News here

DUNAKANYAR
A Rovatból

Világhírű alkotásokat láthatsz Komáromban, Közép-Európa legnagyobb erődrendszerében

A Szépművészeti Múzeumban hetven évig vártak a régi szobrok arra, hogy méltó helyre kerülve újra elkápráztassák a látogatókat. Maga a helyszín is fantasztikus, a sokat megélt épület impozáns környezete is rabulejtő.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2022. június 17.


Link másolása

Komáromban, a Duna jobb partján fekvő kulturális, idegenforgalmi és kereskedelmi központban számtalan program várja a turistákat. A gyógyfürdő és szabadidőpark mellett érdemes felkeresni a város nemrég átadott új látványosságát a Csillagerődöt, ahol a meglepő tárlaton szó szerint karnyújtásnyira nézhetjük meg a világ leghíresebb szobrait - másolatban.

Az erődrendszer létrejötte

A komáromi erődrendszer a Duna két oldalán található. Egyik fele a szlovákiai Észak-Komáromban, a másik pedig a magyar Komáromban. A bal parton lévő erődrendszer felújításáért 1994-ben Europa Nostra-díjat kaptak.

Az erődök története messzi régmúltba vezet vissza.

Már a Római Birodalom idején itt lévő, a Pannonia provinciához tartozó - a “limes romanus” mentén kiépülő - Brigetio a provincia egyik legjelentősebb települése volt az I-IV. században. A túlparton pedig a Vág menti kereskedelmi vonal biztosítására, és az északi irányból várható támadások megállítására készült el először itt is egy fa, majd kő erődítmény.

A hely stratégiai és gazdasági fontosságú volt, hiszen a Duna és a Vág folyók találkozásánál fekszik, és védelmi célokra is alkalmas volt. Ezért is épülhetett fel itt a középkorban a vár, majd az Öregvár.

Az erődítmények a törökök elleni küzdelemben is fontos szerepet kaptak, és a várvédők hősies ellenállásának köszönhetően Komárom nem került török kézre. Később az Öregvárat kibővítették, a 17. században felépült az Újvár, amely így Bécs előretolt bástyája lett. Az 1848-as szabadságharcban itt zajlott a komáromi csata, majd a Habsburg Birodalom építette ki a folyók találkozásánál legerősebb katonai erődrendszerét, amely 200 ezer katonát is képes volt befogadni.

Így épült fel a mai magyar területen a Csillagerőd, majd 1871-ben a Monostori erőd és 1877-re az Igmándi erőd. Ám a hatalmas erődrendszer a 20. századra elvesztette katonai jelentőségét.

A Csillagerődöt története majdnem véget ért 1850-ben, mert szinte teljesen lebontották. Később azonban kőből és téglából újraépítették, a védelmi rendszer fő részeként. A Monarchia katonái laktanyaként és raktárként használták, majd 1920 után a Magyar Királyi Hadsereg lőszerraktára lett. 1944-ben pár hónapig a deportáltak gyűjtőhelye volt. A 2. világháború után szükséglakásokat alakítottak ki benne, azt követően zöldségraktárként is funkcionált.

A mostani renoválás során, ahol lehetett, eredeti állapotban újították fel az épületet. Az új komplexum a kiállítóhelyen kívül vetítő- és előadótermet, múzeumpedagógia foglalkoztató, ajándékboltot és kávézót is kapott. Az udvarán pedig egy szabadtéri színpadként is használható teret alakítottak ki.

A vizesárokkal védett, kívülről kővel megerősített erőd a nevét a jellegzetes csillag alakjáról kapta.

A komáromi Csillagerőd

A Csillagerődöt, a Monostori Erődöt és az Igmándi Erődöt magába foglaló

komáromi erődrendszer Közép-Európa legnagyobb erődrendszere.

Közülük a Csillagerőd – mely egy korábbi palánkvár helyén épült 1850 és 1871 között - teljesen felújításon ment át, és a fantasztikus tereket rejtő építmény egy különleges funkciót is kapott.

Az új kulturális központban látható ugyanis a Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat gyűjteményének kiállítása. Ezzel 70 év hányattatás után lelt otthonra a gyűjtemény.

A másolatok bemutatása jó ideig népszerű volt, ám lassan vesztettek népszerűségükből. A múzeum a 20. század első évtizedében már több ezer alkotással rendelkezett az antikvitástól a reneszánszig terjedő időszakból. A 2. világháború után azonban már nem védték őket, így fokozatosan romlásnak indult állaguk. Az anyag nagy része több mint hét évtizede raktárba került, vagy szétszóródott az országban, és számos mű súlyosan megsérült.

Végül 2015-ben több mint kétszáz kiemelkedő fontosságú antik, középkori és reneszánsz másolatot restauráltak, és ezek a Csillagerődben leltek otthonra. Így itt most

közel háromszáz másolat csodálható meg, köztük számos világhírű alkotás másolata is.

Köztük például Praxitelész klasszikus kori műve, a Hermész és a gyermek Dionüszosz, a hellenisztikus Méloszi Aphrodité (Milói Vénusz) és a római Laokoón-csoport másolatai, vagy Donatello, Luca della Robbia és Michelangelo másolatok. Az erőd udvarán egy hatalmas csarnokot is építettek, ahol több monumentális reneszánsz másolatot állítottak ki, például Donatello Gattamelata és Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleoni lovas szobrainak öntvényeit.

A csillagerődről bővvebben ITT és ITT olvashatsz.

A Monostori Erőd, a Láthatatlan erőd

Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, a klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék impozáns látványt nyújt. A monumentális Monostori Erőd faragott kövekből épült fala, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarója és több kilométer hosszú földalatti kazamata-rendszere igazi kuriózum. A 25.680 négyzetméteres területen 640 helyiség található.

A helyet a filmesek is kedvelik, gyakran használják forgatási helyszínként is a ma már több kiállítást is tartalmazó erődöt. Többek között a katonai életet bemutató kiállításokat nézhetünk meg, van lőoktató terem, hadtörténeti kiállítás is. A valaha gabonaraktárként használt épületrészben kenyérmúzeum, az udvaron haditechnikai park, a Legénységi szállón a Monarchia katonaélete ismerhető meg. Mivel az erődöt évekig a szovjet Vörös Hadsereg használta, így erről az időszakról is megemlékeznek.

A legfiatalabb, Igmándi erőd most felújítás miatt zárva van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


DUNAKANYAR
A Rovatból
Fedezd fel az Apátkúti-patak vadregényes vidékét: látványos zúgók, pisztrángok és egy remek turistaút vár
A gyönyörű vidék kedvelt kirándulóhely, legnépszerűbb látványossága az Ördögmalom-vízesés.
Majdán István - szmo.hu
2022. március 13.


Link másolása

A Dunakanyar egyik gyöngyszeme a Pilisben eredő és a Dunába igyekvő patak, amely 10 kilométeres útja során ellátogat Visegrádra is.

Az Apátkúti-patak Pilisszentlászlótól délre ered, és gyönyörű természeti környezetben, kanyarogva, zúgókon át jut el a folyóig.

A remek mikroklímájú vidéken a patak elhalad az Apátkúti vadászház, majd a Bertényi Miklós Füvészkert mellett is, hogy a 11-es főutat keresztezve jusson el a végállomásáig.

Az Apátkúti-völgy:

Az egyik legszebb szakasza az Ördögmalom-vízesés és környéke. A hely nagyon kedvelt a kirándulók körében is, hiszen a látványos zúgó alján egy kis "medencében" gyűlik a víz.

A vízesés mellett halad a lovaglást kedvelők körében népszerű Pilis Ride útvonala, és a Pilis Bike, vagyis az erdei kerékpáros út. Egy könnyű sétára van a Telgárthy-rét, a Bertényi Miklós Füvészkert és a Kaán-forrás is.

Sokan keresik fel a mesterségesen kialakított Apátkúti-tó partját és vagy a Magda-forrást is. Népszerű a pisztrángtelep is, az itt tenyésztett halakat meg is lehet venni, az Ördögmalom étteremben pedig remek hal-, vad- és erdei alapanyagból készült ételeket lehet kóstolni.

A patakban sokféle állat él, köztük bodorka, balin, fürge cselle, szélhajtó küsz, márna, ezüstkárász, csuka és a híres sebes és szivárványos pisztráng. De van benne fogassüllő és tengeri tarka géb is.

Az autóval érkezőknek érdemes tájékozódni, mert a túlzott autós forgalom korlátozása érdekében tavaly fizetőssé tették a visegrádi Apátkúti-völgyben található parkolót. A parkolási díjak bevételét azonban a Pilisi Parkerdő a terület karbantartására, kiemelten a hulladékkezelésre fordítja.

Még több fotót ITT találsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

DUNAKANYAR
Ahol megőrizte korábbi szépségét a folyópart – íme a Dunakanyar rejtett kincse, Dunabogdány
Macskaköves utcácskái, hangulatos portái és vendégszerető lakói tökéletes célponttá teszik egy tavaszi kirándulás tervezésekor.

Link másolása

Dunabogdány egy kis település útban Budapest és Visegrád, Esztergom között. Sokan csak átutaznak rajta, esetleg megcsodálják minden évben a gondosan ápolt gólyafészket, megállnak a híres pékségnél, vagy a jobban informáltak megpihennek a romantikus Duna-parton.

Ám a faluban érdemes kicsit szétnézni, tenni egy kis kört a főúttól távolabb is. Íme pár fotó, ami megmutatja, mi vár rátok ezen a csendes településen:

A fotós, Milotai Richárd így ajánlja Dunabogdányt:

"Macskaköves utcácskái, hangulatos portái és vendégszerető lakói tökéletes célponttá teszik egy tavaszi kirándulás tervezésekor.

Habár a környék rengeteg látnivalót kínál, és így több túraútvonal kiindulópontja is lehet ez a bájos Duna-parti település, de mi most arra buzdítunk, hogy az első látogatáskor ne menjetek innen sehova. Tegyetek egy rövidke sétát a kálváriához, ahonnan már szép kilátásban lehet részetek, majd ballagjatok vissza a katolikus templom kertjébe, és pihenjetek meg valamelyik padon a lombos fák alatt".

És azt is ellenőrizhetitek, hogy a vadregényes folyópart valóban megőrizte korábbi szépségét. Egy régebbi cikkünk képei akár most is készülhettek volna:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


DUNAKANYAR
A Rovatból
Ég és föld között – Elképesztő kalandtúra az esztergomi Bazilika kupolájában
Hihetetlen dunai panorámában gyönyörködhetsz, miközben karnyújtásnyira csodálhatod az aranyozott stukkókat egy extrém sétán a kupola felújítását szolgáló állványzaton.

Link másolása

Különleges fotókat készíthetett Milotai Richárd az esztergomi bazilika kupolájában. A felújítás alatt álló rendkívüli épületet úgy láthatta, ahogy csak az építő-, restauráló szakemberek. Most pedig mi is szétnézhetünk a segítségével.

Az élményeiről beszámolót is írt a fotós:

"Hihetetlen dunai panoráma, karnyújtásnyira levő aranyozott stukkók és extrém séta a kupola felújítását szolgáló állványzaton. Örökre szóló élményt szerez, aki részt vesz az Esztergom-Budapest Főegyházmegyei Turisztikai Iroda exkluzív túráján.

A séta elején Tusor Gábor építésvezető egy rövid ismertető keretében elmesélte nekünk, hogy miért is bravúros a kupola felújítását szolgáló állványzat, aminek még külföldről is a csodájára járnak.

A világon is egyedülálló, 80 tonnás állványzatot a Bazilika négy ablakpárkányára talpalták ki.

Ezáltal a munkálatok idejére sem kellett egy hétnél tovább bezárni a főtemplomot. Miközben a hívek épp misén vesznek részt, fölöttük csendben végezhetik a munkájukat a restaurátorok és a felújításon résztvevő munkások.

Az ismertető után munkavédelmi oktatást is kaptunk, ami nem csak hasznos volt, de túravezetőnknek hála a humort sem nélkülözte. Így például megtudtuk, hogy nem nagyon érdemes a korláton kihajolva fényképezni, mert ha kiesne a telefonunk a kezünkből, akkor azt ugyan megfogná a biztonsági háló, de csak ipari alpinista segítségével kaphatnánk vissza, ami nem olcsó mulatság.

Az állványzat teherbírása többszörösen túl van biztosítva. Mégis, amikor beszálltunk a Bazilika külső oldalán üzemelő teherliftbe, hálát éreztünk, hogy épp nem fújt semmilyen erősebb szél, mert a kosár még a mi mozgásunkat is megérezte. Félelemmel vegyes izgalommal néztük, ahogy a földtől egyre távolabb kerültünk, és ahogy egyre inkább kinyílt előttünk az ország egyik legszebb panorámája.

Először a kupola külső felújítását néztük meg. Álmélkodva kapkodtuk a fejünket és próbáltuk elképzelni micsoda munka és mérnöki pontosság kellett a fölénk boruló állványerdő megépítéséhez. Amint megtudtuk, az első fémszerkezetes kupolát pont a Bazilikánál alkalmazták az 1800-as években. Az akkori egyházi vezetés viszont annyira nem bízott ennek a sikerességében, hogy először Bécsben építették fel és csak miután ott megbizonyosodtak annak biztonságos működéséről azután hozatták a jelenlegi helyére. Ez a II. világháború alatt többször is sérülést szenvedett – többek között azért, mert a kupola katonai szempontból kiváló megfigyelési lehetőséget biztosított, amit az ellenséges tüzérség sem hagyhatott „szó nélkül”.

A túra második része már a Bazilika belsejében folytatódott, ahol testközelből csodálhattuk meg a gyönyörűen kidolgozott stukkók felújítását.

Angyalok, aranyfonatok és faragott gyümölcsök között jártunk, ahol arra a titokra is fény derült, hogy nem minden dísz kapott aranyozást.

A régi mesteremberek kiválóan ismerték a kupola fényviszonyait és jól tudták, hogy az összhatás érdekében elegendő volt csak egyes részeit befedni aranyfüsttel.

A Bazilika, már önmagában is egy hihetetlenül különleges építmény, de ezen a túrán olyan helyeken járhattunk, ahol azelőtt talán már 100 éve senki. Megcsodálhattuk a mérnöki bravúrral felépített állványzatot és karnyújtásnyira kerülhettünk az aranyozott stukkóktól, ahol egynémely helyen még a régi mesterek ujjlenyomatai is láthatók. Kevés ember mondhatja el magáról, hogy ég és föld között járt" - írja beszámolójában.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy részt vegyél ezen a nem mindennapi túrán, akkor bővebb információt ITT találsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


DUNAKANYAR
A 14 éves szentendrei természetfotós a városa legnagyobb fesztiválján mutatja be újra képeit
Farkas Kornél, 14 éves elhivatott vad- és természetfotós.

Link másolása

Augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg Szentendre legnagyobb fesztiválját, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál és Borkorzó eseményét, ahol a 14 éves Farkas Kornél, természetfotós, is bemutatja Felfedezhető csodák II. címmel fotókiállítását. A tárlat augusztus 26-tól, szeptember 26-ig közel egy hónapon keresztül látható a Dunaparti Művelődési Házban.

Farkas Kornél, 14 éves elhivatott vad- és természetfotós.

Két év után újra lenyűgöző kiállítás látható munkáiból Szentendre legnagyobb fesztiválján. Az első önálló tárlata 2020. november 7-én nyílt meg a Szentendrei P’Art moziban, nagy sikert aratott a látogatók körében. Két év alatt rengeteget fejlődött, változott látásmódja. Sokat tanult, tapasztalt. A képi világa jobban fókuszál az apró részletekre, pillanatokra. A tehetséges, ambiciózus fiatalember lencséjén keresztül szeretné jobban megmutatni a nagyközönségnek az állatok, a természet titkos világát, pillanatait.

„A nap első sugarai eltalálják arcomat, miközben ezerféle hangtól hangos az erdő. A virágzó vadvirágok illatával telített levegőt szippantom be, a gumicsizmámat harmatcseppek mossák és vállamon a fényképezőgéppel sétálok a végtelenbe, ahol őzek, nyulak, fácánok ugrálnak át előttem. Ezt az életérzést szeretném másoknak is megmutatni fotóim segítségével” – mondja a 14 éves fiú.

Bővebb információk ITT


Link másolása
KÖVESS MINKET: