ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

5+1 hasznos dolog a zöld ingatlanokról, amit neked is érdemes tudnod

Tisztázzuk, mit jelent Magyarországon a zöld otthonok fogalma. Eláruljuk, mennyi idő alatt térül meg a felújításra fordított pénzed. Illetve adunk egy extra tippet is, miből fizesd otthonod korszerűsítését.

Link másolása

A klímaváltozás és az emelkedő rezsi árak miatt egyre fontosabb, hogy otthonunk fenntartható legyen. Korábban már adtunk 5 tippet arra, hogyan teheted zöldebbé az otthonod minimális erőfeszítésekkel, például szelektív hulladékgyűjtéssel.

Ha azonban nagyobb felújításban gondolkodsz, és otthonod energetikai korszerűsítésére készülsz, több fontos szempontot is érdemes mérlegelned. Sőt, azzal sem árt képben lenned, mit jelent hivatalosan a zöld otthon fogalma.

A közelmúltban kikértük véleményeteket a zöld otthonokról egy kérdőívben, és örömmel tapasztaltuk, hogy egyre több dolgot tesztek meg otthonotok fenntarthatósága érdekében. A felmérésből kiderült azonban az is, hogy vannak hiányosságok, és sokan nincsenek tisztában azzal, mit is jelent pontosan fenntartható otthonban élni. Ezért úgy döntöttünk, hogy segítünk nektek, és összegyűjtöttünk 5+1 hasznos tudnivalót a zöld ingatlanokról.

1. Mit jelent pontosan, ha „zöld” egy ingatlan?

A zöld ingatlanok olyan modern épületek, amelyek az átlagosnál kevesebb energiát használnak. A „zöld” ingatlanok meghatározása időszakosan felülvizsgálatra kerül, melynek célja, hogy a hazai ingatlanállomány egyre inkább igazodjon az Európai Unió előírásaihoz, azaz minél alacsonyabb legyen az épületek környezeti terhelése. Magyarországon a hivatalos definíció szerint ez azt jelenti, hogy egy zöld ingatlan négyzetméterenként évente maximum 76 kWh energiát fogyaszt.

Akkor lesz optimális az otthonod energiafogyasztása, ha az épület megfelelően tartja bent a hőt vagy épp a hűvöset. Ezt úgy érheted el, ha felújításkor megfelelő burkolatot, szigetelést és modern fűtési/hűtési rendszereket választasz. Illetve az is előny, ha megújuló energiát alkalmazol, például hőszivattyút, geotermikus fűtést, napelemeket vagy napkollektorokat.

De ne aggódj! Nem kell mindent feláldoznod azért, hogy ingatlanod kevesebb energiát fogyasszon. Mindig van többféle megoldás, és fontos, hogy megtaláld azt a kombinációt, ami neked és az ingatlanodnak a leginkább megfelel.

És ne keseredj el akkor sem, ha elsőre nem tudsz ekkorát ugrani, mert már pl. a falak és a födém szigetelése, valamint a nyílászárók cseréje is jelenthet akár 30%-os energiahatékonysági megtakarítást, ami jelentős életminőség javulást is eredményezhet.

2. Milyen szempontokat kell mérlegelni az otthonod korszerűsítése során?

Ha lakásod vagy házad energetikai korszerűsítését tervezed, az első lépés mindenképp a meglévő állapot alapos felmérése legyen. És ebbe bizony beletartozik a nehezen hozzáférhető helyek feltárása is! Előfordulhat például, hogy évek óta nem jártál a padláson, amikor pedig végre feljutsz, észreveszed, hogy a hőszigetelés sok helyen sérült, ami hirtelen megmagyarázza az egyre növekvő fűtésszámládat.

A tervezés fázisában érdemes energetikus szakember segítségét kérned. Ő nemcsak a problémákat tudja azonosítani, hanem javaslatokat is tehet a korszerűsítés sorrendjére.

Az előzetes számításai alapján pedig láthatod, hogy mennyi energiát és költséget spórolhatsz meg.

Ezután természetesen azt is meg kell vizsgálnod, van-e elég pénzed a korszerűsítésre. De ne feledd! Nem mindig a legdrágább megoldás a legjobb! Ha például már rendelkezel egy jól működő gázkazánnal és régi öntöttvas radiátorokkal, nem feltétlenül kell azokat kidobnod. Sok esetben érdemesebb inkább kiegészítő, megújuló energiát használó rendszereket bevezetni, és kombinálni azokat a meglévővel.

3. Mennyi idő alatt térül meg az otthonod korszerűsítésére szánt befektetés?

Biztos te is szeretnéd tudni, mennyi idő alatt térülne meg az otthonod korszerűsítése. Erre azonban nem olyan egyszerű válaszolni, mert sok mindentől függ: az általad választott anyagok és gépészeti rendszerek minőségétől, az ingatlan eredeti állapotától, és hogy részleges vagy teljes korszerűsítésről van-e szó.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a korszerűsítésre szánt befektetések átlagosan 3 és 10 év között térülnek meg.

Érdemes minden korszerűsítési lépést külön-külön megvizsgálnod, hogy lásd, mivel mennyit tudsz spórolni hosszútávon. A padlásszigetelés például viszonylag kis költségek mellett jelentős fűtési megtakarítást hozhat.

Emellett jó, ha tudod, hogy az energiahatékony ingatlanokra nagyobb a kereslet, és ingatlanod értéke is nőhet.

4. Mennyi időbe telik egy átlagos otthon energetikai korszerűsítése?

Munkások járkálnak ki-be a házadba, és az az érzésed, soha se lesz újra tisztaság és rend? Egy felújítás sok kényelmetlenséggel járhat, ezért nagyon nem mindegy, meddig tart. A munkaidő azonban sok mindentől függhet, elsősorban a korszerűsítés mértékétől.

Egy teljes energetikai korszerűsítés általában 1-4 hónapig tarthat. Ugyanakkor egy padlás befújt szigetelése egy nap alatt elkészül.

Hogy mennyi időbe telik, attól is függ, hogy társasházról vagy családi házról van-e szó. A kivitelezési folyamat általában gördülékeny, de társasházaknál egy picit hosszabb lehet, főleg, ha nyílászárók cseréjéről vagy homlokzatok hőszigeteléséről van szó, amelyek hónapokat is igénybe vehetnek. A társasházaknál a lakók véleménykülönbsége is elnyújthatja a folyamatot, de persze családi ház esetében is közbejöhetnek váratlan csúszások és módosítások.

5. Miben más az újonnan bevezetett energetikai besorolás?

Novemberben egy fontos változás érkezett az energetikai tanúsítások terén. Az új rendszer jobban illeszkedik az EU-s normákhoz és határértékekhez. Emellett a tanúsítások könnyebben értelmezhetők és felhasználóbarátabbak. Mindenképp érdemes azonban megvizsgálnod, hogy ezek a változások befolyásolják-e otthonod energetikai besorolását:

• Külön besorolása lett az épületek energetikai hatékonyságának és szén-dioxid-kibocsátásnak, az alapján, hogy mennyi káros anyagot bocsátanak ki.

• Az energetikai tanúsítás továbbra is kötelező, de adásvétel és bérbeadás esetén nem szükséges a HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) szám feltüntetése a szerződésben.

• A tanúsítás érvényességi ideje 10-ről 5 évre csökken, azonban bármilyen korszerűsítés azonnal érvénytelenné teheti, mivel az elért energiahatékonysági változást már nem tartalmazza.

• Bevezették a "felújítási útlevél" szövegmezőt, amely javaslatot tesz a korszerűsítési intézkedések sorrendjére, és felhívja a figyelmet az esetleges kockázatokra.

+1 Miből finanszírozd az otthonod energetikai korszerűsítését?

A korszerű otthonok nemcsak a fenntarthatósághoz járulnak hozzá, hanem az ingatlan értékét is növelik. Mióta azonban kevesebb új lakás épül, illetve az állami támogatások és EU-s források is megcsappantak, a lakások zöldítése nem egyszerű feladat. Egy korszerűsítés sok pénzbe kerülhet, és nem mindenki rendelkezik ilyen irányú megtakarításokkal. Ha te is ebben a cipőben jársz, az OTP Bank által nyújtott Zöld Lakáshitel egy jó lehetőség lehet, amit új lakás vásárlására, építésére és meglévő ingatlan felújítására is fordíthatsz.

+1 tipp: Mikor igényelhetsz Zöld Lakáshitelt az OTP Banknál?

Az OTP-nél a Zöld Lakáshitel igénylésének feltételei a Magyar Nemzeti Bank hatályos hatályos zöld elvárásaihoz igazodva:

- Ha meglévő lakásodat korszerűsítenéd, akkor ingatlanodnak a korszerűsítés után el kell érnie az „A+” minősítést és az összesített primerenergia-igénye négyzetméterenként legfeljebb 76 kWh/év lehet. De energetikai besorolástól függetlenül a felújítás akkor is zöldnek minősül, ha az ingatlannak legalább 30 százalékkal csökken a primerenergia-igénye.

- Ha inkább egy most épülő új lakást vásárolnál vagy építkeznél, akkor az építési engedélytől dátumától függ, hogy legfeljebb mekkora lehet az összesített primerenergia-igény. A 2023. november 1-jén vagy azt követően kiállított építési engedéllyel rendelkező ingatlannak legalább „A+” energetikai minőségi besorolással kell rendelkeznie és az összesített primerenergia-igénye legfeljebb 68 kWh/m2/év lehet. 2023. november 1. előtt kiállított építési engedéllyel rendelkező ingatlannak legalább „BB” energetikai minőségi besorolással kell rendelkeznie és az összesített primerenergia-igénye legfeljebb 80 kWh/m2/év lehet.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a hitelbírálat és a kondíciók módosításának jogát fenntartja, az egyes feltételek a hitelbírálat eredményétől függően változhatnak. A THM Zöld Lakáshitel: 8,2% meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, értéke a feltételek változtatása esetén módosulhat. A kölcsön igénybevételéhez vagyonbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges a fedezetül felajánlott ingatlanra. A kölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát és nem tartalmazza a vagyonbiztosítás díját. A kölcsönt az OTP Jelzálogbank Zrt. nyújtja, az OTP Bank Nyrt. közvetítőként jár el. További részletekről kérjük, tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Képek forrása: gettyimages.com, pixabay.com

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tengerjáró hajón bérel apartmant, mert olcsóbb, mint a szárazföldi lakás
A távmunkában dolgozó amerikai férfi úgy számol, hogy a kedvezőbb albérleti díj mellett a rezsin is sokat spórol majd, ráadásul világot láthat a következő 12 évben.

Link másolása

A szárazföldi létet feladva a következő 12 évben egy tengerjáró hajón fog lakni a San Diegó-i Austin Wells, mert állítása szerint így sokkal kevesebbe kerül majd a lakhatása, miközben beutazhatja a világot.

Wells azt mondta, a történelmi csúcson lévő lakhatási és megélhetési költségek miatt döntött úgy, hogy hátrahagyja szárazföldi életét, és inkább egy tengerjáró hajó apartmanjába költözik. Számításai szerint így sokkal jobban jár, mintha szülővárosában, San Diegóban, az USA 8. legnagyobb városában bérelne lakást: nemcsak lakbérre kell kevesebbet költenie, de a rezsiköltségeket is megspórolja.

A távmunkában dolgozó 28 éves férfi 300 ezer dollárt (mintegy 110 millió forintot) fizetett azért, hogy 12 évig az MV Narrative tengerjáró hajó egyik apartmanjában lakhasson. A luxushajó fedélzetén élőknek egészségügyi szolgáltatásokat és 24 órás szobaszervizt is biztosítanak, miközben többek között edzőtermek, éttermek, mozi, könyvtár, bank és egy termelői piac szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Az MV Narrative még építés alatt ál, 2025-ben helyezik majd vízre. A tengerjáró hajón közel 1000 személy bérelhet ki különböző típusú apartmanokat. Összehasonlításképpen: jelenleg San Diegóban havonta átlagosan 2500 dollárért (több mint 900 ezer forintért) lehet lakást bérelni, míg az MV Narrative-on körülbelül 2000 dollárért (740 ezer forintért).

Forrás: Ladbible

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET: