UTAZZ

Ne hagyd ki: nézd meg saját szemeddel ezt a csodaszép levendulamezőt

Pilisborosjenőn vár ez a pazar látvány. Elmondjuk, még miért érdemes oda utaznod.

Link másolása

Pilisborosjenő a kirándulók között igen kedvelt turistahely. Sok remek útvonal halad át errefelé. A vidéket már a régi időkben is ismerték és szerették. A római út is áthaladt a Nagy-Kevély csúcsa alatt, ezen keresztül juthattak el Aquincumba.

A környék legismertebb célpontjai a Teve-szikla és a filmforgatáshoz díszletként felépített "egri vár". A kirándulók pedig a különféle jelzésű turistautakat követve bejárhatják a Pilis gyönyörű erdőit, élvezhetik a tiszta levegőt és persze a látnivalókat is érdemes felkeresni. Például egy különlegességet, amiről még kevesen tudnak.levendula_harmath_bea (1)levendula_harmath_bea (2)levendula_harmath_bea (3)

A Pilis hegységben található 534 méter magas Nagy-Kevély hegy Csobánka, Pomáz, Budakalász határán áll. A tövében halad a zöld jelzés, ahol az Egri csillagok filmváltozatát is forgatták. A kék jelzésen haladva pedig a Teve-sziklákhoz visz az út.

Az egri vár a Pilisbenegrivar

Pilisborosjenő határában az 1960-as években építették fel az Egri csillagok című film forgatásához az egri vár díszleteit. A Várkonyi Zoltán rendezte film hatalmas tömegjeleneteit, a csatákat is itt forgatták. A nagyrészt fából készült vár egy része a forgatás idején leégett, de újjáépítették. A filmesek a munkák után magára hagyták a várromot, melyet az önkormányzat 2008-ban, a forgatás 40. évfordulóján rendbe hozatott.

Később több film is használta még a helyszínt, többek között a Gyula vitéz télen-nyáron, a Sztrogoff Mihály, a Rab ember fiai, az Angyalbőrben és a Magyar vándor egyes jelenetei is itt készültek. (Fotó forrása: Wikipédia)

levendula_harmath_bea (4)levendula_harmath_bea (5)levendula_harmath_bea (6)

A Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvény

A 2008-ban átadott, kb. 10 km hosszú tanösvény Pilisborosjenőt és környékét járja végig, bemutatva az itt található legfontosabb kultúrtörténeti és természeti értékeket. A látnivalókról a helyszíneken információs táblákról lehet olvasni, a könyvtárban pedig térképet is lehet kérni.

Az út elhalad a falu határában álló Szt. Vendel emlékmű mellett. Majd tovább halad a Vendel-hegyen lévő Kálváriához, onnan a kék jelzésen megy tovább a Teve-sziklához. A völgyben áll az Egri vár, felfelé pedig a Nagy-Kevélyre lehet feljutni. A séta érinti a környék néhány barlangját, majd feljut a csúcsra, ahonnan remek a kilátás a környékre. Lefelé útba esik az Ezüsthegyi-bánya, és végül a falut is érdemes végigsétálni.

Bővebb információk ITT.levendula_harmath_bea (7)levendula_harmath_bea (8)

Kevélyhegyi Levendulamező

A levenduláról a jellegzetes színe, az illata és persze a csodaszép levendulamezők látványa jut az ember eszébe. Sokan sóhajtozva nézik Provance híres virágmezőit, de egyre többen tudják, hogy Tihanyban is találhatók hasonlók.

Arról viszont még kevesen hallottak, hogy Pilisborosjenőn is van már egy hangulatos levendulás. A magánkézben lévő Kevélyhegyi Levendulamező szintén gyönyörű látvány.

A Nagy-Kevély előtt elterülő domboldal lilába borult, és szedd magad lehetőséget kínálnak a levendula kedvelőinek. A vidék is nagyon hangulatos, az esti naplementében pedig igazi romantikus program lehet ide ellátogatni. Az egész napos túrázás után jól fog esni szétnézni itt is, és emlékként pár csokor virágot is haza tudtok vinni.

A levendulásról bővebb információk ITT.levendula_harmath_bea (10)levendula_harmath_bea (11)levendula_harmath_bea (12)levendula_harmath_bea (13)levendula_harmath_bea (14)levendula_harmath_bea (15)levendula_harmath_bea (16)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Szó szerint körbejárja a Földet a világ első hároméves hajóútja – ráadásul meglepően olcsón
A Föld minden pontjára eljuthatunk egy luxushajóval, mindössze egy kisebb lakás áráért.

Link másolása

Egészen különleges ajánlattal rukkolt elő egy utazási társaság, aminek igénybevételéhez ráadásul nem kis bátorság és elkötelezettség kell – írja a LADBible.

A világon először hároméves körutazást hirdetnek az elszánt jelentkezőknek.

A Life at Sea Cruises ötlete a távolról végezhető munkák rohamos terjedése miatt pattant ki. Egy életre szóló utazásnak hirdetik csomagjukat, amit azonban csak úgy lehet igénybe venni, ha a teljes időtartamra, mind a három évre lefoglaljuk.

Ezt az időszakot egy hatalmas luxushajón, az MV Gemini fedélzetén tölthetjük el – ráadásul mindezt alig 30 ezer dollárért (kb. 10 millió) forintért. Ez ugyan nem kis összeg, de mindenképpen kevesebb, mintha külön utakon járnánk körbe a Földet. De még annál is, mintha ilyen körülmények között szeretnénk lakást bérelni egy jobb környéken.

Amit az utazás kínál:

  • 130 ezer mérföld (kb. 210 ezer km)
  • 7 kontinens
  • 135 ország
  • 375 úticél
  • több mint 100 trópusi sziget
  • dombok, hegyek megmászása.

Azoknak azonban, akiknek továbbra is otthonról kell dolgozniuk a fedélzeten, a társaságnak van egy jó híre: az ultragyors „Starlink” wifivel „a világ bármely pontjáról” képesek lehetünk ellátni „irodai feladatunkat”.

A Geminin ezen kívül számos luxusszolgáltatás és elsőrangú konyha is várja a mindennapi rutinból kiszakadni vágyókat.

Akinek felkeltette az érdeklődését a hároméves tengeri utazás lehetősége, EZEN A LINKEN talált további információt a Life at Sea Cruises szolgáltatásairól.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Új várakkal bővült a Guinness-rekorder dinnyési Várpark, ahol életre kel a magyar történelem
Idén már 49 különleges építménnyel várják a látogatókat a Velencei-tó közelében.

Link másolása

Jelenleg hétvégente és munkaszüneti napokon, április 15-től pedig minden nap tárt kapukkal várja a látogatóit a négyszeres Guinness-rekorder dinnyési Várpark és Skanzen. A létesítmény alapítója, alkotója, Alekszi Zoltán az őszi és a téli hónapokban sem tétlenkedett, hiszen újabb különleges építményekkel bővítette a várpalettát: saját kezével építette meg Jászberény és Szentkirály várát. A két hektáros területen már javában készülnek a szezonra.

A dinnyési Várpark megálmodója, és megalkotója Alekszi Zoltán 2021 óta már a negyedik Guinness rekordot tudhatja magáénak. Nem csoda, hiszen a világon egyedülálló kuriózumot hozott létre, ahol a magyar történelmi építmények makett formájában kelnek életre. A makettek mérete akár két és fél méteres is lehet.

Különlegességük, hogy a várak anyaghűen lettek elkészítve, tehát a kővárak kőből, a téglavárak téglából, míg a favárak fából készültek. Az őszi és a téli hónapokban Alekszi Zoltán több új várat is épített párhuzamosan, a Jászberény és Szentkirály várát.

A Jászberényi vár Alekszi Zoltán elmondása szerint több szempontból is különleges.

„Ez az újonnan elkészített vár Mátyás Király uralkodásának idejét és a török kort idézi meg, hiszen a benne található ferences templomot 1472-ben szentelték fel.

Emellett érdekessége még az is, hogy ez az első építmény a várparkban, amelyet vegyes anyagokból építettem, hiszen a templom és a kolostor kőből vannak, míg a palánk fából készült” - tette hozzá Zoltán a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodója, tulajdonosa.

A park fő cél kitűzése, hogy megelevenítse, és megmentse a régi kor emlékeit, amelyek mára már romosak, vagy elfeledettek, így Alekszi Zoltán 2013-ban egy igazi ”vármentő parkot” álmodott meg, melyet egy gyermekkori vágy ihletett.

„Gyermekkoromban mindig is az volt az álmom, hogy egyszer megépítem a saját váramat valósághű méretben. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez nem igazán kivitelezhető, így arra gondoltam, hogy a várakat kisebb méretben újra alkotom az eredeti anyagukból. Az építmények többnyire problémás, vagy éppen teljesen megsemmisült várak, amiket a felszínre hozok” - fogalmazott Alekszi Zoltán.

Jelenleg 49 vár található a parkban, de Zoltán mindig új célokat tűz ki maga elé, elképzelése hogy a jövőben 70-re gyarapítja a várak számát.

Tervei között szerepel az Árpád-korból egy fa rotundát, illetve a székesfehérvári István-kori bazilikát megépíteni.

Tavasztól őszig a Várpark gyerek zsivajtól hangos. Hagyományosan kézműves foglalkozásokkal, jelmezes lovagi hétpróbával és történelmi foglalkozásokkal várják az idelátogató gyerekeket, családokat. A dinnyési Várpark kiváló helyszínt nyújthat akár egész napos osztálykirándulásokhoz, vagy csoportos programokhoz. Ez a helyszín ideális arra, hogy felelevenítsük a magyar történelem fontos történéseit, és korszakait.

A várlátogatáson kívül meg lehet tekinteni a park területén belül található skanzent, és különféle háztáji állatokat is, illetve a büfében étkezni is tudnak az odaérkezők.

A Várpark március 15-én is várja vendégeit.

Alekszi Zoltán többször is mesélt nekünk a Várparkról, az ötletről, a várak építéséről és a terveiről:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Látványos fotókon a busójárás, több tízezren várták a szabad farsangolást és a télbúcsúztatást Mohácson
Fél ötkor bocsátották a Duna vízére a télbúcsúztató farsangi koporsót, majd öt órától a főtéri óriási máglyával égették el a telet jelképező koporsót, miközben körtáncokat jártak.

Link másolása

Vasárnap rendezték meg a mohácsi busójárás fő programjait; a maskarások dunai átkelésére, a főtéri felvonulásra, a koporsó vízre bocsátására, valamint az esti máglyagyújtásra várhatóan több tízezer érdeklődő volt kíváncsi a Duna-parti városban.

Farsangvasárnap már reggel kilenc órától érdemes volt kilátogatni a mohácsi belvárosba. Ekkortól tekinthettek be a busócsoportok készülődésébe a nyitott udvarban, egyúttal megindult a készülődés a szigeti révnél a busók átkelésére is.

A busók fél egykor keltek át a Sokac révbe a Dunán, majd kezdtek gyülekezni az álarcosok a Koló téren, hogy délután kettő órakor elinduljon felvonulásuk a belvárosban.

Fél négykor került sor a busóavatására, négykor pedig elindult a szabad farsangolás a busókkal a belvárosban.

Fél ötkor bocsátották a Duna vízére a télbúcsúztató farsangi koporsót, majd öt órától a főtéri óriási máglyával égették el a telet jelképező koporsót, miközben körtáncokat jártak.

A köznyelvben sokácnak, a mohácsiak körében sokacnak nevezett népcsoport által meghonosított, híres farsangi eseményt egy 1783-as feljegyzés említi először.

A balkáni térségből a török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokacok álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A télűző, tavaszköszöntő népszokás tradicionális elemei évszázadok óta változatlanok: borzas busóbundát, vászongatyát, bocskort öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel - tarisznyákkal, buzogányokkal, öles kereplőkkel és kolompokkal - felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

A busójárást első magyarországi elemként vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2009-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Fényfesztivállal köszöntik a tavaszt Zágrábban
Látványos programmal ünnepli Horvátország fővárosa az új évszak kezdetét, mégpedig az öt napon át tartó fényfesztivállal, amely varázslatos színekkel, formákkal tölti meg a város különböző tereit!

Link másolása

Ha valami igazán emlékezetes tavaszi kiruccanást terveznél, nem kell messzire menned, Zágrábban különleges módon köszöntheted a tavaszt! Immár ötödik alkalommal csöppenhetünk bele a horvát főváros egyik leglátogatottabb és legnépszerűbb rendezvényébe, a Zágrábi Fenyfesztiválba. A március 15-19. között zajló eseményen a képzeletet, a kreativitást, a művészetet, az innovációt és a technológiát egyesítették.

Az öt nap alatt a művészet a világváros éltető elemévé válik. A város utcái, terei, parkjai és látnivalói varázslatos fényinstallációk művészi vásznává válnak, amelyen keresztül a művészek megmutatják a jól ismert helyszínekről alkotott elképzeléseiket. Az ország minden tájáról érkező alkotók installációi mellett lehetőség nyílik külföldi kreációk megtekintésére is.

Fotó credit: Julien Duval

Fotó credit: Julien Duva

Az esemény keretein belül 29 helyszínen, 34 fényinstallációval találkozhatsz, amiket a csendesebb Felsővároson át a dinamikusabb Alsóváros teljesen új helyszínein is megcsodálhatsz. Az alkotások között találkozhatunk fényinstallációval, vetítéssel, animációval és a művészet további számos formáival. A lenyűgöző fényjátékon kívül élő zene és táncmulatság várja a fesztiválra látogatókat, ami minden korosztály számára hatalmas élmény.

Ismét lehetőség lesz Zágrábot új megvilágításban megtapasztalni – a szó teljes értelmében! A Zágrábi Fényfesztivál újra és újra emlékeztet a művészet változó határaira, és hív, hogy együtt menjünk az utcára, és ünnepeljünk egy új ébredést, új reményt és optimizmust.

Fotó credit: Julien Duva

VIDEÓ: Alább láthattok egy kis ízelítő videót az idei eseményről

A Zágrábi Fényfesztivál egyfajta felvezetése a zágrábi turisztikai szezon kezdetének és a szabadtéri összejöveteleknek, amihez a türelmetlenül vágyott meleg idő és a tavaszal együtt visszatérő színek érkezését kötik össze.

Látogassátok meg a fénnyel festett Zágrábot, amely egy új világba fog elkalauzolni, és igazi városi élményt fog nyújtani minden generáció számára. Öt nap alatt Zágráb minden eddiginél fényesebben fog ragyogni!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk