EGÉSZSÉG
A Rovatból

Tévesen rákosnak hitték, a felesleges kemótól romlott le drasztikusan a brit nő egészsége

A négygyermekes édesanya több mint másfél évig élt abban a hitben, hogy súlyos beteg, attól rettegett, hogy bármikor meghalhat. A téves diagnózis tönkretette az életét.

Link másolása

Félrediagnosztizáltak, így feleslegesen kezeltek kemoterápiával egy brit nőt, aki csak a közelmúltban tudta meg, hogy soha nem is szenvedett leukémiában - írja a Daily Mail.

A négygyermekes Janice Johnston nem csupán állandó rettegést élt meg a diagnózis miatt, de idővel szembesült vele, hogy a kemoterápiás készítmények sem hatnak, amelyeket élete végéig szednie kellene.

Az asszony ehelyett hónapról hónapra rosszabbul érezte magát, ami nem is csoda: valójában soha nem volt rákbeteg, amit egy rutinszerűen végzett csontvelő-mintavétel már korábban is bizonyíthatott volna.

Janice-t először tíz évvel ezelőtt diagnosztizálták egy ritka betegséggel, amely a vörösvérsejtek fokozott termelődésével jár együtt. Amikor a tünetei néhány éve rosszabbodni kezdtek, az orvosok úgy találták: egy PRV, azaz polycythemia rubra vera nevű ritka vérrákfajtában szenved, amely a szívroham és a halálos vérrögök kialakulásának kockázatát is hordozza.

Ezután a nő összesen 19 hónapot töltött abban a tudatban, hogy bármikor meghalhat. Egészségi állapota az agresszív kemoterápia következtében egyre romlott: lefogyott, vérzett az ínye, elvékonyodott a haja, egyfolytában hányingere volt és fáradtnak érezte magát. Idővel állását is ott kellett hagynia a lakhelyéhez közeli idősek otthonában.

Janice utólag már tudja, egy lépultrahang, valamint egy csontvelőből nyert minta elegendő lett volna, hogy bizonyítsa, nem ebben a betegségben szenved.

Ráadásul azzal szembesült, hogy a vörösvérsejtjei száma nem csökken, így még feljebb emelték a gyógyszeradagját.

“Tudtam, hogy a tablettáknak segíteniük kell, de mégis olyan érzés volt, mintha ciánt vennék be” - mondta a nő, aki idővel arra is rászokott, hogy ruhában fürödjön. Attól rettegett: a zuhany alatt éri a halál, és nem szerette volna, hogy a gyerekei meztelenül találjanak rá.

A fordulat végül akkor következett be, amikor 19 hónap elteltével Janice egy drágább és hatékonyabb kemoterápiás eljárás mellett döntött, amelyet a londoni Guy’s Hospital kínált.

Alig hitt a fülének, amikor új orvosa azt mondta: a leletei alapján nem gondolja, hogy PRV-ben szenvedne. Ezek után sor került a csontvelő-mintavételre, és 2019 januárjában bebizonyosodott, hogy Janice soha nem is volt rákos.

“Teljes döbbenetben voltam. Nem hittem el, hogy ez igaz lehet. Persze, valahol örültem - de elveszítettem a munkámat, és két éven át rettegtem a haláltól, valójában a semmmiért! Tudom, hogy szerencsés vagyok, de soha többé nem tudok bízni az orvosokban” - mondta a nő, akit jelenleg szorongással és poszttraumás stressz szindrómával kezelnek.

Az asszony ezek után hanyagságért beperelte az őt először ellátó East Kent kórházat. December elején végül 75.950 fontos, azaz 30 millió 838 ezer forintos kártérítést ítéltek meg neki.

Két évvel az ügy után Janice még mindig nehezen tudja elfogadni mindazt, ami történt. “Nem tudom, valaha még az lehetek-e, aki korábban voltam” - mondta.

“A lányaim és a férjem szerint megváltoztam, és tudom, hogy ez az igazság. Ha az ember valami ilyesmin megy keresztül, nehéz lenne csak úgy túllépni rajta. Lesújtó hatással volt az életemre.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Támad a lepkehimlő! Gyermekről gyermekre terjed a betegség az óvodások között
Jobb félni, mint megijedni? Egyre több a lepkehimlős óvodás hazánkban. A gyakori vírusfertőzés általában nem jár súlyos tünetekkel.  

Link másolása

A betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban az arc mindkét oldalán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik. Innen is kapta a nevét a kór: a pirosodás egy pillangót formál. Érdemes odafigyelni a további tünetekre is, mert akár a szél is kifújhatja a gyermek arcát, de mástól is kipirulhat ez a testrész.

Nagy valószínűséggel akkor lepkehimlős a gyerek, ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk a test több részén, amelyek általában alig viszketnek.

Sokszor előfordul, hogy csalánkiütésnek nézik a lepkehimlőt, de előbbi sokkal erőteljesebben viszket. A lepkehimlőnek általában kevés tünete van, a kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, esetleg egy kis láz, enyhe vírusos panaszokkal, de ezeket sokan észre sem veszik – mondta az InfoRádióban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak, a betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka.

Várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket

– tanácsolja a szakértő.

A lepkehimlőt döntően csak egyszer szokták elkapni a gyerekek. A lakosság több mint fele átesik élete során ezen a fertőzésen. A betegség a legtöbbször gyógyszerelés nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor ajánlott orvoshoz fordulni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
Két új mellékhatást fedeztek fel az egyik Covid-oltásnál
Az egyik azonban nagyobb eséllyel alakulhat ki akkor, ha átestünk a betegségen magán, így az orvosok szerint még így is jobban megéri beoltatni magunkat.

Link másolása

Két új, de nagyon ritka Covid-19 vakcinamellékhatást – egy neurológiai rendellenességet és a gerincvelő-gyulladást – mutattak ki a kutatók az eddigi legnagyobb vakcinabiztonsági vizsgálat során – írja a The Guardian.

A mintegy 99 millió emberen elvégzett vizsgálatok megerősítették az eddig is ismert kapcsolatokat az mRNS (Pfizer és Moderna) vakcinák és a ritka szívizomgyulladás, valamint a szívburokgyulladás kialakulása között. Megerősítette továbbá a Guillain-Barré-szindróma (egy idegi autoimmun betegség) és az agyi vénás sinus trombózis kialakulásának lehetőségét az AstraZeneca vakcina alkalmazása során.

Ezek mellett kimutattak két újabb lehetséges mellékhatást: az AstraZeneca vakcinája akut disszeminált encephalomyelitishez, vagyis a gerincvelő és az agy gyulladásához, valamint egy transzverzális myelitis nevű neurológiai rendellenességhez is vezethet.

Az eredményeket a Vaccine nemzetközi folyóiratban tették közzé pénteken. A tanulmányt Ausztráliából, Argentínából, Kanadából, Dániából, Finnországból, Franciaországból, Új-Zélandról és Skóciából érkező adatok alapján állították össze.

A szakértők figyelmeztettek, hogy mindkét betegség súlyosnak mondható, viszont a páciensek általában felépülnek belőlük. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a transzverzális myelitis kockázata nagyobb akkor, ha átestünk a koronavírus-fertőzésen, ami alapján az orvosok továbbra is az oltások alkalmazását javasolják a Covid-19 ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Koleragyanú miatt vesztegel egy norvég luxushajó Mauritius partjainál
A tengerjáró szombat este érkezett volna Mauritiusra. A hajón 2184 utas és 1026 fős személyzet tartózkodik, 15 embert karanténban tartanak.

Link másolása

A BBC cikke szerint Mauritius megtagadta a Norwegian Dawn nevet viselő norvég tengerjárónak, hogy kikössön Port Louisban, miután az utasoknál

„gyomorbetegség enyhe tünetei jelentkeztek”.

A betegektől már mintákat vettek, azokat vizsgálatra küldték, eredmények csak későbbre várhatóak. A hatóságok attól tartanak, még az is lehet, hogy a hajón kitört egy kisebb kolerajárvány. A hajó fedélzetén eddig 15 embert különítettek el.

A hajó egyik holland utasa nyilatkozata szerint, a kapitány azt mondta nekik, hogy

a beteg utasok tüneteit esetleg kolera is okozhatta.

Az közelmúltban Afrika déli részén több helyen tört ki kolerajárvány, melyekben az ENSZ adatai szerint legalább 188 ezer ember fertőződött meg kolerával, és több mint 3000 ember meg is halt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Itt a friss diagnózis: ha te is ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, lehet, hogy nagy a baj!
Egy nő három kulcsfontosságú jelet tárt fel, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki OCD-ben szenved.

Link másolása

Az OCD, vagyis az obszesszív-kompulzív zavar egy kényszerbetegség. Az egyik fő jellemzője a betegek sok-sok megszállott gondolata, amelyek magas fokú feszültségérzetet provokálnak. A másik pedig a kényszeresség, a kényszer érzése arra, hogy bizonyos rituálékat, viselkedésformákat, cselekvéseket kell végezni annak érdekében, hogy a feszültség csökkenjen. Ilyen például a kényszeres kézmosás, melynek oka lehet a fertőzésektől való rettegés.

Az OCD gyakori tünete az ön-, illetve közveszélyes viselkedés gondolata, azaz az ilyesmiben szenvedők gyakran érzik úgy, hogy kárt kellene tenniük magukban vagy azokban az emberekben, akik feszültséget keltenek bennük – írja a hazipatika.com

Egy brit hölgy most a TikTok-on mutatta be az OCD három fő jelét. Véleménye szerint ezek

a tünetek segíthetnek felmérni a mentális egészségi állapotot és időben észlelni az esetleges problémákat.

Az első jel, amit leírt, a kényszeresség, vagyis a rögeszmés negatív gondolatok megjelenése, általában múltbeli vagy jelenlegi eseményekkel kapcsolatban és érzelmi szorongást eredményez.

„Ilyenkor depressziósnak érzed magad, nincs kedved semmihez és amint felébredsz, megpróbálsz újra aludni”

– magyarázta a nő.

A veszélyes gondolatok megjelenése ugyancsak a betegség egyik jele.

„Ezek olyan gondolatok, amelyek mögött nincs logika vagy érvelés, és időről időre megjelennek az elménkben. ezeket később egyre nehezebb lesz legyőzni” – fogalmazott, majd hozzátette: a harmadik tünet a sürgősség. „Ez magában foglalhatja azt, hogy sürgősen szakítsak a partneremmel, hogy azonnal hagyjak fel a munkámmal, hogy kerüljem az embereket és töröljem magam a közösségi médiából” – jegyezte meg.

Természetesen ezek a tünetek önmagukban nem jelentik azt, hogy OCD-je van valakinek, és azt is fontos tudni, hogy az állapot minden embernél eltérő. Ez a betegség egyébként gyakran a pubertás vagy a korai felnőttkor körül kezdődik, és fontos a segítség, például a terápia és a gyógyszeres kezelés, hogy kordában tartsák az állapotot – írja a ladbible.com.


Link másolása
KÖVESS MINKET: