News here
hirdetés

EGÉSZSÉG

Íz- és szagvesztés: miért alakul ki, és meddig tart? – minden a koronavírus tipikus tünetéről

Ha egyik pillanatról a másikra elmennek az ízek és a szagok, szinte biztos, hogy elkaptuk a koronavírust. A kérdés csak az, hogy meddig marad velünk a furcsa állapot.

Link másolása

hirdetés

A láz, a köhögés és a fáradtság messze nem annyira tipikus tünete a koronavírus-fertőzésnek, mint amikor a beteg egyik percről a  másikra elveszti a szaglását és az ízérzékelését. Ez akár úgy is előfordulhat, hogy a többi jellemző tünet közül egyik sem jelentkezik.

A fertőzöttek közül a többség néhány nap vagy hét múlva, mások csak hónapokkal később, egyesek azonban lassan egy évvel a betegség után sem kapták még vissza az íz- és szagérzékelésüket maradéktalanul. Mi lehet ennek az oka, és meddig tarthat a kényelmetlen állapot?

A Nature részletes cikkben járt utána az öt legfontosabb kérdésnek az eleinte különös és vicces, később azonban kifejezetten zavarónak bizonyuló koronavírus-szimptómával kapcsolatban.

Hány koronavírus fertőzött veszíti el a szaglást és az ízérzékelést?

A pontos arány egyelőre nem ismert, de a vizsgált minták alapján az biztosnak tűnik, hogy a fertőzöttek jelentős részénél jelentkezik ez a tünet. Egy tavaly nyári kutatás során 8438 koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak, akik közül 41 százalék jelezte, hogy nem érzi az illatokat és az ízeket. Egy iráni kutatásban 100 fertőzöttből 96 jelzett valamilyen szaglással kapcsolatos problémát, 19 pedig szagvesztésre, vagyis anozmiára panaszkodott.

Akadnak olyan kutatók, akik szerint erre a két tünetre jobban kellene koncentrálni a koronavírusos esetek diagnosztizálásánál. Egy októberi tanulmány szerint az íz- és szagvesztéses esetek követése sokkal pontosabban jelzi a vírus terjedésének útját, mint a kormányok által követett egyéb mutatók.

Miért veszítik el a covidos emberek a szaglást és az ízérzékelést?

Bár a mechanizmus még nem teljesen világos, de az orvosok szerint az íz- és szagvesztés akkor következik be, amikor a koronavírus megtámadja az orr neuronjait támogató sejteket. Kezdetben emiatt attól tartottak, hogy a vírus eljuthat akár az agyba is, de azóta kiderült, hogy ez a legritkább esetben történik csak meg.

hirdetés

A szagvesztés több úton is kialakulhat a koronavírus-fertőzötteknél.

A vírus kialakíthat a szervezetben egy olyan helyzetet, amikor az idegsejtek kiszolgáltatottak és tápanyaghiányosak lesznek. Egy másik lehetőség szerint a szag és ízvesztés párhuzamosan következik be a vér interleukin-6 (IL-6) szintjének emelkedésével. Emiatt gyulladás alakul ki a szaglógumóban, végeredményben pedig bekövetkezik a szagvesztés.

Milyen gyorsan térnek vissza az illatok és az ízek?

Egy tavalyi felmérés szerint a korábban Covid-19-ben szenvedők 72 százalékának egy hónap után helyreállt a szaglása, míg az ízérzékelés ugyanennyi idő után a fertőzöttek 84 százalékának már nem okozott problémát. Egy másik kutatás során 202 londoni beteg felépülését vizsgálták az orvosok: egy hónap után közülük 49 százalék teljes felépülésről, 41 százalék pedig jelentős javulásról számolt be a két jellemző tünet esetében.

Akadnak azonban olyan koronavírus-fertőzöttek is, akiknél ennél lényegesen lassabban térnek vissza az ízek és az illatok. Esetükben könnyen előfordulhat, hogy a hosszú, illatok és szagok nélküli időszak után az érzékek visszanyerését követően minden kellemetlen és másnak tűnik, mint amire emlékeztek.

A parosmia, vagyis a torzított szaglás akár hónapokig is tarthat. Ilyenkor a páciens gyakran mindent avas illatúnak érez.

Ennél is rosszabb helyzetben lehetnek azok, akik akár még ennél is tovább, hosszú hónapokig szagok és illatok nélkül maradnak. Szakemberek szerint esetükben a koronavírus megölhette a szaglószenzorok neuronjait.

Hogyan hat az emberekre az ízlelés és a szaglás végleges elvesztése?

Bár az íz- és szagvesztés hosszú távú hatásait még nem tanulmányozták olyan sokat, mint például a hallás vagy látás hiányát, a tudósok tisztában vannak azzal, hogy ebben az esetben is súlyos következmények léphetnek fel.

Az anozmiában szenvedő emberek fokozottan ki vannak téve az ételmérgezés veszélyének, de szélsőséges esetben a füstöt sem érzékelik egy esetleges tűz esetén. Komoly problémát okozhat az is, ha egy szülő a rendellenesség miatt nem érzi az újszülött gyerek illatát.

Léteznek gyógymódok az elveszett szaglás és ízérzékelés helyreállítására?

Egyelőre kezdetleges módszerek állnak rendelkezésre az elveszett íz- és szagvesztés helyreállítására. Angliában létezik olyan terápia, melynek során a szaglásuktól megfosztott páciensek rendszeresen az előírt illatokat szagolgatják, hogy lassan újra megtanulják mindet. A módszer néhány betegnél működött, de messze nem az összesnél.

Gyógyszeres kezelések terén még rosszabb a helyzet. A kutatások szerint a koronavírus-fertőzés korai szakaszában alkalmazott szteroidok hasznosak lehetnek a gyors és hiánytalan íz- és szagérzékelés visszanyerésében. Ennél is radikálisabb megoldás a richmondi egyetem kutatónak megoldása: egy olyan implantátumot ültetnek az orrba, mely felismeri a szagtalannak ítélt kémiai anyagokat, és ezzel párhuzamosan elektromos impulzusokkal stimulálja az agyban az illatemlékek felidézését. A készülék azonban csak évek múlva kerülhet klinikai forgalomba.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
„Felkavaró, mennyi elszívott cigarettának felel meg egyetlen Elf Bar” – mondja az orvos
A Magyarországon már betiltott dohányzási fajta károsabb lehet, mint sokan hinnék.
Címkép: Elfbar/Facebook - szmo.hu
2022. július 11.


Link másolása

hirdetés

Egy fogorvos, dr. Onkar Mudhar a TikTokon mondta el, hogy egyetlen rúd Elf Bar elszívása nagyjából annyi kárt okoz, mint 48-50 szál hagyományos cigaretta.

„Nem csak nikotin van benne, ami óriási függőséget okoz, hanem a fogakat is tönkre teheti”

– magyarázza az alábbi videóban.

@dronkarmudhar Don’t do it! #doctor #dentist #viral #vape #fyp #foryou #elfbar #geekbar #shisha ♬ Wifey Riddim - AJ Tracey

hirdetés

Korábban egy magyar orvos is kifejtette a véleményét az Elf Barról. Dr. Kulja András is elmondta, hogy egy Elf Bar nagyjából 45 ciginek felel meg.

„Nem tartalmaz hagyományos növényi összetevőket, nem keletkezik füst, és így a hagyományos dohánytermékekben található rákkeltő anyagokat sem tartalmazza, viszont van vele kettő elég nagy probléma.

Egyfelől nagyon sok nikotint tartalmaz, egy Bar körülbelül 45 szál ciginek felel meg, a nikotin pedig alapvetően egy idegméreg, amely már kis mennyiségben is nagyon erős függőséget idéz elő. Ezen kívül hatással van a szervezet működésére, például rontja az alvás minőségét, károsítja a sejtek örökítőanyagát, hatással van a szív-és érrendszerre, és a magzatok fejlődését is károsítja” – magyarázta az orvos.

@andras.doktor Válasz @viktoria.marta._.fan részére Az Elf Bar szervezetre gyakorolt hatásai. Ha több infót szeretnél, akkor keresd fel a cikiacigi.hu oldalt! ? #hirdetés #cikiacigi #orvos #edukáció #elfbar #nedohányozz ♬ eredeti hang - Dr. Kulja András


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
Véres köhögést, fejfájást és szédülést is okozhat az Elf Bar
A „manórúd” egyik legnagyobb problémája, hogy 18 év alattiak is hozzájuthatnak, és a termék semmilyen bevizsgáláson nem esik át.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalást adott ki az Elf Bar dohánytermékről – számol be a Blikk.

A dr. Szondy Klára tüdőgyógyász által jegyzett írás szerint a "manórúdként" is ismert Elf Bar dohánytermék nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0 %-os, de létezik belőle 2-5 %-os is.

Egy 600 slukkra elegendő, 5 %-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg.

Bár a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, ám ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve

az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet.

Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja által megfogalmazottak szerint az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését.

hirdetés
Ezzel szemben az Elf Bar egyáltalán nem bevizsgált termék.

További aggodalmakra adhat okot, hogy míg Magyarországon kizárólag 18 év felettiek vásárolhatnak dohányterméket, amihez csak a Nemzeti Dohányboltokban juthatnak hozzá legálisan, addig az Elf Bart bárki korlátlanul meg tudja rendelni az interneten is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Schobert Norbi szerint havi 200 ezer forintot költ az elhízásra egy átlag magyar
Norbi beszélt arról is, hogy az ő családjában is előfordult a cukorbetegség: „Nagyszüleimnek levágták a lábát, megbolondultak a diabétesztől, leállt a veséjük, megvakultak” – mondta a fitneszguru.

Link másolása

hirdetés

Schobert Norbi szerint az elhízás oka a modern kori szénhidrátmérgezés - írja az RTL.hu.

Úgy véli, hogy az emberek nem táplálkoznak tudatosan. Mikor hízni kezdenek, akkor is inkább a csodában bíznak. Gyakran hallja azt a kifogást az elhízottaktól, hogy az egészséges étrend drágább, és csak a gazdagok engedhetik meg maguknak.

Szerinte

egy átlag magyar ember közel 200 ezer forintot eszik el egy hónapban, azaz körülbelül hat és félezer forintot költ naponta ételre és így az elhízásra. Norbi szerint önsorsrontó a magyar táplálkozás, ráadásul sok szélhámosságnak bedőlnek a fogyasztók.

„Minden negyedik magyar pre-diabéteszes, tehát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájában van” - mondta, hozzátéve, hogy ez brutális, mert ezek az emberek egy-két éven belül diabéteszesek lesznek, ami nagyon súlyos betegség.

Norbi beszélt arról is, hogy az ő családjában is előfordult a cukorbetegség. "Nagyszüleimnek levágták a lábát, megbolondultak a diabétesztől, leállt a veséjük, megvakultak" - árulta el.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Kemenesi Gábor: „Új hullám érkezett, maszkozzunk zárt térben, ne hagyjuk terjedni a vírust”
A virológus szerint érdemes a harmadik oltást is kérni, az idősek és betegek pedig vegyék fel a negyedik vakcinát.

Link másolása

hirdetés

Megérkezett a covid újabb hulláma - figyelmeztet Kemenesi Gábor a közösségi oldalán.

A virológus arról is írt, hogy mi a teendő a fertőzés elkerülése és a vírus terjedésének megakadályozása érdekében:

"Összefoglalva a lényeg: Vigyázzunk egymásra és magunkra, ne kapjuk el és ne adjuk tovább a vírust. Közös érdekünk, hogy egyszerű megoldásokkal fékezzük a mostani hullámot, amitől nem tudni mit várhatunk, így fő az óvatosság.

• mindenki vegye fel a 3. oltást, aki még nem tette

• idősek és krónikus betegek a 4. oltást is mihamarabb vegyék fel

• maszkozzunk zárt térben, ne hagyjuk terjedni a vírust

hirdetés

• második generációs vakcinák érkezése várható.

Tisztán körvonalazódik egy ideje az úgynevezett BA.4 és BA.5 variánsok által indított nyári hullám Európában. Az első tapasztalatok már megérkeztek, nálunk pedig épp felívelőben vannak az esetszámok

így ideje kicsit elemezni a helyzetünket.

Az országok közt rendkívül eltérő oltási strukturáltság miatt és számos egyéb tényező, például az intézkedések milyensége miatt nagyon nehéz megmondani, hogy nálunk mi várható most. Portugáliában magas átoltottság mellett a mostani hullámmal járó halálozások 93%-a 80 év feletti egyén volt – vonjuk tehát le a tanulságot és a kockázati csoportba tartozók vagy idősekre vigyázzunk, mindenképp vegyék fel a negyedik dózist is, mindenki más pedig a harmadikat" - írja a szakember.

Arról, hogy mitől indult el az újabb hullám, úgy vélekedett:

"A vírus, mivel jelentős mértékben hagyjuk terjedni a világban és az átoltottság sem megfelelő a legtöbb szegény országban, jóval gyorsabban képes újabb és újabb variánsok kitermelésére, mint vártuk. A legfőbb tulajdonságuk, hogy rendre rálicitálva elődjeikre, kissé jobban kikerülik az első védvonalnak számító, leegyszerűsítve leginkább a fertőzés elleni védelmet szolgáló ún. neutralizáló antitestjeink nyújtotta védelmet. Ez annak köszönhető, hogy a tüskefehérje megfelelő helyein mutációkat halmoznak fel, ez emellett genetikai értelemben is kissé elkülöníti elődjeiktől, ilyenkor kapnak új számot a variánsok.

Ezzel a fertőzés elleni védelem csökken, jobban képesek fertőzni/terjedni és az újrafertőződések száma is megnő – ilyenkor képesek új hullámot indítani, függetlenül egyéb tényezőktől.

... A kezünkben lévő egyszerű és hatékony eszközökkel a működésünk folyamatos biztosítása mellett is minimalizálhatóak a vírus káros hatásai. Ezek: maszk – jókor jó helyen, vakcinák – megfelelő dózisban és megfelelő időzítésben, zárt terek ventillációja, tesztelés.

Nagyon fontos – továbbra sem érdemes elkapni. Továbbra is ezernyi kérdés maradt megválaszolatlan a vírus működésére, főként a long-covid jellegére és hatásaira vonatkozóan.

Ráadásul korábbi fertőzés, a vakcinával együtt sem nyújt az újrafertőződés ellen védelmet, a vírus előbbiekben ismertetett változásai miatt (azaz bárki újra elkaphatja) – tehát a fertőzés elleni védelem (maszk stb.) mindenki számára fontos!"

A virológus arról is beszámolt, hogy már készül a második generációs COVID-19 vakcina. De jelenleg a megfelelő dózisban felvett vakcinák továbbra is jól védenek a kórházi kezelés/súlyos állapot ellen, de a mostani jelenség hátterében álló, fertőzés elleni védelem kikerülésével lépést kell tartani - írta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: