2015 a sör éve lesz?
Az elmúlt években valahogy a sör méltatlanul szorult ki a figyelem középpontjából, a kocsmák félhomályára és folyamatos vizezésre kárhoztatva. Gyümölcsös, alacsony alkoholtartalmú komolytalanságok lepték el az üzletek polcait, mintha azon menne a versengés, ki tud kevesebb százalékot és több szörpöt pakolni a habzó nedűkbe.
Az elmúlt pár hónapban több helyen is gyanútlanul kértem ki korsónyi frissítőmet, előre megalkudva a hígított ízzel, amihez kénytelen voltam az évek alatt hozzászokni, ám meglepetésemre egy egészen úgy élményben részesültem. Telt, finom, oly’ kellemesen keserű íz, mely bearanyozta az estét! Semmi humorizáló ernyedtség, csak a súlyos élvezet egy jó pofával, aztán kettővel, csak úgy lubickoltam az élvezetben!
A lelkesedés szárnyán szállva vad kutatásba fogtam, ki csatlakozott már ehhez a felvillanyozó trendhez, és az interneten több helyen is rebesgetik, hogy a sokévi száműzetés után 2015 végre a SÖR éve lesz! Bizony, így, nagybetűvel, mert a gasztroforradalmár nem kíváncsi már a tömeggyártás agyonreklámozott termékeire - a különlegességek után kutat ezentúl mindenki. Az első hely, aki merész újítóként e trendet söröskorsóval a kezében lovagolná meg, az a hamarosan nyíló PIVO and MORE sörbisztró lesz.
Sörkedvelő fővárosiak figyelem, álljatok a starthoz, március közepétől már lehet is foglalni az asztalokat a 72 féle sörfőzetet felvonultató Dohány utcai bisztróban, ami a már jól ismert belgákon túl meglepő észt, fűszerezett spanyol, alkonyi holland és bordó ír sörkölteményeket kínál minden extremitásra vagy éppen hagyománytiszteletre szomjas vendégnek. Az igazi legendának számító Orval, mely ízében a citrusok mellett a méz és a karamell érezhető a legjobban, vagy a magyar kézműves Bors Sherwood, a közepes testű, mélyfekete stout, típusának megfelelően pörkölt kávéra és étcsokoládéra emlékeztető jegyekkel, csak kettő, a hetvenkettő elképesztő sörből, amit kipróbálhatunk a PIVO and MORE-ban.
Amennyiben az éhség felütné a fejét a habzó élvezetek közepette, az ételkínálat is bizonyára szemet gyönyörködtető lesz. Olyan ínycsiklandó fogások kerülnek itt tálalásra, melyek nem csak hangzatosságukkal, hanem megnyerő tálalással és fenséges ízorgiákkal kényeztetik érzékeinket.
Már az előételek közül is nehéz választani, hiszen ha az ember olyat lát a menüben, hogy libamáj tatár, tojáskenyérrel, mogyoróvajjal, gin-es kökénylekvárral, mellette pedig a harcsa”hortobágyi” haltej kolbásszal tűnik fel, akkor hirtelen mindent elfelejt arról, amit eddig az ételekről tudott, és egyszerre mindent ki akar próbálni, csak úgy fürdőzni az újfajta gasztroélvezetek tengerében.
Erre a sor tovább folytatódik a hagyományos levesek mellett olyanokkal, mint libamájkrém leves pirított rókagombával és pattogatott kukoricával, majd a főételek között teljes lehet a döntésképtelenség, ugyanis ki hagyná ki a kakaós rizottóval tálalt kacsamellet, vagy a konyakos mártással nyakonöntött, borgonyalángos hátán érkező libamájat, természetesen roston. Ha esetleg maradt még hely telerámolt hasunkban, zárhatjuk is a sort egy habkönnyű mákos-baracklekváros túrógombóccal vagy egy fügelikőrös házifagylalttal tálalt trüffel szelettel.
Nem is kérdés mindezek után, hogy kötelező lesz többször visszatérni erre a helyre, és az egész ét- és sörlapot végigkóstolni, még szerencse, hogy olyan könnyen megközelíthető: a Zsinagógától csak egy pár lépést kell tennünk, és máris Budapest sör Mekkájában találjuk magunkat. Szóval ne feledd, köszöntsük együtt komlós fanfárokkal 2015-öt, a SÖR évét, a PIVO and MORE-ban!
Budapest, Dohány utca 12.
NYITÁS: 2015. március 13.