hirdetés

EGER

Kiderül, hogy lesték meg a férjek a csalfa feleségeket – az egri nők élete Veronka, a sütőasszony meséje után

Egerben a várvédő asszonyok története mellett számos híres női alak legendáját is megismerheted.
Szöveg és fotók: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 19.

hirdetés

Eger az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon, a vár pedig az egyik legismertebb hazai várunk. A történetét, a hős egri védők helytállását sokfelé becsülik.

Dobó István 1552-es törökök elleni győzelmét pedig többek között a sokszor vakmerő, sokszor furfangos, sokszor halált megvető bátorsággal harcoló nőknek is köszönhette.

Az Egri várban és a környéken is számtalan nyoma van a nőknek, érdemes legközelebb az ő szemszögükből is bejárni ezt a magyar történelemben is kiemelkedő helyet betöltő várost.

A nők a történelem során jó párszor bizonyították hősiességüket. Nem csak Egerben szálltak szembe az ellenséggel, bár az egri nők helytállása tán az egyik legismertebb magyar történet. Az asszonyok, akik fegyvert ragadtak a gyerekeik, férjeik, családjaik védelmére, bebizonyították, hogy sokszor erősebb bennük a kitartás, és az elszántság.

Keresd a nőt Egerben!

hirdetés

Első utunk a várba vezet, ahol azonnal időutazásba fogunk, hiszen a kapuban egy sütőasszony fogad minket, úgy, ahogy azt 1552-ben láthattuk volna. Szép szóval köszönt, és elvezet minket a várfalra, ahol Veronka életébe leshetünk be.

„A török már a vár körül vert tábort, pár száz méterre állnak a sátraik, és az ágyúik… Idelátszik a nyüzsgés, a készülődés… Izgalom és feszültség van a levegőben.

Dobó kapitány parancsot adott ki, hogy égessék fel a települést kint, ne maradjon semmi használható az ellenségnek. Itt a falról látni, ahogy még füstölögnek az üszkös romok.

A környékbeliek behúzódtak a várba, hoztak, amit tudtak, fegyvert, élelmet, állatot, szekérszám érkezik a liszt, a fa, a szalma. A várban ki-ki végzi azt, amihez ért…”

Veronka kenyeret, cipót süt a katonának, naponta 150 kosárnyit osztanak szét. Sok az ember, mondja, nagy a vár is nekik, az elején jó páran el is tévednek benne.

Büszkén meséli, hogy a magyarok ki-ki törnek a törökökhöz, és hoznak tőlük lovat, szekeret, hadizsákmányt.

De Veronka nem nagyon ér most rá, siet… Találkozóra igyekszik a vár aljába, ahol egy legény várja.

Ám nekünk azért előtte még elárulja, hogy a kapitány nagyon komoly ember ám. És hát nem volt túl jó élmény, mikor a török elsütötte az első ágyúját, még a falak is beleremegtek, sőt a sütödébe is belőttek.

Aztán még elkalauzol gyorsan a várban lévő székesegyházhoz is, ahol elmeséli, milyen volt Dobó menyegzője. A kapitány már korosabb volt, de három napos ünnepség volt, szólt a zene, táncolt a nép. És utoljára még a menüt is felsorolja, részletesen, ízesen, hogy aztán karjában a kosárral meginduljon a már nagyon várt találkára.

Mi pedig visszacsöppenünk a mába, de nem sokáig, mert az Egri Vitézek érkeznek, szintén korhű ruhákban, és tovább kalauzolják a vendégeket.

(Ha te is szeretnél egy vezetett sétán szétnézni a várban, akkor keresd a vár honlapján az aktuális programokat.)

A várból utunk az Érseki Palotához vezet, ahol az épület előtti díszkertben a rózsacsodáról híres Árpád-házi Szent Erzsébetet szobra áll.




hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGER

A statikus nem látott omlásveszélyt az egri vár leomlott támfalánál

Pedig a bástya falán már hónapokkal ezelőtt is láttak repedéseket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 17.

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy leomlott az Egri Vár egyik bástyájának támfala körülbelül 20 méteres szakaszon szerdán reggel.

A város polgármestere, Mirkóczki Ádám az RTL Híradónak azt mondta:

már hónapokkal ezelőtt láttak repedéseket a bástya falán, de a korábbi felújítást végző statikus decemberben szakvéleményben közölte, hogy nincs omlásveszély.

A kőfal és föld olyan erővel zúdult le, hogy a szemben lévő várrész tetejét is megrongálta. A helyszínt azonnal lezárták és megkezdték a károk felmérését. Az elsődleges adatok szerint az elmúlt hetekben hullott csapadék és a nagy hideg okozta fagyás miatt omolhatott le a fal.

Az RTL Híradójának teljes riportja:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGER

Leomlott az egri várban a Szép-bástya támfala egy 20 méteres szakaszon

Az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta.
Fotó: Mirkóczki Ádám/Facebook - szmo.hu
2021. február 17.

hirdetés

Szerda délelőtt 9 óra előtt, kb. 20 méteres szakaszon leomlott az egri várban a Szép-bástya támfala - közölte Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere a Facebookon.

A helyszínt azonnal lezárták, már elkezdték felmérni a károkat. Statikusok, kivitelezők, tervezők, szakemberek dolgoznak a megoldáson. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

A polgármester közlése szerint

az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta.

Mirkóczki azt ígérte, a városvezetés mindent megtesz, hogy Eger legnagyobb történelmi értékét mielőbb helyreállítsák és a további károktól megmentsék.

Néhány fotót is mutatott a leomlott támfalról:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGER

Hazánk egyik legszűkebb, leglátványosabb szurdoka a Mátrában rejtőzik

A fokozottan védett domoszlói Tarjánka-szurdokba csak nagyon ritkán lehet eljutni, mert kizárólag szakvezetéssel látogatható.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 31.

hirdetés

Vannak olyan rejtett szépségek, amelyeket csak ritkán láthat még az elszánt turista is. Ilyen

a Mátra déli oldalába mélyülő patakvölgy, a Tarjánka-szurdok, amely hazánk egyik legszűkebb, leglátványosabb szurdoka. A természeti értékek védelme és a balesetveszély miatt csak szervezett szakvezetések keretében lehet bejutni.

Az andezit kőzetben a patakmeder 700 méter hosszan kanyarog és helyenként 15-20 m magas, és 3-4 méter keskeny szurdokot alakított ki. Jól megfigyelhetők itt a hegység változatos kőzettípusai és kőzetváltozatai, melyek látványosan szemléltetik a hajdani vulkáni folyamatokat.

A patak völgyében számos védett növény is található,

pl. a gérbics, a bársonyos kakukkszegfű, a hegyközi cickafark, a magyar perje, a macskahere, a magyar repcsény, az epergyöngyike, a házi berkenye, a selymes boglárka, a magyar bogáncs és a hosszúlevelű árvalányhaj.

hirdetés

A védett állatok közül a vöröshasú unka, a fali gyík, a zöld gyík, a folyami rák, a nappali pávaszem, a lapos kékfutrinka és a kisasszony szitakötő. De szubmediterrán jellegű ritka rovarokat is találtak már, pl. lándzsás karimáspoloskát és a mannakabócát. Fokozottan védett madárfajok is jól érzik itt magukat, pl. uhu, fehérhátú fakopáncs is fészkel errefelé.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGER

Csillogó kockakövek, sejtelmes fények: ilyen egy romantikus esti séta Eger belvárosában

A lassan leszálló esti pára, az eső után csillogóvá varázsolt kövek, a kis utcácskák falán visszaverődő lámpafények mesés hátteret biztosítanak egy kis andalgáshoz.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. november 07.

hirdetés

Van annak valami rejtélyes varázsa, ahogy ősszel leszáll az este. A pára lassan, puhán ereszkedik a városra, a léptek zaja is másképp koppan, a levelek is mintha óvatosabban zizzennének a talpunk alatt. A sárgás fényekben olyan lesz Eger, mintha egy régi film díszletei közzé csöppennénk. Nincs is jobb dolog ilyenkor, mint kettesben egy romantikus sétára indulni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: