Megnyílt a KÖLES
A Rita konyhája blog sikeres szerzőinek neve biztosan ismerősen cseng a számotokra. Hadarik Rita receptjeivel és Juhász Krisztina életmódcikkeivel rendszeresen találkozhattok portálunkon is. A két kreatív szakértő nyáron úgy döntött, hogy saját ételbárban kamatoztatja az eddig felhalmozott tudást.
A KÖLES névre hallgató reformkonyhát és gluténmentes vendéglátóhelyet, a romkocsmák negyedében a Kertész utcában nyitották meg. Pillanatok alatt annyira népszerű lett, hogy volt aki már azt is nehezen tudta kivárni, hogy befejezzék az utolsó simításokat. Sőt, vannak olyan vendégek akik már most törzsközönségnek számítanak.


A népszerűség nem alaptalan. A különböző kommunikációs csatornákon keresztül Rita évek óta tartja az olvasóival a kapcsolatot. Így a KÖLES-ről már sokan a nyitás előtt értesültek. Sajnos egyre több az ételallergiások száma, akiknek annyira hiányzott egy ilyen hely - hogy stílszerűek legyünk -, mint egy falat kenyér.
Ráadásul szép számmal akadnak olyanok is, akik a reformtáplálkozás hívei. Örülnek annak, hogy végre nem csak otthon, hanem nyilvános helyen is fogyaszthatnak egészséges desszerteket. A reformsütik kelendőek, hogy többen az előző napi ajánlatot is keresik.


A KÖLES-ben ebédtől vacsoráig hétköznapokon két menüt kínálnak, szombaton pedig egyet. Ezen felül a választék állandó része a két-három féle reformsütemény, és a grill-, és salátabár is. A menüket Rita tervezi, a fiatal szakáccsal Andrással közösen készíti el. Valamint a sütiket is ő süti. Krisztina pedig az üzletasszonyi teendőket vállalta magára, de azért időnként ő is besegít a konyhában.
Az előétel egységes. A főételben mindig van egy húsos és egy húsmentes változat. Ottjártunkkor laktózmentes, kapros vajtök-krémleves volt, pirított tökmaggal és tökgmagolajjal. Ami olyan finom volt, hogy még a kaprot nem kedvelő fotósunk is vígan elfogyasztotta.



A húsos menü laktózmentes és cukormentes volt. Rostonsült csirkemellet kínáltak meggyszósszal és hajdinával. A vegetáriánus menüben pedig barna rizsből készült tejberizst tálaltak, házi kajszibarack lekvárral. Süteményből glutén- és cukormentes citromkrémes máktorta és szilvamázas köleses túrós pite volt. A máktortát különösen szerették, volt aki ebéd után haza is vitt belőle.
Az adagok bőségesek és laktatóak. Az ételek ára valamivel magasabb az átlagos menüknél. Ez érthető, hiszen az egészséges és gluténmentes alapanyagok ára eleve drágább.



Nem csak a mi ételeinkben köszöntek vissza az értékes gabonák. A név kötelez, így a KÖLES-ben alapvető alapanyag a köles, a hajdina valamint a barna rizs. Ezek számtalan módon variálhatóak, így főételként, köretként és desszertként is hasznosíthatóak. Ritáék különösen figyelnek arra, hogy minden alapanyag tiszta helyről származzon, és ne szennyeződjön gluténnal.
A szezonalitásnak kiemelt szerepe van. A zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket a piacról és bevásárló közösségekből szerzik be, a húst pedig a közeli hentesnél vásárolják. A tulajdonosok nagyon szeretnek biciklizni, ezért nem csak munkába, hanem gyakran beszerző körútra is kerékpárral indulnak. A vendégek között is sok a bringás.



Az egészségtelen üdítőket a kézműves szörpök pótolják. A hagyományos ízeken túl a kínálatban szerepel a citromfű- és az akácszörp is. Utóbbi nagy kedvencünk lett, a virágos ital kellemesen édes. Kávéból a minőségi és népszerű, olasz Illy-t választhatjátok. Van magyar almacider is, ez az egyetlen alkoholos ital egyébként. Ezt nem csak frissítőként ajánlják, hanem főznek is vele.
Az ételbár, vagy ahogy a tulajdonosok becézik, a gluténmentes menza két szintes. Alul van a konyha és pár asztal, valamint a hely egyik ékessége a kölesvitrin. A galériát a köleslámpák díszítik, valamint időszaki kiállítások helyszíne is ez a rész. Rita blogger-találkozókra is szívesen felkínálja az emeletet.
Közvetlenül a bejárat mellett található az a falrész, ahol mókás grafikákkal ábrázolták a KÖLES jelentését. A rajzok tervezője Vámos Róbert, a Táblácska atyja, aki a napokban filctollal dedikálta falra vetett alkotását.




Nyitva:
Hétfőtől - Péntekig: 10:00 - 18:00
Szombat: 10:00 - 14:00
Cím:
VII. kerület, Budapest, Kertész u. 41.
Ha szívesen megkóstolnád a KÖLES ételeit, akkor nyomj egy lájkot!