Faszaládé: Budapest legjobb kolbászozója
Amikor januárban azt az örvendetes hírt olvastuk a Cinken, hogy Faszaládé néven nyílik új hely Budapesten, biztosak voltunk abban, hogy ezt a ziccert nem hagyjuk ki, és tesztelni fogjuk a menüt.
Arra nem számítottunk, hogy a Faszaládé lesz 2015 egyik gasztroszenzációja. Arra sem, hogy az ott szerzett tapasztalatok felülírnak mindent, amit addig a kolbászról tudtunk. Vagy tudni véltünk. Nincs zsírban tocsogó, túlpaprikázott, jajvörös színű, tömény kolbász, nincs mócsing, nincs erős fokhagymaszag. És nincs órákig tartó epegörcsöd, akkor sem, ha végigeszed a menüt. Mi végigettük, tudjuk, miről beszélünk.
A névválasztásban persze egy kis polgárpukkasztás is szerepet játszott. Sajben Csaba ügyvezető igazgató és Kurucz Attila, a tulajdonos munka közben viccelődött ezzel a szóval. Miután realizálódott a kolbászozó megnyitása, az összes felmerült ötletet elvetették, egyedül ez a nevet találták játékosnak és figyelemfelkeltőnek.
A hivatalokat nem volt könnyű meggyőzni arról, hogy tényleg ezt a nevet akarják használni, de kitartóan ragaszkodtak hozzá.
Gyermekkorunkban elég sok disznótoron voltunk ahhoz, hogy tisztában legyünk a kolbásztöltés, a hurkakészítés fortélyaival. Ismerjük a szupermarketes kolbászkínálatot, a sztenderd piacit, és néhány budapesti hentesüzlet remekeit.
Ám ha a Faszaládé kolbászait kóstoljuk, akkor egy másik dimenzióba kerülünk. Amit ők csinálnak, az szembemegy a hagyományokkal.
Nem a hosszú évtizedek alatt szélesre taposott úton járnak, és nem trendeket követnek. A maguk útját járják. És nem akarnak mindenkinek megfelelni – árulja el nekünk Csaba, aki egyébként békéscsabai kolbászkészítő dinasztiából származik.
Kacsmájas csirkét (paprika nélkül készült könnyű kolbászt) körtés mustárral:
Budapesti csemegét és budapesti csípőset klasszikus mustárral:
Citromdisznót (citromhéjjal, korianderrel, harissa fűszerkeverékkel ízesített, nem paprikás kolbászt) szardellás majonézzel – ennél a pontnál szalad ki a számon hangosan, hogy fasza! Ezzel az alapítók maximálisan elérték a céljukat.
Megkóstoltuk a marha meg bárányt vörös és sárga sült céklával:
Végül a desszertet: véres hurkát. Ez egy igazi költemény; tokaszalonnával dúsított véres pástétom fenyőmaggal és sült almával:
Már az első harapásnál rádöbbenünk, hogy a Faszaládé kolbászai mennyire puhák, illetve milyen homogénnek tűnnek más termékekhez képest. A titok nyitja az, hogy színhúsból készülnek. Persze ez azzal jár, hogy a konyhán a szokásosnál jóval nagyobb az úgynevezett nyesedék aránya.
A fűszerezésnél is ügyelnek arra, hogy ne használjanak egyszerre sokat és sokfélét, legfeljebb hármat-négyet. Rendszerint egy alapfűszer dominál, bár annak az íze sem nyomja el a többiét.
Egyelőre a visszajelzések alapján kis lépésekben változtatnak a receptúrán: a csípős kolbásszal kapcsolatban több vendég is szóvá tette, hogy egy árnyalatnyival erősebb lehetne.
Ezzel teljes mértékben egyetértünk.
Azzal a véleménnyel is, hogy elég kényelmetlen pálcikával enni a lágy kolbászokat, mert nem mindegyiket lehet rá felszúrni anélkül, hogy szétesne.
Kik járnak most a Faszaládéba? A környéken dolgozók, a környéken lakók, a turisták, az éppen erre járó kíváncsiskodók. Azután azok, akik hallottak már a nyitásról, és mindenképpen szerették volna kipróbálni, például az a vendég, aki több száz kilométerről érkezett.
A kolbászozást sokan a férfiak előjogának hiszik, mert úgy gondolják, a nők nem esznek ilyen kajákat. Hatalmas tévedés! "Az utóbbi napokban sok lány jött be az üzletbe, és tetszett nekik a koncepció. Hétvégén pedig egy egész társaság ugrott be buli előtt enni és pálinkázni. Érdekes kontrasztot alkotott, ahogyan szombati buliszerkójukban kolbászoztak. Mondjuk, az ötödik kerület alapjában véve nyitott légkörű, nagy a mozgás, ehhez alkalmazkodnak az itt nyíló helyek is" mondja Csaba.
Ami kérdésként feszít bennünket a kóstolás után, az, hogy megtalálja-e a törzsközönségét a Faszaládé, és sikerül-e masszív rajongótábort kiépítenie maga körül, ami aztán eltartja a helyet.
A magunk részéről kíváncsian várjuk, hová fut ki a kolbászforradalom, mivé fejlődik a Faszaládé.

























































