hirdetés

CÍMLAPFOTÓK

Így ünnepelték a magyar szurkolók a franciák elleni döntetlent

Fotósunk ott volt a szurkolói zónában a magyar gól pillanatában is, így megörökítette a feszült várakozást és a hatalmas örömöt is.

Link másolása

hirdetés

A magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.

A magyar csapatnak nemcsak a Puskás Arénában szurkoltak rengetegen, hanem például a budapesti szurkolói zónákban is.

Fotósunk ott volt a Szabadság téren, ahol szintén sok focirajongó gyűlt össze. Képeken mutatjuk, mekkora volt az öröm a franciák elleni döntetlen után:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Fotók: Így vonult a tömeg a Kossuth térre

Több ezer ember indult el szombat délután az esemény színhelyére.

Link másolása

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, több ezer ember indult el szombaton délután Budapesten a Kossuth térre, hogy részt vegyen a lezárások utáni első nagy tüntetésen. 'Igen a Diákvárosra, nem a kínai gigaegyetemre' - a mottója a megmozdulásnak.

Képeinken megmutatjuk, hogyan haladtak a gyülekezéstől az esemény színhelyéig.

A tömeg megérkezett:

A tömeg halad a Kossuth tér felé:

hirdetés

A gyülekező és indulás pillanatai:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Tízezres tömeg tiltakozott a homofób törvénymódosítás ellen a Parlamentnél - fotókon a tüntetés

Szivárványszínbe borult a Kossuth tér- ilyen volt a hétfő esti demonstráció képekben.

Link másolása

hirdetés

Tízezren tüntettek hétfőn este Budapesten, a Parlamentnél az a törvénymódosító javaslat ellen, amely sokak szerint összemossa az LMBTQ+ közösségeket a pedofilokkal. A demonstrációt emberi jogi és az LMBTQ+ közösség tagjai támogató érdekképviseleti szervezetek hirdették meg, amellyel az volt a céljuk, hogy felhívják az országgyűlési képviselők figyelmét arra, hogy szerintük miért gyermekellenes, családellenes és emberellenes ez a javaslat. A módosításról szóló keddi parlamenti szavazás előtt arra szólították fel a képviselőket, hogy bojkottálják azt, vagy voksoljanak nemmel. A szervezők célja ugyanis az, hogy "ez a gonosz törvényjavaslat ne legyen a magyar jogrendszer része.”

Azt is elmondták, hogy ha a törvénymódosítást megszavazzák, Áder János köztársasági elnökhöz fordulnak, hogy "végre védje meg az LMBTQ+" közösséget", de külföldön is próbálkozni fognak. Azt ígérték, minden eszközt megragadnak arra, hogy ha a törvény hatályba lép, akkor megsemmisítsék.

Kijelentették, hogy "nem lehet minket elhallgattatni, nem lehet minket betiltani", idén pedig minden eddiginél fontosabb, hogy ez az üzenet eljusson mindenkihez. "Emberek vagyunk, nem propaganda" - skandáltatták a tömeggel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
hirdetés

Nyíregyházán is megteltek a vendéglátóhelyek, amint megnyitottak a teraszok

Sokan kihasználták a lehetőséget, ellepték az éttermeket, a kávézókat és a sörözőket.

Link másolása

hirdetés

Országszerte megnyitották teraszaikat és kerthelyiségeiket a vendéglátóhelyek, miután a kormány szombattól engedélyezte, hogy kint már fogadhatnak vendégeket. Nem is kellett hívogatni az embereket, rengetegen éltek is a lehetőséggel.

Azt már megmutattuk, hogy a fővárosban mennyire megteltek az éttermek, a kávézók és a bárok.

Nyíregyházán is sokan fogyasztottak a vendéglátóhelyek teraszain. Az MTI fotósának képein látszik, hogy a pincéreknek és a szakácsoknak bőven volt dolguk szombaton.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
CÍMLAPFOTÓK

Ilyen a Hűvösvölgyi Gyermekvasút egy gyerekvasutas szemével

Képriportunk főszereplője a 13 éves Bernadett, aki beavatott minket a gyermekvasút működésébe.

Link másolása

hirdetés

Töredelmesen bevallom, hogy gyerekkorom óta rajongok a vonatokért. Olyannyira komolyan gondoltam tinédzserként specifikusan a mozdonyvezetői álmokat, hogy az érettségi évében még a leendő vasútgépészeknek tartott nyílt napon is lelkesen részt vettem, de a jövőmet végül a művészet iránt érzett olthatatlan szeretetem vitte el hivatásszerűen egy másik vágányra.

Bár a vasút iránti rajongás leginkább gyerekkoromban tombolt igazán, és mára már nem tudom például betéve az országos vasúti menetrendet, nem bámulom már oly hosszan a kanizsai gyorsokat minden nyáron Széplakon, vagy Gárdonyban a tóban fürdések helyett, de a szerelem a vasút világa iránt egy élethosszig tartó vonzalom maradt, így - művészet kontra vasút - két hű szeretővel is büszkén rendelkezem.

Emiatt is gyerekkoromban mindig irigykedtem a Gyermekvasúton dolgozó pajtásokra, hogy bárcsak én is a csapatuk tagja lehetnék, de sajnos ez a vágy, leginkább a felvételhez nem elegendő általános iskolai jegyeim miatt, sosem valósulhatott meg.

Így még nagyobb nosztalgiával jártam a Hűvösvölgyi Gyermekvasúton, immáron 32 éves fejjel, fotós mivoltomban, bekukkantani ebbe a rendkívül bájos, gyermekek uralta vasúti univerzumba.

Ehhez az élményhez kaptam segítségül aznapi kis kollégámat, a 13 éves Puskás Bernadettet, aki már 3 éve van a Gyermekvasút szolgálatában, most végezte a 7. osztályt.

Jelenleg a Hűvösvölgyi Gyermekvasúton megközelítőleg 600 fiatal vasutas szolgál, akik heti egy alkalommal, 4 hónapig tartó tanfolyamon sajátítják el a világ leghosszabb, 11 km hosszú gyermekvasútjának összes fortélyát. A gyermekvasutasok általános iskola negyediktől nyolcadik osztályig bezárólag dolgozhatnak a vasúton.

hirdetés
A képriportban szereplő Bernadett bevallása szerint nagyon jó volt a járvány okozta 7 hónap szünet után ez év májusában végre ismét találkozni az ott megismert barátaival.

Bernadett megmutatta nekem, milyen a Gyermekvasút belső működése, miközben számos kis pajtással, vagy épp szakmai vezetőjükkel, Szente Dáviddal, illetve a kisvasút felnőtt mozdonyvezetőivel elegyedtem rövidebb beszélgetésekbe.

A hűvösvölgyi állomás forgalmi irodájában üzemelő, 1970-ben kifejlesztett Domino 70-es típusú biztosító berendezés a magyar vasút ikonikus készülékének számít, ezen tudják Bernadették a különböző fényjelzéseket, vágányutakat megadni, nem egy nagyvasúti állomás évekkel ezelőtt még ezzel a rendszerrel üzemelt.

Az 1948-ban épített Széchenyi-hegyi végállomáson található váróteremben tökéletesen visszaköszönnek a korabeli államvasúti nagyállomások építészeti jegyei.

Széchenyi-hegy forgalmi irodájának a hangosbemondója egy korabeli fülkében van elkülönítve: a szűk helyiség falait a bemondásokhoz szükséges kötelezően megadott szövegek poszterei borítják.

A fiatal lány bátyja is a Gyermekvasúton dolgozik, 8. osztályosként, az utolsó évét befejezve a vasúton, így nem volt kérdés Bernadett számára sem, hogy testvérét követve ő is jelentkezik a nagy kalandra.

Széchenyi-hegy végállomás az ország legmagasabban fekvő, 465 méter tengerszint feletti magassággal rendelkező állomása.

Virágvölgy állomás váltórendszere egy nagyon egyedi típus, a váltóállításhoz először egy speciális kulccsal lehet a készüléket feloldani.

A gyermekvasúton nosztalgiamenetben közlekedő C50-es típusú, 1952-ben gyártott dízelmozdonya az ország legöregebb, máig működőképes gépe a fordából, Makhajda Attila mozdonyvezető a fotó készítésekor épp a második szolgálatát töltötte ezen a mozdonyon.

Az úttörő hagyományoknak megfelelően a fiatal vasutas kollégák egymásnak szalutálnak minden be-ill. kijáró szerelvény elhaladásakor, a képen épp Széchenyi-hegy bakterháza, a „Torony” előtt.

Bernadett néhány perccel az indulás előtt beszélget a Gyermekvasúton 1,5 éve dolgozó, MK-45 ös dízelt vezető mozdonyvezetőjével, Nagy Gáborral a Széchenyi-hegyi végállomáson.

Bernadett szerint a legfontosabb dolog, amit kaphatott a Gyermekvasúttól, az maga a közösség, és a számos barátság, ami ide fűzi őt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: