4 kritérium a konyhai csaptelep kiválasztásakor
Amikor a konyhai – vagy akár a fürdőszobai – csaptelep kiválasztására kerül sor, sokan csak és kizárólag a külsőre, a dizájnra hagyatkoznak. Nyilván, az adott csaptelep formatervezése is fontos, azonban a funkcionalitás még ennél is sokkal lényegesebb, illetve az is lényeges, hogy a megvásárolni kívánt csaptelepek feleljenek meg bizonyos preferenciáknak és követelményeknek.
A legtöbb vizet a konyhában fogyasztjuk, hiszen itt készítjük elő a zöldségeket, a gyümölcsöket és a húsételeket főzés és sütés előtt, de nem csak az alapanyagokat tisztítjuk meg ebben, a helyiségben, hanem gyakran használjuk a konyhai csapot kézmosásra, vagy engedünk egy-egy pohár vizet, ha szomjasak vagyunk. Nem beszélve a sok mosogatnivalóról, amely az étel készítése közben, vagy egy-egy étkezést követően halmozódik fel a mosogatóban.
A megfelelő csaptelep kiválasztása tehát nem könnyű feladat, össze is zavarodhatunk a bőséges mosogató csaptelep kínálat láttán, hiszen azt sem tudjuk, hogy milyen szempontok alapján döntsünk, illetve a vásárlók azt is szem előtt tartják, hogy az adott csaptelep harmonizáljon a konyha stílusával. A cikkben 4 olyan kritériumról olvashatsz, amely talán segít a döntés meghozatalában.
1. Az élettartam
Az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy teljesen természetes, ha a szomszédból áthallatszik a nyikorgó csap fülsértő hangja, de egy kis rozsdafoltról sem gondolják azt, hogy problémát jelenthet. Sokan meg vannak róla győződve, hogy amíg folyik víz a csapból, addig túl nagy baj nem lehet, pedig ez nem egészen így van. Bármilyen csaptelep átlagéletkora 10 év. Igen, jól olvastad, nem 20 és nem 30 év, hanem 10 év. Ennyi idő alatt a csaptelepek tönkremennek, még ha ez nem is látszik rajtuk. A vásárlásnál figyelembe kell venni annak tartósságára vonatkozó adatokat, de ne gondoljuk azt, hogy csaptelepet csak egyetlenegyszer szükséges venni életünk során, és majd egész életünkben kiszolgál bennünket, mert ez közel sincs így. A legjobbat akkor tesszük, ha tízévente a lakásunkban lévő összes csaptelepet kicseréljük.

2. Egykaros, kétkaros, elektronikus
Az egykaros konyhai csaptelepek bizonyulnak az egyik legjobb választásnak, hiszen a kialakításuk lehetővé teszi a vízhőmérséklet és a vízmennyiség szabályozását. Az egykaros csaptelepek között vannak modern és hagyományos változatok is. A kétkaros, vagy kétgombos konyhai csaptelepek is nagyon közkedveltek, hiszen itt külön szelep szabályozza a hideg és a meleg vizet. Ezek a csaptelepek leginkább a hagyományosabb vonalat képviselik, így az ilyen stílusú, azaz a nem túl modern lakásba tökéletesek. Ma már megtalálhatók a piacon a szenzoros, elektronikus csaptelepek is. Ezek nagyon praktikusak, hiszen a csap megérintése nélkül, szenzoros érzékelő segítségével juthatunk vízhez.

3. A csap egyéb „tudománya”
Nem elegendő eldönteni, hogy egykaros, kétkaros, vagy szenzoros csapot szeretnénk, arról is határozatot kell hoznunk, hogy termosztátos, alacsony vagy magas átfolyási sebességűt, vagy perlatorost válasszunk. A termosztátos csapnál be tudjuk állítani a kívánt hőfokot. Az alacsony és magas átfolyási sebességű csap azt jelenti, hogy mennyi vizet enged át a csap, mennyire takarékos. De vásárláskor azt is nézhetjük, hogy a csaptelep levegővel dúsítsa a vizet (perlatoros), ami a takarékosságot segíti elő, hiszen ugyanolyan vízsugár folyik a csapból, mint szűrőberendezés nélkül, ami a víztakarékosságot segíti elő.

4. A csaptelep anyaga
Csaptelep vásárlásakor az is lényeges szempont, hogy milyen anyagból készültet vásároljunk. Napjainkban az alábbi anyagokból készült csaptelepekből válogathatunk: fémek és ötvözetek – acél, nikkel, bronz, sárgaréz – kerámia és gránit. A legpraktikusabb csaptelep az, amelynek a külső elemei fémből, míg a belső elemei kerámiából készültek