hirdetés

BUDAPEST

Újabb extrákkal vár Budapest tengerpartja

Autósmozival, szaunatoronnyal, horgászcentrummal, izgalmas csúszdával és egy megújult helyszínnel, a Dürer Öböllel is gazdagodott idén a Lupa.

Link másolása

hirdetés

A Lupa a „Budapest tengerpartja” szlogennel hirdeti magát, a járvány miatt kialakult szituációban pedig idén még közelebb kerülhet mindenkihez ez a szemlélet. A Lupa kialakításakor ugyanis az volt a fő szempont, hogy minden olyan szolgáltatást idehozzanak, melyek jellemzően a tengerpartokon is megtalálhatók, illetve a kialakításával megidézzék a karibi hangulatot. A miliő megteremtésében pedig abszolút sikeresek voltak, hiszen a homokos part, a pálmafák, a korzó, az éttermek és a vízi sportok mind megtalálhatók az egykori bányatónál. És még annál is több minden.

A vírus miatt bár egyes ötleteket, fejlesztéseket csak később fognak megvalósítani, idén is több új szolgáltatással, fejlesztéssel bővült a Lupa. Az egyik ilyet részben a járvány ihlette, de állandóra építették: a Lupa Drive-in autósmoziban minden nap a legnépszerűbb filmeket vetítik este 21 órától egy hatalmas, 60 négyzetméteres valódi filmvásznon, míg a teljes hangulat – és a környéken élők nyugalma – érdekében a filmeket az autórádión keresztül, rádiófrekvencián lehet hallgatni. A beválallósabbaknak péntek éjfélkor horrorfilmeket is vetítenek.

Az újítások részeként megépült a LUPAtorony is, rajta egy hat fő befogadására alkalmas szaunával is.

Az extrém élményekre vágyók Magyarországon egyedül – de Európában is csak kevés helyen – itt próbálhatják ki a Slip and Fly csúszdát is.

Ennek különlegessége, hogy három különféle dobásszögben hajítja vízbe az arra vállalkozókat: lesz extrém, közepes és alap csúszda is. A különbség a között van, hogy milyen magasra, illetve milyen messze dob fel. A legextrémebbel akár 10 métert is lehet repülni a víz fölött.

hirdetés

A Slip and Fly-jal kiegészülve még szélesebb lett a választék a vízisportok kedvelőinek, hiszen itt található a közép-európai régió legnagyobb wakeboard centruma, van búvárcentrum, ki lehet itt próbálni a Flyboardot és a Jetovatort, de SUP bázis is várja a látogatókat. Emellett, aki mozgás miatt látogat ki, használhatja a szabadtéri edzőtermet, van teqball, lehet evezni, és egy vízilabda pálya is található a tavon. Nem csoda, hogy egyre több országos bajnokság döntőjét rendezik akár a vízen, akár a szárazföldi pályákon, de edzeni is rengeteg egyesület jár ide.

És ha már a sportoknál tartunk, az idei újítások részeként megnyílt egy horgászcentrum is a strand részektől legtávolabb eső, 1500 méteres partszakaszon, ahol 35 horgászállással várják a pecásokat. Bár ajándék ásványvízzel és tárolókkal most is arra bátorítják a bringásokat, hogy tekerve érkezzenek a strandra, a hamarosan elkészülő EuroVelo bringaút a tó dunai oldalán vezet majd, ezért a bicikliseknek külön bejáratot is nyit majd ezen az oldalon a Lupa, ahol különböző szolgáltatásokra, apróbb alkatrészek vásárlására, illetve kisebb szervízmunkákra is lesz majd lehetőség.

A Lupát igyekeztek úgy kialakítani, hogy mindenki megszólítva érezze magát, mindenki megtalálhassa benne azt a vonzerőt, ami a tóhoz csábítja.

Így van VIP rész, a már említett vízisportok, esténként ingyen lehet korzózni, partizni vagy beülni egy jó vacsorára, külön figyelnek a családosokra, és Dürer Öböl néven egy alternatívabb és pénztárcabarátabb helyszín is várja a látogatókat.

A kisgyerekesek részére már korábban is kiépítettek egy sekélyebb partszakaszt, van vízi vár mászókával, csúszdával, ugrálókkal a nagyobbaknak, a parton tematikus játszótér, de van trambulinpark, légvárak és vízidodzsem is, ráadásul az idei évtől kezdve már szakképzett gyerekanimátorokra is rá lehet bízni a lurkókat.

Mivel a sekélyebb szakaszt többen hiányolták, akik nem magabiztosak az úszó tudásukban, ezért az idei évtől egy részt fel is töltöttek, hogy ők is bátrabban vessék bele magukat a strandolásba és a kristálytiszta vízbe.

A tavalyi évben Öböl Partként ismert szakasz idén Dürer Öböl névre váltott, melyet Budapest kultikus, underground szórakozóhelye, a Dürer Kert üzemeltet.

A klub így szellemiségéhez híven izgalmas programokkal készül a strandon is. A gyerekeknek vannak bábelőadások, kézműves workshopok, de különleges koncertek is, míg a vízparti naplementéhez lemezlovas adja a háttérzenét. A Dürer Öbölben is van lehetőség röplabdázásra, SUP-ozásra, kajakozásra, kenuzásra, alkalmanként tartanak jógaórákat is és itt lesz a biciklis útról bevezető bejárat is. A Dürer Öböl a kulturális programok mellett pedig barátságosabb árakkal is operál.

Bár Gerendai elmondása szerint az emberek többsége akkor indul el a Lupára, ha a hőmérő higanyszála legalább 28 fokra rúg, a tó a fürdésen túl is rengeteg egyéb szolgáltatást nyújt, így ahogy egy tengerparti nyaralásnál, ide is érdemes kijönni akár csak a naplementét megnézni és elszürcsölni egy koktélt vagy egy finom vízparti vacsorára, annál is inkább, mert a belépés 19 óra után Budapest tengerpartjára is ingyenes.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Látványos kép: ilyen Budapest az űrből nézve

Egy amerikai űrhajós készítette a felvételt a Nemzetközi Űrállomásról.

Link másolása

hirdetés

Sokan sokféleképpen megörökítették már, így számos remek felvételt láthattunk már Budapestről. De van olyan hely, ahonnan nem sokan készíthetnek képet a magyar fővárosról.

Robert Shane Kimbrough amerikai űrhajós ezredes egyenesen az űrből lőtt egy látványos fotót a városról, amely sárga fényeiben fénylik a fekete éjszakában.

"Jó éjszakát Budapest! Elképesztő látvány a Nemzetközi Űrállomásról" - írta az alábbi, Twitteren megosztott képhez az asztronauta.

hirdetés

Forrás: hvg.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Óriáspályaudvar lehet a Nyugatiból, alaposan megváltozhat a környezete is

Elbontják a felüljárót, bevezetik a reptéri gyorsvasutat és parkok is lesznek a tervek szerint.

Link másolása

hirdetés

Vasúti alagútban futó vonatok, reptéri gyorsvasúti csatlakozás és vonatok nélküli utascsarnok - egy évtized múlva így nézhet ki a Nyugati Pályaudvar. Az ország legforgalmasabb vasútállomásának teljes átalakítására nemzetközi tervpályázatot írtak ki.

A cél, hogy többszörösére növeljék a pályaudvar forgalmát azzal, hogy úgynevezett fejpályaudvar helyett átmenő rendszerben fogadja a vonatokat.

Bár a pályaudvar jelentős felújításon esett át, a kapacitása nem növekedett. A nagy forgalom miatt lassú a bejutás a külső pályaudvari zónából a pályaudvarra - mondja Vitézy Dávid. A gond az, hogy az elővárosi vonatoknak is ez a végállomása, és itt kell megfordítani őket, ami hely- és időigényes manőver jelenleg.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Így változik a közlekedési rend az október 23-i megemlékezések és rendezvények miatt Budapesten

Az események miatt jelentős korlátozásokra és lezárásokra kell számítani.

Link másolása

hirdetés

Több helyszínen is forgalmi változások várhatók már péntektől Budapesten az ünnepi megemlékezések és rendezvények miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Az 1956. október 23-i forradalom évfordulóján, valamint az azt megelőző napon több fővárosi helyszínen rendeznek megemlékezéseket. Péntek délután a Műegyetem rakpartról fáklyás felvonulás indul a Bem József térre, szombat reggel a Kossuth Lajos téren tartanak megemlékezést, emellett több helyszínen is vonulásos rendezvények, illetve demonstrációk lesznek a belvárosban.

Az események miatt jelentős korlátozásokra és lezárásokra kell számítani: a Bajcsy-Zsilinszky úton már pénteken 12 órától, majd szombaton a Kiskörút-Deák Ferenc tér-Bajcsy-Zsilinszky út és az Erzsébet híd-Kossuth Lajos utca-Rákóczi út tengelyeken, valamint az Andrássy úton, ezért az autóval közlekedőknek javasolt a belvárost elkerülniük.

A korlátozások miatt változik a közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje is. Október 23-án a BKK a sűrűbben közlekedő M1-es, M2-es és M4-es metrókat, valamint a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamosokat ajánlja a fővárosban közlekedőknek.

Pénteken 9 órától a Lehel tér felé közlekedő M3-as metrópótlóra a Deák Ferenc téren a Király utcánál, a 9-es busz megállójában lehet felszállni.

A Szent Gellért tér és a rakpart lezárásának idején, várhatóan 16 és 17 óra között az 56-os villamos a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között az Alkotás utcán és a Villányi úton, a 61-es villamos vonalán és megállóhelyeit érintve közlekedik.

hirdetés

A 19-es és a 41-es villamosok két szakaszon közlekednek. A 47-es és a 49-es villamosok csak a budai oldalon járnak, a 7-es és a 133E buszok a Szabadság hídon és a Kiskörúton közlekednek.

A 11-es és a 111-es buszok módosított útvonalon, a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán térre közlekednek, míg a 39-es busz rövidített útvonalon, a Batthyány tér helyett csak a Fazekas utcáig jár.

Szombaton a Kossuth Lajos téri ünnepélyes zászlófelvonás ideje alatt, várhatóan 8 és 9:30 között a 2-es és a 2M villamosok rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér megállóig közlekednek.

A Bajcsy-Zsilinszky út és a Kiskörút lezárásával összefüggésben szombat hajnaltól 13:30-ig, illetve 18 órától késő estig az M3-as metrópótló, a 9-es busz és a 72M trolibusz két szakaszon, az északi végállomások és a Szent István-bazilika, valamint a déli végállomások és Deák Ferenc tér között közlekedik.

Az M3-as metrópótló és a 9-es busz 13:30 és 18 óra között várhatóan két szakaszon, a déli végállomások és a Kálvin tér, valamint az északi végállomások és az Arany János utca között jár.

A 47-es és 49-es villamosok 13 és 18 óra között csak a budai oldalon közlekednek, és déltől 18 óráig a kisföldalatti sem áll meg a Bajcsy-Zsilinszky úti megállóban.

A Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út egy szakaszának szombat délutáni várható lezárása miatt az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es és a 133E buszok két szakaszon, a pesti végállomások és a Blaha Lujza tér, valamint a budai végállomások és a Március 15. tér között járnak.

Az Oktogon és a Széll Kálmán tér közötti vonulásos rendezvény miatt várhatóan 13:30 és 14:15 között megállítják a forgalmat a Margit híd budai hídfőjénél, ezért a 4-es és a 6-os villamosok ebben az időszakban csak a Jászai Mari tér és dél-budai végállomások között járnak.

A Műegyetem rakpart és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti vonulásos rendezvény miatt, várhatóan 13:30 és 15:30 között a 83-as trolibusz a Fővám tér érintése nélkül a Kálvin térig jár, a 15-ös és a 115-ös buszok pedig rövidített útvonalon, az északi végállomások és a Ferenciek tere között közlekednek.

A további közlekedési változásokról és lezárásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Jövő novemberben nyithat meg a több mint 10 évig gazdátlanul álló Rác fürdő

Mind a fürdő, mind a szálloda nagyon rossz állapotban van, a felújítás minimum 2,5 milliárd forintba kerülhet.

Link másolása

hirdetés

Három hónapos felszámolói időhúzás után szeptemberben megkapta A Rác fürdő és szálloda kulcsait a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH), hamarosan el is kezdik a több mint 10 éve gazdátlanul álló épületek felújítását.

Szűts Ildikó, a főváros fürdőüzemeltető cégének igazgatója a Népszava kérdésére elmondta, hogy a műszaki állapotfelmérés már megkezdődött, és a jövő héttől ideiglenes áramellátás is lesz az épületben, amely felgyorsíthatja a munkát. A lap megtudta, hogy

mind a fürdő, mind a szálloda nagyon rossz állapotban van, súlyos károkat szenvedtek az elmúlt több mint 10 év alatt.

A BGYH a teljes műszaki állapotfelmérésének eredménye alapján tesz javaslatot a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak a felújítás tervezett ütemére, költségvetésére, finanszírozására, beleértve a szálloda jövőbeni sorsát is.

A felújítás a korábbi becslések szerint legkevesebb 2,5 milliárd forint és nyolc hónap lehet, és ha minden jól megy, a fürdő 2022 novemberében nyithatja meg a kapuit.

A lap arról is ír, hogy egyelőre nem döntöttek a létesítmények későbbi üzemeltetési modelljéről, de az bizonyos, hogy a fürdőt a BGYH viszi tovább. A szállodára azonban várhatóan piaci szereplőt keresnek majd.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: