BUDAPEST

Mindenki hagyjon abba mindent: itt a Monks!

Ezúttal nem a Gozsduban nyílt egy izgalmas étterem, hanem a Váci utca étteremvesztőjében.

Link másolása

A Váci utcán sétálva pontosan úgy érezhetjük magunkat, mint - egy enyhe képzavarral érve - bármelyik más ország turisztikai ütőerében: rengeteg ember, giccshegyek, borzasztóan snassz lehúzós éttermek. Ennek köszönhetően nyilvánvalóan magyar ember szinte csak átutazás céljából, vagy épp a munkája miatt fordul meg Budapest La Rambláján, annak az eseteknek a száma pedig, hogy beül egy újpesti kis család egy gulyásra valamelyik váci úti étterembe elhanyagolható. A külföldieknek nem jár a nagy magyar gasztroforradalomból?

DSC_4212

DSC_4216

DSC_4212

Egy utcával beljebb már elkezdődött valami tavaly a Kioskkal, pár hete azonban még közelebb merészkedett a Vácihoz egy érdekesebb éttermi kezdeményezés. A Piarista közben megnyílt a Monk's Bistrot, egyenesen a piarista épületegyüttes hajdani szerzetes konyhájának a helyén. A helyiség évekig üresen állt, most szépen ki lett pofozva. A százéves téglafalak, betonfelületek, sárgaréz-, acél- és vasszerkezetek, régi mestergerendák, bontott cseréplécek, tölgy és cink asztallapok régies, de mégis modern hangulatot kölcsönöznek a helynek.

A lényeg pedig ennek a hangulatos térnek a kellős közepén figyel: a konyha. A Monk's konyhája szigetként emelkedik ki a vendégtér tengeréből. Kotra Zoliék itt főznek nekünk ország világ előtt, és ha ez még nem lenne elég, körbe is ülhetjük a konyhát, hogy amíg várunk a tökéletes sertésszűzre, végig is nézhessük az elkészítését. Az előkészítők is a vendégtérbe épültek a konyhasziget mögött, tehát konkrétan tényleg az egész konyha előttünk van. Valahogy sikerült a brutális elszívói feladatokkal is megbirkózni, mert nem kell gázmaszkot viselni az étteremben. Jó időben azonban lehetetlen nem a teraszt választani, hiszen van kettő is, ráadásul a nagyobbik a templomkertbe nyúlik bele, ahol az ételünk mellé kapunk egy dunás-hidas-templomos panorámát is.

DSC_4222

Kotra Zoli varázslatos kalitka-konyhájának kínálata azonban alattomosan szabotálja, hogy könnyedén választhassunk az étlapról. Tipikusan mindent meg kellene rendelni, ezért ciki, nem ciki, de az ajánlásra hagyatkozunk.

Érkezik egy malac-rilettes, amit nagyon felkaptak a bisztrók idén, viszont a Monk's pankomorzsás verziója totálisan új szintre emeli az ételt. Mintha először ennél meggyes pitét azután, úgy, hogy eddig csak meggyfát ettél. Messziről – csúnya szóval – fasírtra hajaz, savanyított pici zöldségekkel érkezik, és lepergett előttem egy giga rilettes bepankózásának a képe, mert simán lement volna még több is belőle.

DSC_4248

Az előétel elpusztítása közben megállapíthatjuk, hogy Zoli sütni kezdi a steakünket és a sertésszüzet. Ezt onnan tudjuk, hogy látjuk, halljuk, de hála istennek nem érezzük.

A sertésszűz a tányéron művészet. A színek és a kompozíció olyannyira a foodporn legmélyebb bugyraiba repít, hogy az előétel már előjáték képében él tovább bennünk. Mintha a kortárs szürrealista festészet és Paul Bocuse elmentek volna dajdajozni egyet Lyonba. A szép rózsaszín hengerek között a kelkáposztaboglya olyan élénkzölden virít, hogy az ember arra gondol: ezt biztos kihúzták Photoshopban. Mindezt vidáman tarkítja néhány lilaburgonya chips és karalábébogyó. Az érmék mozdítására a rózsabors nagyobb példányai lehemperegnek a felszínéről, ahogy a hús megkezdi utazását az emésztőrendszer varázslatos világába.

Ha a sertésszűz jól van elkészítve, szerintem kár ragozni, de ahogy egy fővárosi gasztro- és divatblogger egyetemista lány az első PR-cikkében írná: puha volt és szaftos, vagy ahogy egy makói autószerelő mesélné méhész cimborájának meló után a buszmegállóban: finom és ízletes volt.

DSC_4271

Beficcent közénk egy házi tagliatelle idénygombákkal is, ami huncut módon maga alá gyűrte a gombákat, mintegy féltve őrzött kincsként. A szép sárga házi produktum először így csak újhagymát meg kósza gombákat mutat megspékelve a fél papírzsebkendő méretű parmezánforgácsokkal. Szegény Zsófi már a felét megette, mire rájött, hogy a manna alul türelmetlenül várja, hogy felfedezzék.

Desszertpályán magunkhoz hívtunk egy csokoládéfondant-t erdei gyümölcsökkel, ami egy csokoládéfondant volt erdei gyümölcsökkel. A szűz képe túlságosan beleégett az agyamba, minden vetélytársat elhessegetett.

tészta

A finisben imádni való szerepet tölt be az a terasz. Kávé és opcionálisan cigi a letagadhatatlan tavasz leple alatt, háttérben a forgalmat pont kitakaró, a Dunát pont kihangsúlyozó templommal, és el is csattanhat egy “ez az élet csucsukám”. Nagyon jó helyen van ez a Monk's, nagyon jól néz ki, és nagyon imádni való a "sziget-konyha", meg ami kijön onnan. Ahogy egy angyalföldi trafikos mondaná ebédidőben a szomszéd virágosnak aki átugrott egy húszast váltani: végre valami jó a Vácin.

DSC_4215

Nyomj egy lájkot, ha te is megkóstolnád ezeket a finomságokat a teraszon!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Virágpompában a Tóth Árpád sétány, Budapest egyik legszebb japán díszcseresznye fasora
A történelem viharait is átvészelte a várfal, amelyen az öreg gesztenyefák elé 2009-ben ültették a lenyűgöző látványt nyújtó másik fasort.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 04.


Link másolása

A tavasz egyik legszebben virágzó fája a japán díszcseresznye. A pár napig élvezhető látványosság sokakat vonz magához, gyönyörködni, fotózni. A rózsaszín virágözön a Budai Várban is minden évben elvarázsolja a látogatókat.

A Tóth Árpád sétány önmagában is egy különleges hely, hiszen egy régi középkori várfal tetején vezet végig, ahol a panorámát is érdemes kiélvezni.

A sétány jelenlegi formája 2009-ben készült el, a déli szakasz felújításával, ekkor ültették a fákat is Tihanyiné Tóth Mária tervei alapján. A ma már romantikus Várhegy várfalai korábban hadicélokra szolgáltak. A várfal romjaira 1720-ban telepítették az első fasorokat - ez volt Budapest első kettős fasora.

A sétány neve is többször változott, a 19. században Bastei Promenádnak hívták, majd 1879-től Bástya sétánynak, a 30-as években Horthy Miklós sétánynak és Gróf Bethlen István sétány is volt. 1946-ban nevezték el a nyugati részt Tóth Árpád sétánynak, mert a költő a közeli Táncsics Mihály utcában is élt. A második világháború után a fák is elpusztultak. A területet 1967-ben rendezték, ekkor ültettek gesztenyefákat, juharfákat. A díszcseresznyefák 2006-ban és 2009-ben kerültek a sétányra, míg a mögöttük álló gesztenyefák jóval idősebbek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
Szinte biztosan nem lesz klíma a 3-as metrón idén nyáron
Technikailag gyakorlatilag megoldhatatlan, hogy idén nyáron teljesüljön Karácsony Gergely egyik főpolgármesteri vállalása.

Link másolása

„A közbeszerzési eljárás jelenleg tárgyalási szakaszban van” – válaszolta a BKV a Népszavának, amikor a lap arról érdeklődött, hogy mikorra várható a hármas metró szerelvényeinek légkondicionálása. A lap szerint ez azt jelenti, hogy kivitelező híján aligha lesz nyárra klimatizálva a 3-as metró vonalán közlekedő 222 kocsi.

A budapesti M3 metróvonalon közlekedő járműveket 2016-ban 69 milliárd forintért gyártotta újra az orosz Metrowagonmash – rengeteg hibával. Tarlós István akkori főpolgármester 2017-ben még azt mondta: nem lesz gond azzal, hogy nincs klíma a hármas metró felújított szerelvényein, elvégre „az nem villamos, 25 méterrel a föld alatt nem tűzi a nap”, és „azt is lehetne követelni, hogy legyen büfékocsi is”.

Az őt váltó Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként 2019 júniusában 34,8 fokot mért a vonal egyik kocsijában és megígérte, hogy utólagosan klimatizálják a hármas metró orosz szerelvényeit.

A BKV a városvezetés utasítására 2021 májusában feltételes közbeszerzési tendert írt ki az utólagos klimatizálásra, amelyre három ajánlat érkezett. Az egyiket érvénytelenítették, a Liberatus Hungary Kft. és a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. viszont versenyben maradt. Szerződést azonban egyikkel sem kötöttek a főváros nehéz pénzügyi helyzetére hivatkozva. Később felmerült, hogy az orosz gyártó ellen indított perben követelt kötbérből fedezik az utólagos klimatizálás költségét.

„A klimatizálás elsődlegesen nem pénz kérdés, szükség lenne hozzá az orosz gyártó hozzájárulására, amire kevés az esély. Ha enélkül nyúlunk a kocsikhoz, elvész a garancia. A helyzet tavaly óta nem változott, idén nyárra objektíve lehetetlen a légkondícináló berendezések felszerelése” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki megerősítette azt is, hogy a munkát a kötbér terhére rendelnék meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Karácsony Gergely: Rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a hajókat a belvárosból
A budapesti főpolgármester szerint az a céljuk, hogy a kikötő hajók által okozott terhelés a lehető legkisebb legyen.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. március 31.


Link másolása

„Felülvizsgáltuk és módosítjuk a Duna-parti Építési Szabályzatot” – írja húsvétvasárnapi posztja elején Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ezzel egy bonyolult, sok egyeztetést igénylő tervezési, véleményezési folyamat végére értek.

A városvezető bejegyzéséből kiderül, hogy az állami, szakmai és civil szervezetektől érkezett vélemények több tucat oldalt tesznek ki, több partnerükkel az utolsó pillanatig egyeztettek.

Szerinte a szabályzat lényegét egyszerűen össze lehet foglalni:

„Rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a lakók életét megkeserítő, és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból, megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a Duna-partok a jelenleginél sokkal jobban szolgálhassák a budapestieket. Az a célunk, hogy a kikötő hajók által okozott terhelés a lehető legkisebb legyen, és minél egészségesebb egyensúlyt teremtsünk a folyó különböző célú használata közben.”

A teljes posztot itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Újabb Kolodko-miniszobor: ezúttal Chuck Norris került fel egy budapesti hídra
A helyszín nem véletlen... A gúzsba kötött akcióhős szobra emlékeztet rá, hogy a híd építésének idején sokan szavaztak rá, mint névadóra.

Link másolása

Húsvéthétfőn újabb miniszobrot helyezett ki Kolodko Mihály. Ezúttal Chuck Norrist készítette el, amint az akcióhős gúzsba kötve fekszik...

A helyszín sem lehet véletlen: a Megyeri hídnál, a pesti oldalon található, a gyalogosúton, a Pest felirat alatt.

A híd építésekor névpályázatot is hirdettek, és akkor sokan szavaztak Chuck Norrisra.

Mivel élő személyről nem lehet ilyen létesítményt elnevezni, így a filmsztár nem kapott hidat Budapesten.

Az alkotásról a szobrász képeket is posztolt:


Link másolása
KÖVESS MINKET: