Rengeteg étel végzi a kukában, és ezért az Instagram is felelős
Egy generációs különbség is hozzájárul ahhoz, hogy miért kerül sok fogyasztásra még alkalmas étel a kukába az Egyesült Királyságban.
Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint a különböző generációknak eltérő főzési és étkezési szokásai vannak - olvasható a Guardian oldalán. Így az ezredforduló generációjának kevés ideje van és nem értékeli a tányérjára kerülő ételeket eléggé az idősebbekhez képest.
A háború utáni generációkra nem meglepő módon a spórolás jellemző, de velük ellentétben a 18 és 34 év közöttieket sokkal jobban érdekli az eléjük kerülő ételek megjelenése. Mégpedig az, hogy hogyan lehet az ételeket lefotózni és megosztani a különböző online felületeken. Ezért
a fiatalabbak többsége nem tervezi előre étkezéseit,
túl sokat vásárol, és a megvásárolt élelmiszerek nagy részét kidobja. Mindezzel hatalmas mennyiségű élelmiszert pazarol.
Az Egyesült Királyság évente 15 millió tonnányi élelmiszer-hulladékot halmoz fel, amiből 7 millió a háztartásokból kerül ki. Ennek a hulladéknak az értéke nagyjából 7 és fél milliárd font, vagyis 2700 milliárd forint, ami azt jelenti hogy
egy átlagos brit család nagyjából 250 ezer forintnyi ételt pazarol egy év alatt.
Az Egyesült Királyság egyik szupermarketének kutatásában 5050 brit háztartás vett részt. A résztvevő 65 év felettiek két harmada nyilatkozta, hogy sosem pazarol ételt, míg a 35 év alattiak csupán 17% vallotta ugyanezt magáról.
A Sainsbury’s kutatása azt is feltárta, hogy a 18 és 34 év közöttiek több mint felének (55%) az ételfogyasztás elsősorban nem egy alapvető szükséglet, hanem kifejezetten egy örömforrás, és ők az „eat-to-live” (azért eszünk, hogy éljünk) helyett a „live-to-eat” (azért élünk, hogy együnk) attitűdöt választják. Ezért is lehetséges az, hogy ez a korosztály többet költ az étkezésre, és sokkal többet pazarol.
Az 1980-as évek után születettek továbbá sokkal nyitottabbak az új receptek kipróbálására, az Instagramon népszerű ételek elkészítésére. Ezekhez sokszor egzotikus hozzávalók is szükségesek, melyeket emiatt nehezebb újra felhasználniuk, így általában kidobják.
Az ételtörténész Dr. Polly Russel szerint annak, hogy a háború után egyre nő háztartási ételhulladék mennyisége, több oka van. Az elmúlt évtizedekben alapvetően megváltozott az, ahogyan az emberek az idejükkel, a döntéseikkel és a pénzükkel bánnak, akkor is, mikor az ételfogyasztásukról van szó.
Manapság már nem szokás ugyanazt az ételt enni nap mint nap,
és főleg a fiatal generáció tagjai követelik is a sokszínű étkezést. De az ilyen változatos menük miatt nehézzé vált az ételpazarlás megelőzése.
A felmérés eredménye szerint az 55 év felettiek otthonosabban mozognak a konyhában, és alig 18%-uk szeretne többet tanulni a főzésről. Ezzel szemben a 18 és 34 év közöttiek kevesebb mint fele járatos a főzés tudományában. És ugyanebből a korcsoport kerülnek ki azok, akik a legtöbb ételt pazarolják: 17% heti háromnál is többször kidobja maradék ételét.
A fiataloknak nehezére esik, hogy előre gondolkodjanak, és a 35 év alattiak 20%-a vallja, hogy egy nagy bevásárlást követően az ételek nagyrészt kidobja, míg az 55-54 év közöttiek 8% és a 65 év felettiek csupán 7%-ra jellemző ugyanez.
A kutatás a Sainsbury’s 10 millió fontos projektjének része, amely a pazarlás csökkentésére hívja fel a figyelmet, és arra hogy ezáltal a háztartások hogyan tudnak spórolni bevásárlásaik során.
Forrás: The Guardian