„Ha az első hónapban az eredeti forgalmunk 10-20 százalékára visszajövünk, az már valami” – vendéglátósok a terasznyitásról
Azt már korábban is tudni lehetett, hogy 3,5 millió beoltottnál jöhet az újranyitás következő lépcsőfoka. Orbán Viktor múlt héten a Facebook-oldalán egy videóban beszélt arról, hogy ha elérjük ezt a számot, kinyithatnak az éttermek teraszai is. A kormányfő akkor azt mondta, valószínűleg a hét közepén, szerdán-csütörtökön lehet meg a 3,5 millió beoltott.
Cikkünk írásakor a legfrissebb információ az, amit Gulyás Gergely nemrég, a csütörtöki kormányinfón bejelentett. Eszerint holnap érhetjük el a 3,5 milliós határt, így szombaton nyithatnak a teraszok.
Több vendéglátóhelyet is megkerestünk, hogy megtudjuk, hogyan érintette őket az elmúlt időszak, mi a véleményük a teraszok nyitásáról. Egyáltalán tudnak-e nyitni? Ha igen, milyen intézkedésekkel, hogyan készülnek a következő időszakra, és forgalom szempontjából mire számítanak?
A többség örül a nyitásnak, azonban vannak olyan éttermek is, amelyek nem tudják kihasználni a lehetőséget.
- mondja Bánfi István, a hódmezővásárhelyi Kispiac étterem vezetője.
A szombathelyi Deck Bistro & Bar szerencsére tud nyitni. Lapunknak azt mondták, természetesen örülnek a részleges nyitás lehetőségének, és már javában zajlanak az előkészületek.
- fogalmaznak. Válaszukban azt is hozzátették: sajnos nagyon sok idő telt el november 11. óta, és az időjárás sem kedvez az elkövetkezendő napokban, de reményteli bizakodással várják az első napot, amikor ismét vendégeket fogadhatnak.
Azt mondják, a járványhelyzet és a hozzá kapcsolódó biztonsági intézkedések következtében az éttermüknek is át kellett állni egy tőlük teljesen szokatlan üzemeltetésre."Kidolgoztuk azt a stratégiát, amellyel az általunk készített ételeket a minőség megtartása mellett a legbiztonságosabban és környezetbarát módon tudjuk eljuttatni kiszállítással illetve elvitel lehetőségével vendégeink számára. Az átvétel során saját szakképzett felszolgáló kollégáinkkal találkozhattak a vendégek, mintha csak az asztalunknál ültek volna".
Miklós Kálmán, a gyulai Bols Cafe tulajdonosa azt mondja, ők is egy teljesen más rendszerre álltak át az elmúlt hónapokban, az étlapjuk tulajdonképpen nem működött, csak délben ajánlottak három menüebédet.
- fogalmazott Miklós Kálmán, aki azt is elmondta, szerencsére állami támogatással és saját erőből sikerült átvészelniük az elmúlt időszakot.
- mondja a Bols Cafe tulajdonosa.
Ők is várják már a teraszok nyitását, de Miklós Kálmán arról is beszélt lapunknak, hogy vannak még bizonytalanságok és nehézségek.
"A mi éttermünk Gyula belvárosában található, kb. 40 fős teraszunk van. Ez úgy értendő, hogy ennyi embert tudunk leültetni távolságtartás nélkül. Távolságtartással nagyjából ennek a felét. Azt tudjuk még, hogy a pincéreknek maszkot kell majd hordani, a vendégeknek viszont nem" - mondja az étteremtulajdonos.
Miklós Kálmán azt is elmondta: több nehézséggel is szembe kell nézniük, ilyen például az áremelés.
A beszerzőink most kezdenek új árakat mondani. A forgalmunk az elmúlt időben az eredeti 5 százalékára csökkent vissza, tehát 95 százalékkal csökkent, ezért árut se nagyon kellett rendelnünk. Így most döbbenettel tapasztaltuk, hogy a beszállítók milyen új árakat mondanak.
Ugyanaz, mint amit a hírekben is lát mindenki: lehet, hogy 2000 forint lesz a csirkemell.
- sorolja az étterem tulajdonosa, aki hozzáteszi, az a legnehezebb, hogy ez most hirtelen jött, hiszen, ha gördülékenyen mentek volna, akkor fokozatosan hozzá tudtak volna szokni az áremeléshez.
Egyelőre nem tudják, milyen árakkal tudnak majd működni. Miklós Kálmán azt mondja, ők lehet, hogy nem a tradicionális, étlapos ételeket fogják előnyben részesíteni, hanem elképzelhető, hogy napi ajánlatokat terveznek, amiben egy leves és egy főfogás lesz majd egy összegért. Nagyobb tételben elkészíteni az ételeket ugyanis gazdaságosabb.
- fogalmazott az étterem tulajdonosa, aki szerint "mint most minden a világban, a vendéglátás is vesz egy fordulatot azért, hogy ne az legyen, hogy a vendég iszonyatos pénzeket hagy itt".
Miklós Kálmán azt mondja, mindettől függetlenül pozitívan állnak a nyárhoz, hiszen Gyula fürdőváros, így ha beindul a turizmus, az forgalom szempontjából számukra is nagyon kedvező lesz.
"Ha az első hónapban az eredeti forgalmunk 10-20 százalékára visszajövünk, az már valami. A hétköznapokon az emberek még nem fognak jönni, de ha csak pár kávéval, pár menüvel lesz több, akkor már a régi életünk egy kis darabját visszakaphatjuk.
Mi is levegőt veszünk addig, visszaszokunk a féléves leállás után a pörgős munkába" - fogalmaz az étterem tulajdonosa.
A budapesti Bereg Embassy Bar & Cafe ügyvezetője, Kovács Attila ugyanakkor azt mondja, nekik a teraszok nyitása az egyetlen esély arra, hogy fennmaradhassanak, ugyanis a járványhelyzet miatt teljesen bezártak.
- mondja Kovács Attila, aki arról is mesélt, hogy a munkavállalókat ugyan megtartották, de többen is be tudtak dolgozni máshova, így végül a hat emberből hárman találtak másik állást. Most pedig új embereket toboroznak a nyitásra, és náluk is zajlanak az előkészületek.
- meséli a Bereg Embassy Bar & Cafe ügyvezetője.
Ők arra számítanak, hogy a nyitás után nagy roham várható.
- zárja Kovács Attila.