News here

BUDAPEST

Mit keres egy hatalmas kártyalap a Wichmann-kocsma falán?

Mi köze az épületnek a magyar kártyához? És mi minden történt az épületben? Utánajártunk.

Link másolása

Idén egy óriási kártyalap tűnt fel a Kazinczy utcai Wichmann falán. A felette látható, 1996-ban felavatott táblából kiderülhet, miért: ebben az épületben működött egy híres pesti kártyafestő műhely.

wichmann_kartya5wichmann_kartya2

A 2014-es Street View-felvétel a bizonyíték rá, hogy akkor még nem volt a falon a kártya - és egyébként sem láttuk eddig.

Mióta áll itt ez a ház? Ki működtette benne a kártyafestő műhelyt? Mi lett később az épülettel? Miért pont magyar kártya látható a falon? Utánajártunk.

A 19. század első felében már itt álló, akkor egyszintes épületet Schneider József kártyafestő 1834-ben vásárolta meg. Akkor még az utcát is Kreuzgassénak, vagyis Kiskereszt utcának hívták.

Schneider József 1836-ban ebben az épületben alkotta meg a 36 lapos magyar kártyacsomagot, gyakorlatilag a ma is használt kártya elődjét.

kartyamuhely

Így nézett ki egy kártyafestő műhely a 18. században

A magyar kártya rövid története

Ha valaha volt már a kezetekben magyar kártya, akkor bizonyára feltűnt, hogy nem is magyar figurák szerepelnek rajta. Sőt, a jelenlegihez hasonló pakli keletkezése idején még egyáltalán nem magyar kártya volt a neve.

Már Zsigmond király (1368-1437) udvarában volt egy Hofämterspiel nevű kártyajáték. Magyar, német, cseh és francia királyi udvarok személyeiről mintázték a lapokon átható figurákat, a magasabb rangútól a legalacsonyabb rangú személyig. A színek címerpajzsok voltak.

zsigmondkartya

A szakértők szerint a 15. századi "német kártya" színei lettek később a tök, makk, piros és zöld színek előképei.

nemetkartya

A 16. században már szerepeltek lovas uralkodók kártyákon. Az ász lapjainak évszakokként való ábrázolása pedig Unger Mátyás győri kártyafestőtől eredhet. Ezt a kártyát ő tervezte:

unger

Schneider József az 1830-as években tervezte és alkotta meg a saját, 36 lapos német kártya verzióját a lovas királyok és az évszakos ász megjelenítésével, illetve a Tell Vilmos című darab szereplőinek ábrázolásával. A Tell Vilmost 1804-ben írta Friedrich Schiller; az 1820-as években Magyarországon is bemutatták.

A kutatások szerint Schneider azért nem magyar történelmi alakokat választott, mert azt a korabeli Habsburg cenzúra nem fogadta volna el. (Bár Unger kártyáján pont magyar huszár is szerepelt.)

schneider1837

A pesti kártyafestő a makk VII-es lapon tüntette fel a nevét - így tett egyébként az 1850-es években Salamon Antal kártyakészítő is.

Salamon_Antal_makk_hetese

Később a játék gyakorlata során a 36 lap 32-re csökkent, így eltűnt Tell Vilmos a pakliból. A lapok is módosultak valamelyest az eltelt több mint másfél évszázad alatt. Majd a 20. században kezdték el magyar kártyának hívni a magyar kátyát.

20974
wichmann_kartya1

Schneider József kártyája, amelyen tükrözve szerepeltek a figurák, népszerű lett. Mások is elkezdték utánozni, az 1860-as éevekben pedig a Piatnik kezdte el gyártani a magyar kártya csomagokat.

A pesti kártyafestő házát, amely ekkor még mindig csupán egyszintes volt, 1869-ben vásárolta meg Rothauser Mór kereskedő. Emeletet építtetett rá, és az udvar felé is terjeszkedett. Rothauser Mór halála után a fia kapta meg a házat, ő pedig bérbe adta Zierlichné Fischer Cecíliának 1895-ben.

Az épület ekkor lett bordélyház.

A kupleráj miatt építették át, és helyeztek el angol vécét a házban 1903-ban. Zierlichné 1906-ban elhunyt, a házat ezután Dr. Bíró Mór fogorvos vásárolta meg.

A következő bérlő számára nem a test, hanem a lélek volt fontos. A Magyar Teozófiai Társaság, egy spirituális csoport tartotta itt a találkozóit, nekik köszönhető a ma is látható, szimbólumokkal dekorált kapu.

A társaság tagja volt annak idején többek között dr. Zipernovszky Károly mérnök, Nérei Ödön műfordító-író, Stojits Iván műfordító-író, Nádler Róbert festőművész, Tordai Vilmos vallástörténész. 110 éve, 1907-ben lett az egykori kártyafestő műhely ennek a különös mozgalomnak a magyarországi székhelye.

wichmann_kartya4

Mi minden látható a kapun?

A kapura a teozófiai mozgalom alapítójának, Helena Blavatskynak a szimbólumai kerültek.

A teozófia - végletesen leegyszerűsítve - olyan okkultista mozgalom, amely filozófiájának elemeit a zsidó-keresztény kultúrkörből, illetve a hinduizmusból és a buddhizmusból emelte át. Éppen ezért szerepelnek indiai eredetű jelképek is például a pecsétjeiken.

balavatsky

Ha alaposan szemügyre veszitek a fotót, akkor láthatjátok a kapun a két, egymással ellentétes irányban elhelyezett, saját farkába harapó kígyót. Uroburosz motívuma a körforgást és az örökkévalóságot jelképezi.

A kapu két oldalán ellentétes a forgás iránya: az egyik pozitív energiát, a haladást jelképezi, a másik a negatív energiát, a pusztítást, a visszafelé haladást.

A kígyó közrefogja - csakúgy, mint Balavatsky pecsétjén - a ma Dávid-csillagként ismert egymásba fonódó háromszögeket, abban pedig az ankh keresztet. A csillag eredetileg nem zsidó szimbólum volt, hanem két egyenlő szárú háromszög, amely az ellentétpárokat jelképezi: férfi és nő, aktív és passzív, tűz és víz stb. Az anh/ankh vagy füleskereszt óegyiptomi hieroglif, amely az élet jelképe lett.

Fölöttük mindkét kapuszárnyon svasztikát láthattok, amely egyike volt az emberiség egyetemes alapszimbólumainak, amíg a hitleri Németországban ki nem sajátították és antiszemita, náci szimbólummá nem tették a használatát. A szvasztika eredetileg az idő körforgását, a teremtő erőt, a mozgató erőt fejezi ki, a hindu mitológiában a kereket jeleníti meg.

Korábban egy felirat is volt a kapun: Nincs magasztosabb vallás az igazságnál, ám ezt levették az 1940-es évek végén, a kommunista fordulat után.

Az házban csak néhány évig voltak a teozófusok, az 1910-es évek kzepén már ismét kereskedelmi célokat szolgált az épület. 1931-ben megvette egy rövidáru kereskedő, Bronner Artúr, és az államosításig egymás melett egy tejivó és egy ruhaüzlet működött.

Az államosítás után a PIÉRT és egy szűcs szövetkezet kapta meg az egykori kártyafestő műhely épületét.

Újabb fordulat 30 éve következett be, amikor megvette a kilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai második, egyszer olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok, 1979-es fair play díjas sportolónk, Wichmann Tamás.

Először Szent Jupát néven kezdte el működtetni a sörözőjét, majd Wichmann kocsma lett belőle.

Mára a környékből bulinegyed lett, a Wichmann pedig legenda. Még mindig működik a szintén legendás épületben.

A hatalmas kártyáról készült fotót januárban posztolta a Wichmann kocsma a Facebook-oldalán, az alábbi szöveggel: "Nálunk te vagy az ász :)"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
4500-nál kezdődik egy főétel, 1200 egy forralt bor, 1500 a rétes a budapesti karácsonyi vásárokban
November 18-án nyílt meg a Vörösmarty téren, valamint a Szent István Bazilika előtti téren található karácsonyi vásár. Egy négyfős családnak minimum 22 ezer forintot kell kifizetnie, ha itt akar ebédelni.

Link másolása

Már jóval az adventi időszak előtt megnyitották kapuikat a Budapest V. kerületében található adventi vásárok. Az érdeklődőket mindennap 11 órától várják egészen este 9 óráig, pénteken és szombaton pedig meghosszabbított nyitvatartással egészen este 11 óráig.

Az árak viszont itt is az egekbe szöktek. Noha a korábbi vásárok sem az alacsony árakkal csalogatták oda az érdeklődőket, most még mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki meginna egy forralt bort vagy enne is valamit.

Tavaly 900 forintért lehetett kapni 3 dl forralt bort, ez idén viszont már 1200 forintba kerül, azaz bő 30 százalékkal emelkedtek az árak.

Jó hír, hogy idén is van 1500 forintos egytálétel, mivel minden kiállító vendéglátóegységnek vállalnia kellett, hogy a menüsorban lesz egy kedvező árú tétel. A rossz hír viszont az, hogy ez a pénztárcabarát étel nagyjából a rétesben merül ki.

Egy főétel ára 4500 forinttól kezdődik és egészen 8500 forintig terjed.

Ez azt jelenti, hogy egy négyfős családnak a legolcsóbb étellel és gyümölcsteával együtt 22 ezer forintot kell kifizetnie, ha úgy döntenek, itt ebédelnek vagy vacsoráznak.

2022-es árlista a Vörösmarty téren található karácsonyi vásárból

Italárakból néhány:

 • forralt bor: 1200 Ft/3dl
 • gyümölcstea: 1000 Ft/3dl
 • puncs: 1200 Ft/3dl
 • pálinkás és rumos puncs: 2400 Ft/3dl
 • rövid italok: 2300 Ft/4cl

Az ételek árai közül néhány:

 • rétes: 1500 Ft
 • sült gesztenye: 2000 Ft
 • töltött káposzta 4800 Ft
 • malacsültek 6900 Ft


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Ilyen kalóz éttermet se látott még Budapest: Kraken űzés és lakomázás a Pirate Empire birodalmában
Füstölgő kalóz főzetek, tengeri ételek, prémium pizzák, különleges desszertek, valamint show elemek várnak rád, a lelkes legénység és a páratlan kalózkapitány jóvoltából!

Link másolása

Mintha egy valódi kalózhajó kötött volna ki a Nagymező utcában. A Pirate Empire - A Kalóz Birodalom névre hallgató budapesti kalóz étteremben közel sem mindennapi élményben lehet részed. Az étterem hangulatvilága olyan könnyen rabul ejt téged, mint Feketeszakáll egy francia kereskedőhajót.

Füstölgő kalóz főzetek, tengeri ételek, prémium pizzák, különleges desszertek, valamint show elemek várnak rád, a lelkes legénység és a páratlan kalózkapitány jóvoltából!

Varázspálca után szablya és kovás pisztoly: új étterem a The MAGIC csapatától

Dárdai Gergő és Mokány Mátyás 2019-ben gyakorlatilag minden Harry Potter rajongó gyerekkori álmát váltották valóra a The MAGIC Budapest élményétteremmel. Azóta igencsak széles rajongói tábort vívott ki magának részletes látványvilágával, na meg persze a sok vajsörnek és más tematikus ételeknek köszönhetően.

2022 nyarán újabb tematikus élményéttermet nyitottak meg a The MAGIC tulajdonosai – ezúttal a kalózok világába „hajózhatsz el”. Ahogy betérsz ide, rögtön világos lesz, hogy a részletek iránti elkötelezettség már hagyomány ennél a csapatnál.

A Pirate Empire egy olyan élményétterem, ahol néha szívesen ottragadnál

A Pirate Empire nem egy mindennapi vendéglátóhely. Ez egy élményétterem, ahol még felnőttként is szívesen kiszakadnál egy pár órára a mindennapokból.

Minden pincér büszkén viseli kalóz egyenruháját, és kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy korosztálytól függetlenül minden vendég jól érezze magát. A Kraken űzés (a hírhedt tengeri szörny szellemének az elijesztése) egy füstölgő koponyával, egy kovás pisztollyal, és egy Kraken-űző verssel párosul, amit olyan beleéléssel mondanak a pincérek, mintha tényleg a mélybe akarná rántani a hajót egy gigászi polip.

Bőven átlagon felüli a vendéglátás színvonala, amit nem egyszer emeltek már ki a Pirate Empire Google értékelései között a családok, párok, és nagyobb baráti társaságok is:

- „Rég volt részünk ilyen figyelmes kedves felszolgálásban! Köszönjük, hogy szebbé tettétek fiam 6. szülinapját!”

- „Nagyon szép hely. Kedvesek nagyon a felszolgálók és mindig mosolyognak. Meglepték a páromat (és engem is), hogy szülinapja alkalmából kapott egy gyertyás desszertet. Köszönünk mindent!”

- „Először jártam tematikus étteremben. Tegnap voltunk egy nagyobb baráti társasággal és csak ajánlani tudom ezt a helyet mindenkinek. A hangulat és a körítés lenyűgöző. Ami a kiszolgálást illeti, nos bátran ki merem jelenteni, hogy életemben nem találkoztam még olyan közvetlen és barátságos felszolgálókkal, mint itt.”

Ebből is látszik, hogy a Pirate Empire minden korosztálynak szól. A zene is külön említést érdemel, hiszen csakis tengerésznóták szólnak, úgyhogy egy percig sem zökkensz ki a kalózos hangulatból. Ráadásul nem egyszer hallani, hogy a jókedvű legénység is fütyörészi a tengeri csatadalok dallamát.

Tényleg minden részletre figyeltek – Érdemes szétnézni a fedélzeten!

Minden egyes részlet egy rendkívül aprólékos munkáról tanúskodik: az egész hely egy óriási tisztelgés a kalózok világa előtt.

Mindemellett direkt úgy van kialakítva a kalóz étterem, hogy több helyen is lehet fényképezkedni, sőt, a legénység még kellékeket és fegyvereket is biztosít hozzá! Így még haza is viheted magaddal ezt az élményt. Ezenfelül, akár ajándékutalványt is vásárolhatsz, vagy magaddal vihetsz egy 9 decis, papagáj vagy koponya alakú sörös korsót!

FÖLDSZINT: Az egyik falból a türkízkék fiatalság forrása folyik, másik oldalt pedig hordóról hordóra folyik a félelmetes Kraken vére. Az étterem belseje felé haladva láthatod a lehorgonyzott hajót, de mielőtt még a felső szintre mennél, érdemes fényképezkedni egyet a Kraken szoborral (már ha van hozzá bátorságod).

EMELET: Itt található a kapitány szobája és a hajó fedélzete is, ahol szintén Pazar látványban gyönyörködhetsz. Akár a dolgozóasztalhoz is odaülhetsz megcsodálni a kapitány felszerelését! A kabin fényűző hangulatához üvegbe zárt hajómakettek és mesés festmények is hozzájárulnak, amelyek legendás tengeri ütközetekről tanúskodnak.

Egy kalóz sem maradhat éhen! Ilyen étel és ital különlegességekkel várja vendégeit a Pirate Empire

A Pirate Empire csapatának kreativitása az étel és ital kínálatból is látszik, ahol minden fogás különleges elnevezést visel. Kiemelt szerepet kapnak a „Kalóz Birodalom Prémium Pizzái” és a tengeri étkek, vagyis a „Zsákmányok a Kraken Birodalmából”.

- A „Tortugai Kalózok Hírhedt Tésztái” között szerepel a „Szirének Éneke”: egy tejszínes, tengeri gyümölcsös fekete spagetti, ami a nem mindennapi színét a tintahal tintának köszönheti.

- A tengeri finomságok között nem egy különlegességet próbálhatsz ki, mint például a fenséges kardhal steaket („Atlantis Szigonya”), a forró, vajpuha, bundázott tintahalkarikákat garnélával („A Leterített Kraken és Csatlósai”), de a „Halászok Aranyaként” elkeresztelt lazac steak és a Fish and Chips (Smith’s és Gib’s) is szenzációsan finom.

- A könnyed, nápolyi jellegű pizzák között olyan nagy a választék, hogy elsőre nem is olyan egyszerű a választás. Ha nálad is felmerülne a bőség zavara, akkor érdemes a „Hármas Csapást” választanod, így 3 db különböző mini pizzát süt neked a legénység!

A Pirate Empire konyhájának színvonalát szépen összefoglalja a következő értékelés, ahol egy vendéget igazán rabul ejtett „Calypso Ajándéka”, azaz a tengeri gyümölcsös pizza:

- „Végre egy tisztességes tenger gyümölcsei pizza a városban! A feltétek valóban tenger gyümölcsei, tintahallal és polippal, nem csak némi kagyló és surimi, mint sok másik helyen. Mindennek tetejébe még kapribogyó is van rajta, pont ahogyan kell.”

Az itallapon az alkoholmentes „Füstölgő Kalóz Főzeteknek” köszönhetően pedig mind a gyerekek, mind a kocsival érkezők részesülhetnek valami különlegesben.

Végezetül, ha ezek után jut még hely a desszertnek, és kíváncsi vagy arra, hogy milyen lehet egy csokigolyóba zárt Rákóczi-túrós, akkor mindenképp próbáld ki „Davy Jones Ágyúgolyóját”: már csak a látvány miatt is megéri!

Érdemes egyébként bekövetni a kalóz étterem Facebook oldalát is. A Pirate Empire csapata mindig azon agyal, hogy milyen újdonságokkal kedveskedhet még az új és visszatérő vendégeknek!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Kiakadtak a kommentelők a rezsicsökkentett „fényvillamoson” – mi is megnéztük magunknak
Kicsit fakóbb, kicsit kevésbé díszes – nyilván akaratán kívül, de valamelyest visszatükrözi az ország jelenlegi hangulatát.

Link másolása

Az emberek át lettek verve – nagyjából ez érződik a legtöbb kommenten, amit idén a BKV a szokásos adventi karácsonyi villamosok képei alá kapott. A szokásosan csak "fényvillamosnak" hívott, feldíszített járműveket idén is ezzel a névvel hirdették meg több helyen, de ez az elnevezés csalóka.

A több vonalon is közlekedő járműveket idén takarékosság okokból nem díszítették fel fényfüzérrel, csak a belső teret alakították át.

Az így kapott terméket végül a táblákon már "Adventi villamosnak" keresztelték el, de a közösségi média népe érezhetően csalódott volt. Egyesek szerint a belső díszítés veszélyben lehet egy-egy zsúfolt időszakban, míg más azt veti a város szemére, hogy a fényvillamosok a korábbi években némi melegséget csempészhettek azok szívébe is, akik messziről látták elsuhanni, míg most csak azok tudják igazán élvezni, akik fel is szállnak rá.

A legtöbben mégis azt jegyzik meg, hogy a spórolás értelmetlennek tűnik, tekintve azt, hogy mennyit lehet megtakarítani egy LED-es fényfüzérrel.

„Saccolva is a villamos vontatómotorjához képest ezred nagyságrendű lehet a díszkivilágítás energiaigénye!” – írja az egyik kommentelő, míg egy másik megjegyzi: „Látom annyi esze senkinek sem volt, hogy kiszámolja annak a pár nyamvadt LED-nek a fogyasztását, ami elárulom, hogy fillérekben lenne mérhető.”

De szinte minden hozzászólás arról, szól, hogy az utazóközönség nagyon szomorú a fényvillamosok hiánya miatt, sokan külön kiemelik a gyerekeket, akik nagyon várták a különleges járműveket.

A Szeretlek Magyarország fotósa a helyszínen járva hasonló gondolatokat fogalmazott meg az "Adventi villamossal" kapcsolatban. A fények hiánya, és a gyér külső díszítés mintha kissé visszatükrözné az ország jelenlegi pesszimista állapotát és nehéz helyzetét. Ottjártakor az emberek sem voltak felhőtlenül boldogok, a korábbi években a fényvillamosokon szinte minden kattintásra jutott egy boldog vagy csodálkozó arc.

Valószínűleg túl erős lenne a "gagyi" szót használni, de az a kicsik és nagyobbak arcán és a kommentekben is tükröződik, hogy a rezsiválság, az energiakrach, az infláció, a bezárások idején és általában a sötét novemberi-decemberi napokon ennél többnek örült volna igazán Budapest utazóközönsége. Apróságnak tűnhet, mégis beszédes: a villamoson az adventi járatot reklámozó plakáton található QR-kód segítségével az Oltalom Egyesület hajléktalanóvodáját lehet támogatni...

Különösen beszédes a villamos "szegényessége", ha a gyakorlatilag teljes pompában világító Parlament előtt húz el, vagy ha a Dunapartról feltekintve az emberek a sokmilliárból felújított Vár épületeit nézik.

A Facebookon rengetegen szinte követelik vissza a korábbi évek díszes fényvillamosát, így még bízhatunk benne, hogy összeül a városháza kiszámítani, hogy vajon nem éri-e meg kissé felvidítani az utazókat. De a jelenlegi helyzetet figyelembe véve könnyen lehet, hogy idén ez van, ezt kell – megpróbálni – szeretni.

Az Adventi villamosról további információt EZEN A LINKEN találsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Megnyitott a Városligeti Műjégpálya – mutatjuk, mennyibe kerül
Az idén 152 éves Műjégpálya Budapest 149. születésnapján megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.
Fotó: Pitz Dániel - szmo.hu
2022. november 17.


Link másolása

A jégpálya 1870-ben nyitotta meg kapuit, Rudolf koronaherceg jóvoltából és azóta is hatalmas népszerűségnek örvend. Péntek este a korábbi hagyományoknak megfelelően a Magyar Honvédség Központi Zenekarának zenéje mellett léphettek ismét jégre a korcsolyázni vágyók.

Az viszont kétséges, hogy a Fővárosi Önkormányzat meddig fogja tudni fenntartani a pályát ilyen energiaárak mellett.

A tervek szerint december 31-ig mehetnek a Városligetbe a korcsolyázni vágyók. Jövőre viszont csak akkor nyitják ki, ha lesz elegendő látogató.

Most hétköznapokon 9:00–12:15 és 17:00–20:15 között, szombaton 10:00–13:15 és 16:00–20:15, vasárnap pedig 10:00–13:15 és 16:00–19:15 között várják a sportolni és szórakozni vágyókat

Az árak itt is meglehetősen magasak, különösképpen ha korcsolyát is szeretnénk bérelni. A Budapesti Sportszolgáltató Központ Nonprofit Kft. a Városligeti Műjégpálya jegyárain hat évig nem változtatott, most viszont a rezsiköltségek emelkedése miatt kénytelenek volt emelni.

Egy teljes árú jegy korcsolya bérléssel már 5500 forintba kerül, de az is csak hétköznap. Hétvégén a felnőtt jegy bérléssel már 6500 forint.

Az árak a következőképpen alakulnak:

 • felnőtt jegy (hétköznap) 2500 Ft,
 • nyugdíjas/diák 2000 Ft,
 • családi jegy: 2 felnőtt, 2 gyerek (14 éves korig) 7000 Ft,
 • családi jegy 3 gyermekkel 8000 Ft
 • hétvégén a felnőtt jegy 3500 Ft,
 • hétvégén diák/nyugdíjas 2500 Ft
 • hétvégi család jegy 2 gyerekkel 9 500 Ft
 • hétvégi családi jegy 3 gyerekkel 10 700 Ft

A korcsolya 3000 Ft összegért lehet kölcsönözni, de mellé még 2000 forintot is ki kell fizetni, amit viszont visszakapunk a korcsolya leadásakor. Részletes árlista a Műjégpálya oldalán olvasható.


Link másolása
KÖVESS MINKET: