hirdetés

BALATON

Adventi készülődés a Balaton körül - kicsit másképp

December első hétvégéjén sok adventi program közül válogathatsz a Balaton körül, összeszedtük a legérdekesebbeket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. december 02.

hirdetés

A karácsonyi készülődés "kellékékei" között kihagyhatatlan elem a forralt borozás, a Mikulás várás és a mézeskalács sütés. A most bemutatott hétvégi programok azonban mind visznek egy kis csavart a hagyományos készülődésbe.

XIII. Forralt bor főzőverseny Badacsonytördemicenmulled-wine-972827_1280

Kicsit több fahéjjal, gyümölcsösen készíted vagy inkább még egy kis szegfűszeg kerüljön bele? Egyáltalán, a vörös az igazi, vagy készüljön fehér borból vagy roséból? Neked mi a bevált forralt bor recepted? Itt az ideje, hogy összemérd a szuper receptedet másokéval, miközben a Badacsony ad festői hátteret a barátságos versengéshez. December 3-án 3-4 fős csapatokban főzheted bográcsban a forralt bort a badacsonytördemici faluház udvarán.

A versengés mellett természetesen szórakoztató programok és vásár is lesz, ahonnan környékbeli gazdák portékáit és kézműves termékeket vihetsz haza.

IV. Adventi Mézünnep és mézeskalácsfalu építés

hirdetés

Balatonföldváron nem ismernek viccet, ha a mézről van szó. A IV. Adventi Méz Ünnepen mérkőznek meg a környékbeli méztermelők aranyszínű finomságai, de a mézversenyen túl lesz mézes totó, mézeskalács díszítés, sőt, felépül a mézeskalácsfalu is. A falut a résztvevők alkotásaiból építik fel, a Bajor Gizi Közösségi Házba – a rendezvény helyszínére - december 4-ig várják a maximum A/4-es méretű mézeskalács házikókat és figurákat.

A mézeskalácsfalu ünnepélyes megnyitóján a Mikulás is jelen lesz.

További információkért kattints ide.santa-claus-1058668_1920

Mikulás hajó

A Szent Mikós hajó december 3-án háromkor hagyja el a siófoki kikötőt, célállomás a mesék világa. A hajóúton lesz interaktív, zenés gyerekműsor, Kispárna Mese Zenekar koncert, a Mikulás pedig ajándékkal várja a gyerkőcöket.

Jegyárakért és további információkért kattints ide.

Zalakarosi Jótékonysági futás

Ez a futóverseny több szempontból is különleges, leginkább azért, mert nem is igazán a futásról szól, hanem arról, hogy a közös mozgás ürügyén segítsünk a rászorulóknak. Éppen ezért, ha nincs kedved futni, gyalogolhatsz, biciklizhetsz, választhatod a nordicwalkingot, ha pedig leesik a hó, előkaphatod a szánkót és a síbotot is.

A nevezési díj tartós élelmiszer, szaloncukor, megunt, de jó állapotban lévő gyermekjáték lehet, amit a ZKTT Szociális Alapellátó Szolgálat jutatt majd el a környéken élő rászorulóknak. A rajt december 4-én a zalakarosi Tourinform Iroda előtt lesz 2-től és itt lesz a cél is.

További infókat ide kattintva szerezhetsz.

Oszd meg ezt a cikket, hogy mások se maradjanak le a programokról!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

Elárverezik a Balatonpart egyik legszebb szakaszát

A balatonboglári kempingre a jövő héttől lehet licitálni.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. október 19.

hirdetés

Elárverezik a balatonboglári Sellő kempinget, az érdeklődők október 27-étől november 26-ig licitálhatnak a 1,5 hektáros területre - írja a balatontipp.hu. A kemping kikiáltási ára 1 milliárd 16 millió, a licitlépcső pedig 2 millió forint, azonban mindenek előtt le kell tenni a százmilliós árverési biztosítékot.

A terület elárverezése a Bahart reorganizációja keretében valósul meg, melynek során több balatonparti területet és kikötőt értékesítenek.

A területen persze nem építkezhet szabadon a legnagyobb licitet felmutató érdeklődő, ugyanis a kiírás szerint a területnek maximum 15%-a beépíthető, az épületek magassága pedig maximum 6 méter lehet, és a terület legalább 70%-ának zöldterületnek kell maradnia. A kempingben már most is találhatók ideiglenes és végleges építmények, ugyanakkor nagy előnye, hogy a telekről közvetlenül be lehet jutni a vízbe.

A hely különlegessége, hogy egy gyönyörű félszigeten helyezkedik el, közvetlenül a balatonboglári kikötő szomszédságában, homokos partjának és játszóterének köszönhetően pedig kedvelt nyaralóhely volt a kisgyerekes családok számára is. Bár a kemping közvetlenül a vitorláskikötő mellett helyezkedik el, maga a kikötő nem tartozik az eladó területhez, mivel azt külön adják ki üzemeltetésre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON

Szürkeség, csend, üresség - ilyen volt Tihany karácsonykor

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

Csak a csend és a fotós volt Tihanyban karácsonykor. A szürke idő inkább idézte a "nem szeretem" őszi napokat, mint a téli időszakot.

A szürkeségben olyan volt a település és a Balaton, mintha egy pillanatra megdermedt volna minden. Sehol egy látogató, sehol egy nyitott bolt, sehol egy szín... Megható, megrendítő és így is szép a magyar tenger.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Ősszel a legszebb a Balaton: mikor csendes romantikázásra csábít az északi part

Csodás élmény, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. október 04.

hirdetés

Jártál már ősszel a Balatonnál? Ha igen, akkor biztos emlékszel rá, milyen érzés, mikor dél körül felmelegszik az idő, mikor a szellő is langyosra vált, a vízen pedig ezüstösen csillan meg a napsugár. Mikor a helyiek és néhány kiránduló, üdülő még ebéd előtt (vagy épp után) tesz egy kis sétát, vagy kiül napfürdőzni a vízparti padokra. Mikor a levelek már zörögnek a fákon, és egy-egy fuvallatra méltóságteljesen megindulnak a lábad elé.

Ha ez eddig kimaradt, akkor pótold, mert csodás élményben lesz részed. A reggeli párába burkolt túlpart, a nádasból előbújó kacsák, hattyúk, a délelőtti felpezsdülés, majd a délután lassan színt váltó, narancsos fénybe boruló vidék, no és a hűvös szellőkkel beköszönő este, mikor a fények szinte vibrálnak, a nedves avar pedig letompítja a lépteidet.

Íme pár friss kép, ami talán meggyőz arról, hogy ezt neked is át kell élni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

10 érdekesség a Balatonról, amit érdemes tudni róla

Kiderül, hogy ki volt az első Balaton-átúszó és milyen neves nap kötődik hozzá. Azt is megtudhatod, miért különleges a hullámzása és mitől speciális a vize.
Fotó: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Imádjuk a magyar tengert, szívesen csobbanunk a vízében, sétálunk a partján, fotózzuk naplementében, és közben nem is sejtjük, mennyi furcsa vagy épp különleges dolog vesz minket körül.

Íme néhány érdekesség a Balatonról:

1.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A hossza 77 km, a legkisebb szélessége Tihanynál van, ahol 1,5 km-es, a legnagyobb távolság a két part között Balatonvilágosnál és Balatonalmádinál van, ott 12,7 km. A tó felülete 600 km². A legmélyebb pontja a Tihanyi-szoros legmélyebb árkában van, a "Tihanyi-kút"-nál, itt a tó feneke 11-12,5 méter mélységben van.

hirdetés

2.

A tó vízmennyisége 1800 millió m³. A teljes vízkészlete 2,2 év alatt "cserélődik ki". A friss víz utánpótláshoz a vízgyűjtő területe 5774 km².

3.

A Balatonnál a széltől gyorsan alakulnak ki rajta hullámok. Ennek fő oka a viszonylag kicsi mélysége és a nyári meleg víz alacsony viszkozitása. Az uralkodó szélirány a tóra merőlegesen fúj, északnyugati irányból.

A Balaton-felvidéki hegyek, völgyek különleges hatása, hogy "lüktetést" idéznek elő a szélben, ami a Balatonon hirtelen hullámzást, majd hullámmentes időszakokat okoz. Ráadásul a hullámok szokatlanul meredekek is,

amit a viszonylag sekély vízmélység, a meder interferenciája idéz elő. Az eddigi legmagasabb hullámok partközelben 1,82, a meder közepén 1,95 méteresek voltak. A hullámok hossza általában 2-12 méter között mozog. A vízfelületnek 2 óra kell, hogy a szél elülte után a felkorbácsolt hullámok elnyugodjanak.

4.

A speciális klímának köszönhetően a tó partján egy évben a napsütéses órák száma átlag 2000 körül mozog. A nyári szezonban átlagban 5-6 teljesen borult nap szokott előfordulni. A legnaposabb hónap a június. A legkevesebb eső augusztusban és szeptemberben szokott esni, átlagosan hat-hat nap lehet számítani rá.

5.

A Balatonnál hivatalosan 1934. július 8-án kezdődött meg - Hille Alfréd repülőezredes, meteorológus, a katonai és a polgári repülésmeteorológiai hálózat megszervezőjének kezdeményezése nyomán, - a viharok előrejelzése.

6.

Bár sok halfajta él a vízben, az egyik különlegessége a Balatonnak az angolna. Egy 2010-es kutatás szerint

a tó angolnaállomány Európában az egyik legidősebb

(az itteni angolnák átlag életkora 24,9 év).

7.

A tó Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye is, a nádasok számos madárfaj számára biztosítanak fészkelő helyet. A Balaton legnagyobb röpképes madara a bütykös hattyú. A madár a nádasban építi meg nagy méretű úszó fészkét. A fiókáit gyakran a strandok, sétányok közelében neveli fel, mert itt a nyaralók rendszeresen etetik őket.

8.

A magyar úszósport megszületését Szekrényessy Kálmánnak köszönhetjük. Ő volt az első Balaton-átúszó, 1880. augusztus 29-én Siófok-Balatonfüred között szelte át a tavat.

Az utókor a tiszteletére ezen a napon ünnepli a magyar úszósport születésnapját.

9.

A Balaton vizéről sokan azt vallják, hogy bársonyos, lágy, selymes, simogató. Mára ez már leginkább csak a belső nyílt vízen érezhető. Összetétele egyedülálló, egyesek Balaton-víznek is nevezik. Főbb jellemzői: pH-értéke 8,4, típusa lúgos, Ca-tartalma 27–80 mg/l, Mg-tartalma 35–48 mg/l, Összes sótartalma 280–320 mg/l, Lebegőanyag-tartalma 2–123 mg/l, Átlátszósága 12–130 cm, kémiai oxigénigénye (KOI) 2,8–7,3 mg/l.

10.

A Balaton három megye – Somogy, Zala és Veszprém – területén található. A tó és környezete a Balaton kiemelt üdülőkörzethez tartozik és összesen 179 település tartozik bele.

Forrás: Wikipédia

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: