A Rovatból

Mi szól a chiamag ellen, és tényleg ártalmas a chiapuding?

Gyógyszerész vendégszerzőnk írásából kiderül, hogy a most annyira sztárolt chiamagnak árnyoldalai is lehetnek, és hogy mennyire káros a chiapuding.


Napjainkban a gyógynövényhasználat reneszánszát éli mind az egészséges életmód részeként, mind a betegségek kiegészítő terápiájában. Vannak, akik teljesen elzárkóznak a szintetikus gyógyszerektől, és csupán természetes gyógymódokat, alternatív kezelési lehetőségeket fogadnak el.

Kovács Bernadett gyógyszerész, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének doktorjelöltje. Doktori munkája kapcsán természetes anyagok vizsgálatával foglalkozik.

Habár a gyógynövények használata sok esetben jól megalapozott, és a népgyógyászati alkalmazáson túl számos klinikai vizsgálat is alátámasztja a jótékony hatásokat, mégis sokszor keringenek téves és teljesen abszurd információk a természetes anyagok javallatai kapcsán. Napjaink egyik új keletű, divatos terméke a chiamag, amelynek alkalmazásával kapcsolatban az utóbbi időben számos információ jelent meg a világhálón - pro és kontra egyaránt.

Soft Drink Fresh Chia Seed Vegetable Chia Water

Fotó: Max Pixel

Tényleg annyira szuper élelmiszer a chiamag?

A chia, magyar nevén spanyol zsálya vagy aztékzsálya (hivatalos latin nevén Salvia hispanica) Közép- és Dél-Mexikóban, illetve Guatemalában honos növényfaj. A feljegyzések szerint az aztékok népszerű növénye épp olyan fontos élelmiszerforrás volt, mint a kukorica. Az aztékzsályamag mai népszerűsége tartalomanyagainak köszönhető. A mag rendkívül jó rostforrás (15-30% rosttartalommal rendelkezik), amely hozzájárul a kielégítő mennyiségű napi rostbevitelhez. Az élelmi rostok támogatják a megfelelő emésztést, gyorsítják a perisztaltikát, emellett megakadályozzák az étkezés utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést, így közvetetten támogatják a cukorbetegség terápiáját.

A chiamagban sok a fehérje, antioxidáns vegyületeket (klorogénsav, kvercetin, kempferol) és esszenciális zsírsavakat (omega-3, -6) is tartalmaz. Ezek a zsírsavak jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre, támogatják a magas vérnyomás kezelését, a szívritmuszavar, szívinfarktus megelőzését, emellett hozzájárulnak a koleszterinszint optimális értéktartományban tartásához.

Mire érdemes odafigyelni?

A kedvező hatások mellett a túlzásba vitt chiamagfogyasztás esetén nem zárható ki néhány kedvezőtlen mellékhatás sem. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság állásfoglalásában az aztékzsályamag ajánlott bevitelt meghaladó fogyasztásakor fellépő esetleges nemkívánatos hatásokra figyelmeztet. A szakvélemény értelmében

a chiamag napi fogyasztása nem haladhatja meg a 15 grammnyi mennyiséget,

ugyanis a túlzott rostbevitelnek kedvezőtlen következményei is lehetnek. A sok rost fogyasztása - ha nem iszunk eleget közben - puffadást, görcsöket, székrekedést okozhat. Ráadásul csökkentheti az egyes gyógyszerek, ásványi anyagok, vitaminok megfelelő felszívódását. A chiamag fogyasztásakor különböző allergiás reakciók is kialakulhatnak, illetve a keresztallergia is felléphet szezámmagra és mustárra érzékenynél.

chia-pixa

Fotó: Pixabay

Chiamag=„új élelmiszer"

Az aztékzsályamag az úgynevezett „új élelmiszerek” közé tartozik. Magyarországon egy új élelmiszer, így a chiamag is akkor kerülhet forgalomba, ha a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásba veszi. Azonban az eljárás során nem vizsgálják a termék minőségét.

Az chiamag bejelentést követő forgalmazásának több feltétele van. A csomagoláson fel kell tüntetni az „aztékzsálya-mag (Salvia hispanica)” megnevezést, illetve ha több komponensű a készítmény, akkor minden összetevőt meg kell nevezni a mennyiségek csökkenő sorrendjében. Emellett a csomagoláson mindenképpen fel kell hívni a figyelmet rá, hogy a chiamag napi maximális bevitele a kedvezőtlen hatások elkerülése érdekében ne haladja meg a 15 grammot. A szabályozás értelmében a chiamagot kizárólag előre csomagolt formában árulhatják, kimérve nem. Emellett az is pontosan rögzített, hogy mely termékek összetevője lehet az aztékzsálya-mag. Ez alapján

jelenleg chiamag kizárólag pékárukhoz, reggeli gabonapelyhekhez, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekhez adható maximum 10 százaléknyi mennyiségben. Emellett törve/őrölve legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben gyümölcslevekben, gyümölcsital-keverékekben is szerepelhet.

További termékekhez a chiamag hozzáadását nem engedélyezték, így a chiapuding, chiajoghurt, chiamagot tartalmazó krémes desszert forgalmazására a Nébih engedélye nem terjed ki.

Chiamag-puding – direkt tiljták?

A chiamag-puding forgalmazását a Nébih jelenleg nem engedélyezi.

Ennek ellentmond, hogy a házi készítésű chiapudingok fogyasztása manapság egyre népszerűbb. Az interneten számos gasztronómiai oldal kínál újabb és újabb ötleteket, apró praktikákat, hogy hogyan tehetjük még különlegesebbé chiamagos desszertünket. Akkor mégis mi az oka a hivatalos állásfoglalás és mindennapi gyakorlat közötti különbségnek?

chiapuding-wiki

Fotó: Wikipédia

A chiamag a már említett „új élelmiszerek” csoportjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy az ilyen termékek fogyasztásának ezidáig nem volt hagyománya az Európai Unió területén, vagy korábban nem alkalmazott eljárással állítják elő őket. Az ilyen termékek forgalmazásához mindenekelőtt az Európai Bizottság engedélye szükséges, majd a Nébih nyilvántartásba veszi őket, és csak ezután válhatnak hivatalosan elérhetővé a fogyasztók számára.

A chiamag-puding esetében nem tudni, hogy csupán véletlenül vagy megalapozott indokkal nem szerepel a termék az aztékzsálya-magot tartalmazó engedélyezett élelmiszerek listájában. Én legalábbis nem találtam semmilyen, hiteles forrásból származó információt, ami választ adna a fenti kérdésre, vagyis hogy jelenleg miért nem kapható a kereskedelmi forgalomban.

A puding fogyasztásának ugyanis semmiféle kedvezőtlen hatása nincs, amennyiben nem lépjük túl a chiamag bevitelére vonatkozó napi limitet,

és a puding készítésekor követjük a receptekben leírtakat. Így a chiamag-puding kedvelőinek egyelőre az otthon készített desszert lehet a megoldás. Ez amellett, hogy egy valóban különleges kulináris élményt nyújt, néhány plusz kalórián túl nem jár negatív következménnyel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET: