EGÉSZSÉG
A Rovatból

10 jel ami arra utalhat, hogy alkoholista vagy

Az alkoholisták közül sokan maguknak sem ismerik el a függőségüket. Vannak, akik csak így tudják oldani a hétköznapi stresszt, másoknál azonban személyiségtorzulást is okozhat az elvonási tünetekről nem is beszélve.


Hamarosan véget ér a száraz január, vagyis az alkoholmentes hónap. A 31 napos önkéntes alkoholmegvonásra mindenki különböző indokok miatt szokott benevezni: sokan barátok közötti kihívásként tekintenek erre az időszakra, mások egyszerűen a karácsony környéki mértéktelenséget próbálják ellensúlyozni, írja a LADbible.

Az AlcoholChange.org.uk oldal szerint mindenképp érdemes végiggondolni, hogy ki miért veselkedett neki ezeknek a heteknek, mielőtt újra a pohárért nyúl. Ezen felül azt is érdemes számba venni, hogy a sikeresen (vagy épp sikertelenül) teljesített kihívás mit adott az életünkhöz.

Az Egyesült Királyság alkoholfüggőket kezelő központja szerint érdemes ilyenkor önvizsgálatot tartani, hiszen az alkoholizmus az egyik legnehezebben felismerhető addikció. Ebben nyújthat segítséget a Bradford Health Services tíz pontja:

Közösség és ivás

Árulkodó jele lehet az alkoholizmusnak, hogy a társasági eseményre valaki a többiek előtt érkezik, és már akkor túl van egy-két poháron, mire mások is megérkeznek. Gyanús lehet az is, ha valaki ezekre a baráti összejövetelekre inkább a piálás lehetősége miatt jár, mintsem a közösségi élmény miatt.

Védekezés

Az alkoholfüggők nem veszik jó néven, ha arról faggatják őket, hogy mennyit fogyaszthatnak. Ilyen esetekben ezek az emberek ingerülten reagálnak, és rendre valamilyen kifogást hoznak fel, amivel igazolják a túlzott alkoholfogyasztást.

Kitolódó határok

Kezdetben akár néhány korty ital is elég ahhoz, hogy fejbe vágja az embert. Az alkoholizmus jele lehet, ha ez az érzés idővel teljesen elmúlik, vagy csak jóval nagyobb mennyiség hatására jelentkezik. A rendszeres alkoholfogyasztók esetében az ital hatásaival szembeni tolerancia kitolódik, és egyre több kell a kívánt érzés eléréséhez.

Stresszoldás

A probléma jele lehet az is, ha a munkahelyi stressz és nyomás levezetésére alkoholra van szükség. Ettől még ezek az emberek élhetnek látszólag teljesen egészséges életet, sőt, akár sportolhatnak is, viszont ha az ital a mindennapi gondok elől menekülés részévé válik, mindenképpen érdemes segítséget kérni.

Napközbeni ivás

Az alkoholizmus egyik legnyilvánvalóbb jele, hogy a betegséggel küzdők már munkába indulás előtt is a piára gondolnak. Akadnak köztük, akik titokban italt csempésznek a munkahelyükre, és a kellemetlen szagok leplezése miatt egyre gyakrabban rágóznak.

Kifogások

Sokan még akkor is megpróbálják tagadni az alkoholizmust, amikor a piálás már teljesen nyilvánvaló gondokat okoz. Hiába bukik le egy ittas vezető, vagy kerül utcai baleset miatt kórházba egy alkoholista, ilyenkor is képesek egészen más magyarázatot adni a problémáikra ahelyett, hogy elfogadnák a valódi indokot.

Megváltozott személyiség

Az emberek gyakran kifordulnak önmagukból, ha alkoholisták lesznek. Az addig csendes, visszahúzódókból harsány hangoskodók lehetnek, a zárkózottak hirtelen kitárulkoznak, de akadnak agresszív erőszakoskodók is. A látszólag megmagyarázhatatlan változások mögött könnyen meghúzódhat a gyakori szeszesital-fogyasztás.

Nincs határ

A többség pontosan érzi, hogy mikor tart az utolsó pohárnál. Az alkoholisták azonban nem, vagy egyre nehezebben tudják elérni ezt a pontot. Sokan közülük csak egy sörre ugranak be a kocsmába, amiből aztán rendre több korsó és éjszakába nyúló ivászat kerekedik.

Elvonási tünetek

A hányinger, az izzadás vagy a szapora szívverés klasszikus tünetei annak az alkoholfüggőnek, aki hirtelen abbahagyja az ivást. Ha ezeket a tüneteket gyorsan megszünteti egy-egy pohár ital, akkor nem is lehet kérdés a továbbiakban az alkoholizmus.

Impulzív döntéshozatal

Az is az alkoholizmus jele lehet, ha italozás közben kockázatos döntéseket hozunk. Ilyen lehet például az ittas vezetés annak ellenére, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit fogyasztottunk. A részeg sofőr ilyen esetekben nem győzi bizonygatni, hogy minden rendben van, nem lesz gond, de az alkohol alaposan lassítja a reakcióidőt. Ha tehát ittasan egyre inkább hajlamosak leszünk rizikósabb helyzetekbe belemenni, szintén érdemes szakember segítségét kérni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
A magyar orvosi ügyeletről elküldték életveszélyben lévő apját, áttaxiztak Szlovákiába, ahol azonnal megműtötték – állítja egy komáromi nő
A beteg lánya szerint apja akár meg is halhatott volna, és fájdalmai olyan erősek voltak, hogy majdnem elájult. Ennek ellenére itthon félvállról vették a panaszát.


Vizsgálat nélkül elküldték a komáromi orvosi ügyeletről, mert nem vették komolyan a panaszait - állítja egy 76 éves férfi, akit ezután a lánya taxival vitt át Szlovákiába, ahol a komárnói kórházban még aznap életmentő műtétet végeztek rajta – számol be az RTL Híradója.

A férfinak annyira fájt a hasa, hogy állításuk szerint az ájulás határán volt már, és szinte szürke volt a bőre. A beteg szerint Magyarországon a doktornő „olyan furcsán viselkedett. Lekezelően, nagyképűen beszélgetett ott velünk. Azt mondta, hogyha maga tud menni, akkor nem beteg.”

Azt állítják, ezután vizsgálat nélkül elküldték őket. Az ambuláns lapon, amit a kezükbe kaptak ennek ellenére az szerepel, hogy a férfinak puha, betapintható volt a hasa és, egy utasítás: lássa SBA. A Híradó által megkérdezett orovosok szerint ez jelentheti egy kórház sürgősségi osztályát, sebészeti ambulanciát, vagy esetleg röntgent is – de ezt egyértelműen még a szakemberek sem tudták eldönteni.

Az ambuláns lapon arról is írnak, hogy a család ingerült volt, és több vizsgálatot követeltek. Éva szerint ez valóban így volt. Kétségbeesett, hogy nem veszik komolyan apja panaszait, pedig érezte, hogy nagy a baj.

Mivel a legközelebbi kórházi sürgősségi 30 kilométerre onnan, Tatabányán van, ezért a taxis javaslatára a körülbelül 7 kilométerre lévő, szlovákiai komárnói kórházba mentek. Azt mesélik, a férfi olyan rosszul volt, hogy a taxis nem fogadott el pénzt az útért.

„Közölték, hogy 9,5 centis szakaszon begyulladva és megfordulva van a bél. Ott a doktornő megmondta [...] hogyha akkor nem viszem be, akkor pár órán belül [...] meghal”

– mesélte a nő a Híradónak.

A férfi azt mondja, hogy traumatizálta, hogy Magyarországon nem vették komolyan és emiatt majdnem meghalt. Miközben Szlovákiában egyből segítettek rajta. „Nagyon rossz érzés, hogy az embert nem veszik semmibe se. Elismerésem. Kiváló orvosok. Becsületesek, rendesek. Nem úgy mint az a nő. Ahol fizettem 40 évig” – panaszkodott Attila a csatornának.

A műtét után a férfi még két hétig kórházban volt, és azóta is Szlovákiában kénytelen maradni, mert ezután is több beavatkozásra volt szüksége. Az ügyeletet szervező Országos Mentőszolgálat ellen a család pert fontolgat. Már meg is keresték őket, három és félmillió forint kártérítést kértek. Az OMSZ azonban – az ügyben lefolytatott belső vizsgálat eredményére hivatkozva – elutasította az igényüket.

Az RTL Híradó riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Kunetz Zsombor reagált arra, hogy a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban leállt az akut mellkassebészeti ellátás
A szakember szerint a hír mögött sokkal több van, mint gondolnánk. Ezt írta a Facebook-oldalán.
Fotó: ATV - szmo.hu
2024. május 26.Az ismert egészségügyi elemző-szakorvos a Facebook-oldalán írta meg, hogy leállt a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban az akut mellkassebészeti ellátás.

"Erre már az egészségügyi híreket figyelő feketeöves olvasó csak megrántja a vállát, business as usual."

- kezdte sorait Kunetz.

A szakember szerint a hír mögött sokkal több van, mint gondolnánk.

"A Győri Petz Aladár Megyei Kórház a nyugat-magyarországi régió legnagyobb traumacentruma volt, idáig. Itt a hagyományos baleseti sebészet mellett megtalálható mellkas- és idegsebészet is, ahová nemcsak a megyéből, hanem szinte az egész észak-balatoni rész betegeit is ellátták. Eddig. Ugyanis ez azt is jelenti, hogy azon betegek ellátása, akik valamely baleset, vagy egyéb megbetegedés miatt sürgős mellkassebészeti ellátásra szorulnak, most Győr helyett a sokkal messzebb levő valamely budapesti, vagy a Szombathelyi Megyei Kórházba kell vinni, ha odaér még élve."

A szakorvos szerint a baleseti ellátásban közismert az "aranyóra" fogalma, amely tömören azt jelenti, hogy a baleset bekövetkeztétől, ha egy órán belül a beteg a definitív - azaz a sérülésének megfelelő - ellátóhelyre kerül, akkor a túlélés kilátásai jelentősen növekednek.

"Nem véletlen az sem, hogy - emlékezzünk csak! - Robert Ficot nem a fővárosi, a pozsonyi traumacentrumba, szállították annak nagyobb távolsága miatt, hanem a besztercebányaiba. Az ok pontosan ez volt, a minél előbbi definitív, végleges ellátóhelyre való szállítás.

Ez ma nem lehetséges mellkassebészeti sérülés esetén egész Közép-Dunántúl és Nyugat-Magyarország egy jelentős részén.

- írta a közösségi oldalán Kunetz Zsombor.

Ehelyett a betegeket annak az Országos Mentőszolgálatnak kellene elszállítania a minimum egy órára levő valamely egyéb ilyen betegeket is ellátó intézménybe, amely éppen szoftvert frissít."

- tette hozzá a szakember.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Csak űrhajós sisakban mehet ki a napra Tamás, ritka betegsége miatt akart a vonat elé ugrani a 15 éves fiú
A fiatal xeroderma pigmentosumban szenved, ami a bőr ultraviola-sugarakkal szembeni túlérzékenységét jelenti.
K. A., fotó: Unsplash - szmo.hu
2024. május 04.Az űrhajósok sisakjához hasonló, hatalmas fehér sisakot kell viselnie Tamásnak, hogy kimehessen a napra. A 15 éves felvidéki fiatal egy ritka betegségben szenved, ami miatt korábban a vonat elé akarta vetni magát - írja a Blikk.

Tamás csecsemőként gyakran sírt fényérzékenysége miatt, majd a bőrén iszonyú elváltozások alakultak ki.

Három éves volt, amikor a budapesti Heim Pál Kórházban az orvosok rájöttek, hogy a fiú egy ritka betegségben, az úgynevezett xeroderma pigmentosumban szenved, ami a bőr ultraviola-sugarakkal szembeni túlérzékenységét jelenti.

Az érintetteknek ezért kerülni kell a napot, a Hold fénye azonban semmilyen problémát nem okoz számukra, így lényegében csak sötétedés után tartózkodhatnak gondtalanul a szabadban.

„Először azt mondták, talán fél éve lehet hátra, de tinédzser koránál tovább biztosan nem fog élni. Az egész betegségét az autizmusa miatt csak tinédzser korban kezdte igazán felfogni.

Amikor megtudta, hogy gyógyíthatatlan, teljesen magába fordult. Sajnos benne van a pakliban, hogy elveszítheti a látását és folyamatosan daganatok alakulnak ki a bőrén, amiket távolítanak el. Évente többször is kés alá kell feküdnie, s volt, hogy egy operáció során hat tumort is eltávolítottak róla”

- mondta a Blikknek Tamás édesanyja, Edina.

A fia első maszkját még síszemüvegbe építették, de ebben alig kapott levegőt és nem is látott ki rajta. A legutóbbit azonban már Floridából rendelték meg 600 ezer forintért, és a rajta lévő speciális üvegnek köszönhetően Tamás ki tud vele menni a napra. A sisakot a NASA kezdte el gyártani a betegeknek és az eszközt évente cserélni kell.

„Tavaly volt egy mély időszakom, nem tudtam feldolgozni a betegségem, ezért vonat elé akartam ugrani, de anyukám segítségével sikerült túllendülnöm rajta. Manapság már sok erőt merítek abból a rengeteg pozitív, bátorító üzenetből, amiket kapok.

Szeretnék egyszer következmény nélkül leégni a napon, a legnagyobb álmom pedig, hogy csak egy átlagos fiatal lehessek a sok közül” - mondta a Blikknek Tamás.

A fiatal most egy speciális kemoterápiás, kísérleti szakaszban levő gyógyszert kap, ettől várják a javulást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Egészségügyi figyelmeztető jelzést tenne a McDonald's egyik termékére a Michelin-csillagos séf
Curtis Stone szerint az egyik termék kifejezetten káros lehet az egészségre, akár már rövid távon is. Mindemellett tippeket is adott a kiegyensúlyozottabb táplálkozásra.


Azzal senki nem mond már újat, hogy a gyorséttermek kínálata nem épp az egészségtudatosságról szól, és ha Morgan Spurlock elhíresült Super Size Me című, éppen idén 20 éves alkotásában voltak is csúztatások az egészségkárosító hatásokról, azért semmiképp nem tanácsos minden napunkat a különböző fastfood-helyszínek bűvöltében élni.

Most azonban nem akárki, hanem Curtis Stone ausztrál Michelin-csillagos séf figyelmeztet minket az egyik gyorsétteremlánc veszélyeire, közelebbről egy visszatérő termék egészségre veszélyes hatásaira.

A szakácsot a McDonald's egyik (időszakosan Magyarországon is kapható) terméke, a Double Big Mac aggasztja.

Stone szerint ezt a hamburgert egészségügyi figyelmeztetéssel kellene ellátni, azaz olyan jelzéssel, ami felhívja a fogyasztó figyelmét, hogy amit eszik, különösen káros lehet az egészségére.

Amint azt a neve is mutatja, a Double Big Mac egy olyan, alaphelyzetben sem kis hamburger, amiben a megszokotthoz képest is kétszer több hús található.

A séf természetesen nem tartja életveszélyesnek az időnkénti "mekizést", de azt gondolja, hogy egy hamburgerben négy húspogácsa egyszeri alkalommal is megterhelő lehet a szervezet emésztőrendszerének.

„Egyes cégek egészen nevetséges dolgokat szolgálnak fel, őrült kalóriabevitellel, és egyszerűen nem tudom, hogyan tehetik meg ezt rendszeresen a fogyasztókkal”

– fakadt ki Curtis Stone.

A híres szakács emellett tanácsokat is igyekszik adni, hogy mit kell tenni a kiegyensúlyozott étrendért. „Gondoskodjunk arról, hogy egyensúlyban tartsátok a dolgokat. Fontos volna, hogy többször együnk, de kisebb adagokat. Fontos a böjt, sokan beszélnek róla, és azt gondolom, hogy rendben van ez a módszer is. De arra ebben az esetben is figyeljünk, hogy ne éheztessük túl magunkat.”

Stone egy nagyon fontos mondattal összefoglalja "ars poeticáját" az étkezésről:

„Mindig olyan dolgot együnk, ami a földből jött, és ne olyat, ami a csomagolásból!”

Link másolása
KÖVESS MINKET: