BUDAPEST
A Rovatból

Ilyen lehetett Petőfi Sándor szemével a belváros – különleges városnéző sétán jártunk

A „Hiába, Pest csak Pest, tagadhatatlan!" elnevezésű városnéző sétán Petőfi versein, prózáin és levelein keresztül elevenedett meg a 19. századi Pest. Az elhangzottak jól rávilágítottak arra, hogy a költő igen vegyes érzelmekkel viseltetett a város iránt.

Link másolása

Milyen lehetett Petőfi Sándor szemével a Deák téri evangélikus templom, a Landerer és Hackenast nyomda vagy az Invalidus-palota? A "Hiába, Pest csak Pest, tagadhatatlan!" elnevezésű városnéző sétán a költő "óriáskigyó bámészkodásával" szemléltük a belváros tereit.

Olyan épületeket csodáltunk meg, amik mellett a híres költő is nap mint nap elsétált, miközben Petőfi versein és levelein keresztül elevenedett meg a 19. századi Pest. Mutatjuk az izgalmas részleteket!

A városnéző sétán Borókay Zsófia, az Evangélikus Országos Múzeum muzeológusa és Sóki Diána, a Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM) múzeumpedagógusa nem csak a Petőfihez köthető épületeket mutatta meg nekünk, hanem érdekes anekdotákat is meséltek a híres költőről és köréről, illetve versek és levélrészletek felolvasásával is színesítették a sétát.

A fagyos novemberi szél miatt az Evangélikus Múzeumban gyülekeztünk. Az magától értetődő, hogyan kapcsolódik e sétához a PIM. Borókay Zsófia azonban rávilágított arra is, hogyan kötődik Petőfi az Evangélikus Múzeumhoz.

Petőfi Sándor 1823-ban született Kiskőrösön Alexander Petrovics néven, és így is keresztelték meg evangélikus vallásúnak. Felnőtt korában nem látogatta sűrűn a templomokat, de gyerekkorában vallásos légkör vette körül. Tíz éves volt, amikor felkerült Pestre.

Három év alatt három iskolába járt, köztük az evangélikus német gimnáziumba, amely épület ma az Evangélikus Múzeumnak ad otthont.

Nem volt könnyű Petőfi számára ez az időszak, ami rossz tanulmányi eredményein is meglátszott.

A múzeum őrzi azt a selmeci Érdemkönyvet, amibe Petőfi is beleírhatta első jól sikerült A hűtelenhez című versét. Ez Petőfi első ismert kézírása is egyben.

A múzeumban megcsodálhattuk a kiskőrősi keresztelő medencét is, amiben Petőfit is keresztelhették. Biztosan azonban nem lehet tudni, hogy a templomban, a keresztelő medencében vagy a háznál történt-e a szertartás.

Az elterjedt történet szerint Petőfi 1844-ben gyalog feljött Pestre, bekopogott Vahot Imréhez, és máris beugrott a Pesti Divatlap szerkesztői közé. Ez azonban közel sem így történt. Sétavezetőinktől megtudtuk, hogy Petőfi sikere részben annak köszönhető, hogy nagyon tehetségesen építette kapcsolatrendszerét. Egy levélrészletből kiderült, hogy egy évvel korábban ismerkedett meg Vahot Sándorral, aki már akkor gyűjtést szervezett Petőfi támogatására, és ő mutatta be laptulajdonos rokonának, Vahot Imrének is.

Vezetőink a sétán korabeli metszeteket is mutattak, hogy összehasonlíthassuk a reformkor városképét a mostanival.

A Deák téri evangélikus templom előtt állva megállapítottuk, hogy Petőfi még nem láthatott timpanont és oszlopokat a Pollack Mihály által tervezett épületen. Ezekre csak jóval később, a szabadságharc után tudott elég pénzt összegyűjteni a gyülekezet.

Egy korabeli térképrészletet böngészve az is világossá vált számunkra, hogy a Pest akkor még jóval kisebb területet jelentett: a város a Dunától a Deák térig tartott.

A szél elfújt minket a következő állomásunkig, az Invalidus-palotáig. Az épület eredeti tervének csak a fele valósult meg, ám így is megalomán hatást kelt. E hosszú falak mellett bizonyára Petőfi is többször elsétált. Landerer a szabadságharc alatt itt rendezte be nyomdáját, ahol a Kossuth-bankókat nyomtatták.

Főleg olyan helyeken álltunk meg, amit Petőfi szeme is láthatott. Tettünk azonban egy kitérőt egy olyan épülethez, ami csak nevében létezett a költő idején. Sétánk során felélesztettük a Pilvax kávéházat is. Amikor a 20. században a Pilvax eredeti épülete romossá vált, a műemlékvédelem nem szólt bele, így lebontották.

Szemügyre vettük egy igazán különleges papírlapot is, amin Petőfi új nevét, és az aláírásait próbálgatta.

Az aláíró lapon a Pártütő verzió is szerepel.

Ma már vicces belegondolni, hogy akár ezen a néven is híressé válhatott volna a költő.

Azt a képet is megnézhettük, ami először jelent meg Petőfiről a Pesti Divatlap mellékletében 1845-ben. Itt még az akkori kor divatja szerint nyaksálat visel.

Vahot azonban tudatosan alkotta meg a korigénynek megfelelő Petőfi-képet is. A népiesség kultuszát kihasználva a költőt később nemzeti viseletben járatta, sőt egy olyan magyaros kabátot adott rá, amit eredetileg színházi jelmezként használtak.

A következő helyszín, amit megnéztünk az egykor a vármegyeháza volt. Az épület eredeti rendeltetésére az utca nevéből következtethettünk. Petőfi bár nem valószínű, hogy járt bent, az onnan kijövő híreket szerette első kézből hallani.

A Landerer és Hackenast nyomda klasszikus palotáját is megcsodáltuk a Kossuth Lajos utca sarkán. 1848. március 15-én itt zajlott le az a híres jelenet, amelynek során Petőfi és a márciusi ifjak a nép nevében lefoglalták a nyomdagépet, és kinyomtatták a szabad, cenzúra nélküli sajtó első példányait. Az épületet nemrég történelmi-emlékhelynek nyilvánították, így remélhetőleg hamarosan felújításra kerül.

Megnéztük azt a házat is a Reáltanoda utcában, ahol Petőfi szülei éltek, miután felköltöztek Pestre. Itt is hunytak el a kolerajárvány idején. Halotti anyakönyvi bejegyzésüket is elolvashattuk, ahol már ők is Petőfi illetve Petőfiné néven szerepelnek, holott soha nem változtattak nevet. Ebből is látszik, hogy mekkora hírnévre tett szert Petőfi, hiszen már szüleit is rajta keresztül tartották számon.

Sétánkat a PIM-ben fejeztük be. Itt megcsodálhattuk egy nyomdagépet is, ami a Landerer és Hackenast nyomdában állt, és kezünkbe foghattuk a nyomdagéphez tartozó ólom betűket is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum érdekessége, hogy az épületbe, ami otthont ad a kiállításnak, nem volt bejáratos Petőfi.

A Károlyi-palotában akkoriban Károlyi György lakott, és Petőfi hiába írt verseket feleségéről, Károlyiné Zichy Karolináról, és felesége testvéréről Zichy Antóniáról, úgy tudni, a költő nem nyert bebocsátást a palotába.

A “Hiába, Pest csak Pest, tagadhatatlan!” városnéző sétán az anekdoták, versek és levélrészletek rávilágítottak, hogy Petőfi igen vegyes érzelmekkel viseltetett a város iránt. És ha jobban belegondolunk, ezzel talán mindannyian így vagyunk.

Petőfi Sándor: Pest

Hiába, Pest csak Pest, tagadhatatlan!

S én Pestnek mindig jóbarátja voltam,

És ahol csak kell, hát pártját fogom.

Volt itt nekem sok kellemes napom.

Kivált h' az utcán kóborolhatok:

Az angyaloknál boldogabb vagyok.

Egy óriáskigyó bámészkodásom,

Végighuzódik a népsokaságon.

S aztán itt minden olyan érdekes,

A sziv örömében csak ugy repes.

A vargainasok pofozkodása,

A bérkocsiknak embergázolása,

A zsebmetszők, a pörölő kofák

Az embert mind igen mulattatják.

S azt kell még látni, hogyha szép időben

Sétára kél a tarkabarka nőnem;

Mi szépek ők, mi szépek, teringette,

Elől kifestve és hátul kitömve.

Hát ahol a dicső arszlánok járnak!

Azt nevezem aztán baromvásárnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Új coffice várja a freelancereket és a digitális nomádokat a Margit körúton - ismerd meg a KLIQ Coffice-t!
Ideális választás azoknak, akik inspiráló helyszínt keresnek a napi munkához, üzleti találkozókra vagy egyszerűen csak egy kellemes kávézásra vágynak.

Link másolása

Buda szívében, a Margit körúton kibontakozó, egyre pezsgőbb közösségi élet közepette egy új kávézó és munkaterület nyitotta meg kapuit, kifejezetten azokra szabva, akik rugalmas munkakörnyezetre vágynak. A KLIQ Coffice egyedülállóan ötvözi a coworking tér nyújtotta rugalmasságot és a kávézói élményt. Nem csak a modern munkavégzés igényeit elégíti ki, hanem figyelmet fordít az ízletes, gondosan válogatott alapanyagokból készült harapnivalók és italok kínálatára is. Ideális választás azoknak, akik inspiráló helyszínt keresnek a napi munkához, üzleti találkozókra vagy egyszerűen csak egy kellemes kávézásra vágynak.

A KLIQ Coffice új színfolt a coworking kultúrában

Egy hely, ahol a kávé élvezete mellett tárgyalhatsz, prezentálhatsz, és mindezt egy segítőkész közösségben teheted, ahol a munkavégzés minden feltétele adott. A lokáció nem csupán a könnyű hozzáférhetőség miatt megfelelő, de a budai oldal szellemiségét is magában hordozza.

A produktivitás és a kreativitás fontos szerepet játszik a KLIQ Coffice életében és ezt minden apró lépéssel igyekeznek is támogatni a tulajdonosok, ahogy ezt a szlogen is összefoglalja “Be inspired in a comfy place to get things done.” A hely designja is ezt a célt szolgálja, minden részletében a kényelmet és a funkcionalitást helyezve előtérbe.

A kialakítás során kiemelt figyelmet fordítottak a digitális nomádok és a távmunkát végzők igényeire. Az asztalok és ülőhelyek sokfélesége lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a legkényelmesebb munkapozíciót, legyen szó akár egy hagyományos asztalról, egy magas állóasztalról, vagy egy kényelmes fotelről. A kávézóban minden adott a zavartalan munkavégzéshez - minden asztalnál elérhető konnektorok, mobiltelefon-töltők és laptoptartó párnák várják a dolgozni vágyókat.

A KLIQ Coffice nem csupán egy munkahely, vagy kávézó, hanem egy közösségi tér is, ahol a látogatók kapcsolatokat építhetnek. A helyszín ösztönzi a szakmai találkozókat és a networkinget, hiszen a coworking kultúra fontos része a személyes kapcsolódás és inspiráló véleménycsere. A szabadon lapozható könyvek pedig lehetőséget kínálnak a feltöltődésre és az önképzésre.

Fotós: Hegyi Júlia Lily

Üzleti megbeszélések újratöltve

A szolgáltatások skálája igazodik a modern vállalkozó és szabadúszó igényeihez, legyen szó egy üzleti megbeszélés helyszínéről vagy egy személyre szabott reggeliről. Ezek közé tartozik a "Meeting table" csomag, amely ideális megoldást nyújt üzleti találkozókra. A csomag tartalmaz asztalbérlést, frissen főzött kávét, valamint egészséges, agyműködést serkentő snackeket, így garantálva, hogy a megbeszélések a lehető legproduktívabbak legyenek. Továbbá, üzleti reggelik személyre szabható választékát kínálják 2, 4 vagy 6 fő részére, lehetőséget biztosítva a vendégeknek, hogy édes vagy sós reggelivel, frissítő limonádéval és kiváló minőségű kávéval kezdjék a napot.

KLIQ Coffice - coworking kávézóba csomagolva

A KLIQ Coffice nem csak munkateret, hanem egy olyan társasági helyszínt is kínál, ahol a pult mögött álló segítőkész csapat mellett a többi látogató is nyitott a közös gondolkodásra és az új ötletek megosztására. A nappali munka után a helyszín esténként különböző programokkal válik a városi élet részévé: a KLIQ Talks beszélgetésektől kezdve a különféle meetupokon és workshopokon át egészen az üzleti könyvklubig. Ezzel egy multifunkcionális térként szolgál, ahol a munka és a személyes fejlődés kéz a kézben jár. Mindehhez társul alkalmanként egy-egy kiállítás megnyitó, így időről-időre újabb műalkotások kerülnek a falakra. Így válik a városi élet egy dinamikus és inspiráló szigetévé.

A KLIQ Coffice rendezvények mellett nyugodtan lehet a helyszínnel tervezni akkor is, ha saját esemény szervezéséről van szó, vagy a teljes helyszínt ki szeretné valaki bérelni. Ehhez a teljes infrastruktúra rendelkezésre áll egy nagy TV-vel, Apple eszközökkel, de a klasszikus flipchart, vagy nyomtató is igénybe vehető.

Fotós: Hegyi Júlia Lily

Ahol a Nutella és a matcha turmix is otthonra talál

A helyszín büszkén szolgál fel olyan ételeket és italokat, amelyek nem csupán a nap folyamán adnak energiát, hanem az ízlelőbimbókat is kényeztetik. A gondosan válogatott alapanyagokból készült szendvicsek mellett a kávézó egyedi finomságokat is kínál - kérhetsz Nutellát kanállal, termelői mézzel készült vajas-mézes molnárkát vagy frissítő matcha turmixot is.

A finom falatok mellett a hazai pörkölésű CafeNash kávékat kortyolhatunk, ami kétségkívül megadja a nap keretét, legyen az a Green Balance 100% arabica, el salvadori kávéból készült latte, vagy a Castro Cuba-ból, kubai Serrano Superior arabica kávészemekből varázsolt tüzes, eredeti ízű doppio.

KLIQ Coffice megnyitása a modern munkavégzési formák támogatásával nem csak a helyi freelancereknek és digitális nomádoknak kínál otthont, hanem mindenki számára, aki egy kreatív és inspiráló közösségi térre vágyik.

Aki tehát kedvet kapott hétköznapokon reggel fél 8-tól este 6 óráig élvezheti a KLIQ Coffice vendégszeretetét  Budapesten a Margit körút 38/A szám alatt. Az aktuális eseményekről és frissítésekről pedig a kávézó közösségi média oldalain lehet tájékozódni, ahol folyamatosan frissülő tartalom várják az érdeklődőket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kinek éri meg országbérletet és kinek Budapest-bérletet venni? Videó!
Március 1-től új világ jön a bérleteknél azoknak, akik Budapesten és a környékén élnek, vagy a fővárosba utaznak. A videóban elmondjuk, hogy melyik bérlettel melyik utas jár jobban!

Link másolása

Korábban már írtunk róla, hogy március elsejétől az ország- és vármegyebérleteket a budapesti tömegközlekedésben is lehet használni.

Az alábbi TikTok videóban ezt a témát járjuk körül. Kiderül például, mit érdemes majd választani például a diákoknak.

De a kommentekben megválaszolunk ennél speciálisabb kérdéseket is. És amire nem tudjuk a választ, azokat a témákat a BKK-nak továbbítjuk.

@szeretlekmagyarorszag.hu Neked megéri majd a bérletek változtatása? Mi a véleményed? #szeretlekmagyarország #országbérlet #foryou #budapest #budapestbérlet ♬ Beat Relaxante - beatdohostil

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Kedd estétől fél évre bezár a Nyugati téri McDonald’s
Felújítás miatt. Átalakítják a vendégtér mostani lépcsős elrendezését, és lesz egy különleges ételszállító szalag is.
K. A. - szmo.hu
2024. január 16.


Link másolása

Felújítás miatt mintegy fél évre bezár kedd este a többször is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermének választott Nyugati téri Meki. A műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.

A Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan historizáló, a neoreneszánsz és a neoromantika keverékével épült. A cég közleményében kiemelte, hogy

ezeket a stíluselemeket az étterem mind a mai napig őrzi, és az átalakítás után is megtartják majd.

A belső kialakítás alapja a McDonald’s RAY-design koncepciója lesz, ami egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális, de a dizájnba illő bútorelemmel egészül ki. Minden belsőépítészeti elem valódi, természetes anyagból készül: öntött terrazzo padlót, valamint fa- és rézburkolatokat használnak majd. A belső pillérek díszítő festését restaurátor készíti.

Az átépítés fontos eleme lesz, hogy átalakítják a vendégtér mostani lépcsőzetes elrendezését.

A kiadópult felé jelenleg lefelé tartó lépcső megszűnik, és ezt a födémszakaszt felemelik a bejárati padlószinthez. A vendégek az épület közepén lévő, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak majd fel a galériára és a mezzanine szintre.

Az étterem látványosságának ígérkezik egy ételszállító szalag, ami a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között fogja továbbítani. A transzporter felmegy egészen a galéria szintre, és egy üvegdobozon keresztül a vendégek is nyomon követhetik a termékek útját. A digitális fejlesztés részeként pedig az étteremben érintőképernyős kioszkok és a hagyományos kasszák is lesznek.

.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Péntektől járatritkítás lehet csúcsidőben a BKK egyes járatain
Hétfői és pénteki járatritkításra készül a BKK a Közlekedő Tömeg szerint. A döntés hátterében a gyérebb utasforgalom állhat.

Link másolása

Január 19-től számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon, tudta meg a hvg.hu. A lap értesüléseit a Közlekedő Tömeg civil szervezet közleményben erősítette meg.

Ebben azt írják, hogy „az intézkedés a megalapozott és észszerű mértéken túlmutató megszorításnak tekinthető”, és azt javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a Budapest Go appban járataik indulási idejéről, mert a megállóhelyi menetrendeken ma már csak elnagyolt követési időket jelenít meg a BKK.

A civil szervezet úgy tudja, hogy a döntés hátterében nem a járművek állapota vagy a személyzethiány áll, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén rendelték el a változtatást.

Értesüléseik szerint több 12-15 perces vagy afölötti követési idejű járat is a ritkítás áldozatul esett, és így alapfokon veszik el a szolgáltatás megbízhatósága, amikor az utasok ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.

A hvg.hu megkereste az ügyben a BKK-t, de egyelőre nem kaptak választ.


Link másolása
KÖVESS MINKET: