hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Ilyen is volt Budapest: a fürdők tükrében

A fürdőknek köszönhető a tömegközlekedés, számos nemzetközi elismerés - de főleg a "vizes" élmények.
Forrás: Ilyen is volt Budapest és Budapest Lexikon - szmo.hu
2014. február 23.


Link másolása

hirdetés

Budapest területén kb. 10 kilométer hosszúságban a pliocén kor óta megszakítatlanul törnek elő különböző összetételű és tulajdonságú meleg források. Ezek a Duna partján 80-100 km hosszan számos település létrejöttében nagy szerepet játszottak.

Már a kelták és a rómaiak is kihasználták a források előnyeit. István király idejében pedig létrejöttek a kórházak ősei. A fürdők Zsigmond király korában indultak gyors virágzásnak, hiszen a király maga is reumában szenvedett. Ő a felhévízi fürdőket fejlesztette (a mai Császár és Lukács fürdő területén), Mátyás király viszont az alhévízi fürdőket virágoztatta fel (mai Tabán).

A török uralom idején pedig igazi fénykorát élte a fürdőkultúra. Némi visszaesést követően a 19. században indult meg a nagy fellendülés, és a budapesti fürdőkultúra ma is a város egyik legnépszerűbb vonzereje.

Többek között a fürdőknek köszönheti a főváros a tömegközlekedés kialakulását, nemzetközi elismeréseket és sok-sok emléket a múltból.

hirdetés

1800-as évek első fele, Kirakodó tér, Diana fürdő (Ma: Széchenyi tér - József A. utca sarok)

diana-furdo

A beküldő, Dittrichné Vajtai Zsuzsánna szavai:

„Pfeffer Ignác és neje vásárolta meg a telket, és Hild Józsefet kérték fel az épület tervezésére. Rövid ideig az első emeleti panzióban lakott Széchenyi István. Az 1900-as évek elején vásárolta meg a helyet a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank. A fürdőt lebontották és helyébe Quittner Zsigmondot bízták meg egy eklektikus épület tervezésével.

1950 óta a Belügyminisztérium székháza. Egy háború utáni emlékem (amikor még a bank épülete volt): külföldről küldtek 'szeretetcsomagokat' a dolgozóknak, amelyeket az aulában helyeztek el és ott lehetett igényelni.”

A kép felirata szerint az építésekor és még néhány évig Peffer (Pfeffer) dunafürdőháza volt a neve. Sőt! A házon lévő felirat szerint Donau Bad, azaz magyarul (1833-tól) Dunafürdő. Nem sokkal később már Diana fürdő. Szemben, félig árnyékban a mai (2014.02.09.) József Attila utca, ami előtte Gróf Tisza István utca, a kép készültekor pedig Fürdő utca volt - talán nem véletlenül.

1889, Gloritte a Városligetben

gloritte

Természetesen csak a történelmi hűség kedvéért idéztem ezt az írásmódot. Ybl Miklós műve 1884-1895-ig állt nagyjából a Hősök terén lévő mai emlékmű helyén.

A mű apropója, hogy Zsigmondy Vilmos 1877-ben itt talált rá annak a hévíznek a forrására, amely azóta is működteti a szomszédságban 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdőt. 1938-ban egy másik kutat is kellett fúrni az elegendő mennyiségű artézi víz elérése céljából.

Hála Istennek ezt az emlékművet nem hagyták ebek harmincadjára, hanem 1898-ban újra felépítették a Széchenyi-hegyre, a Széchenyi-emlék útra, pontosan szemben a Rege utcával, és ma is itt látható.

1900-as évek első fele, Mátyásföld, Keresztúri út

erzsebetligeti

Gyógyfürdő és vízgyógyintézet. Fordítsuk le "újmagyarra" (2014-re): Újszász utca, Erzsébetligeti Uszoda és Strand. Ilyen volt és egy kicsit másmilyen most…

Névjegy: Ilyen is volt Budapest blog

A szerkesztő, Popovics András 14 éves kora óta járja Budapest utcáit. Akkor, 1970-ben kapott szüleitől egy Verhovina motort, amit régesrég autó váltott fel, hiszen András taxisként dolgozik. Ő a City Taxi 424-es munkatársa és tulajdonostársa, aki Budapestet örökre a szívébe zárta.

Eleinte csak gyűjtötte a fotókat, majd szenvedélyévé vált, hogy minden képről, minél több információt szerezzen. Innen pedig már csak egy ugrás volt, hogy gyűjteményét nagyon sok Budapest rajongóval megossza, és ezekkel a szavakkal ajánl a figyelmetekbe:

"az oldalamat nem csak a nosztalgiázni vágyóknak ajánlom, hanem azoknak is akik szeretnék tudni, szeretnék látni, hogy milyen is volt Budapest egyik-másik pontja, tere, útja, utcája, kereszteződése, háza, hídja, épülete, egyéb nevezetessége, stb. 20,30,50,70,100, vagy akár 130 évvel ezelőtt!"

Ebből a fantasztikus és kiapadhatatlan gyűjteményből válogatunk mi is és portálunkon időről időre találkozhattok majd a különböző válogatásokkal.

1913 után, Külső Andrássy út, Széchenyi fürdő

szecska

Korábban Artézi fürdő volt a neve. A Városligetben a Külső Andrássy út, és ott a Széchenyi fürdő. A Széchenyi fürdő tervezője: Czigler Győző. Utódja a munkálatokban Dvorák Ede volt.

1935. Gellért fürdő és vendégei a korabeli fürdő öltözetben

gellert

Figyelemre méltó a míves kandeláberek egyikén csüngő mentőöv, ami ha jól tudom, akkor parafából készült ekkoriban és régebben. Alattuk viszont két-két edény. Mondjuk az egyik szemetes. De akkor mi céllal a másik?

Aki felismeri a háttérben a napszemüveges úszómestert, annak további jó egészséget kívánok!

VIDEÓ: egy 1936-ban készült svéd dokumentumfilm, melyben a Gellért fürdő is látható

1940, Hadnagy utca, a Rác fürdő

Fölötte az "erődítmény", a Vörös-Villa, azaz a Hegedűs-villa mintha vigyázna rá...

rac_furdo

1940-es évek. A belvárosban a Parlament előtt (alatt) a legutolsó "Dunafürdő"

dunafurdo_40es

Ezek a Dunából leválasztott, elkerített, úszásra, pancsolásra, de még versenyzésre is alkalmas medence pótló alkalmatosságok voltak a 18. században és a 19-század első felében. Mondanom sem kell, hogy az egyszerű halandók számára. Érdekes lenne felújítani eme intézményt!

1943. Eskü tér és a régi Erzsébet híd, Duna-fürdő

duna-furdo

A képen ezen esetben talán még a szépséges régi Erzsébet hídnál is érdekesebb a mellette, az Eskü tér alatt felfedezhető, még meglévő Duna-fürdő.

1828-ban nyílt meg az első Duna-fürdő és ekkor kezdődött el az uszodák hosszan tartó virágkora. "Az uszodák mérete különböző volt: a téglalap alakú deszkaépítmények általában negyven, ötven méter hosszú, 10-25 méter széles víztükröt kerítettek be, s rajtuk körben helyezkedtek el az öltözők, a pihenők, a trambulinok, egy-egy lacikonyha, ahogyan az uszodai kurtakocsmákat nevezték. Az uszodák reggel 5-től este 11-ig tartottak nyitva, reggel 7 órától 10-ig a hölgyek, előtte és után a férfiak használták."

1963. Fő utca és a Ganz utca sarok. A háttérben a Király fürdő

kiraly_furdo

1565-ben Arszlán budai pasa kezdte meg az építését, melyet utóda, Szokoli Musztafa pasa parancsnoksága idején fejeztek be. Vízellátása a mai napig a Szent Lukács Gyógyfürdő térségében feltárt hévizes kutakból történik.

1796-ban a terület és az építmény a Kőnig család tulajdonába került, amiből az elnevezése származik. Az előtérben A Szent Flórián templom. Jellegzetes még a kockakő, mint útburkolat, valamint a fentebb látható lámpatest.

Eme lámpatest arról emlékezetes, hogy (lévén egy kábelre felfüggesztve végezte a feladatát) a fénykévéje úgy világította be az alatta lévő területet, ahogy a szél fújt. Azaz lengedezett, kóválygott.

1974-1976. Újpest. Az Árpád út a Rózsa utcánál. Az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda.

ujpest

1974-ben épült fel Bene László és Szentmártoni Ferenc építészek tervei alapján. 2007-ben bezárt. Mögötte a lakótelep még sehol! Van viszont 55-ös nyitott peronú villamos, kockakő, Patyolat, és ostorlámpa.

1977, Margitsziget, a Palatinus strand

A Palatinus Strandfürdő (nevét a nádor latin elnevezéséből kapta, a sziget egykori nevére emlékezve). 1921-ben nyílt meg, 1937-ben megnagyobbították. Tervezője id. Janáky István volt. A Palatinus nagymedencéje a második világháború előtt a legnagyobb európai medence volt.

pala

És itt a nagy medence szélén egy korabeli köztéri ivókút. Itt oltja szomját egy csinos, helyes leányzó. Talán felismeri valaki...

Ha pedig ellátogattok az Ilyen is volt Budapest oldalra, a fotókat kinagyítva, minden apró részletet szemügyre vehettek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

A feje tetejére állt a világ Budapest szívében: megnyitott Európa egyik legnagyobb Illúziók Múzeuma

A főváros legújabb múzeumának a látogatóit nyolc tematikus szoba, tucatnyi installáció, egyedülálló hologramok, örvénylő alagút, egyedi logikai fejlesztő játékok és megannyi hihetetlen illúzió várja.

Link másolása

hirdetés

Nyolc tematikus szoba, tucatnyi installáció, egyedülálló hologramok, örvénylő alagút, egyedi logikai fejlesztő játékok és megannyi hihetetlen illúzió mentén ismerhetik meg és élhetik át a főváros legújabb múzeumának a látogatói, miként is működik az emberi érzékelés és az agy. Hiszen az Illúziók Múzeumában semmi sem az, aminek látszik.

A szórakoztató és lenyűgöző trükkök világában a kicsiktől a nagyokig mindenki megfejtheti, hogy miért látunk olyan dolgokat, amiket az agyunk képtelen felfogni, egyszerre tanulhatunk a perspektíváról, érzéki csalódásról, valamint a tudomány és az emberi agy csodájáról.

Közel 50 világváros, köztük New York, Shanghai, Dubai és Párizs után végre Budapesten is alámerülhetnek az érdeklődők az illúziók világába: beléphetnek a végtelen szobába, ahol a falakat plafonig érő tükrök borítják a végtelen tér hatását keltve, vagy a Vortex-örvénylő alagútban, ahol nincs ember, akinek ne csúszna ki a lába alól a talaj. A gyerekektől a nagyszülőkig mindenkinek tátva marad a szája a trükkös szobában, ahova belépve hol óriásnak, hol pedig apró manónak érezhetjük magunkat.

"Az Illúziók Múzeuma egy igazi 21. századi múzeum, amely egyszerre szórakoztat, lenyűgöz és megkérdőjelezi az érzékeinket. Két kreatív építész találta ki Zágrábban a koncepciót 2015-ben, azóta pedig a világ 50 nagyvárosát meghódította már. Talán az egyik leggyorsabban terjeszkedő franchise-ról beszélhetünk, ami Seattle-től Shanghai-ig mindenhol ámulatba ejti a látogatókat. A szemünk tökéletlen, ahogy az agyunk is.

Ez a múzeum pedig pont azt mutatja be, hogy milyen mókás, szórakoztató és tanulságos tud lenni, amikor a szemeddel látsz valamit, amit az agyad nem tud felfogni. Ez a múzeum az egyedülálló illúziók világa, amit minden korosztálynak látnia kell"

– árulta el Jakab Ingrid múzeumigazgató, aki mindenkinek azt ajánlja, hogy mindenképp hozza magával a telefonját, vagy a fényképezőgépét, hogy maradandóvá tegye az élményt Budapest legújabb és

hirdetés

legmenőbb fotóhelyszínén.

Az Illúziók Múzeuma kedd esti exkluzív megnyitóján a hírességek és influencerek az elsők között élhették át, milyen is az, amikor a feje tetejére áll a világ és semmi sem az, aminek látszik:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Búcsúzik a Danubius Hotel Gellért – bejártuk a pincétől a padlásig a felújításra váró épületet

A Danubius Hotels különleges kampánnyal búcsúzik a szállodától a Gellért Grand Finale keretében.

Link másolása

hirdetés

A Danubius Hotels december 1-ig üzemelteti a főváros egyik legismertebb történelmi szállodáját. A következő hetekben még meg lehet szállni, vacsorázni, kávézni és rendezvényeket tartani a patinás épületben, mielőtt az épületet bezárják és annak felújításával egy új korszak kezdődik.

A Danubius 2019-ben kötött megállapodást a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért szálloda eladásáról. A Danubius szállodalánc tulajdonosainak célja az volt, hogy megtalálják azt a befektetőt, aki lehetővé teszi, hogy az ikonikus épület újra elfoglalhassa méltó helyét Budapest luxusszállodái között. Az Indotek Group a Gellért hotel megvásárlásakor elmondta, hogy teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben. Az eredeti külső megtartása mellett az épületet ötcsillagos szállodaként a minőségi turizmus szolgálatába kívánja állítani. A felek 2019 júniusában, a szerződéskötéskor megállapodtak, hogy a Danubius Hotels üzemelteti a Gellért szállodát az ezt követő években, az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. Ez a szakasz zárult most le.

Természetesen óriási most az érdeklődés a szálloda iránt, így sok olyan esemény van, ami már betelt, és így nem lehet rá jegyet váltani, de ha az ember búcsúzni szeretne, még így is sok opció közül választhat:

Gellért tekercs újra a kínálatban

(2021. október 22. és 2021. november 30. között)

A szállodában két cukrászkülönlegesség is híressé vált, az egyik a gazdag csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs. Titkos receptjét már sokan próbálták utánozni, de az igazi még mindig a Gellértben kóstolható meg: november 30-ig nosztalgia áron, 790 Ft-ért kínálják a Gellért Sörözőben!

Grand Finale Séfajánlat

(2021. október 25. és 2021. november 30. között)

hirdetés

Múltidéző fogások a Gellért Söröző kínálatában: libamáj parfé muskotályos aszalék ágyon, pirított kaláccsal; Gellért szűzérme karamellizált sült gyökérzöldekkel, ropogós tócsnival és a híres Gellért tekercs, mindez borajánlással együtt.

Sunday Brunch

(2021. november 21.)

Gazdag kínálattal, prémium nyersanyagokkal és változatos ízvilággal várja vendégeinket az utolsó Gellért Sunday brunch! A gasztro élmény mellett az étterem meseszép kilátást is nyújt a Dunára és Budapestre.

12:00 és 15:00 óra között korlátlan étel- és italfogyasztással (pezsgő, bor, csapolt sör, üdítőitalok és kávé), 13090 forintért.

Szállj meg a Gellértben!

Aki e patinás hotel falai közé lép, az nemcsak a múlt hangulatát élheti át, de azt is, milyen lehetett a néhai amerikai elnöknek, az egykori magyar kormányzónak vagy a holland királynőnek megszállni itt. Használd ki a hátralévő másfél hetet és foglalj szobát most a Gellért Hotelbe!

További részletek és foglalás: https://www.danubiushotels.com

Grand Finale Villanyoltás

(2021. december 1. 19:00)

A Szent Gellért téren kihunynak a fények, és minden, amitől Gellért a Gellért.

Egy évszázad, egy szálloda, végtelen történetek. Belegondolni is sok, hogy a 103. születésnapját ünneplő Danubius Hotel Gellért falai mennyi mindent láttak már!

A magyar szecesszió egyik gyöngyszemét még a boldog békeidők gyarapodó Budapestjén kezdték el építeni, de mire átadták, már Horthy Miklós hívta előtte tetemre a „vörös rongyokba öltözött” várost. Legendás bálok, nagyvárosi fürdőélet, háborús pusztítás és szocialista hiánygazdaság: a Gellért története az elmúlt 100 év Budapestjének hiteles lenyomata.

Mi egy exkluzív épületbejáráson is rész vettünk, és mivel hasonlóra ti már nem tudtok benevezni (mert az összes időpont teltházas), hoztunk nektek pár képet, amiken keresztül utoljára megcsodálhatjátok a szállodát.

A pincével kezdtünk, majd egészen a Gellért felirat háta mögé is bejutottunk. A szobákból és az épület tetejéről is páratlan panoráma tárult elénk.

Ha tehetitek, szálljatok meg még egyszer itt, vagy csak egyetek egy süteményt a sörözőben!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Kizöldül a Blaha Lujza tér, megkezdődött a faültetés – fotók

A helyszínről Karácsony Gergely főpolgármester tett közzé néhány képet.

Link másolása

hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki közleménye szerint a Blaha Lujza tér felújítása a terveknek megfelelően halad, a fővárosi önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan a teret ligetes, fás találkozóhellyé alakítják át – írja az MTI.

Csütörtökön 19 fa ültetésébe kezdtek a szakemberek,

előtte azonban a növénykazettában teljes talajcserét hajtottak végre két méter mélységben, alatta pedig agyag vízmegtartó réteget helyeztek el. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza téren a felszín alatt tömör sittréteg van, amely az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, illetve világháborús törmelékekből áll össze. Ez a tápanyagmentes talaj alkalmatlan volt a faültetésre, és a vízmegtartó képessége sem elegendő a fák életben maradásához, ezért kezdték az ültetést alapozással.

A tervező elsősorban virágjával, lombszínével vagy levélformájával díszítő fajtákat válogatott össze. Az érzékenyebb, virágjukkal is díszítő fákat a tér belsejébe, védettebb helyre összpontosította, míg a Nagykörút és a Rákóczi út mentére az ellenállóbbak kerülnek. A növényzet öntözését automata öntözőhálózat biztosítja majd.

A pénteki ültetésről Karácsony Gergely főpolgármester is bejelentkezett.

„Beton helyett fák a Blaha Lujza téren is!”

– írja a Facebook-posztjában.

hirdetés
„Összesen 80 új fa elültetésével, és a nagy, burkolt felületek megszüntetésével 1000 négyzetméteren válik zöldebbé a megújuló Blaha Lujza tér”

– tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Zöld utat kapott a gellérthegyi sikló terve

Korábban akadtak környezetvédelmi és „negatív táji” aggályok, de ezek már nem szerepelnek a most kiadott engedélyben.

Link másolása

hirdetés

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt, ezzel megnyílt az út a Tabánból a Gellérthegyig épülő sikló megépítése előtt – tudta meg a Népszava.

A lap információi szerint nem támasztott ellenvetést a projekttel szemben sem a fővárosi, sem az I. kerületi önkormányzat. Beleegyezett továbbá a vasútüzem létesítésébe a katasztrófavédelem, az örökségvédelmi és természetvédelmi hatóság, valamint a területért felelős Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság is.

Az engedély kiadására most azután került sor, hogy korábban a környezetvédelmi eljárásához készült hatástanulmány kimondta, hogy az új sikló

„a főváros több nézőpontjából, így például a történelmi belvárosból, a Dunáról, a pesti rakpartról is látható lesz” és „jelentősen megváltozik a gellérthegyi tájkép”.

Mindössze annyi feltételt szabtak a beruházó, a 25 százalékban fővárosi, 75 százalékban magántulajdonban lévő Rác Sikló Kft.-nek, hogy a felső állomás épületét a „táji háttér színvilágához és anyagaihoz történő minél teljesebb illeszkedéssel” valósítsák meg.

Bár a fentiek miatt többen aggályosnak tartják a projektet, az előzetes régészeti dokumentációt a Budai Vár átépítését szervező Várkapitányság készíti el, az örökségvédelmi engedélyt a fővárosi kormányhivatal adja ki. Az I. kerület azt válaszolta, hogy a benyújtott tervlapok megfelelnek a helyi építési szabályzatnak. A fővárosiaknak meg nem sok lehetőségük nyílt a beleszólásra, lévén a közmeghallgatást a pandémiás veszélyhelyzet miatt „az érintettek személyes megjelenése nélkül” tartották meg.

hirdetés

Az engedélyben, illetve indoklásában szó sem esik a korábbi környezetvédelmi hatástanulmányban emlegetett „negatív táji hatásokról”, így a hegy oldalában több méter szélesen kivágott fákról, illetve az építendő sikló és állomásainak "markáns művi elemként” való megjelenéséről – írja a lap.

A korábbi dokumentáció szerint a pályavonalon 12 méter szélességben nem lehet fa, az építkezés idején pedig 20 méter szélesen kell kivágni, csonkolni a fák lombkoronáját és eltüntetni a bokrokat. Azt ugyan a friss engedélyben sem tagadják, hogy a „tervezett beruházás miatt jelentős számú fa kivágását tervezik”, de az alsó épület és az alagútban vezetett szakasz nem jelenik meg markáns elemként, a magas vezetésű rész pedig „a környezetében lévő fák takarása következtében elviselhető táji hatást jelent”.

A felső szakaszon lábakra állított acélszerkezeten, a felszín felett 3,6-4,5 méter magasan halad majd a két 52 személyes kabin. A felső állomás 150 négyzetméteres, de több szintes épülete és félköríves kilátóterasza miatt jóval nagyobbnak tűnik majd. A sikló nyomvonala a Hegyalja út és a Citadella között húzódik, a terület nagy része közpark. Az alsó állomás, üzletekkel és kávézóval közvetlenül a Rác fürdő mellett épülne meg. Innen egy 100 méter hosszú alagútban futna. A kabin az Orom utcánál bukna ki a felszínre, ahonnan 190 méter hosszan átlag négy méter magasan haladna a Citadella-sétány alatti végállomásig, ahol a Citadella rekonstrukciója miatt némiképp eleve módosul a sétautak vonalvezetése. Azokról közvetlenül be lehet majd jutni a sikló peronjaira.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: