BUDAPEST
A Rovatból

10 dolog, amit semmiképp ne csinálj Budapesten - vitatják is a kommentelők

Egy olasz bloggerpáros megírta a véleményét fővárosunkról. A listát olvasva kérdés, jártak-e egyáltalán valaha is itt.

Link másolása

Újra terjedni kezdett a közösségi oldalakon egy 2012-es cikk, amiben olasz bloggerek adnak tanácsot honfitársaiknak arról, hogy mit ne tegyenek Budapesten. Azt is megmagyarázzák, hogy miért ne csinálják.

bazilika

Az egyik legmeglepőbb tanácsa az volt, hogy Aquincumba felesleges kimenni - ezzel aztán többen is vitatkoztak hozzászólásban a bejegyzés alatt. Egy ponton egyébként úgy tűnik, mintha a szerzők soha nem jártak volna Budapesten, csak másod- és harmadkézből származó információkra támaszkodnának. Majd meglátjátok, miért. A lista a Zingarate.com-on jelent meg.

1. Ne csibészkedjetek a magyar nőkkel!

A bloggerek azt írják, hogy ami működött a '90-es években, az ma már nem. A fiatal magyar nők ugyanis már tökéletesen beszélnek angolul, egyetemre járnak, szeretik a munkájukat, karriert építenek és hihetetlenül magabiztosak. A javaslat szerint magyar nőket az intelligenciával és a személyes vonzerővel lehet meghódítani.

no

2. El ne higgyétek, hogy egyedül a Váci utca jelenti a Belvárost

A bloggerek azt írják, hogy ez egy üzletekkel teli, gyönyörű utca Budapest központjában, ám szerintük a turisták által meglehetősen túlértékelt városrész. Szerintük a Bazilika környéke, az Opera környéke és a Nagymező utca inkább nevezhető Budapest igazi belvárosának, és úgy gondolják, ha valaki éjszaka kissé távolabb merészkedik a központtól, akkor legfeljebb sétálgató idős német párokat talál.

opera

3. Ne induljatok későn vacsorázni!

A többi olasznak azt javasolják, hogy mivel fél tíz körül már a zárásra készülnek a budapesti éttermek, induljanak időben vacsorázni. Bár azt is hozzáteszik, hogy az utóbbi években (mármint 2012 előtt) nőtt azoknak az éttermeknek a száma, amelyek hosszabban is nyitva tartanak.

etterem

4. Ne feledkezzetek meg a borravalóról!

Az olasz turistákat arra figyelmeztetik, hogy étteremben, taxizáskor 10-15 százalék a borravaló, és ha nem akarnak egy csomó aprópénzt kapni a visszajárónál, jelezzék előre a felszolgálóknak, hogy lesz borravaló. (Ekkor még nem volt Uber, ez eddig oké. De különösen hangzik, hogy a blogposzt szerzőjének eszébe sem jut, hogy kártyával is fizethet valaki egy budapesti étteremben, mint ahogy például a mi olasz ismerőseink teszik hosszú évek óta - a szerk.)

fizet

Most jön a legjobb rész: a blogposzt írója azt tanácsolja, hogy ha az étteremben 18 ezer forint körüli a végösszeg, akkor kerekítsék 20 ezerre, és

fizessenek 50 ezer forintos bankjeggyel.

Nos, ezt a hozzászólók sem hagyták szó nélkül, megjegyezték, hogy nem is létezik ekkora bankjegy.

5. Ne higgyétek, hogy az utcán sétáló hölgyek mindegyike csak egy szál cigarettát szeretne

Ehhez magyarázatot is fűz, hátha valaki nem értené: az escort szolgáltatásokra gondoltak. Arra intik honfitársaikat, hogy aki egy ilyen "hölggyel" elmegy, az könnyen egy padon fekve ébredhet, kifosztva, monoklival a szeme alatt.

nok

6. El ne menjetek Budapestről, amíg legalább egy romkocsmában ne jártatok

Azt írják, nagyon divatos dolog, hogy fiatal kreatívok varázsolnak egyedivé egész bérházakat. A romkocsmákban persze élőzenét lehet hallgatni, táncolni, beszélgetni, iszogatni.

kocsma

7. Ne felejtsetek el fürdőruhát és papucsot tenni a bőröndbe!

Aki Budapestre utazik, annak feltétlenül el kell mennie egy fürdőbe is, amelyek télen is nyitva tartanak. Szerintük megfizethetetlen élmény kint, a meleg vizes medencében fürdeni, amikor amúgy mínusz tíz fok van. A szerzők a Széchenyit ajánlják.

szechenyi

8. Budapesten ne igyatok olasz bort!

Azért ne, mert véleményük szerint Magyarországon kitűnő és olcsó borokat kapnak. "Kekfrancos, Cabernet Souvignon, Kadarka, Merlot, Bikaver" sorolják a borokat. (Betűhíven írtuk le!)

bor

9. Ne menjetek el megnézni Aquincum antik romjait!

Miért gondolják azt, hogy ez felesleges? Mert náluk, Olaszországban annyi van belőlük. És hogy különösen a Rómából érkezőknek akkora csalódás lehet.

Aquincum

Többen is vitatkoznak a szerzőkkel kommentben: az egyik hozzászóló megírta, hogy számára elfogadhatatlan érv csak azért nem meglátogatni Aquincumot, mert Olaszországban több az ókori római rom, hiszen értéket képviselő kulturális javakról beszélünk. Más hosszan megírta, hogy a gyermekeit elvitte Aquincumba, hogy érzékeltesse velük: milyen hatalmas volt a római birodalom, és hogy Aquincum fontos szerepet töltött be Pannonia provinciában. Azt is szerzők szemére vetik, hogy Aquincum igenis a fiatalok számára is izgalmas múzeum.

10. Ha Budapesten élő olasszal találkoztok, meg ne kérdezzétek tőle, hogy hol lehet igazi magyar gulyást enni!

Szerintük ugyanis igazi magyar gulyás nem létezik, és ezt keresni olyan, mint Rómában a valódi római gnocchi után kajtatni, illetve az olaszok fejében inkább pörköltszerűség él. A gulyásról azt írják a blogbejegyzés szerzői, hogy ez egy előétel, amelyet a főétel előtt fogyasztanak, egyfajta húsleves zöldséggel, paprikával, amit persze érdemes megkóstolni, csak aztán ne legyen csalódás a végén. Illetve azt is leírják, hogy szerintük egyes belvárosi éttermek elkezdtek a turisták várakozásainak megfelelő "magyaros gulyást" készíteni.

gulyas

A fotók illusztrációk, forrásuk: wikipedia, pixabay

Neked mi a véleményed a listáról?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: