Miben van a legtöbb transzzsírsav?
A transzzsírsav elősegíti a szívinfarktust, agyérgörcsöt, korai halált. Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján a transzzsírsav fogyasztás 2 százalékos emelkedése a szív és érrendszeri betegségek kockázatát 23 százalékkal emeli. Mindez a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján olvasható.
Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nemrégiben hozta nyilvánosságra legújabb felmérését az általa bevizsgált élelmiszerek transzzsírsav-tartalmáról.
Azt írják, hogy a transzzsírsavak maximálisan elfogadható mennyisége 2 gramm az élelmiszer 100 gramm zsírjára vonatkozóan.
A táblázatban pirossal jelölték azokat az értékeket, ahol ezt túllépik a gyártók.
Íme néhány példa (kattints a képre a nagyobb méretért!)
A teljes listát ITT TALÁLJÁTOK
Az élelmiszeripar előszeretettel használja a transzzsírsavakat vagy az azokat is tartalmazó zsiradékokat a technológiailag előnyös tulajdonságaik miatt.
- megemeli a zsírok olvadáspontját, ezáltal a folyékony növényi olajokból szobahőmérsékleten könnyen kenhető szilárd vagy félszilárd termék gyártható
- növeli a zsiradékok eltarthatóságát, lassítja az avasodást
- ízstabilizáló hatással rendelkezik
- a zsiradékok jobban bírják az ismételt hevítést
E tulajdonságok miatt egyre több kényelmi termék összetevői között szerepel hozzávalóként. Az Amerikai Tudományos Akadémia Egészségügyi Intézete már 2002-ben közleményt jelentetett meg arról, hogy a transzzsírok egészségügyi kockázatokat jelenthetnek az emberi szervezet számára. Táplálkozás-élettani szempontból pedig amellett, hogy értéktelenek, még egészségtelenek is.
Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag előállított transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne - mondják a Nemzeti Szívalapítványnál.
bizonyos margarinok,
ropik, kekszek, chipsek, nápolyik,
tartós muffinok, croissan-ok, és egyéb csomagolt sütemények, fánkok,
szaloncukrok, négercsók, csoki figurák, téli fagyik, töltelékes csokoládék,
müzliszeletek,
pattogatott kukorica,
mélyhűtött pékáruk és pizzák,
leveskockák és-porok,
salátaöntetek,
egyes látványpékségek termékei,
bizonyos gyorséttermi ételek.
Forrás: OÉTI, Házipatika.com