BUDAPEST

Kolodko Mihály miniszoborral reagált az orosz-ukrán háborúra

A hatalmas kő ujjon egy orosz hadihajó egyensúlyoz, aminek kapitánya egy „mini-Putyin”. A szobor elhelyezése is sokat sejtető.


Újabb Kolodko-alkotás tűnt fel Budapesten. A művész vasárnap éjjel helyezte ki gerillaszobrát, mellyel az orosz-ukrán háborúra reagált.

Kolodkó Mihályt kárpátaljaiként is érinti a háború. Szülei és több rokona jelenleg is az orosz támadások sújtotta Ukrajnában él.

A 2016 óta Budapesten élő művész most a pici szobrocska alá tőle szokatlan módon egy nagy, kőből faragott ujjat helyezett el. Ennek tetején egyensúlyoz a mini bronz orosz hadihajó, melyet Putyin vezet.

A hajó emlékeztet arra az orosz hadihajóra, amelynek a Kígyó-sziget védői az üzenték, hogy "húzzon el a f..ba".

A művész a szobor készítése közben elmondta, hogy mivel a szobrot gyerekek is láthatják, ezért rájuk különösen tekintettel van. Most sem egy középső ujjat faragott, hanem egy egyszerű ujjat, melyen egy ukrán címeres pecsétgyűrű van - írja a 444.hu.

A különös méretkülönbségről azt mondta, hogy "ez akkora, mint amikor az ember az ujjával, körömmel szétnyom valami apró parazitát, kullancsot vagy bolhát".

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a hajó ágyúcsöve ugyan úgy lehajlik, mint Kolodko egy korábbi szobrán az orosz tanké.

Az alkotást - szintén jelzés értékkel - a Duna-parton, a Moszkva-sétányon helyezte el.

A szobor kihelyezése előtt Kolodko még egy videót is készített a Kígyó-szigeti esetről - a művészet eszközeivel:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Videó: Megnéztük a víz alá került Római-partot
Hiába van közel a folyó a teraszokhoz, péntek délután ennek ellenére mindenhol sokan ücsörögtek. Azért a víz az úr.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 07.Óriási árhullám vonul le a Dunán ezekben a napokban, a folyó Budapestnél szombaton tetőzhet. A magas vízállás miatt csütörtök este már lezárták az alsó rakpartokat a fővárosban.

A Duna nem kíméli a nyári szezon egyik legfelkapottabb részét sem a fővárosnak, de a Római-partot kedvelőket ez egyáltalán nem zavarja. Ottjártunkkor ugyan csak centiméterekre volt a víz az éttermek teraszaitól, de vendégekből egyáltalán nem volt hiány.

Az biztos azonban, hogy néhány napig még a videóban is látható körülményekre kell készülni azoknak, akik a Duna óbudai partszakaszán akarnak kikapcsolódni:

@szeretlekmagyarorszag.hu

♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Elkészült a gyalogátkelő az Astoriánál 40 millió forintból
A fővárosi önkormányzat a zebralétesítést a közösségi költségvetésből, bruttó 40 millió forintból finanszírozta.


Elkészült a gyalogátkelő a fővárosban az Astoriánál, már akadálymentesen, kényelmesen, gyorsabban lehet átkelni a Rákóczi úton, és a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedőknek sem kell kerülőt tenniük - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn.

A beruházás részeként a Rákóczi úton a Múzeum körút és a Károly körút járdái között jelzőlámpás gyalogátkelőt építettek ki süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolattal, a Rákóczi út tengelyében új középszigettel.

A beruházás miatt a Blaha Lujza tér felé haladó buszok megállóját előrébb helyezték.

A fővárosi önkormányzat a zebralétesítést a közösségi költségvetésből, bruttó 40 millió forintból finanszírozta.

(via MTI)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Ágyúzni fognak a budai Várban – figyelmeztet a Honvédelmi Minisztérium
Egy ünnepélyes zászlófelvonás miatt lőnek majd reggel. Megnövekedett hanghatásra kell számítani a minisztérium szerint.


Kedd reggel dörögni fognak az ágyúk a Budai Várnegyed Esztergomi rondelláján – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. A lakosság türelmét és megértését kérik, mivel

reggel 10 órakor hagyományőrzők ágyúlövései kísérik majd, ahogyan ünnepélyesen felvonnak egy zászlót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Árad a Duna: hétvégére lezárhatják a budapesti rakpartokat is
Péntektől lehet magasabb a vízállás Budapesten, mint az alsó rakpart szintje. Jövő hétre az előrejelzés alapján már elvonul az ár.
FM - szmo.hu
2024. június 04.Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) előrejelzése alapján hamarosan árvíz miatt kellhet lezárni a budapesti alsó rakpartot. A vízállás-előrejelző oldalukon ugyanis azt írják:

Pénteken, szombaton és vasárnap is magasabb lehet a vízállás, mint a rakpart szintje.

Az alsó rakpartot 645 centiméteres vízállásnál éri el a Duna. Az OVF úgy becsüli, pénteken 655, szombaton 670, vasárnap pedig 646 centis lehet a vízállás.

Legutóbb tavaly decemberben volt ilyen magasan a Duna Budapestnél, akkor a Parlament lépcsőjét nyaldosta a víz. Fotós kollégánk akkor bejárta a rakpartot és a Római Partot:


Link másolása
KÖVESS MINKET: