EGER

A Föld-bástya termeiben szembenézhetsz Dobóval és Szulejmánnal is

Az Egri csillagok szereplőinek viaszfigurái között felidézheted a hősies várvédők történetét.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. február 16.


Link másolása

Az egri vár az egyik legkedveltebb turisztikai látványosság Magyarországon. A története, a Dobó vezette várvédők hősiessége, Gárdonyi regénye sokakat izgat, és szívesen sétálnak a kemény időket megélt falak között.

A vár dicsőséges korszakát a Dobó István Vármúzeum kiállításain ismerheted meg. A várban hagyományőrző vitézekkel is találkozhatsz, de egy 3D-s film is segít a korszak megismerésében.

A bátrabbak megnézhetik a börtönkiállítást, a kazamatákat, és szembenézhetnek a Panoptikumban Dobóval és Szulejmánnal is. A látogatás végén pedig kihagyhatatlan élmény a várfal körbesétálása, ahonnan az egész város és a környék is csodás látványt nyújt.

A várban, a Föld-bástya alsó részében található a Panoptikum, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének hőseivel találkozhatsz.

Az életnagyságú viaszfigurák visszaidézik a vár ostromát, a korszakot, amelyben a hősies várvédők szembeszálltak a hatalmas túlerővel felvonuló, Szulejmán vezette török hadakkal.

A bástya alsó részében egy műhelyében dolgozó kovács, majd Gárdonyi Géza pipázó szobra fogad. Beljebb haladva találkozhatsz Cecey Évával, Bornemissza Gergellyel, Dobó István várkapitánnyal, Sárközivel, a cigánnyal, Jumurdzsákkal és Tinódi Lantos Sebestyénnel is. A következő helyiségben Szulejmán szultán és Török Bálint viaszfigurája is látható.

A figurák mellett egy lépcsőn lehet lejutni egy földalatti folyosóra is, amely egy hajdani „titkos” alagút egy része volt, és egy rekeszajtóhoz vezetett.

Az egri vár legismertebb időszaka az 1552-es ostrom volt, amikor Dobó István kapitány és kislétszámú csapata sikeresen visszaverte az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét,

és ezzel megvédte a várat, és megálljt parancsolt a törökök további hódításának. Ezt a kort mutatja be a kiállítás a Föld-bástyában, amely az ostrom után épült 1570-1576 között, Ottavio Baldigara tervei alapján.

A győzedelmes csata tiszteletére az Egri Vár 2014-től Nemzeti Emlékhely lett.

Gárdonyi regénye, az Egri csillagok az egyik legismertebb magyar történelmi regény.

A történetének alapja valóságos, és 1533-tól 1552-ig követi nyomon a szereplők életét, és a korszak eseményeit. Az író a könyv forrásai között említi Tinódi Lantos Sebestyén Egervár viadaljáról (1553) írt énekét, és az ebből készült Eger summáját (1553). A lantos alakja is felbukkan a műben.

A Panoptikumban látható többek között:

Bornemissza Gergely (1526 – 1555) A pécsi kovácsmester fia hadnagyként került Egerbe, a királyi csapatok élén. A végvári vitéz különösen értett a tűzszerészethez és a haditechnikához, ezt Tinódi is kiemelte írásában. Az 1552-es csata után egy évvel őt nevezték ki várkapitánynak, de a törökök elfogták, és Isztambulba hurcolták.

Cecey Éva a regényben Gergő gyerekkori pajtása, majd felesége volt. Gárdonyi találta ki az alakját, Bornemisszának ugyanis a valóságban két felesége is volt, Fügedi Erzsébet és Sygher Dorottya.

Dobó István (1500 körül – 1572) egy nagybirtokos, felvidéki főnemes, és az ostrom idején az egri vár kapitánya volt.

Tinódi Lantos Sebestyén (1510 körül – 1556) a magyar énekszerző, lantos, a 16. századi magyar epikus költészet jelentős képviselője volt, a regényben is felbukkan.

Jumurdzsák, azaz Dervis bég a regény egyik kulcsfigurája volt, de arra, hogy valóban élt-e, nincs történelmi bizonyíték.

Szulejmán (1494-1566) 26 évesen lett az Oszmán Birodalom szultánja, korának egyik legnagyobb hatalmú vezetője volt. Egerben Dobóék ugyan megállították, de hadjáratait később folytatta. Végül Szigetváron a vár bevétele előtti napon az életét vesztette.

A Panoptikumba külön belépőt kell váltani.

Bővebb információk ITT

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGER
Eger nyáron olyan, mintha egy film díszletébe csöppentünk volna
A hangulatos város ilyenkor még vonzóbb, még színesebb és még inkább csavargásra csábít.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2023. június 28.


Link másolása

Eger - sokak kedvenc kirándulóhelye egész évben. Ám nyáron olyan, mint egy film díszlete, a régi falak, a színes virágok, a felbukkanó vízek, a napsütés és a ragyogó kék ég igazi romantikus hangulatot teremt. Érdemes egy nagy sétára ellátogatni a történelmi városba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGER
Újdonság: Izgalmas kalandokkal vár a demjéni via ferrata 11 vasalt útvonala
A kivételes helyi adottságoknak köszönhetően Magyarországon elsőként Demjénben készült „F” nehézségű via ferrata pálya a régi elhagyott riolittufa kőfejtőjében.

Link másolása

Eger közelében, Demjénben új turisztikai attrakcióval várják a tavaszt. 2021 nyarán készült el a település keleti erdős részén, a Bányabérc-kőbányában, a régi érseki kőbányák szikláin a 11 vasalt útvonal.

Az extrém természetjárók a kezdőtől a profi szintig („A-F” pálya jelzésekkel) tehetik próbára ügyességüket és bátorságukat. A kivételes helyi adottságoknak köszönhetően Magyarországon elsőként Demjénben készült „F” nehézségű via ferrata pálya.

Márciusban kölcsönző is nyílik a pályák mellett, ahol a kezdő mászók védőeszközöket bérelhetnek, illetve túravezetést kérhetnek.

A pályákat a régi elhagyott riolittufa kőfejtőjében alakították ki. A bányáról az 1700-as évek elején történik először említés, alkotó kőzete miocén kori vulkáni eredetű riolittufa. Tulajdonosa az egri érsekség volt. Az itt bányászott kő igen jól faragható és ellenálló. A kitermelt követ útépítéshez, hídépítéshez, kútfalazatokhoz, sírkereszteknek, lépcsőnek, fedkőnek, oszlopokhoz használták és szobrászati felhasználásra is alkalmas kőként ismerték. A bánya kb. 80 éve nem működik.

A bánya előnye, hogy nem robbantással, hanem hasítással, repesztéssel történt a kőfejtés, tehát nincs szétrepedezve. Ezáltal a sima felületek alkalmasak voltak rá, hogy látványos és jól használható vasalt útrendszert építsenek ki rajta. Ennek köszönhető, hogy a terület már több éve a sziklamászók kedvence.

A kőfejtő 33 méter magas, függőleges vagy áthajló falfelület. A vasalt út rendszere úgy épül fel, hogy a sziklában 20 cm-től akár 1 méter mélységig műgyantával ragasztott tartóvasak találhatók, melyekhez bilincsekkel van a 16 mm átmérőjű, minősített acélsodronykötél hozzákötve. Ez adja az vázát, illetve az alapvonalát a via ferrata útvonalnak, melyre karabinerekkel tudnak rákapcsolódni a felhasználók. Az előrehaladást szintén a falba beépített lépővasak segítik, melyek kb. fél méter mélységig vannak a kőbe ragasztva.

Összesen 375 méter mászóút készült el a területen.

A terület a falu központjából keleti irányban a Bányaélen keresztül, egy hangulatos tanösvény

sétával érhető el. GPS koordinátái: 47.8327,20.338257. A via ferrata előtti Bánya-udvarban pihenőpadok, asztalok tűzrakóhelyek épületek néhány éve. A parkolás a faluban megoldható.

Bővebb információk ITT

Jelenleg Magyarországon 7 db via ferrata helyszín található:

A via ferrata kipróbálásához nem kell semmilyen engedély. A kötelező felszerelések és megfelelő kalandvágy és a via ferratázáshoz szükséges tudás és tapasztalat birtokában, illetve túravezető segítségével bárki használatba tudja venni.

A pályák használatához kötelező a szabványos egyéni védőfelszerelések viselése (beülő heveder, energiaelnyelő kantár, hegymászó sisak; Ajánlott: védőkesztyű, jól tapadó cipő).

Kezdők és bizonytalanok számára kötelező a képzett túravezetővel teljesíteni az útvonalat. A túravezető amellett, hogy biztonságban végigvezeti a résztvevőket az egyes szakaszokon, szükség esetén egy esetleges mentésben is hatékonyan részt tud venni. A túravezetést képzésben részt vett túravezetők látják el.

A vasalt utak mászása nem veszélytelen sport. A biztonsági szabályok betartása mellett is esetenként előfordulhat, hogy valakit sérülés ér, esetleg rosszul méri fel a képességeit és menet közben elfogy az ereje vagy pánikba esik. A via ferrata pályák használói nem állnak az üzemeltető felügyelete alatt, így az esetleges mentésről nekik és a helyszínen lévő társaiknak kell gondoskodniuk. Segítséget 112-es segélyhívó számon kérhetnek. Éppen ezért kiemelten javasoljuk, hogy az önálló mászók ne egyedül, hanem társakkal vagy kísérőkkel érkezzenek.

A vezetett túrák esetén a mentést a túravezető koordinálja, amely során vagy ő maga menti le a bajba jutott résztvevőt vagy intézkedik a speciális mentők kihívásáról és fogadásáról (112).


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGER
Ilyen volt-ilyen lett fotók: érdekes megnézni milyen volt Eger régen és ma
A város lelkes fotósa rendszeresen oszt meg képeket a nevezetessebb helyekről, de az eldugott utcákról is.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2023. július 13.


Link másolása

Eger lelkes fotósa Vámossy Béla rendszeresen készít ilyen volt-ilyen lett fotókat a településről. Érdekes megnézni, hogy milyen volt több évtizede a történelmi város.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGER
A Rovatból
Fotók: Ilyen mesésen szép a Mátra tavasszal
Ezernyi arca van a hegynek, az erdőnek és a mezőknek ilyenkor. Hol sejtelmes, hol káprázatos. Tartsatok velünk egy virtuális sétára!
Fotók: Demecs Norbi - szmo.hu
2023. május 02.


Link másolása

Megannyi meglepetést tartogat a Mátra az arra járóknak. Hol mesebeli párába burkolja magát, hol ragyogó fényekkel világít a lombokon át, hol ezernyi színes virággal pompázik, hol esőcseppekről veri vissza a napsugarakat. A természet kedvelőit elkápráztatja, a kirándulókat elkényezteti, a fotózás szerelmeseinek pedig számtalan témát kínál. Végre itt a jó idő, érdemes felfedezni ezt a tájat, vagy újra átélni a korábbi élményeket. Kedvcsinálónak íme pár fotó:


Link másolása
KÖVESS MINKET: