Szereted a buborékteát? Sajnos van egy rossz hírünk
Magyarországon is nagyon népszerű a buboréktea, amely Tajvanból indult hódító útjára a világon. Az ital alapja fekete vagy zöld tea, ezt keverik össze tejjel vagy gyümölccsel, az ital nevét is adó "buborékokat" pedig a rágós tápiókagyöngyök adják. Számtalan ízben el lehet készíteni, sőt sok árusító helyen személyre szabottan keverik ki az italt, tehát választani lehet az összetevők közül.
A buboréktea főleg a fiatalok nagy kedvence, a közösségi médiában is nagyon divatos lett ezt fogyasztani. Mint azonban a legtöbb finom, édes, közönségkedvenc ital, ez sem túl egészséges. A szakértők többféle veszélyre is figyelmeztetnek.
Ez elsősorban a gyerekek számára veszélyes, akik könnyen félrenyelnek. Szingapúrban sajtóbeszámolók szerint egy 19 éves lány megfulladt, miután három gyöngyöt véletlenül felszívott az orrüregébe, amikor erősebben szívta a kissé eldugult szívószálat. Egy másik hasonló esetben egy nő szintén fulladozni kezdett, és csak a gyorsan reagáló járókelőknek köszönheti az életét.
A tápiókagyöngyök kasszava keményítőből készülnek, és ez a gyökérzöldség könnyen felszívja a talajból az ólmot és más nehézfémeket, ahogy növekszik. Ezért nem meglepő, hogy egy amerikai vizsgálat magas ólomszintet mutatott ki néhány buborékteában.
Egy másik negatívum, hogy a buboréktea tele van cukorral: a legtöbb 20–50 gramm cukrot tartalmaz, ez egy dobozos kóla cukortartalmát (35 gramm) is túlszárnyalhatja. Tajvani kutatások szerint a rendszeres fogyasztása 1,7-szeresére növeli a fogszuvasodás kockázatát a maradandó fogaknál kilencéves korra. A magas cukor- és zsírtartalom növeli a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és az anyagcsere-betegségek kialakulásának valószínűségét, a hosszan tartó fogyasztás pedig hozzájárulhat a zsírmájbetegséghez – ezek a következmények minden olyan magas cukortartalmú termékkel összefüggenek, amely megemeli a vércukorszintet és elősegíti a zsír lerakódását a májban.
A guargumi, amit sűrítőanyagként tesznek az italba, kis mennyiségben ártalmatlan, de gyakori fogyasztás mellett székrekedést okozhat. Emellett a veséket is nagyon meg tudja terhelni az ital. 2023-ban tajvani orvosok több mint 300 vesekövet távolítottak el egy 20 éves nőből, aki víz helyett rendszeresen buborékteát ivott. Az oxalát és a magas foszfátszint is elősegítheti a kőképződést, bár ez a kivételes eset extrém fogyasztást tükröz.
Egy kínai gyerekekkel végzett vizsgálat azt állapította meg, hogy a gyakori fogyasztás nagyobb arányú szorongással és depresszióval jár együtt. Felnőtteknél is hasonló eredményre jutott egy másik kutatás: a rendszeres fogyasztás összefüggésben áll a szorongás és a depresszió mellett a fáradtsággal és a munkahelyi kiégéssel is.
Mindez persze nem jelenti azt, hogy be kellene tiltani a buborékteát. A szakemberek szerint viszont nem ajánlott rendszeresen ilyet inni, inkább alkami élvezetként tekintsünk rá. Ha pedig fogyasztjuk, ne szívószállal, hanem közvetlenül a pohárból igyuk, hogy csökkentsük a fulladás kockázatát.
Via Science Alert