9 piszkos kis trükk, amivel az élelmiszeripar akar átverni téged
Néhány nap alatt több millió kattintást ért el Facebookon egy videó, amely állítása szerint elárulja az élelmiszeripar "sokkoló titkait".
A Bright Side rövidfilmjében az alábbi példák szerepelnek:
A gyümölcsöket - a videón szereplő példa szerint az almát - viaszréteggel vonják be, hogy a felületük fényes legyen és hogy megfelelő állapotban legyenek az eladáshoz. Ezért azt javasolják, hogy evés előtt mosd meg langyos vízzel az almát.
A narancsos ízesítésű, illetve az élénk narancs színű üdítőitalokról azt állítja a videó, hogy ha szalvétát áztatunk bennünk, akkor a bennük található festékanyag beszínezi a szalvétát.
A videóban azt is megmutatják, hogy amikor csap alatt (természetesen a papírja nélkül) szétáztatnak és széjjelmorzsolnak egy muffint, akkor valamilyen szintetikus, vattára emlékeztető anyag marad a végén.
A videó szerint ha a majonézre jódot csepegtetünk, és lilává válik a színe, akkor az ártalmas - ezzel azért vitatkoznánk, mert az, hogy lilává vált, lehet, hogy csak azt jelzi, hogy étkezési keményítő található benne. A jellemzően búzából, kukoricából vagy burgonyából kivont keményítő önmagában nem ártalmas.