Húsvéti díszek szódabikarbónából
Ha tetszik, amit a képen látsz, most azonnal menj és szerezz be szódabikarbónát és kukoricakeményítőt (esetleg még némi ételszínezéket), mert csak erre lesz szükséged, hogy te is elkészíthesd, viszont kell neki egy nap, hogy megszáradjon. Szóval futás!
Nem fogok a húsvétról beszélni és meggyőzni sem akarlak, hogy mindenképpen szükséged van húsvéti dekorációra a lakásban, de ha mégis kedvet kapsz, vagy nálatok is hagyomány, vagy csak jól jönne valami az ünnepi asztalra, vagy szívesen raknál valamit az apró ajándékokra, vagy hétvégi elfoglaltságot keresel a kismókussal... szóval csak megmutatom, milyen szuperegyszerűen készíthetsz színes tojásokat vagy épp tavaszi díszeket a kedvenc szódabikarbónás masszámból!
Alapjában véve elronthatatlan, azonban nagyon fontos, hogy betartsd az arányokat és hagyd kihűlni, valamint adj neki elég időt kiszáradni! Ha ezt a 3 szabályt betartod, biztos a siker.
"Dühös vagyok de megbocsátó. Nem szeretem a pazarló embereket és dühös vagyok minden felesleges pénzszórásért. Épp ezért még egy költségcsökkentő tréninget is kitaláltam, amire máris benevezhettek!"
1. lépés: vegyél elő egy mérőpoharat és egy edényt, majd öntsd bele az alábbiakat!
- 120 ml kukoricakeményítő
- 240 ml szódabikarbóna
- 150 ml víz
- (étel)festék (opcionális)
Ebből a mennyiségből kb. 100-150 kisebb vagy 50 nagyobb dísz lesz (szóval sok!), de könnyedén csökkentheted vagy növelheted az adagot, csak tartsd be az arányokat! Nem feltétlen kell mérőpohár sem, de mivel sokszor volt probléma az "egység" fogalma, ezért váltottam és most már inkább tutira megyek a receptben.
2. lépés: közepes hőfokon melegítsd össze a keveréket!
Ne felejtsd el közben kevergetni, különben tudod, mi lesz! Az egész nem tart tovább 5-10 percnél. Ha elérted a krumplipüré állapotot, akkor már kész is! Tehetsz bele már most is színezőt, vagy csillámport is akár, de volt mókusunk, aki illóolajat is használt már.
3 lépés: vadászd ki az edényből a masszát (ha túl forró a kezednek, akkor a fakanállal)
Tedd egy tányérra, kis dobozba, vagy csak simán a pultra. A lényeg, hogy takard le egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki, mialatt kihűl! Erre kicsit (pár órát) várni kell, úgyhogy addig nyugodtan készíts el egy húsvéti fogást!
4. lépés: ha már hideg a massza...
Elkezdhetsz dolgozni vele. Ha nem használod el mindet, a maradékot egy jól záródó dobozban hetekig tárolhatod és bármikor újra dolgozhatsz vele.
Jöhet a móka!
Dolgozz egy mozgatható nyújtódeszkán vagy nagy méretű vágódeszkákon vagy szilikonlapon vagy bármi egyenes felületen. Akár közvetlenül a konyhapultra is nyújthatod, de fontos, hogy a száradási ideje extrém hosszú - konkrétan legalább egy éjszaka, de inkább 10-12 óra, úgyhogy jobb az, ha arrébb tudod tenni őket. Főleg mert egy adagnál nem fogsz megállni, ezt garantálom!
A már kész díszeket majd tudod festeni, díszíteni is, de ha színes alapot akarsz, most tedd hozzá pl. a folyékony ételfestéket a masszához. Egy bármilyen általános sütitésztához hasonlóan nyújthatod, szaggathatod, sőt, egész jól lehet vele gyurmázni is. Igazából ehető is, de ebből azért mégse csipegess! Ha fel akarod akasztani majd, ne felejts el még a puha tésztába lukat szúrni egy szívószál vagy fogpiszkáló segítségével!
A massza alá (és fölé is) bármikor bátran szórj kukoricakeményítőt munka közben, ha úgy érzed, hogy nagyon ragad. Amikor kész vagy (sőt, akár a teljes száradás után) egy vizes ecset segítségével megszabadulhatsz tőle, de persze csak akkor lesz zavaró, ha színes masszával dolgozol. Nekem nem volt tojás alakú kiszúróformám, ezért kicsit csálék szegénykék, de mégiscsak tojásféle lett a végeredmény, amit egy sima, mezei mécsesből varázsoltam!
5. lépés: hagyd teljesen kiszáradni a díszeket!
Ezután ragaszthatod, díszítheted, pakolászhatod őket kedvedre! Ha fel akarod gyorsítani a száradási időt, akkor egy pár óra múlva megfordíthatod őket, de csak akkor, ha már könnyedén el tudod távolítani a felületről, különben - akár utólag is - el fog repedni, szét fog törni. Volt, akinek működött a radiátoron való szárítás, de sok mókusunknak elrepedt. Napra is kiteheted, de elszíneződhet és szintén repedezhet. Úgyhogy én bizony azt mondom, türelem!
Ha zavar, hogy némelyik dísz széle kicsit recés marad, akkor egy körömreszelő segítségével pikk-pakk lesimíthatod a díszeket.
További ötletekért és jó tanácsokért kattints ide!
Mielőtt nekiállnál oszd meg a barátaiddal is!