hirdetés
tungsram-32.jpg

Szellemek strandja: Tungsram

Az újpesti uszoda és strand 1938-ban nyitotta meg kapuit. A 67 évig üzemelő fürdő több generáció kedvenc strandja volt. A rendszerváltás után a strand elvesztette népszerűségét, mígnem 2005-ben végleg bezárt.
Hajner Gyula cikke a Szellemvárosok Blogon Forrás: fovarosi.blog.hu, tizesvillamos.eoldal.hu - szmo.hu
2012. november 27.


hirdetés

A fővárosiak körében méltán népszerű újpesti uszoda és strand 1938-ban nyitotta meg kapuit. A 67 évig üzemelő fürdő több generációnak biztosított strandolási és sportolási lehetőséget, köztük a magyar vízilabda válogatottnak is. A rendszerváltás után a strand elvesztette népszerűségét, mígnem 2005-ben végleg bezárt.

Betört ablakú, omladozó épületek, szétvert szekrények és zuhanyzók, fákkal benőtt medencék és üvegszilánkok mindenhol. Ezek az állapotok jellemzik ma az egykor legendás Tungsram strandot.

Újpesten már 1889-ben megnyílt egy kis, faszerkezetű uszoda a mai József Attila utca végénél. Ezt a létesítményt 1910-ben a Népsziget partjaihoz helyezték át, hogy az UTE akkor alakult úszószakosztályának helyet biztosítsanak. A Megyeri csárda alatti homokos partszakasz volt az újpestiek Lidója - ám a gyors sodrású Duna minden évben több halálos áldozatot is szedett, így folyamatosan napirenden volt egy strandfürdő létesítése.

1938. július 10-én ünnepélyes keretek között - egy nemzetközi úszóverseny és vízipóló mérkőzéssel egybekötve - nyitották meg a több medencével is rendelkező strandfürdőt, az Egyesült Izzó beruházásában. A megnyitón jelen volt Pohl Sándor újpesti polgármester, ifj. Horthy Miklós, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Dr. Mikecz Ödön igazságügyi miniszter, és Aschner Lipót, az Egyesült Izzó vezetője. A beszédek után az UTE - MAC vízipóló mérkőzésével zárták a napot.

hirdetés

Három medence volt akkoriban:

- 50 x 20 méteres versenymedence, körülötte 700 ülőhellyel és több száz állóhellyel, a sportolóknak

- 50 x 25 méteres medence, a vendégeknek

- gyerekmedence

A strand befogadóképessége jóval tízezer fő fölött volt. Nem volt egy ötcsillagos strand, de az emberek pont ezért kedvelték. Egyszerű hely volt, ahol a munkásemberek megpihenhettek, szórakozhattak, nyaralhattak.

A gépházban melegítették a kútból nyert vizet 25-26 fokosra. A telep központja a 200 csónak befogadására is alkalmas csónakház volt, melynek helyiségeiben a strand irodái is helyet kaptak. Később még egy nagy medence épült, ennek a közepén van a mindenki által jól ismert gomba.

A strand elég messze volt a központtól, és ezt sokan fel is vetették, mint lehetséges problémát a jövőre nézve. A vezetőség ezért 270 ezer pengőt biztosított a 87-es villamos Megyeri csárdáig történő meghosszabbítására, sőt, személyhajó kikötőt is létesítettek a Dunán, megoldva ezzel a strandra történő utazási problémákat.

A fürdő rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Még a második világháború derekán is, 1943. augusztus 1-jén 12152 látogatója volt a Tunginak becézett strandnak, de a háború után is népszerű maradt: elsősorban újpestiek és az Egyesült Izzó - később Tungsram - dolgozói használták. A versenymedence napközben a strandolóké volt, de zárás után itt tartotta az edzéseket az Újpest és az Izzó pólócsapata, de néha a magyar válogatott is.

Bay Zoltán a visszaemlékezéseiben így ír a Tungsram strandról 1951-ben:

"Pestet, a modern nagyvárost innen nem látjuk. A Duna-part évszázados fái takarják el, de a hátunk mögött túlemelkednek a fákon Újpest nagy gyárépületei. A legnagyobb közöttük a Tungsram hatalmas izzólámpagyára, melynek egyik jóléti intézménye ez az uszoda. (…) A Tungsramnak ez a saját, senki által nem parancsolt üdülőhelye.

Azt hiszem, itt az a lényeg, hogy senki nem parancsolta. A munkások akarták, a gyár vezetősége pedig beleegyezett, és adta hozzá a pénzt: mintegy két millió pengőt (félmillió dollárt). Tehát az életből született, nem pedig valami központi, irodai elgondolásból. Ezért van harmóniában a környezetével. Újpest Dunát járó népének (…) ez kell… Az életet magáért az életért kell teremteni, nem lehet semmi más célnak alárendelni.”

Bizonyára a legtöbb újpesti embernek ismerősen hangzik Csukor László neve. A legendás úszómester-edzőtől generációk tanultak meg itt úszni. Hatalmas népszerűségnek örvendett, de tisztelték is őt a fiatalok. Ugyanakkor sokak ereiben meghűlt a vér, amikor egy-egy "illegális" medencébe ugrás vagy egyéb csínytevés után nagyot fújt a sípjába, rendre utasítva a komisz fiatalokat. Legtöbbször a mélyvíznél lévő, színes csíkos napernyője alatt tartózkodott, és folyamatosan figyelemmel követte a strand történéseit.

Egy visszaemlékező így ír Csukor Lászlóról:

"Laci bácsi mindig mindent tudott, ami a strand területén történt és azonnal reagált, intézkedett. Vagy ő maga, vagy "titkos" hálózata által. Végül mindig neki lett igaza, mert a Tungin Csukor László volt a törvény! Vissza nem szólt neki senki, még a legnagyobb zsiványok közül se, mert szemben találta volna magát a Laci bácsit támogató hatalmas tömeggel, ami azért nem kis túlerőt jelentett.

Annak, aki idejében érkezett, jutott a nagy felfújható gumibelsőkből is, akkoriban mindössze pár forintért.

Akik hősködtek vagy rosszalkodtak a nagymedencében, azokra azonnal rásípolt és utána fenyegető mozdulattal jelezte elégedetlenségét, mert a zsivajt átkiabálnia reménytelen lett volna. Az elkövetők azonnal tudták, hogy róluk van szó és azt is, mért jogos Laci bácsi fenyegetése. Vita kizárva.

Aki gyakran járt abban az időben az Izzó strandjára, annak elég, ha egy pillanatra becsukja a szemét és már látja maga előtt Csukort." A mindenki által kedvelt Laci bácsi 1987-ben halt meg. Ötven éves munkájának tiszteletére emlékoszlopot emeltek a strand közelében.

A kilencvenes évektől a gyerekmedencében sokszor nem is volt víz, mivel a fiatalok focipályának használták. Gyakran több csapat is várakozott ott, hogy sorra kerülhessenek a csatában. A "Gombás" medencétől pár méterre, délre volt a főépület, amiben a strandvezetés irodái, gépház és egy öltöző is volt. Ezen épület tetején helyezkedett el a terasz egy kisebb büfével, ahol az emberek felfrissíthették magukat, elfogyaszthatták italaikat. A főépület előtt volt az egyik büfé, ahol sokszor harminc méteres sor is kígyózott.

A rendszerváltás után a strand elveszítette népszerűségét, majd 2004. augusztus 26-át jelölte meg a vezetőség, mint utolsó nyitvatartási napot, ennek ellenére még 2005-ben is fogadott látogatókat, de sokak szerint ekkor már csak a "gombás" medence működött.

A 2005-ös árak:

- gyerek napijegy, 18 éves korig: 500ft

- felnőtt napijegy: 750ft

A bezárás körülményei a mai napig tisztázatlanok. A legtöbben úgy tartják, hogy a Tungsramot megvásárló amerikai cég, a General Electric egyszerűen elhanyagolta a strandot. De olyan hír is felmerült, hogy egy luxus lakóparkot terveztek felhúzni a helyére, amiből aztán semmi nem lett.

Bármi is az oka a fürdő bezárásának, a Tungin felnőtt generációk nyarai csupán szép emlékek maradhatnak. Napjainkban már csak a fákkal benőtt medencék és az omladozó épületek posztapokaliptikus látványa bizonyítja, hogy itt valaha egy virágzó strand volt…

Végül pedig nézzétek meg mindezt videón is:

A sorozat első részéért KATTINTSATOK IDE!

A második részt ITT TALÁLJÁTOK!

Aki pedig lemaradt a harmadik részről, ITT TALÁLJA!

Ha nem láttátok a negyedik részt, KATTINTSATOK IDE!

Az ötödik, legutóbbi részt ITT TALÁLJÁTOK!

Múlt héten egy szellemkórházat mutattunk be, amit ITT TALÁLTOK!

A szellemjárta Postapalotáról ITT OLVASHATTOK!

Még több szellemvárost pedig itt találtok:

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a cikk! :)


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
karora_ck.jpg

Ezekkel a karórákkal menőztek, akik a 70-es években születtek

Az NDK-s mutatós órák mellett természetesen a klasszikus japán és egyéb kvarcórák, amelyek az ébresztéshez különböző zenéket játszottak le.
Forrás: Játékmúzeum blog - szmo.hu
2020. november 16.


hirdetés

Egy virtuális Játékmúzeum azoknak, akik kedvelik a nosztalgiát és érdeklődnek a 60-as, 70-es vagy 80-as évek régi játékai iránt.

Már megszokhattátok, hogy időről-időre olyan nosztalgikus témákkal is igyekszem foglalkozni a blogon, ami nem feltétlenül a játékokkal kapcsolatos, viszont a gyerekkorunkat mindenképpen meghatározta.

Ilyen téma volt a televíziós műsorokkal foglalkozó sorozat, a zenékkel, reklámokkal, újságokkal foglalkozó sorozat is.

A mai téma egy kicsit furcsának tűnhet egy mai fiatal számára, de úgy gondoltam érdemes egy bejegyzést szentelni az órákra is.

Az órákra, amelyek akkoriban nem egyszerű időmérő eszközök voltak számunkra, hanem sokkal inkább vágyott tárgyak, sőt sok esetben státusszimbólumok is.

Aki a 70-es, 80-as években volt gyerek, azok számára ismerős lesz a ma bemutatásra kerülő órák többsége, hiszen egészen biztosan volt valamelyik haverunknak, osztálytársunknak vagy esetleg nekünk is ilyen óránk. Vágjunk is bele a nosztalgiázásba!

hirdetés

1.

Aki a 70-es években született az elsőként a mutatós karórákkal találkozott. Ebből általában a szovjet gyártóknak köszönhetően voltak gyerekeknek készült karórák is. A gyakoribb az egyszerű számokkal ellátott számlappal készült változatok voltak, de természetesen beszerezhetőek voltak különböző rajzokkal díszített változatok is.

Ezek még felhúzósak voltak, így minden reggel vagy este a tulajdonosnak akkurátusan fel kellett azt húznia, hogy ne hagyja cserben az órája.

2.

Még mindig a felhúzós karórák világánál tartunk, amikor a sokkal vagányabb Miki Egeres karórát mutatom meg nektek. Ez már valamivel komolyabbnak számított az én gyerekkoromban mint a szovjet kisórák, de ez nem a véletlen műve volt.

Miki egér kezei voltak a mutatók, amelyek az éppen aktuális időt mutatták. Mindig nagy csodálattal néztük azt, akinek ilyen órája volt, hiszen valószínűleg valami nyugati rokontól kapta. Itthon az ilyesmi akkoriban elérhetetlen kincs volt. Manapság néha feltűnik egy-egy ilyen óra valamelyik aukciós oldalon, de általában elég gyorsan talál új gazdára.

3.

A képen egy NDK-ban gyártott karórát láthattok, ami maga volt akkoriban a megtestesült vagányság. Az órát a Ruhla készítette és kicsit nagyzolósan Ruhla Digital volt a neve. Természetesen ez nem digitális óra volt, hanem még mindig a felhúzós szerkezettel ellátott szokásos karóra.

A különlegességét a számlap jelentette, amin egy mezőben az órát, míg a másik mezőben a percet tudtuk leolvasni. Több színben is gyártották és ilyen bizony még nálunk is volt a családban, mégpedig a bátyámnak.

4.

A kvarcórák forradalma lényegében ezzel a stílussal vette kezdetét. Ezek az órák már valóban kvarcórák voltak és elemmel működtek. Itt már nem kellett vesződnünk a felhúzással, mindössze arra kellett figyelmet fordítani, hogy az elem ne merüljün le.

Az első daraboknál még csak akkor vált láthatóvá a számlap, ha a tulajdonos megnyomott egy gombot, de ekkor tündöklő piros színben láthattuk a számokat. Az elemek ezekben az órákban nem húzták túlságosan sokáig, de ez senkit nem zavart akkoriban, mint ahogy az sem, hogy tűző napsütésben szinte lehetetlen volt leolvasni a pontos időt.

5.

És elérkeztünk ahhoz az órához, amire mindenki nagyon jól emlékszik. Ezek voltak a klasszikus kvarcórák, amelyek az ébresztéshez különböző zenéket játszottak le.

Ilyen órákat a legnagyobb gyártóktól kezdve a legkisebb távol-keleti cégek is készítettek, így találkozhattunk a Casio mellett mondjuk Montana, Piratron, Kessel márkájú órákkal is. Tanáraink gyűlölték ezeket az órákat, amelyek gyakran zavarták meg a tanítást - nem is teljesen véletlenül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
csonka_janos-1.jpg

Hat magyar zseni, aki megváltoztatta az autók történelmét

Henry Ford, Ferdinand Porsche és a Bentley fivérek – az autóipar úttörőinek nevét máig őrzik az általuk alapított gyárak. Kevesebben tudják, hogy az iparág fejlődéséhez magyar származású mérnökök is döntően hozzájárultak.
HISTORY, Fotók: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

A HISTORY televíziócsatorna új sorozata – Autók, amelyek megváltoztatták a világot – két rivális német mérnökkel kezdődik. Az autók felemelkedésének első mérföldköve az volt, amikor Karl Benz és Gottlieb Daimler a belső égésű motor megalkotásával lerakta az alapjait az egyéni mobilitás forradalmának.

A következő epizódok elemzik az autózás történelmét meghatározó társadalmi és technológiai folyamatokat. Ebben a történetben magyar származású mérnökök is fontos szerepet játszottak. Noha a HISTORY sorozata nem rájuk koncentrál, érdemes áttekinteni az autóipar legfontosabb magyar pionírjait.

A karburátor születése

Az első benzinmotoroknál még felületi porlasztást alkalmazták, így csak hozzávetőlegesen sikerült jó benzin-levegő keveréket előállítani az égéstérben. Ezt a problémát hidalta a Ganz gyár két munkatársa, Bánki Donát és Csonka János műegyetemi professzor találmánya, a porlasztó, vagyis a karburátor. Ötletét a legenda szerint egy körúti virágáruslány adta, aki kézi vízporlasztóval locsolta a virágokat. Hogy ez igaz-e, nem tudjuk. Mindenesetre a találmánnyal a benzinmotor megbízhatóan működő erőgép lett. A szabadalmi kérelmet 1893-ban adták meg, mintegy fél évvel megelőzve a német Wilhelm Maybachot.

Csonka János

Mint Makó Detroittól

hirdetés

A szegény makói parasztcsaládba született Galamb József már az iskolapadban elhatározta, hogy autókkal akar foglalkozni. Előbb ösztöndíjjal Németországba került, majd összespórolt pénzéből Amerikába utazott, hogy megtekinthesse az 1904-es St. Louis-i világkiállítást. Ezután Detroitban telepedett le, ahol felfigyelt rá Henry Ford. A Fordnál – többek között a szintén magyar Eugene Farkassal – Galamb vetette papírra a T-modell terveit. Az első futószalagon gyártott jármű igazi népautó lett, húsz év alatt 15 milliót adtak el belőle. A tervezés során Galamb több újítást is bevetett, az ő találmánya volt például a bolygóműves sebességváltó.

Galamb József

Az áramvonalak atyja

Az első autók szögletes, lovas kocsira emlékeztető karosszériával készültek. Az aerodinamika tudományát egy monarchiabéli mérnök hozta be az autóiparba. Járay Pál magyar zsidó családban született Bécsben, Prágában tanult, majd a híres Zeppelin gyárban léghajókat tervezett. Az I. világháború után felépítette a világ akkori legnagyobb szélcsatornáját, majd a gépkocsik felé fordult. Svájcban telepedett le, ahol megnyitotta karosszéria-tervező irodáját. Bevezette az „áramvonalas autó” fogalmát, elveit egyre több autógyár kezdte alkalmazni az Auditól a Bugattiig, a Mercedestől a Maybachig. Az igazi sikert a Tatra márka hozta meg számára, amely még a ’60-as években is gyártott Járay-karosszériával autókat.

Járay Pál

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pixa-dohany.jpg

Eltűnt illatok nyomában – a pestisjárvány elleni védekezésre használt illatoktól a dohány illatáig minden „történelmi szagot” össze akarnak gyűjteni

Elmúlt korok európai illatainak enciklopédiáját akarja létrehozni egy nemzetközi kutatócsoport.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. november 20.


hirdetés

Az Odeuropa elnevezésű nemzetközi projekten brit és más európai tudósok, történészek és mesterségesintelligencia-szakértők dolgoznak. A 2,8 millió euróval támogatott kutatás az egykor ismerős, de mára már eltűnt illatok azonosítását, ha szükséges újrateremtését tűzte ki célul. Az illattárba a 16. századtól a 20. század elejéig gyűjtik az aromákat.

"Amint belemélyedünk az 1500-as évektől Európában megjelent nyomtatott szövegekbe, rengeteg utalást és leírást találunk bennük a különböző szagokról, a vallással kapcsolatos illatokról, például a tömjénről, vagy akár a dohány illatáról"

- mondta el William Tullett, a cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem tudósa, az Odeuropa kutatócsoport tagja, a 18. századi Anglia illatairól készült könyv szerzője.

A hároméves projekt januárban induló első lépéseként olyan mesterséges intelligenciát akarnak kifejleszteni, amely segít a hét nyelven írt történelmi szövegek áttekintésében, valamint a szagok és azok kontextusának leírásában és a képeken ábrázolt illatokkal kapcsolatos részletek észlelésében.

hirdetés

Az összegyűjtött információkat az európai illatok online enciklopédiájának létrehozásához használják fel. Ebben megtalálhatóak majd bizonyos szagok, de rávilágítanak különleges szagokhoz kapcsolódó érzelmekre és helyszínekre is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kolera_bp_ck1.jpg

Zavargások voltak, amikor kemény lezárásokat vezettek be kolera idején 200 évvel ezelőtt

A XIX. századi kolera idején Pesten meglepően szigorú intézkedéseket hoztak a járvány megfékezésére.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével - szmo.hu
2020. november 07.


hirdetés

Hétről hétre Budapest

2014-ben volt száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét, ahol a főváros helyismereti, helytörténeti anyagait találjátok meg. Folyamatosan gyarapodó gyűjteményükben százezer kötetnyi könyvet, kéziratot, hírlapot és folyóiratot, köztük számos régi, ritka dokumentumot tanulmányozhat bárki.

A fotótárban pedig mintegy százhetvenezer fényképet őriznek, amelyek bemutatják a városkép, az infrastruktúra változásait, a hétköznapok és történelmi fordulatok jeleneteit, a hírességek és mára elfeledett városlakók arcvonásait. Facebook-oldalukon ezeket mutatják be olyan történetekkel, amikről csak nagyon ritkán hallani.

„Szabad Kir. Pest városa egésség fenntartására ügyelő Bizottsága” 1831. július 12-én „Életrendszabásokban” hozta a város lakosainak tudomására, hogy mindennapi életükben mit kell szem előtt tartani a „keleti bélgörcs” vírusának elkerülése érdekében.

Ekkor már az ország határait kordonokkal lezárták és „vesztegelő házakat” állítottak fel. A hatósági szabályozás és útmutató megjelenése elött az ország főorvosa, Lenhossék Mihály Ignác (a nagyhírű orvosdinasztia első tagja) „Rövid Oktatásban” írta meg, hogy miképpen előzhető meg vagy kezelendő a betegség. Kortársa, Patzek Károly felvilágosító céllal írt egy füzetecskét e tárgyban, mondván, hogy „a’ félig ismert bajtól való rettegés mindig nagyobb és veszedelmesebb…”

Lenhossek Mihály Ignác orvosdoktor portréja az "Emlékkönyv a Budapesti Királyi magyar Tudomány Egyetem orvosi karának múltjáról és jelenéről című könyvből"; jelzete a Budapest Gyűjteményben: B 378/16

hirdetés

Báró Mednyánszky Alajos, Buda és Pest városának királyi biztosa a járvány idején. Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai. Nyitra vármegye, 277. o.

A „napkeleti epekorság” július 14-én kopogtatott be a város ajtaján: a Ferencvárosban halt meg egy fuvaros, aki a Tisza környékéről tért vissza. Ekkor már egy hónap telt el azóta, hogy az első megbetegedést jelentették Ugocsa megyéből, s a járvány rohamosan terjedni kezdett az országban. Július 5-től Buda és Pest városának élén királyi biztos, báró Mednyánszky Alajos irányította a járvány elleni védekezést. A Duna vonalánál lezáratta a két várost, a hajóhíd megnyitásával felfüggesztette közöttük a közlekedést.

Intézkedése súlyos zavargásokat váltott ki, amiben a vidékre hazakészülő diákság játszotta a vezető szerepet. A törve-zúzva vonuló tömeg többek között tiszteletét tette a Széna (Kálvin) téren, látványos nyomokat hagyva maga után a Két pisztolyhoz és a Két oroszlánhoz címzett vendéglőnél. A lázongók egy ideig a kivezényelt katonasággal is szembeszálltak, a sortüzeknek halálos áldozatai is voltak.

A rendelkezések a tisztaságra vonatkoztak elsősorban, de a törvényeket megszegőkre "apelláta nélkül" halálbüntetés várt

Pest városa az 1831. évi összeírás szerint - a katonaság nélkül - 65.494 főt számlált, Budán nagyjából 30.000-en éltek. A testvérvárosokban összesen 4300-an fertőződtek meg, és 2370-en estek áldozatul a kolerának. A megbetegedettek és a halottak aránya a lakosság számához viszonyítva közel azonos mértékű mindkét közösségben. A járvány szeptemberben és októberben érte el csúcspontját, a következő év április végén csendesedett el, bár szórványos esetek még 1833-ban is előfordultak Magyarországon.

A cikk elején említett "Életrendszabások, mellyek a' szabad Királyi Pest városa' Lakosainak közönségesen ajánltatnak" című nyomtatványt teljes terjedelmében elérhetővé tettük itt.

Az 1831-es kolerazárlat elleni zavargások egyik színhelye, a Széna (ma (Kálvin) tér az 1840-es években. Újházy Ferenc ifjúkori emlékei alapján festette 1900-ban. (Fotóreprodukció, az eredeti elveszett.) A református templomtól balra a Rottenbiller-ház, mellette a Soroksári (mai Ráday) utca jobb oldalán az egykori Két Oroszlánhoz címzett fogadó áll. A festmény bal szélén a Két pisztoly vendéglő cégére látszik.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!