BUDAPEST
A Rovatból

Villantós designer irodává alakították a villamosremízt

Hatalmas és látványos irodába költözött az ACG Reklámügynökség, amelyben kortárs hazai tervezők is bemutatkozási lehetőséget kaptak.

Link másolása

Az ACG Reklámügynökség közel két évig kereste az új helyszínt, amely megfelel a több mint száz fős csapatnak. Végül a Margit-hídnál, a budai villamosremíz helyén találták meg.

Az egykori lóvasúti és villamos kocsiszínként is szolgáló Henger utcai épületet 1869-ben építették, majd 2002-ben a falak részbeni megtartásával irodai komplexummá alakították. Az irodának ezt követően több gazdája is volt, de az ACG beköltözése – és az enteriőr teljes újragondolása – előtt öt évig üresen állt.

Az átalakításnál az ügynökség közleménye szerint az alapkoncepció az volt, hogy az új belső tér minden emberi érzékre hatással legyen. Telített és telítetlen színek, tükröződő és matt felületek kombinációját alkalmazták, az akusztikát puha és kemény felületek váltásával, valamint zártabb és nyitottabb terek kialakításával alakították ki. "A különböző anyagok, mint a festett, textillel bevont bútorlapok, a természetes és mesterséges anyagok használata a tapintásra hat, míg a speciális növényfajták, a bár és kávézóhelyek kialakítása a szaglásra, az ízlelésre van hatással" – írják.recepcio.lounge.AlovitsBalint_ACG_iroda

Az ACG 2017-ben elnyerte az Év Kutyabarát munkahelye címet, az irodában így az állatok is külön sarkot kaptak. A terek kialakításánál a csoportos és egyéni munka támogatása, másrészt az egész napos ülő munka kényelmessé tétele volt szempont a közlemény szerint.

A bútorkoncepció kialakításáért a Code Showroom felelt. A belsőépítészeti feladatokat a 2012-es Gombold újra! verseny nyertese, Farkas Anett belsőépítész és Vesztergom Ádám építész, valamint az Arch-Studio csapata végezte. Az átalakításnál a tervezők arra törekedtek, hogy megtartsák az épület alapvető elrendezését, ezzel is tisztelegve a villamos remíz múltja előtt.

A helyiségekben Ungár Fanni fiatal iparművész lámpái, a kreatív térben Labrosse Dani grafikus illusztrátor két szabad asszociációs alkotása és AR installációja látható, az accountok falát pedig az ügynökségnél dolgozó Mondik Noémi Pixel Paint grafikája díszíti. Ugyancsak bekerültek a házba Szőke Gábor Miklós szobrai, új Dante bútorcsaládja, valamint az Altar Furniture nemzetközi design díjas, Droid elnevezésű R2-D2 robot-flipper-bútora, amelynek vizuális tervezője az ACG egyik vezető art directora, Tarján Péter.

Laborsse.Dani.grafika.BujnovszkyTamas_ACG_iroda

Blaskó Nikolett, az ACG vezetője így nyilatkozott:

"Felelősségünknek tartjuk minden lehetséges eszközzel felhívni a közvélemény figyelmét a tehetséges, fiatal, kortárs hazai alkotókra, támogatni és folyamatosan helyzetbe hozni őket. Elköteleztettek vagyunk a hazai design ügyének segítésében és a kreatív utánpótlás nevelésében, minden eszközzel azon vagyunk, hogy a fiatalok valódi lehetőséget és érdemi tapasztalatot szerezzenek."

Blaskó Nikolett Nemes Marával, a Krea igazgatójával együtt azt is bejelentette csütörtökön, hogy szakmai együttműködést kötnek, amelynek részeként a Krea grafikus- és webdesigner szakának az ACG hivatalos gyakornoki befogadóhelye lesz. A közös mentor- és gyakornoki program mellett az ügynökség szakmai anyagokkal, előadókkal is támogatni fogja a Krea oktatási programját.Mondik.Noemi.Pixel1.AlovitsBalint_ACG_iroda

Ezzel egy időben az ACG a Brain Bar alapítójával, a Design Terminált is vezető Böszörményi-Nagy Gergellyel is bejelentett egy együttműködést, melynek célja egy új workshoptechnika fejlesztése, amely a Brain Bart megelőzően, május 31-én lesz elérhető a szakmai résztvevők számára. Erről további részletek itt találhatóak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: