BUDAPEST
A Rovatból

Egy kultikus pesti kávéház különleges falidíszének története

Az egykori Fórum szálló Bécsi Kávézójába sokan jártak a híres almás rétesért a 80-as években. A falat díszítő különleges kép sorsáról azonban keveset tudunk. A Lásd Budapestet! bloggere utánajárt, mi lett a faragott faliképpel.

Link másolása

Vero, a Lásd Budapestet! szerzője, a város szépségeit, érdekességeit és titkait meseszerűen írja meg a blogon.

Erről az alkotásról egészen véletlenül szereztem csak tudomást. Kő Pál szobrász műveit nézegettem a Köztérképen, mikor a kis ikonon megláttam a kalapjába virágot tűzött kislány alakját. Már a címadás is csábító volt; egy bécsi cukrászda csak izgalmas lehet. Gondoltam, személyesen is betoppanok ide és alaposan megnézem, ám cukrászdának addigra már nyoma sem volt. Ha süteményt már nem is ehettem, azért ez a régi életkép megédesítette a napomat!

Az egykori Hotel Forum Bécsi cukrászdájának falát díszítette korábban a hosszú kép, melyet mára a földszint egy szűk folyosójára költöztettek. A fából készült hosszú alkotás életképei között megelevenednek a századforduló utcái.forum

Budapest, Hotel Forumbecsikavehaz1becsikavehaz2becsikavehaz3becsikavehaz4becsikavehaz6

Balról jobbra a sort egy kalapos tukán nyitja, aki egy növényekkel befutott kőfalon ácsorog. Mellette egy kék ruhás, zöld hajú női alak lebeg serleget tartva a kezében. Egy hosszú lábú fiúcska távcsővel leselkedik utána. Alattuk kéz a kézben egy kalapos szerelmespár ácsorog.becsikavehaz7_Egy magas ház teraszán megelevenedik a társaság, ha közel hajolunk, szinte hallani is a beszélgetés elmosódott moraját. A szomszéd ház kapuja dohányüzletet hirdet. Előttük egy házaspár nézelődik. A kandeláber fénye megvilágítja a kirakatokat. A bajusz felirat mellett pedig különböző pipák sorakoznak.

Odébb, az utca kanyarulatában a kép síkjából kiugrik egy különleges farkú madár, hátán egy piros csizmás legény utazik. Szárnyaira egy hintát kötöttek, mely egészen a földig lenyúlik. A szép arcú nő piros selyemruhája és hosszú barna haja szinte átsuhan a teljes képen.

Mögöttük egy vágtató hintóból fehér ruhás nő kukucskál. Előttük elegáns hölgy sétál méltóságteljesen, pöttyös, fodros esernyőt tartva kezében. Távol a kép felső részében egy villamos robog, Hercules sör reklámtáblával az oldalán.

becsikavehaz8becsikavehaz9becsikavehaz10becsikavehaz11becsikavehaz12becsikavehaz13

A síneken túl egy hegedűs fiúcska a szeme sarkából nézni, amint a seprűjén támaszkodó köpenyes bajszos úr körül varjak repkednek. A következő utca elején éppen Finta József, a hotel tervezője ácsorog, kezében a szálloda makettjével.

Mögötte furcsa látványra lehetünk figyelmesek. Egy ablakból kinéző bácsika előtt a párkányon épp egy sün sétál.

A ház falára felfutott borostyán egyik levelében az alkotás születésének évszáma, 1981. olvasható. A felsőbb szint párkányán pedig a szobrász és festő neve látható: Kő Pál és felesége Péterfy Gizella.becsikavehaz14becsikavehaz16

Finta József, a hotel tervezőjebecsikavehaz17becsikavehaz18

Szeretnéd tudni, hol bukkan fel a képen Ady Endre, József Attila vagy Thomas Mann? Kattints a teljes cikkre!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: