ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

8 tuti kifogás, hogy ne kelljen bemenned dolgozni

Miket képesek kitalálni az emberek: íme néhány szokványos és szokatlan kifogás.


1. Hasmenés, láz, influenza, fogfájás - "Kiefett a fogam, nem tudok moft bemenni, még befélni fe nagyon." Tipikus telefonos kifogás reggel nyolckor, a főnöknek. Mivel tökéletesen ellenőrizhetetlen (főleg, ha van egy megbízható orvos ismerős a tarsolyban, aki kiír, ha megkéritek), ezért kitűnő kifogás.

Előnye az, ami a hátránya: mivel életében legalább egyszer biztos, hogy minden munkavállalóval megtörténik, a főnököd sohasem tudhatja, nem ez-e az a bizonyos alkalom.

2. Temetés - "A legkedvesebb nagymamámnak holnap lesz a temetése." Eléggé immorális, de közelebbi (fiktív) hozzátartozóink halálhírét is használhatjuk a meló elbliccelésére.

Előnye: ahogy a betegségek, ez is szinte mindenkivel megtörténik egyszer. Hátránya: egynél többször nem ajánlatos elsütni, és már napokkal előre be kell jelenteni, tehát nem használható olyan "villámindokként", mint a betegség.

Kif03_886x640

3. Közlekedési kifogások - "Nem tudtam bérletet venni, mert lejárt a bankkártyám, és nem volt nálam elég készpénz, és leszállítottak az ellenőrök." Vagy: "dugóba kerültem". Ez a kifogás hitelesen csak Budapesten alkalmazható - viszont kitalálhattok a körülményekre alkalmazható, alternatív változatokat. Például, ha bicajjal jártok dolgozni, kaphattok defektet, ha busszal, az lerobbanhat/nem jöhet/késhet.

Előnye: mint az eddigiek, ez is ellenőrizhetetlen. Hátránya: túl sokszor ezt se lehet elsütni, mert gyanússá válik. Jelentős hátránya még, hogy a munkanapot nem, csak a késést váltja ki.

4. A gyerek beteg lett - Még a legszőrösszívűbb főnök se mondhatja erre, hogy "te csak ne foglalkozz azzal, majd jobban lesz, indíts befelé azonnal!".

Előnye: többnapos lógást is lehetővé tesz. Hátránya: 1. Kell hozzá legalább egy gyerek 2. Nagyon suttyó dolog a saját gyerekünket ürügyként használva lógni 3. A főnök elgondolkodhat, hogy egy gyermektelen munkaerőre cserél ki téged.

Kif01_1024x640

5. "Várom a szerelőt" - "Szivárog a gáz." "Elment a net." "Cserélik a vízórát." Ez sem süthető el mindennap, de - hacsak ki nem száll a főnök személyesen - sosem fogja megtudni, hogy tényleg így teszel-e.

Előnye: Nem ellenőrizhető. Hátránya: általában az ilyesmit is előre szoktuk tudni, tehát nem használható azonnal - kivéve, ha pont reggel "kezdett szivárogni a gáz"...

6. A kulcsok - "Lent hagytam a kulcsom az autóban, és a feleségem bezárt a lakásba, meg kell várnom, míg hazajön". Ennek egyszerűsített változata: "becsuktam a slusszkulcsot a csomagtartóba". Vagy: "a kezemben maradt a (több ponton záródó) ajtó kilincse, most a lakatost várom".

Előnye: ellenőrizhetetlen, éppenséggel megtörténhet. Hátránya: gyanús.

7. Másnaposság - "Főni, annyira berúgtam tegnap este, mint te a céges partin, úgyhogy mindenkinek jobb, ha ma inkább itthon maradok, mielőtt én is a papírkosárba hányok." Egyszerűsített változat: "Bocs, de iszonyú másnapos vagyok".

Előnye: biztosan elhiszik, hiszen nagyon őszinte indok. Hátránya: kell egy, az átlagosnál jóval bizalmasabb viszony hozzá a főnökkel.

Kif02_960x640

8. Egyéb indokok - ezek között szinte bármi előfordulhat. Régóta gyerek-projektben lévő párnál például ez tökéletesen használható: "bocsi, de ma van épp peteérése az asszonynak, s még a holdállás is a legjobb". :) Másik példa: "Haldoklik a tengerimalacom!" "Kihívtam a mentőket egy csöveshez, kiderült, hogy bűnöző, fel kell venni az adatokat, nem engednek el a rendőrök."

Előnye: ha nincs más, kihúz a bajból. Hátránya: Mivel gyakran egy fantasy-val határos a hihetősége, lehet, hogy még nagyobb bajba kever...

(A példákat valós személyektől - dolgozóktól és főnököktől - gyűjtöttük, állításuk szerint ezek valóban elhangzottak.)

Nektek is van valami tuti kifogásotok?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Megjelent a 2024/2025-ös tanév rendje, ilyen hosszúak lesznek a tanítási szünetek
Nagyjából 180 napot kell majd iskolába járniuk a diákoknak. A téli szünet december 20-án, a nyári szünet pedig június 21-én kezdődik majd a következő tanévben.


Megjelent a Belügyminisztérium rendelettervezete a 2024/2025-ös tanév rendjéről, vette észre az rtl.hu.

Ezek szerint a tanítási év első tanítási napja 2024. szeptember 2. (hétfő) lesz. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. október 25. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2024. november 4. (hétfő).

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. december 20. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2025. január 6. (hétfő) lesz. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2025. április 16. (szerda), míg a szünet utáni első tanítási nap 2025. április 28. (hétfő) lesz.

A nyári szünet 2025. június 21-én kezdődik és augusztus 31-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap június 20. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2025. szeptember 2. (hétfő) lesz.

A végzős középiskolásoknak az utolsó tanítási nap a középfokú iskolákban 2025. április 30. (szerda), míg a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2025. május 30. (péntek) lesz.

A tanítási napok száma oktatási intézménytípusonként változik. A legtöbb intézményben, kivéve a gimnáziumokat, szakgimnáziumokat és szakiskolákat, az éves tanítási napok száma 183. A nappali oktatás rendje szerint működő szakgimnáziumokban a tanítási napok száma 179 lesz, míg a gimnáziumokban és szakiskolákban 180 tanítási napot tartanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Nem született meg a baba? Így úszhatják meg a büntetést a gyermektelen babaváró hitelesek
Jelenleg is van lehetőség méltányossági eljárásra bizonyos esetekben. Kedden azonban elfogadtak egy törvényt, ami majd enyhítheti a gyermektelen babaváró hitelesek terheit.


A kedden elfogadott törvény enyhítheti a gyermektelen babaváró hitelesek terheit: nem feltétlenül kell visszafizetniük a kamattámogatást, ha nem született meg a vállalt gyermek – írja a Bank360.hu. A méltányossági eljárás pontos feltételei még nem teljesen tisztázottak, de ígéretes lehetőségeket rejt a törvény.

Az új szabályozás szerint a babaváró és csok hitelesek is reménykedhetnek, de a változások leginkább az első babaváró hiteleseket érintik.

Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője elmondta, hogy a törvény időzítése nem véletlen, hiszen sokaknak idén júliusban jár le az öt éves határidő a gyermekvállalásra. Ha nem teljesítették a feltételeket, akkor 2 millió forint körüli összeget kell visszafizetniük, ráadásul a fennmaradó tartozást magasabb kamatokkal törleszthetik tovább, ami akár a többszörösére is növelheti a korábbi, legfeljebb 50 ezer forintos törlesztőrészletet.

Az államháztartásról szóló törvény egy új bekezdéssel egészült ki, ami szerint

a kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében részben vagy egészben lemondhatnak az államot megillető követelésről.

A pontos részletek egy kormányrendeletben lesznek meghatározva, amely tisztázza, hogy milyen körülmények között lehet elengedni a büntetést, ha nem teljesültek az állami támogatás feltételei.

Jelenleg is van lehetőség méltányossági eljárásra bizonyos esetekben:

 • Ha a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé vált, és ezért nem tudtak gyermeket vállalni.
 • Ha igazoltan részt vettek lombikbébi programban, de nem jártak sikerrel, illetve ha a program során derült ki, hogy egészségügyi okok miatt a terhesség nem javasolt.
 • Ha a párnak orvosi igazolása van arról, hogy nem javasolt a terhesség.

  Ezen felül legfeljebb 24 hónapos részletfizetést lehet kérvényezni, ha az egy összegben történő visszafizetés aránytalanul súlyos terhet jelentene a család jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire tekintettel.

  A törvénymódosítás célja, hogy a méltányossági eljárás és az államháztartási törvény szabályozása összhangba kerüljön, ami remélhetőleg további könnyítéseket hoz a babaváró hitelesek számára.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Ajánljuk

  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Autók tízezreiről kell leszerelni a zöld rendszámot egy új törvénytervezet szerint
  A tervezet célja, hogy kizárólag a tisztán elektromos és zéró kibocsátású járművek kapják meg a kedvezményeket. A plug-in hibridek így elveszítenék a zöld rendszámot.


  Új törvénytervezet látott napvilágot a héten, amely szerint szeptember elsejétől a plug-in hibrid autók nem kaphatnának zöld rendszámot Magyarországon, tudta meg a Pénzcentrum.

  A javaslat szerint a már kiadott zöld rendszámtáblákat is le kell cserélni legkésőbb 2026. november 30-ig.

  A tervezet célja, hogy a zöld rendszámmal járó kedvezményeket a jövőben kizárólag a tisztán elektromos és zéró kibocsátású járművek vehessék igénybe.

  Ha a javaslat átmegy, a plug-in hibrid autók tulajdonosai elveszítik azokat a különleges kedvezményeket, mint az ingyenes parkolás, regisztrációs adómentesség, teljesítményarányos gépjárműadó-kedvezmény, cégautóadó-mentesség és az adásvételkor fizetendő vagyonszerzési illeték mentessége – ezek jelenleg mind járnak a zöld rendszámnak köszönhetően.

  A rendszámcsere nem azonnal történne meg, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsga alkalmával.

  A Belügyminisztérium adatai szerint május végéig több mint 41 ezer ilyen autó kapott zöld rendszámot Magyarországon.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával
  A valaha gyártott összes Porsche jelentős része még mind a mai napig az utakon van – mi más kelthetne nagyobb bizalmat egy márka használt modelljei iránt, mint ez a tény?


  Nem véletlen, hogy az ikonikus Porsche modellek értéktartása is kiemelkedő. Egy feltétellel: a tökéletes műszaki állapot esszenciális, amelynek alapfeltételét az előírt karbantartások megfelelő elvégzése adja meg. Ha ez teljesül, akkor mindig számíthat kedvencére, amely lenyűgöző tulajdonságai mellett szüntelen kitartásával is magával ragadja majd Önt. Ezt, valamint a birtoklás teljes nyugalmát adja meg a Porsche Approved garancia.

  A Porsche varázsa nem csupán az érzelmes menetteljesítményekről szól, hanem arról is, hogy minden mindig a lehető legjobban történik. A Porsche Approved garancia éppen erről szól: segítségével már az első naptól kezdve átadhatja magát a birtoklás felhőtlen élvezetének.

  A Porsche Approved garancia kibővített garanciahosszabbítást nyújt az újautó-garancia utáni időszakra, sőt, emellett használt modellekre is érvényesíthető, amennyiben azok jól teljesítenek a 111 pontból álló ellenőrzési folyamaton. A Porsche modellek 15 éves koráig vagy 200.000 kilométeres futásteljesítményééig érvényesíthető jótállás minden alkatrész meghibásodását fedezi 12, 24 vagy 36 hónapos időtartamra, sőt, a hozzá járó Porsche Assistance szolgáltatás révén nem csak a váratlan javítási költségektől mentesül, hanem első kézből kaphat segítséget, ha valami történik út közben.

  A Porsche szakértő személyzete által hivatalos, gyári alkatrészekkel végzett javítások biztosítják Porschéjának hosszú, megbízható működését. A Porsche Approved pontosan ezt kínálja: a fedezett időszakon belül önrész nélkül, kilométerfutástól függetlenül gyári megoldásokkal biztosítja autójának javítását. Ehhez alapfeltétel az előírt karbantartások elvégzése és természetesen a kopóalkatrészekre ez a garancia sem vonatkozik.

  Viszonteladás esetén pedig a Porsche Approved garancia növeli az Ön autójának az értékét, hiszen az autóval együtt az továbbadható a következő vásárló vagy a Porsche Centrum Budapest számára.

  A Porsche Approved használtautó-programja pedig teljes nyugalmat kínál. A kilenc évnél fiatalabb használt modellek csak akkor kapják meg a Porsche jóváhagyását, ha megfelelnek a 111 pontos ellenőrzésnek, dokumentált előélettel és megfelelő karbantartási történettel rendelkeznek, kizárólag eredeti Porsche alkatrészeket tartalmaznak és persze megkapják a Porsche Centrum szerviztechnikusainak is a jóváhagyását.

  Ez már önmagában kiemelkedő megbízhatóságot és értéktartást biztosít, de természetesen ezekre az autókra is legalább 12 hónap Porsche Approved garancia és Porsche Assistance szolgáltatás vonatkozik, ami igény szerint akár tovább is bővíthető. Ez pedig nem csak a váratlan javítási számláktól mentesít minket, de egyben a kimagasló értéktartást is biztosítja.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: