hirdetés

BALATON

Ilyen régi térképeken még soha nem láthattátok a Balatont

Az első térkép 1339-ből származik. Izgalmas látni, hogyan változott a Balaton és hogyan lettek egyre pontosabbak a térképek.
Forrás: McBubu blog - szmo.hu
2015. augusztus 26.


Link másolása

hirdetés

A Balatont jelenlegi ismereteink szerint egy 1339-ben készült, a Földközi-tengeri hajózást segítő térkép tünteti fel először. A térkép szerzője Dalorto Angelo (Angelino Dulcert) olasz származású térképész-csillagász volt, aki 1325 és 1339 között tevékenykedett.

1. Lázár deák térképe

A XVI. század első negyedében a kor térképészeti színvonalát messze meghaladó térkép jelent meg hazánkról. A térképet Lázár deák, Bakócz Tamás esztergomi érsek titkára készítette az 1500-as évek elején. Munkásságáról sajnos ma már keveset tudni. A deák térképén a Balaton a körülötte elterülő települések koszorújában a valóságosnál nagyobb vízfelülettel jelenik meg. Mivel Lázár közben meghalt, a térképet nem tudta sajtó alá rendezni. Ezt a munkát régi ismerőse, Collimitius Tanstetter Georg bécsi egyetemi tanár és Cuspinianus Spiesshaimer Johann udvari történész végezte el.

terkep_lazar

hirdetés

2. Lazius térképe, 1556

A mohácsi csatavesztést követően a három részre szakadt országban nem nyílt lehetőség térképészeti munkákra. A hadvezetéshez viszont szükség volt részletes helyszínrajzra. Ezért Lazius Wolfgang bécsi professzor I. Ferdinánd udvari térképésze személyes katonai tapasztalatait is felhasználva dolgozta át és gazdagította további részletekkel Lázár deák munkáját. A megjelent térkép sajátossága, hogy a Lázár deák munkáján az akkori magas vízállásnak megfelelően szigetként szereplő Tihanyi-félszigetet a déli parthoz kapcsolta.

terkep_lazius

3. Müller térképe, 1709

Hazánk és a Balaton térképi képe csak a török kiűzése utáni időkben változik meg lényegesen. A bécsi udvar Müller Johann Christoph osztrák földmérőt bízta meg a Habsburg-birodalom új térképének elkészítésével. Az 1709-ben megjelent 1:550 000 méretarányú Magyarország térkép az első, új helyszíni bejáráson alapuló térkép Lázár deák 200 évvel korábban megjelent munkája óta.

terkep_muller

4. Milkoviny Sámuel térképe, 1732

A Magyarországot ábrázoló, matematikailag felépített térképek korszakát a XVIII. század első felében Mikoviny Sámuel munkássága nyitja meg. Feltehetőleg ő készítette a Balaton első pontos mérnöki felvételezésen alapuló térképét is 1732-ben, 1:90 000 méretarányban. A térkép érdekessége hogy a tó középvonalában vonallal jelzett árok mutatja a tó legnagyobb mélységét, több mint 11 m-t. A Balaton mélységét Mikoviny vízmérő rúddal vagy kötéllel határozta meg.

terkep_milkoviny

5. Az első, katonai felmérés alapján készült térkép a Balatonról, 1784

A XVIII. század második felében a 7 éves háború keserű tapasztalatai alapján Mária Terézia elrendelte az ország katonai felmérését. Az I. és a II. felmérés (1764-1787, 1806-1869) térképszelvényei titkosak voltak, de a bécsi udvar néhány bizalmi embere hozzájutott a térképekhez és ezek, valamint az egyes megyék földmérői által készített részletes térképek alapján újabb, kisebb méretarányú térképek készültek. A felmérések anyagának részbeni felhasználásával készült térképeken a Balaton már teljesen alakhelyesen jelenik meg.

terkep_katonai

6. Végül egy 1966-os térkép

a_balaton_partvonala

A térképek forrását erre a linkre kattintva találjátok.

Érdekes volt az összeállítás? Nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

Ilyen gasztroudvar még nem volt a Balatonon! - a Szigliget Várudvarban jártunk

Rácz Jenő új street food koncepciója és Palágyi Eszter étterme is a Szigliget Várudvarba költözik.

Link másolása

hirdetés

A Balaton minden nyáron nagyot szól, de idén különösen nagy figyelem összpontosul az északi partra. Egyre több budapesti gasztrós arc dönt úgy, hogy akár csak szezonálisan, vagy esetleg egész évre ide települ, így a környék tele van jobbnál-jobb helyekkel.

De azért olyat, mint ami most Szigligeten valósult meg, még mi sem láttunk!

Mindenek előtt azért említsük meg, hogy a Szigligeti Vár alap esetben is jó választás! Főleg nyáron! A panoráma pazar, és rengeteg program is akad az állandó kiállítások mellett.

Ezekről bővebben itt tájékozódhattok indulás előtt: http://www.szigligeti-var.hu

(Ezen a hétvégén például Hagyományőrző napok lesznek.)

Június 26-án azonban még egy komoly attrakcióval bővült a környék:

hirdetés
A Szigliget Várudvar koncertekkel, szabadtéri színházi előadásokkal és egyedülállóan erős gasztronómiai kínálattal várja vendégeit. A legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzleteket nyitottak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is.
A Várudvarban debütál a Sanghajban Michelin-csillagot szerzett Rácz Jenő új street food koncepciója, a “nem rossz”.

Jenő egy gourmet kacsás szendvicset álmodott meg ide, ami minket egy durván feltuningolt gyrosra emlékeztetett. Kacsa, káposzta, paradicsom, hagyma és még sült krumpli is kerül a tortilla lapba. Érdemes megkóstolni, ízletes és nagyon laktató cucc.

A szintén csillagos Costes márka is kitelepül hamburger és grill ételeivel, és legkedveltebb magyaros tésztaételeiből hoz ízelítőt a Nudli. Mi egy elég szexi vargabélesbe kóstoltunk bele, és nem csalódtunk.

A nápolyi pizzák éllovasa, a Digo Pizza is saját, fatüzelésű kemencéjével lesz jelen egész nyáron.

A Digot szerintem senkinek sem kell bemutatni. De személyes véleményem szerint ők adják Budapest egyik legjobb (ha nem a legjobb) pizzáját. Hihetetlen, hogy ez a minőség már a Balatonon is elérhető és élvezhető.

A Szigliget Várudvarban megtalálható lesz majd Kató néni kürtőskalácsa, valamint Mizsei János és Buza Kriszta újragondolt jégkrémszendvicse és télifagyi kreációja, az Unicone.

Itt állítja fel a Nespresso az első balatoni installációját, így a kávérajongók kávékülönlegességeket és jegeskávé-koktélokat is kóstolhatnak, és feltölthetik kapszulakészleteiket az időszakos Mini Boutique-ban.

A Várudvar sokszínű kulturális programsorozattal is várja az érdeklődőket.

Az egész nyáron át tartó koncertsorozat alatt a legnépszerűbb hazai előadók - többek között a Belga és a Wellhello is fellép. És lesznek színházi előadások is.
Fontos információk:
Az autóval érkező vendégek az alsó parkolót tudják használni, onnan már csak pár perces séta a Várudvarig!
A pop-up éttermek 12:00-től nyitnak!
Costes: Hétfő és Kedd zárva
nem rossz: Hétfő és Kedd zárva
Nudli: Szerda és Csütörtök zárva
Digo: Hétfő és Kedd zárva
Bővebb infók:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON

Világrekord: 57 kilós harcsát sütöttek meg, közel 500 ember lakott jól belőle Balatonlellén

„7 óra 15 perc alatt készült el a harcsa, és 468 adag ételt osztottunk ki” – mondták a maratoni sütést követően a készítők.
Forrás: Pecaverzum - szmo.hu
2021. július 04.


Link másolása

hirdetés

Megsütöttek egészben egy 57 kilós harcsát Balatonlellén szombaton délután. A harcsasütő világrekord-kísérlet sikerült, a Guinness Rekordok Könyvébe pedig egy hónap múlva kerülhet be az attrakció, ha a hitelesítési folyamat során mindent rendben találnak - írta a Pecaverzum.

Kalocsán nevelgették azt a harcsát, amelyet egészben sütöttek meg, a hal naponta 4-5 kiló keszeget fogyasztott el, szombaton azonban ő került terítékre.

Rózsa Gábor mesterszakács ötlete volt a világrekord-kísérlet, amelyre Balatonlelle önálló várossá válásának 30. évfordulója alkalmából rendezett XXIII. Juliális Fesztivál keretében került sor.

„7 óra 15 perc alatt készült el a harcsa, és 468 adag ételt osztottunk ki”

– tudta meg a Pecaverzum Rózsa Gábortól, aki elmondta azt is, minden nehézséggel, ami létezik, szembe kellett nézniük a maratoni hosszúságúra nyúlt sütés során.

„A rutin meg az évek, és a nem létező forgatókönyv, amit használtunk, azok segítettek. Először egy villanymotoros forgatóval kezdtük, de az nem vált be, ezért át kellett állni manuális módszerre, valamelyik kollégám mindig kézzel forgatta. Az egyik fordításnál ráadásul megroppant a farokrésze, és onnantól kezdve a rögzítések nem úgy viselkedtek, ahogy kellett volna” – részletezte, milyen problémák adódtak, amelyeket azonban sikerült megoldani, és a hal végül megfelelően átsült.

hirdetés

„Mindenki, aki kóstolta, meg volt vele elégedve. Ez jelen pillanatban magyar- és világrekord, mert ilyen még nem történt sehol. Ahhoz, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhessen, rendben kell, hogy találják az elküldött dokumentációt a nemzetközi hitelesítő bizottság tagjai, ez folyamat körülbelül egy hónapig tart”

– szögezte le a mesterszakács.

Az eseményen egy hatalmas üstben halászlét is főztek, abból is lehetett vásárolni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

900 forintba kerül a legdrágább fagyi a Balatonnál – igaz, jóval nagyobb adag az átlagnál

Mutatjuk az átlagárakat a déli és az északi partról is.

Link másolása

hirdetés

Nagyjából 300-400 forint között mozog egy gombóc fagyi ára a Balatonon - derül ki a LikeBalaton fagyiárakról készített körképéből.

A déli parton egy 4-5-6 dekás gombócért átlagosan 300-350 forintot kérnek,

de egy siófoki fagylaltműhelyben például csak 250 forintba kerül egy gombóc kézműves fagyi. A Balaton "fővárosában" akad olyan hely is, ahol 350 forint/gombóc és 400 forint/gombóc közül is lehet választani, utóbbi “prémium” minősítéssel rendelkező olasz krémfagyi.

Az egyik balatonföldvári fagyizóban a sima fagylalt mellett csavarosat is lehet kapni, ennek viszont kissé húzósabb az ára: a 90 grammos kis adag 500 forintba, a 140 grammos nagy adag 800 forintba kerül.

A Balaton nyugati csücskében is 300-400 között van a gombóc átlagára, az északi parton viszont több helyen is 400 forint felett van egy gombóc ára. A szigligeti Várkávézóban például 420 forintért kapunk édestölcsérbe egy kenésnyi hűsítő finomságot.

hirdetés
A Tihanyban és Balatonfüreden is megtalálható Levendula fagyizóban súlyra adják a nyári édességet, egy kiló 8400 forintba kerül, egy-egy méretesebb adag ára 470 forintra jön ki.

Több helyen különböző adagokat lehet kapni, például egy balatonakali vendéglőben a csavaros fagyi – mérettől függően 450 vagy 600 forintba kerül, a fövenyesi strandon pedig a kicsiért 350, a nagyért pedig 600 forintot kell fizetnünk.

A legborsosabb áron viszont egy révfülöpi helyen juthatunk fagyihoz: a kicsi, 5 dekás adag kb. 300 forint, a nagy, 15 dekás pedig 900 forint.

Ott viszont a kedvünk szerint ízesíthetjük az általunk választott méretben és ízpárosításban kért fagyit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON
A Rovatból
hirdetés

Lenyűgöző látvány: lilába borult a Kőröshegyi Levendulás

Mintha csak Provence-ba csöppentünk volna, olyan látvány a végtelen virágmező.

Link másolása

hirdetés

Fotók: Sarkadi Szabó Eszter

"Nem kell Franciaországig utaznod, hogy végtelen levendulamezőket láss. Kőröshegyen fantasztikusan hosszú időn keresztül és elképesztően nagy területen terem az illatos levendula"

- írja a Kőröshegyi Levendulás a közösségi oldalán. Ha szeretnél te is szüretelni, akkor augusztus 22-ig megteheted itt.

Látogatói jegy vagy aratótáska megváltása mellett látogatható a gazdaság minden nap 9-17 óra között. A szabadtéri kertészetben a védettségi igazolvány bemutatása nem szükséges, azonban belépéskor és a bolt területén a maszkviselés kötelező, és továbbra is kérik a szociális távolság betartását valamint a kézfertőtlenítő pontok használatát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: