UTAZZ
A Rovatból

Túráztunk Galyatetőn - csodás dolgokat láttunk

Megmutatjuk milyen lett a felújított Péter-hegyese kilátó és a Turistacentrum, ahol igazán minden adott a remek túrázáshoz, pihenéshez.

Link másolása

Hazánk második legmagasabb településrészén, Galyatetőn közel 2 év helyreállítás után szeptember 19-én átadták a felújított Péter-hegyese kilátót és a Turistacentrumot.

Csapatunk bejárta a csodás helyet, elmesélik, hogy mit tapasztaltak.

galyateto_lintzGyula (5)_1009x673

Galyatető hazánk második legmagasabb pontja a maga 965 méteres magasságával. Fontos hely mind a Mátra, mind Magyarország természetjárói szempontjából. Már 1920–as években turistaház állt itt, a mai BKV üdülő helyén. Ezt követően beindult az élet a közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozó településrészen. 1939-ben megépült a Nagyszálló, mai nevén a Hunguest Grandhotel Galya****, majd a Péter-hegyese kilátó a 960 m magas Péter-hegyese csúcson, a Kodály Zoltán templom és munkásszálló is, kizárólag a szállodában dolgozók, illetve az ott megszállók részére. Természetesen számtalan panzió, olcsó (bakancsos) szállás, turistaház, étterem és vendégház is épült későbbiekben Galyatetőn, amely a turisták igényeit szolgálta ki. Ezek közül még ma is sok áll és üzemel.

galyateto_lintzGyula (7)_673x1009

Galyatető tagja az országos Kéktúrának (OKT) és ezzel az Országos Kék Körnek (OKK) is.

Országos Kékkör

Magyarország leghosszabb, legnagyobb múltú és legnépszerűbb túraútvonala. 42 szakasza összesen 2550 km hosszú, egységes kék sáv jelzéssel ellátott, egyesíti a három Kéktúrát: az Észak-Magyarországon végighaladó Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál tiszteletére elnevezett Dél-Dunántúli Kéktúrát és a kerékpárral is teljesíthető Alföldi Kéktúrát. A Magyar Természetjáró szövetség emblematikus jelvényszerző túramozgalmában évtizedek alatt sok ezren vettek részt, az egyes Kéktúrák teljesítőinek száma eddig több mint 7100, az utóbbi két évben 8700-an indultak el a kék úton új igazolófüzettel.

Az utóbbi 3 évben komoly fejlesztéseket hajtottak végre az OKK útvonalán. Közel 3 milliárd forintos Európai Uniós támogatással újult meg az Országos Kékkör. Nyomvonalának és attrakciójának fejlesztése segíti a túrázókat, kirándulókat.

A benövésektől megtisztították a nyomvonalat. Jelzésfestéssel látták el és megtisztították a szeméttől végig a 2550 km-en. Összesen 10.000 indító, útirányjelző és információs táblát helyeztek ki. 210 helyszínen 21 konzorciumi partner bevonásával létesült vagy megújult 8 kilátó, 10 turistaház, 109 pihenőhely, 69 esőbeálló, 11 híd és 23 forrást láttak el medervédelemmel.

galyateto_lintzGyula (1)_673x1009

Csapatunk szeptember 28-án, délben érkezett meg Galyatetőre, a felújított Turistacentrumba, ahol Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója mutatta be az újdonságokat.

galyateto_lintzGyula (18)_1009x673

Az egykori munkásszálló Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építész tervei alapján született újjá. Az ökoturisztikai központként aposztrofálható épület intelligens házként működik. A szállás emellett környezetbarát is. A tetőkön napkollektorokat, az udvaron napelemeket helyeztek el, ezek felelnek a meleg vízért és az áramért. A tetőkön összegyűjtött csapadékvíz a vécék öblítését szolgálja, ez is a környezetterhelést csökkenti.

galyateto_lintzGyula (2)_673x1009

galyateto_lintzGyula (3)_1009x673

galyateto_lintzGyula (4)_1009x673

A földszinten recepció, bisztró, mosdók, sítároló, konyha, valamint kiszolgáló helyiségek találhatók és kialakítottak egy fürdőszobával ellátott akadálymentesített szobát is. Az első emeleten 5 darab 2-4 ágyas, mosdóhelyiséggel ellátott szoba, a második emeleten pedig a dormitórium, a bakancsos szálláshely kapott helyet emeletes ágyakkal, összesen 52 férőhellyel, négyesével elosztva. A házban mosószoba is található, így a hosszabb túrákat teljesítő vendégeknek lehetőségük lesz a ruháik kimosására is.

A Galyatető Turistacentrum azok számára is tartogat meglepetéseket, akik nem szállnak meg a házban. Hazánkban elsőként ugyanis itt valósul meg egy olyan tesztközpont és üzlet is, ahol az outdoor sportok rajongói cipőket, bakancsokat, kerékpárokat próbálhatnak ki a terepen.

galyateto_lintzGyula (16)_1009x673

Érdekesség:

A centrum egyik különlegessége, hogy zarándokhelyként is funkcionál. A szellemi felfrissülésre vágyók is megtalálják a kedvükre való kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget. Udvarán úgynevezett „csendes helyiség” található, amelynek nincsenek ablakai, a fény a Göncölszekér, illetve a Kisgöncöl formában elhelyezkedő réseken keresztül szűrődik be az észak felé tájolt szobába.

A 960 m magas Péter-hegyesén álló, felújított és magasított kilátótornyot Kovács Csabával és Vass-Eysen Áronnal (építészek, tervezők, a Moholy-Nagy Művészeti egyetem oktatói) tekintettük meg. Ők mesélték a felújítási munkákról.

Az 1939-ben átadott kilátót körbevevő fák az évek múltával jelentősen túlnőttek a kemény mátrai andezitből épült torony kilátószintjén (a régi toronyból az utolsó időkben már csak Mátraalmás felé lehetett kilátni egy nyiladékban), ezért a szintet egy vasbeton toldással megemelték, visszaadva ezzel az eredeti panoráma élményét.

galyateto_lintzGyula (10)_673x1009

A beavatkozásnak köszönhetően az ország egyik legmagasabban álló kilátója jött létre, amely egyedülálló, 360°-os panorámát nyújt. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges. A tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva a fel- és lejutást.

galyateto_lintzGyula (9)_673x1009

A kilátó oszlopában kialakítottak 3 bivak szállást is. A különleges, színes körablakos szoba felejthetetlen élményt ad a hálózsákkal, polifoam-al és derékaljjal érkező vándornak, aki közel 1000 méteren szeretné tölteni az éjszakát.

galyateto_lintzGyula (11)_1009x673

galyateto_lintzGyula (20)_1009x673

galyateto_lintzGyula (15)_1009x673

Másnap egy Galyatető környéki túrán vettünk részt, Németh Csaba túravezető, terepfutó, az Országos Kékkör felmérését végző sportoló vezetésével. A körtúrán a Galyatető déli oldalát jártuk be:, Galyatető – Mogyorós-orom - Nagy-Lipót -Nagy-Lápafő – Vércverés – Bagolykő – Nyírjesi-eh. – Nyírjes-bérc – Galyatető útvonalon. Végig szép, napos időnk volt, bár a széllökések a nyitott, tar bérceken elég viharosra és csípősre fordultak.

galyateto_lintzGyula (17)_1009x673

A túra végén megállapíthattuk, pontosan erre van szüksége a magyar túrázóknak, természetjáróknak és kirándulóknak!

galyateto_lintzGyula (21)_1009x673

galyateto_lintzGyula (22)_1009x673

galyateto_lintzGyula (24)_673x1009

galyateto_lintzGyula (25)_673x1009

galyateto_lintzGyula (26)_1009x673

galyateto_lintzGyula (28)_1009x673

Ha te is szeretsz túrázni, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Itt a lista Európa legélhetőbb városairól – egy magyar is bekerült a száz legjobb közé
Élhetőség, szerethetőség és a gazdasági lehetőségek mentén írták össze Európa legjobb városait.

Link másolása

Megjelent a Resonance Consultancy legfrissebb listája Európa 100 legjobb városairól. 2024 első tíz helye így alakult:

1. London

2. Párizs

3. Berlin

4. Róma

5. Madrid

6. Prága

7. Barcelona

8. Amszetrdam

9. Isztanbul

10. Milánó.

A három fő szempontjuk az élhetőség, a szerethetőség és a gazdasági lehetőségek voltak. Ezek alapján mindössze egy magyar város, Budapest került be a száz legjobb közé. A magyar főváros a 20. helyet szerezte meg.

A teljes listát itt lehet böngészni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
5+1 élmény, amivel kiegészítheted a túrázást a Dunakanyarban
Pazar Dunakanyar-élményre vágysz? Mutatjuk a legjobb helyeket!

Link másolása

A Dunakanyar ideális célpont akár egy egynapos kiránduláshoz, de többnapos pihenéshez is. Mindkét oldalon tudunk tuti helyeket, izgalmas élményeket a kedvenceinket most összegyűjtöttük nektek.

1. Történelmi séta, Esztergomban

Esztergom nevével sokszor találkoztunk a történelemkönyvekben: uralkodók székhelye volt, majd a katolikus egyház hazai központjaként funkcionált. Az esztergomi várhegy szépségét azonban egy fotó sem adja vissza – itt az idő, hogy saját szemeddel is megcsodáld a festői városrészt. A várhegyen áll a királyi vár, mellette a bazilika magasodik. Hazánk legnagyobb templomáról beszélünk, melynek nagyságát még inkább kiemeli Duna-parti elhelyezkedése.

A Dunakanyar látnivalók egyik különlegességét a Kupolakilátó adja, amelynek tetejét 400 lépcső megtételével érheted el. Minden fáradságot megér a lépcsők megmászása, ugyanis a Dunakanyar látnivalók egyik legszebbje tárul a szemeink elé: a templom tetejéről megcsodálhatjuk az alattunk kék szalagként hullámzó Duna látképét, a lenyűgöző Esztergom városával együtt.

Fotó: Unsplash.com / Meszárcsek Gergely

2. Ha Dunakanyar, akkor hajózás!

Nem ismered elég jól a Dunakanyart, ha nem hajózol Esztergom, Visegrád, vagy akár Szentendre legszebb dunai szakaszán. A hajókirándulás számos érdekességet tartogat, akár a szárnyashajó, akár a kirándulóhajó járatokat választod.

Kisebb gyerekekkel érdemes a szárnyashajós élményt kipróbálni, mert ezek a járatok gyorsan haladnak Budapest és Esztergom között, közben pedig Vácon és Visegrádon is kiszállhatsz. A hosszabb utakhoz a Nagy Duna-ág és a Szentendre-Leányfalu-Visegrád-Nagymaros vonal is remek döntés, nem fogsz mellényúlni a választással.

3. Homoksziget, Göd

A nyár aszályosabb részében trópusi tájakat meghazudtoló strandokkal is vár a Dunakanyar. Az egyik kedvelt homokos part a kisoroszi szigetcsúcsnál található, a másik pedig a homoksziget Gödön. Mindkét helyszín egész jól megközelíthető bringával is, a kiadós tekerés után pedig különösen jól fog esni egy kis lazulás a homokos parton. A szigetek látogatása jól kombinálható városnézéssel és különböző túrákkal is, ha Gödöt választjuk, ne hagyjuk ki a Huzella Kertet sem.

Ismét megnyitott Göd ikonikus szállodája, a Hotel Golden Palace****

Szerencsés vagy ha megszereted a Dunakanyart, mert soha nem érsz az élmények végére, akár a túrákat, akár a városnézést, vagy gasztro finomságokat kedveled. Egy biztos: a térségre nagyon kevés egy nap!

Ha szívesen felfedeznéd magadnak, tervezz több napra és szállj meg Göd ikonikus szállodájában, a Hotel Golden Palace****-ban. A szálloda a festői Dunakanyar közelében, Budapesttől mindössze 30 km-re, csupán egy rövid sétára a Duna-parttól fogadja vendégeit.

A szálloda épületét egy 8 hektáros park veszi körül, így megőrizve a hagyományos gyógyfürdő hangulatot, amit felújításnak köszönhetően a modern kényelem egészít ki. Korhű stílusú luxusszobák, kiadós félpanziós ellátás és a medencékkel valamint szaunákkal felszerelt csodás wellnessrészleg várja a vendégeket. A modern wellnessrészlegben a nyári szezonban napozóágyakon és egy kültéri medencében kapcsolódhatunk ki, ahol kültéri tűzrakóhelyet is kialakítottak, ha sütögetni támadna kedvünk. A masszázselemekkel ellátott beltéri élménymedence és a pezsgőfürdő egész évben rendelkezésére áll. Mindezt a finn és az infraszauna, a gőzfürdő és a merülőmedence egészíti ki.

A szálloda parkjában található tóban horgászási lehetőség is van, ahol szép kort megélt fák nyújtanak árnyékot a kellemes pihenéshez.

4. Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó, Szob

Az énekesként ismert Freddie által megálmodott, tavaly nyáron Szobon megnyitott Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó egyértelműen a minőséget képviseli. Fazekas Ádám világbajnok fagylaltkészítő mester fagylaltcsodái és a folyamatosan változó kávékínálat tökéletesen beleillik a Dunakanyar festői tájába. Ez a Dunától 30 méterre található kis ékszerdoboz Freddie nagymamájának állít emléket. Ősszel helyben sütött almás pitével, pogácsával, bejglikkel, rétesekkel, forró csokoládékkal és teakülönlegességekkel várják a vendégeket, valamint a Rádai kulturális programokkal is igyekszik napról napra izgalmasabbá tenni a Luczenbacher sétányt.

5. Nemdebárka, Szigetmonostor

Aki jártas a fővárosi éjszakai életben, az valószínűleg jó néhányszor megfordult már a kultikus Nemdebár nevű helyen a Széll Kálmán téren. Kevesen tudják, de ennek a helyek meglepő módon van egy kistestvére a szigetmonostori Duna-parton. Amit már csak a varázslatos helyszín miatt is érdemes felkeresni. Ha nem jártatok még a Szentendrei-szigeten, akkor idén nyáron legyen ez az egyik célpont, hiszen tele van mesebeli kis falvakkal és vonzó strandokkal. Egy egészen más világ nyílik ki itt az ember előtt.

A Nemdebárka itt is főleg esti hely, délután négykor nyitnak és tízig lehet náluk lazulni, na és csodás pizzákat enni! Nemcsak embereknek, de a kutyáknak is egy paradicsom.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Itt a lista: ennyivel lesz drágább nálunk az egynapos autópálya matrica, mint a régió országaiban
A környező országokhoz képest drágább lesz az egynapos matrica, ezért érdemes lehet megfontolni helyette a megyei vagy havi matrica vásárlását.

Link másolása

Április elsejétől, hétfőtől lehet egynapos autópálya-matricát vásárolni Magyarországon, írja a rtl.hu. Az autósok az érvényesség napján éjfélig használhatják majd a sztrádákat, közölte az állami útdíjfizetési vállalat.

A személyautók esetében alig ötödével olcsóbban adják majd az egynapos matricát a tíznaposhoz képest. A legtöbbért, amennyit csak elkérhet érte egy kormány.

„Az európai uniós irányelvek alapján az éves országos matrica árának legfeljebb 9 százaléka lehet, így a matrica ára 5150 forintba fog kerülni, és csak az adott napra érvényes. Tehát érdemes megfontolni ennek a használatát. Két egynapos matricának az ára már gyakorlatilag egy havi autópálya-matrica árának felel meg” – mondta a Híradónak Urbán Tamás, az autopalyamatrica.hu ügyvezetője.

Ausztriában már az év eleje óta kapható a mai árfolyamon 3400 forintos egynapos matricát, miközben az osztrák átlagfizetés nagyjából háromszorosa a magyarnak. Csehországban 3100, Szlovákiában pedig várhatóan 2100 forintot kell majd fizetni a napi sztrádahasználatért.

„A környező országokhoz képest drágább a matrica, viszont Magyarországon jellemzően a megyei matrica az, amit nagyon sok autós igénybe vesz, így Magyarországon vannak kedvezőbb megoldások is” – mondta Urbán Tamás.

Egyelőre online, illetve az állami útdíjfizetési szolgáltató ügyfélszolgálatain érdemes egynapos matricát venni, mert még nem minden viszonteladó partnernél lehet megvásárolni április elsejétől.

Az RTL Híradójának riportját itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Különleges szoborpark a Duna mentén: a dunaújvárosi művésztelepen készült több tucat alkotás kedvelt látványossága a városnak
Egy hatalmas partszakadásnak köszönhető, hogy létrejött a part menti sétány, amely a városban készült 58 műalkotásnak adott otthont.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2024. március 31.


Link másolása

Különös szoborkiállítás várja azokat, akik Dunaújvárosban a folyóparton sétálnak. A városban lévő Acélszobrász Alkotótelepeken készült alkotások szabadtéri elhelyezése először 1975-ben merült fel. A lösztalajra épült településen 1964-ben egy partomlás következett be. A védrendszert ezért egy teraszos parttal támasztották meg. Az 1970-es években egyre jobban tért nyert a természet is, így idális hely lett a sétáló utak mentén az alkotásoknak is.

Így került 58 nagyméretű szobor a vízpartra. A modern építészettel együtt a művészetbe is bevonult a fém és a vas, így a szobrászok is szívesen használták ezt az anyagot. Számtalan technika pl. öntés, kovácsolás, hegesztés állt a rendelkezésükre, és rengeteg formát, alakzatot, méretet tudtak belőle kialakítani.

A dunaújvárosi művésztelepen évtizedek óta foglalkoztak fémszobrokkal. A meghívott alkotók pedig éltek a lehetőséggel - hogy mi mindent álmokdtak és valósítottak meg, azt a Duna-parton meg is nézhetitek.


Link másolása
KÖVESS MINKET: