugodtan élvezd a hétvégi lazulást mindenféle bűntudat nélkül. Sok embernek az a benyomása, hogy önzőnek lenni eredendően rossz dolog. Nem kell, hogy az legyen. Néha kifizetődik, ha egy kicsit önző vagy, ha csak a saját feltételeid szerint csinálsz valamit.

10. Szanálj, dobd ki

Igaz, hogy rajtad kívül senki sem látja a szekrények belsejét, de a rendszeres és alapos szanálás jót tesz a lelkednek is, amellett, hogy nem foglalják a helyet a felesleges dolgok. Nehezen veszel búcsút a dolgoktól? Engedd el azokat a dolgokat, amelyek már nem szolgálják a céljaidat!

Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

Link másolása
KÖVESS MINKET: