"Este 6 óra után enni NEM egészségtelen" – 14 táplálkozással kapcsolatos tévhit, amit cáfol a tudomány
Sok táplálkozással kapcsolatos tuti módszer kering, amelyek azzal kecsegtetnek, hogy egyetlen trükk segítségével teljesen méregteleníthetjük a szervezetünket, lefogyhatunk, de legalábbis egészségesebbek leszünk. Sajnos ezek jelentős része tévedésen alapul. Az Insider összeszedte a legfontosabb olyan információkat amiket rosszul tudunk az ételekkel kapcsolatban. Mától ehetünk zsírosat, akár 6 után is vacsorázhatunk, és a mézzel sincs semmi gond.
Legalábbis, ha hihetünk a tudományos elképzelések (vagy tévhitek? :) ) legújabb gyűjteményének...
Az aktív szén szuperétel
Bár az aktív szén valóban képes megkötni a méreganyagokat, ha túlzásba visszük a fogyasztását, a hasznos tápanyagokat is kiszívhatja a testünkből. Ráadásul a gyógyszerek hatékonyságát is csökkentheti.
A mesterséges édesítők jobbak az alternatívaknál
A mesterséges ízesítők finomított vegyszerek, és sok ember szervezete nem reagál jól rájuk. Emésztési problémákat, fejfájást okozhatnak. Ajánlatosabb mézet, vagy más alternatív, természetes édesítőt használni.
A szénhidrát a főellenség
Hacsak valami allergia vagy betegség nem indokolja, a gluténmentes étrend kimondottan káros, mivel fontos tápanyagoktól fosztjuk meg magunkat. De a szakértők arra is rámutatnak, hogy nem minden szénhidrát készül ugyanúgy. A teljes kiőrlésű termékek egészséges mennyiségű tápanyagot és rostot tartalmaznak. A fehér rizs és a fehér kenyér viszont problémákat okozhat, mert kevés bennük a tápanyag.
A mandulatej jobb, mint a tehéntej
Egy csésze lefölözött tejben nyolc gramm protein van, egy csésze mandulatejben körülbelül egy gramm. Ha valaki például laktózérzékeny, számára egyetlen növényi termék közelíti meg a valódi tejet. A szójatej, aminek protein tartalma 7 gramm.
A kívánósság valamilyen tápanyaghiányt jelent
Valójában ezt nem lehet bizonyítani. Amikor valaki sok csokit eszik, azt szokták mondani, alighanem magnéziumhiánya van. Ugyanakkor rengeteg olyan étel van, aminek sokkal magasabb a magnéziumtartalma a csokinál, mégsem akarja senki habzsolni őket. Ilyen például a sóska vagy a spenót.
Ha kíváncsi vagy a többi tévhitre, lapozz!