hirdetés

EGER

Egerben már nyitnak a pincék, a játszóterek, a Várban is sétálhatsz

A hangulatos teraszokon lehet már étkezni, mehetsz túrázni, kerékpározni és akár a Dinó Parkba is ellátogathatsz. Itt a lista, hogy mi mindennel várnak már a hétvégén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 08.

hirdetés

Sorra "nyitnak" a városok Magyarországon, a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások enyhítésének köszönhetően. Az egyik legkedveltebb hazai turisztikai célpont Eger. A régi korok emlékeit őrző, a borászatáról és vendégfogadásáról, kirándulási lehetőségeiről híres település is - korlátokkal ugyan - de már várja a látogatókat.

Ha a hétvégén vagy a következő napokban Egerbe mennél, akkor az alábbi programok közül választhatsz már:

Egynapos látogatás

Egy belvárosi séta során megismerkedhetsz Eger főbb attrakcióival. Ehhez a következő látnivalókat érdemes felkeresni: Bazilika, Líceum, Érseki Palota, Dobó tér, Minorita templom, Gárdonyi tér, Piaccsarnok (vásárlási lehetőség), Végvári Vitézek tere, Minaret, Várfalsétány, Egri Vár (gyalog a Váron 8:00-18:00 között át lehet sétálni), Dr. Agyagási Dezső gyógypark, Török Fürdő, Bitskey Aladár Uszoda, Bárány Uszoda, Termálfürdő, Érsekkert, Szépasszonyvölgy. A helyszíneken a beltéri látnivalók még zárva vannak, de a szép utcák és terek így is élvezetes sétát nyújtanak.

A város több pontján kézfertőtlenítő állomások is várnak.

hirdetés

Kiállítóhelyek közül az Időalagút már újra megnyitott. Ők többek között online időpont-foglalással, 2-3 fős vezetett VIP-túrákkal, privát családi túrákkal készülnek.

A gyermekek újra birtokba vehetik játszótereket - ezeket is fertőtlenítették.

A hétvégétől a legtöbb vendéglátóhely megnyitja teraszát/kerthelyiségét, ahol szintén a hivatalos, szakmai útmutatások szerint fogadják a vendégeket.

A héten már kinyitott például a Forst-Ház Étterem és Kávézó, a Depresso, a Főtér Café, a Senátor-Ház, a Ködmön Csárda terasza, a Falánk Fanny, a Lipóti Pékség, a Frei Café, a Marján Cukrászda és a Boldizsár Cukrászda.

A Szépasszonyvölgyben található pincék és éttermek az elmúlt hetekben elvitelre kínálták termékeiket,

e hétvégétől azonban visszatér az igazi szépasszonyvölgyi hangulat, már számos teraszon lehet kóstolni finom egri borokat és ételeket.

Természetesen vásárolni is lehet a pincéknél.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGER

A statikus nem látott omlásveszélyt az egri vár leomlott támfalánál

Pedig a bástya falán már hónapokkal ezelőtt is láttak repedéseket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 17.

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy leomlott az Egri Vár egyik bástyájának támfala körülbelül 20 méteres szakaszon szerdán reggel.

A város polgármestere, Mirkóczki Ádám az RTL Híradónak azt mondta:

már hónapokkal ezelőtt láttak repedéseket a bástya falán, de a korábbi felújítást végző statikus decemberben szakvéleményben közölte, hogy nincs omlásveszély.

A kőfal és föld olyan erővel zúdult le, hogy a szemben lévő várrész tetejét is megrongálta. A helyszínt azonnal lezárták és megkezdték a károk felmérését. Az elsődleges adatok szerint az elmúlt hetekben hullott csapadék és a nagy hideg okozta fagyás miatt omolhatott le a fal.

Az RTL Híradójának teljes riportja:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGER

Leomlott az egri várban a Szép-bástya támfala egy 20 méteres szakaszon

Az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta.
Fotó: Mirkóczki Ádám/Facebook - szmo.hu
2021. február 17.

hirdetés

Szerda délelőtt 9 óra előtt, kb. 20 méteres szakaszon leomlott az egri várban a Szép-bástya támfala - közölte Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere a Facebookon.

A helyszínt azonnal lezárták, már elkezdték felmérni a károkat. Statikusok, kivitelezők, tervezők, szakemberek dolgoznak a megoldáson. Személyi sérülés szerencsére nem történt.

A polgármester közlése szerint

az omlást valószínűleg a sok csapadék és fagyás okozta.

Mirkóczki azt ígérte, a városvezetés mindent megtesz, hogy Eger legnagyobb történelmi értékét mielőbb helyreállítsák és a további károktól megmentsék.

Néhány fotót is mutatott a leomlott támfalról:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGER

Hazánk egyik legszűkebb, leglátványosabb szurdoka a Mátrában rejtőzik

A fokozottan védett domoszlói Tarjánka-szurdokba csak nagyon ritkán lehet eljutni, mert kizárólag szakvezetéssel látogatható.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 31.

hirdetés

Vannak olyan rejtett szépségek, amelyeket csak ritkán láthat még az elszánt turista is. Ilyen

a Mátra déli oldalába mélyülő patakvölgy, a Tarjánka-szurdok, amely hazánk egyik legszűkebb, leglátványosabb szurdoka. A természeti értékek védelme és a balesetveszély miatt csak szervezett szakvezetések keretében lehet bejutni.

Az andezit kőzetben a patakmeder 700 méter hosszan kanyarog és helyenként 15-20 m magas, és 3-4 méter keskeny szurdokot alakított ki. Jól megfigyelhetők itt a hegység változatos kőzettípusai és kőzetváltozatai, melyek látványosan szemléltetik a hajdani vulkáni folyamatokat.

A patak völgyében számos védett növény is található,

pl. a gérbics, a bársonyos kakukkszegfű, a hegyközi cickafark, a magyar perje, a macskahere, a magyar repcsény, az epergyöngyike, a házi berkenye, a selymes boglárka, a magyar bogáncs és a hosszúlevelű árvalányhaj.

hirdetés

A védett állatok közül a vöröshasú unka, a fali gyík, a zöld gyík, a folyami rák, a nappali pávaszem, a lapos kékfutrinka és a kisasszony szitakötő. De szubmediterrán jellegű ritka rovarokat is találtak már, pl. lándzsás karimáspoloskát és a mannakabócát. Fokozottan védett madárfajok is jól érzik itt magukat, pl. uhu, fehérhátú fakopáncs is fészkel errefelé.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGER

Csillogó kockakövek, sejtelmes fények: ilyen egy romantikus esti séta Eger belvárosában

A lassan leszálló esti pára, az eső után csillogóvá varázsolt kövek, a kis utcácskák falán visszaverődő lámpafények mesés hátteret biztosítanak egy kis andalgáshoz.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. november 07.

hirdetés

Van annak valami rejtélyes varázsa, ahogy ősszel leszáll az este. A pára lassan, puhán ereszkedik a városra, a léptek zaja is másképp koppan, a levelek is mintha óvatosabban zizzennének a talpunk alatt. A sárgás fényekben olyan lesz Eger, mintha egy régi film díszletei közzé csöppennénk. Nincs is jobb dolog ilyenkor, mint kettesben egy romantikus sétára indulni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: