ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Az autófólia 5 előnye, amit a sima fényezés nem tud

Nézzük meg közelebbről, hogy miért és mikor érdemes emellett dönteni!

Link másolása

Ha szeretett autónk felett már eljárt az idő, esetleg nem vagyunk már elégedettek külsejével, néhol kopottabb, felszíni sérülések keletkeztek rajta, akkor bizony sokunknak eszünkbe jut, hogy újabbra váltsunk. De nem feltétlen kell ennek így lennie, hiszen egyre több olyan megoldás létezik, amivel kocsink újra a régi fényében tündökölhet, ilyen például az autófóliázás.

Mit tehetünk, ha nem akarunk megválni tőle?

Lehet, hogy autónk külsejében már korosodónak látszik, de ha szépen karbantartottuk, akkor bizony sajnálnánk megválni tőle, hiszen megbízható jármű, ami lassan már a család részévé is vált. Szerencsére a karosszéria sérüléseit, karcokat és a napsütés okozta színhalványulást könnyedén orvosolhatjuk. Kérhetünk teljes újrafényezést, esetleg a kisebb sérüléseket fényező tollal kijavíthatjuk vagy dönthetünk a költséghatékonyabb, de látványos autófóliázás mellett is.

Az autófólia 5 előnye

Költséghatékony!

Bár ha autófóliázásról van szó, sokan még mindig csak a sötétített ablakokra gondolnak, viszont ma már a teljes karosszéria átfóliázása is egyre népszerűbb. Ez nem véletlen, hiszen sokkal olcsóbb megoldás, mint a teljes fényezés. Ha kis költségen szeretnénk megújítani autónk külsejét, akkor fóliáztassunk!

Gyors!

Az autófóliázást egy szakember el tudja végezni és általában egy napnál nem is vesz többet igénybe, így nem kell sokat törnünk a fejünket, hogy miként váltjuk ki a hiányzó kocsinkat a közlekedésben. Jó hír még, hogy a gyorsasággal sem kell semmilyen kompromisszumot kötnünk, hiszen az eredmény ugyanolyan látványos lesz, mint egy friss fényezésé.

Tartós!

A fólia ugyanolyan tartós lesz az autónkon, mintha festékkel kezelték volna, sőt, ha sérülés keletkezik rajta, akkor egy-egy elemet is újra tudunk fóliáztatni, ami szintén nagy előnye ennek az eljárásnak.

Szépen fed!

A szépen előkészített karosszérián a pontosan felhelyezett fóliabevonat makulátlan fedést biztosít, nem fogunk illesztési hézagokkal, buborékokkal vagy egyéb esztétikai problémával találkozni. Ezzel a korábbi hibákat, egyenletlenségeket, karcokat is szépen el tudjuk tüntetni.

Látványos!

Ha nem a megszokott színben kérjük a fóliázást, hanem újítunk, akkor bizony olyan érzésünk lehet, mintha frissen megvásárolt kocsink lenne. A matricázásba kérhetünk mintákat, különböző elemeket más színre fóliáztathatunk, bátran lehetünk kreatívak, ráadásul, ha megunjuk az új külsőt, akkor könnyedén módosíthatunk is rajta.

Trendi!

Azzal, hogy rengeteg divatos árnyalatból és mintából választhatunk, igazán trendi megoldás lett az autófóliázás. Olyan – fényezéssel nagyon drágán kivitelezhető – különleges fóliatípusokat is kérhetünk, mint a matt színek, a metálfény, a karbon- és a krómfólia.

Vigyázzunk rá!

Magunk és autónk biztonsága és épsége érdekében is fontos, hogy vezessünk körültekintően, minden figyelmünkkel az útra koncentrálva, így a fóliázás is sokáig szép keretet ad majd kocsinknak. Különösebb karbantartást viszont nem igényel ez az anyag, autónk ugyanúgy mosható, takarítható, mintha az eredeti fényezése lenne rajta. Probléma esetén pedig bármikor nyomtalanul visszaszedhető a fólia – ezt bízzuk szakemberre –, így nem olyan végleges, mint egy új fényezés.

A család megszokott autója felett is eljárhat az idő, de ha meg vagyunk elégedve vele, mert megbízható, kényelmes és jól karbantartottuk, akkor nem érdemes az esztétikai problémák miatt lecserélni. Manapság már több megoldás is létezik a karosszéria színének javítására, a hibákat teljes fényezéssel, festéktollal, de autófóliáztatással is orvosolhatjuk. Utóbbi igazán gyors, költséghatékony és látványos megoldás, ami egyre több helyen elérhető, így bátran szánjuk rá magunkat, az eredmény magáért beszél majd!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
5+1 tipp, hogy mire figyelj, ha cipővásárlás előtt állsz
A cipők esetében nem elhanyagolható a kinézetük - azonban nagy ára lehet, ha csupán ez alapján döntesz. Mutatjuk, hogy mikre érdemes figyelni!

Link másolása

Egy megfelelő cipő akár egész napra kényelmet és megfelelő tartást biztosíthat a láb számára. A legszebb kirándulást vagy a legromantikusabb sétát is könnyen tönkreteheti egy kényelmetlen, sarkat és lábujjakat törő-nyomó lábbeli. Nem is beszélve arról, hogy hosszú távon mennyi egészségügyi problémát tud okozni, ha számodra nem megfelelő cipőt viselsz. Érdemes tehát jól meggondolni, hogy milyen cipőt húzunk a lábunkra.

1. Döntsd el, hogy pontosan milyen lábbelire van szükséged!

Akár rövid sétákhoz, akár a város felfedezéséhez van szükséged cipőre, lényeg a tudatos vásárlás. Használat szempontjából leggyakrabban a következő lábbeliket határozhatjuk meg: rendszeres viseletű, alkalmi és szabadidős lábbeli. Nemcsak időt, de még pénzt is spórolhatsz azzal, ha egyből célba veszed akár személyesen, akár online a megfelelő üzletet, ahol pontosan azt a cipőt forgalmazzák, amire aktuálisan szükséged van. Ha tudod pontosan, hogy mire is kell a cipő és mennyit fogod hordani, sokkal könnyebben találsz majd rá.

2. Válassz helyesen cipőméretet!

Cipővásárlás előtt mindig vedd figyelembe a cipőméret táblázatot. Ahogy a legtöbb cipőmárkánál, márkánként, de akár fazononként is eltérő méretre lesz szükséged. Online cipővásárlásnál mindig vedd figyelembe az adott modell mérettáblázatát.

Jó, de hogyan tudom lemérni a lábam?

Egy papírlapra állva rajzold körbe a talpad kontúrját, majd mérd meg a két egymástól legtávolabbi pontot. Az eredményt mm-be átváltva, már ki is keresheted, hogy a különböző méretezések szerint, hányas a lábad. A mérés során mindig állva rajzold körbe a lábad, és lehetőleg a nap végén. Ennek azért van jelentősége, mert a sok állás, vagy járás következtében a lábad picit megdagadhat a nap során, így reggel nagy eséllyel kisebbnek fogod mérni, mint délután.

3. Vedd figyelembe a lábformádat!

Szélesebb a lábfejed? Lúdtalpad van? Kissé befelé vagy kifelé dől a bokád? Ha ezekre nem figyelsz oda vásárláskor, biztos, hogy nem lesz olyan a cipő, mintha a lábadra öntötték volna. Széles lábfejre nem jó ötlet például hegyes, vékony orrú darabokat választani, de ezek azok számára sem jó választás, akiknek bütykei vannak. A lábformád feltérképezéséhez vizezd be a talpadat, majd állj egy papírlapra, és nézd meg, milyen nyomot hagysz magad után. Jegyezd meg ezt, és vásárláskor nézd meg a cipő talpkialakítását, próbáld összevetni, vajon passzol-e hozzád.

4. Ha a lábméretedet tudod, az nem ugyanaz, mint a cipőd mérete!

Ortopéd orvosok szerint nem ideális a túl szűk cipő így, ha zárt cipőt vagy csizmát választasz, semmiképp se pontosan akkorát válassz, amekkora a mérés alapján a talpad hossza. Az ideális az, ha a cipővásárláskor akkora méretet veszel, amelynek a belső talphossza legalább 5-7 mm-rel nagyobb, mint a lábfejedé. Szandálból, papucsból elég lesz a lábméreted hosszának megfelelő.

5. Vedd szemügyre az anyagokat!

Nézd meg miből készült a felsőrész, a cipő bélése, a cipőbetét, a sarok és a cipőtalp. A természetes bőrből, ökologikus bőrből és a szövetanyagokból készült cipők a legelterjedtebbek. Az elsőt kényelme, tartóssága és a könnyű ápolás teszi népszerűvé. A szövet anyagból készült cipők pedig könnyűek és nagyon kényelmesek. Ez alapján dönts!

Szerezd be az epapucs.hu-ról!

A helyes járásnak köztudottan számos jótékony hatása lehet szervezetünkre, de ehhez rendkívül fontos, hogy megfelelő lábbelit viseljük. Egy átlagos napon kb. 8000-10000 lépést teszünk meg, lábainkra minden lépés során testsúlyunk többszöröse nehezedik. Egy anatómiailag megfelelő kialakítású, jó minőségű cipő viselése az egész testre kifejti jótékony hatását, ezáltal elősegíti a jobb közérzetet és a lábdeformitások kialakulásának megelőzését.

Az epapucs.hu oldalon ennek megfelelően széles választékban találhatóak meg magas minőségű, kényelmes lábbelik, amelyek különféle talpkialakításuknak köszönhetően különböző problémákra nyújthatnak megoldást. Látogass el a webshopra, ahol folyamatosan bővülő márka kínálattal várnak!

Jelenleg Scholl komfort lábbelik között válogathatsz a webáruházban, melyek 360° kényelmet biztosíthatnak számodra. A Scholl, több mint 100 éves tapasztalattal, folyamatos fejlesztéssel, páratlan kényelmi és tartást biztosító technológiákkal látja el évek óta a vásárlóit. Lábbelik kialakításánál nem csak arra figyelnek, hogy a mai divatirányzatoknak megfeleljenek a termékeik, hanem a kényelemre és minőségre is. Különböző technológiáik segítségével pedig igyekeznek minden vásárló igényét kielégíteni.

Legyen szó kültéri vagy beltéri, szezonális vagy munkalábbelikről, a láb egészségének megőrzése az egyik legfontosabb szempont. A különleges talpkialakításon túl, egy Scholl lábbeli hozzájárulhat a divatos megjelenéshez, a kényelem megtartása mellett. A család minden tagja megtalálhatja kínálatukban a számára megfelelő modellt.

Fontos, hogy olyan lábbelit válasszunk, ami nem csak divatos, hanem elősegíti a lábfej egészségének megőrzését is. Egy jó cipő az egész testre kifejti hatását!

Nézz körül a weboldalukon és találd meg a számodra megfelelőt!

A cikk támogatója az epapucs.hu

Scholl® és a Scholl® logó, Gelactiv®, Bioprint®, Memory Cushion®, Scholl Biomechanics®, Pescura® a Scholl’s Wellness Company hivatalosan bejegyzett védjegye; felhasználása engedélyhez kötött.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Okos trükkel érte el egy utas, hogy senki ne üljön mellette a repülőn
Egy fiatal férfi a TikTok-videójában mutatta meg, hogyan lehet lefoglalni egy egész sort a turista osztályon úgy, hogy még anyagilag se bukjunk rajta nagyot.

Link másolása

Aki gyakran utazik repülőn, egészen biztosan elgondolkodott már azon, milyen jó lenne, ha teljes egészében elfoglalhatna egy sort a gépen: amellett, hogy nyugta lenne az egész utazás alatt, még kényelmesen is elférne, és nem kéne nyomorognia a sok utastárs mellett.

A TikTokon @ndainternet néven szereplő fiatal férfi nemrég mutatott egy sajátos cselt, amivel meg lehet ezt oldani - írta meg a Mirror.

Az utas a következő trükköt próbálta ki:

lefoglalta az összes helyet az egyik sorban, majd a repülőgép indulása előtt 45 perccel egy kivételével mindet visszamondta.

A pénzét 100 százalékban visszakapta, és a videójában azt is hozzátette, hogy ez a trükk az esetek 90 százalékában működik.

@ndainternet How to get a Poor Man’s First Class! ??✈️ If you’re looking to fly on an airline or travel abroad on holiday, you can’t afford a private jet or the first class on most flights, but with this hack, you can book an airline ticket and get yourself the cheap version of first class and save money! ? #airline #flight #firstclass #savemoney ♬ original sound - NDA

Azért hozzá kell tenni, hogy valószínűleg nem minden légitársaságnál lehet ezt megcsinálni, és az esetek többségében nem a befizetett pénz 100 százalékát kapná vissza az utas, de aki szeretné, tehet egy próbát a fenti trükkel.

Vagy bízhat a szerencséjében, és abban, hogy kevesen utaznak egy adott járaton.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
„Őrült árak vannak” – Kétmillió forintért vált meg egy édesanya Disney-mesekönyveitől
„Kérem, csak az írjon, aki ismeri és tisztában van a sorozat értékével!” - írta az eladó, aki a teljes gyűjteményt egyben kínálta eladásra.

Link másolása

Egészen elképesztő összegeket lehet keresni mostanában egy-egy mesekönyvvel, ez bizonyosodott be legutóbb is, mikor is egy édesanya 2 millió forintért hirdette meg 62 kötetes Walt Disney-mesekönyveit. Ezek még a régi, klasszikus, sorszámozott példányok, némelyik konkrétan beszerezhetetlen.

„Kérem, csak az írjon, aki ismeri és tisztában van a sorozat értékével!”

- írt a hirdetésbe az eladó, aki a teljes gyűjteményt egyben kínálta eladásra.

„Néhány éve A hihetetlen család című 2004-es Disney-könyv 40 ezer forintért ment el az egyik aukciónkon. Ugyanilyen ritka és szintén ennyiért kelt el A kincses bolygó ebből a sorszámozott sorozatból. A Robinson család titkára 51 ezerért volt vevő. De nem is kell a Disney-könyvekig menni: tavaly egy Gombóc Artúr kötetet is 18 ezerért ütöttek le egy árverésünkön, korábban pedig egy 1969-es mese, a Róka Miska megjavul 38 ezer forintot ért meg valakinek, pedig alig száz oldal”

— mondta el a Vasárnapi Blikknek Chovanecz Balázs, az Antikvárium.hu tulajdonosa.

Mint elmondta, „minden, amit az emberek most a gyerekkori, régi könyveikből meg akarnak venni, drága. Őrült árak vannak, mert ezek a könyvek már nem kaphatók és minden könyv annyit ér, amit adnak érte. És vevő is mindig lesz.”

Hasonlóan értékes és majdhogynem beszerezhetetlen a magyar Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő című sorozata. Jelenleg több hirdetés is fut a Marketplace-en, ahol a 11 darabos gyűjteményt lehet megvásárolni, potom 120-140 ezer forintokért. Habár az ára jóval kedvezőbb, mint egy Disney-sorozatnak, azért ehhez is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha meg akarjuk vásárolni.

Persze a nagy kereslet beindította a neppereket is, számos gyanútlan eladó kínálja 1-2000 forintért az amúgy értékes mesekönyveket, amiből aztán jó pénzt lehet csinálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
„Hatéves koromban már 172 centi magas voltam” – Így él a világ legmagasabb nője
Rumeysa Gelgi egy ritka genetikai rendellenességben szenved, ami miatt 215 centi lett felnőttkorára.

Link másolása

A The Guardiannek írt esszéjében számolt be életéről a török Rumeysa Gelgi, aki a maga 2 méter 15 centijével a világ legmagasabb nőjének számít. Egy ritka genetikai rendellenesség, a Weaver-szindróma miatt nőtt ilyen nagyra. Mindössze 50 embernél állapították meg ezt világszerte.

Azt írta, már gyerekkorától kezdve otthon tanult, és úgy érezte magát, mintha egy felnőtt testébe zárták volna.

„Hatévesen már 172 centi magas voltam. Mindenki azt várja, hogy a nők alacsonyabbak legyenek a férfiaknál, ez pedig nagyon megnehezíti a magas nők életét. Ez szerintem nagyon felkavaró”

– fogalmazott.

A magassága miatt többek között minden ruháját saját kezűleg alakítja át, hogy jók legyenek rá, de úgy érzi, ezáltal kiélheti a kreativitását.

2014-ben kapta meg a világ legmagasabb tinédzsere címet, 2021-ben pedig ő lett a világ legmagassabb nője. 2022 óta pedig övé a legnagyobb kéz, a leghosszabb ujjak és a leghosszabb hát címe is.

„Arra használom ezeket a felületeket, hogy felhívjam a figyelmet az állapotomra, illetve arra akarom bíztatni az embereket, hogy legyenek önmaguk. Inspirálni és bátorítani szeretném azokat, akik valamilyen hasonló betegségben szenvednek, hogy tudják, nincsenek egyedül és bármi lehetséges számukra” – írja.

A webfejlesztőként dolgozó nő már régóta el szeretett volna utazni Kaliforniába, azonban a magassága miatt gerincferdülésben szenved, illetve ízületi problémái is vannak, így nem ülhet két óránál többet egyhuzamban.

2022-ben viszont egy légitársaság bevállalta, hogy megoldja az utazást: hat ülést lezártak a turista osztályon, ezekre pedig egy hordágyat rögzítettek.

Normál esetben ezt csak vészhelyzetekben engedik meg, ő volt az első átlagember, aki így utazhatott.

„Minél több ember ismeri meg a történetemet, remélhetőleg annál többen lesznek kedvesebbek azokhoz, akik különböznek tőlük. A különbségeink tesznek minket kívül-belül gyönyörűvé” – fogalmazott.


Link másolása
KÖVESS MINKET: