UTAZZ

Itt találhatók Közép-Európa legkülönlegesebb orchideái, és nincs is nagyon messze

Nemcsak a szemet gyönyörködtető látványban lesz részünk a kis szlovéniai, magyarok lakta faluban, de még gyógyító energiákkal is találkozhatunk.

Link másolása

A kicsi szlovéniai, nagyrészt magyarok lakta falu neve két okból is ismerős lehet. Egyrészt, itt található Közép-Európa egyetlen orchideafarmja, másrészt pedig nem messze találhatjuk a hagyomány szerint gyógyító energiákkal rendelkező erdőt a Bakonaki-tó körül.

Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása az Ocean Orchids, ami tőlünk nem is olyan messze Dobronakban működik. A 14 ezer négyzetméteres üvegházban 160-féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra.

Mivel egyre nagyobb lett az érdeklődés, turisztikai céllal egy 1500 négyzetméteres trópusi kertet alakítottak ki a látogatók részére. Itt 400 különböző trópusi növényt láthatunk az eredetihez nagyon hasonló körülmények között.

Évente 500 ezer növényt nevelnek itt. Az orchideák például egyéves palántákként, két kis levélkével érkeznek holland vagy távolkeleti laboratóriumokból. Azért külföldről, mert az orchideák szaporításához laboratórium szükséges, és ez itt nem található.

Az Ocean Orchidsnál csak az úgynevezett Phalaenopsis típusú orchideákkal találkozhatunk. De ebből azonban rengeteg színváltozatot és egészen különleges mintázatúakat is láthatunk.

A Bakonaki-tó Dobronaktól mindössze 1,5 kilométerre fekszik. Itt található az Energia Park, ami gyógyító hatásáról ismert. A Bakonaki-tó mellett több mint tizenöt éve energetikai pontokat találtak és jelöltek ki a bioenergetikusok és a természetgyógyászok.

Emiatt az elmúlt években rengeteg turista keresi fel a Bakonaki-tó és a Szent Vid-kápolna környéken lévő 26 energetikai pontot. Azért mennek el oda, mert abban reménykednek, hogy a földből sugárzó energia és rezgés kedvezően hat majd a közérzetükre, betegségükre, az egészség megőrzésére.

Természetesen ez is megosztja az embereket, ugyanis vannak, akik azt állítják, jobban lettek, mióta ott jártak. Másokkal pedig nem történt semmi különös.

A látogatók többsége rövid idő elteltével bizsergést, meleget, érez, ami szerintük bizonyíték arra, hogy a vibrációk különleges módon hatnak mindenkire, aki ezeken a pontokon tartózkodik.

Persze nem feltétlenül kell elhinnünk ezt, de egy biztos: ha egy jó sétára indul az ember egy ilyen csodálatos környezetben, az segít egy kicsit kiszakadni a mindennapi rohanásból és csökkenti a stresszt. Ha más nem, legalább arra a pár órára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Meseváros készült a Dunaparton a madaraknak és a mókusoknak
Kánya Tamás régi vágyát valósította meg: egy minibirodalmat készített uszadékfából, száraz ágakból, termésekből, mohából. A környéken élő kisállatok pedig máris kezdik belakni a helyet.

Link másolása

Kánya Tamást és a természetből vett alapanyagokból készített alkotásait sokan ismerik már - akár személyesen is felkeresték őt munka közben, vagy a Római-parti "Kőkert" Land Art in Hungary közösségi oldalán csodálják a természet kincseiből készített remekeit. A Szeretlek Magyarország portál is többször megmutatta már a land art művész fából, kőből, sárból, termésekből, kagylókból készült szobrait, mandaláit, kőtornyait.

Nemrégiben megint pittyent a mobilom és Tamás írt: lenne-e kedvem újra meglátogatni, mert valami különleges dologra készül. Persze, hogy volt kedvem, így a megbeszélt napon útra keltem. Kissé aggódtam, mert reggel akkora köd volt, hogy a szomszéd házat sem láttam, de Tamás a telefonban azt mondta, hogy ő bizony már kint van a parton, ahol nap mint nap megfordul.

A nyirkos, szürke idő ellenére is messziről látszott már egy vidám színfolt a fák között kanyargó úton. Tamás állt mosolyogva egy mesebeli városka előtt és nézte, ahogy a mókusok és a madarak ugrándoznak, röpködnek a "városkájuk" épületei között.

A vízparton ugyanis hatalmas farönkökön sok pici házikó, hidak, lépcsők, árnyat, védelmet nyújtó tetők, kis "parkok", kötélhágcsók alkotta miniváros készült. Tamás régi vágya volt, hogy télire menedéket és etetőt készítsen a madaraknak, mókusoknak.

És most nekiállt és az álom valóra vált. A városkát "védőfal" is körülveszi, a környező fák között termésekből készült "szélcsengők", "álomfogók", különféle madaraknak való csemegék lógnak, mintegy "színpadi" hátteret nyújtva a pici "birodalomnak".

Tamás rendszerint a Duna mellett található meg. Leggyakrabban - most is - a Lupa-tó mögötti dunaparti sétányon, a vízparti fák között, de nyáron a Római-parton is megfordul.

Az alkotásaihoz kizárólag a természet adta alapanyagokat használja fel: uszadékfákat, száraz ágakat, leveleket, sarat, termést, köveket, csiga- és kagylóházakat. A látványos művek azonban - sajnos - nem örökéletűek. Korábban általában a helyszínen hagyta az alkotásokat, de - érthetetlen okból - előbb-utóbb megrongálták, elpusztították azokat. Ezért manapság például a mandalák alkotólemeit hazatérte előtt összeszedi, az alkotások pedig a fotókon élnek tovább.

Szerencsénkre Tamásnak ez nem veszi el a kedvét. Hiszen számára ez egy igazi "szerelem", egy olyan hobbi, amit szeret, ami kikapcsolja, amit már előre megtervez magában, és miközben rakosgatja össze az elemeket, élvezi a természetet, a fák zúgását, a madarak csicsergését, azt, hogy a kisállatok már megbarátkoztak vele, és egészen közel merészkednek hozzá. Most is meg-megáll munka közben csak azért, hogy mozgásával ne zavarja az épp bámészkodni érkező mókustestvéreket.

Miközben beszélgetünk, többen is jönnek kerékpárral, gyalog. Megállnak, nézegetik a pici birodalmat. Fotózgatják és közben elárulják, hogy rendszeresen járnak errefelé, és mindig várják, hogy milyen újabb meglepetést tartogat nekik Tamás.

A kis meseváros pedig most elkészült, ott áll, és csak bízni lehet benne, hogy az állatok és az arrajárók örömére sokáig megmarad. Ha te is ellátogatnál a mesevároshoz, akkor élvezd a helyet, vigyázz rá. Most még nem célszerű a madarakat, mókusokat etetni, de ha eljön a fagy, akkor vihetsz nekik almát, diót, kizárólag nekik való magokat, amiket akár a földre, akár a farönkökre ki tudsz helyezni.

A képeket Kánya Tamás hozzájárulásával közöltük. Azokat a Szeretlek Magyarország részére adta át, további publikálásuk csak a szerző külön engedélyével lehetséges.

Még több fotót itt láthatsz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
Újra beindult a Bükk csodája, a Vöröskő-forrás
A sok eső miatt tört fel az időszakos karsztforrás, ami az utóbbi években nem sokszor fordult elő.

Link másolása

Annyi csapadék hullott a Bükkben, hogy ismét feltört a Vöröskő-forrás, vette észre a Felsőtárkányi Bringa Szervíz posztjában a Borsod24. A fotót készítő Juhász Judit a lapnak elmondta, hogy a rengeteg eső miatt az időszakos karsztforrás a hétvégén már nagyon látványosan tört fel a földből.

A kirándulók egyik kedvenc helye Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül, a vízfolyást követve lehet megközelíteni. A forrás környezetét úgy alakították ki a hetvenes években, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

A Vöröskő-forrás többnyire a hóolvadást követően, kora tavasszal aktív, de csapadékos években nyáron és ősszel is beindul. A lap megjegyzi, hogy az utóbbi években nem sokszor lehetett megcsodálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Kandalló, dézsafürdő és wellness: szálláshelyek Magyarországon, ahová érdemes elutazni télen
Elbújnátok a világ elől kettesben? Egy dézsában melegítenétek fel magatokat? Felfedeznétek a téli erdőt? Hoztunk nektek pár olyan belföldi szálláshelyet, ahol ez az időszak igazi felüdülés.

Link másolása

Míg nyáron vízpartra vágyunk, ősszel pedig élvezzük a városi nyüzsgést, télen jólesik kicsit lelassulni, elvonulni.

Egy erdei séta után a forró jakuzzi, majd a kandalló mellett töltött este egyszerre segít felmelegedni és feltöltődni.

Natura Hill Zebegény

Budapesttől csupán egy órára van, mégis olyan, mintha egy másik világba csöppennénk.

Zebegény volt szőlőhegyén, a Duna fölött, a Börzsöny kapujában helyezkedik el az ökológiai szemléletű, két hektáros Natura Hill birtok, aminek minden pontja lélegzetelállító panorámával bír.

Jelenleg 11db négycsillagos butik szobájuk, 35 fős Michelin ajánlásos éttermük, 25 fős rendezvénytermük, és két wellness részlegünk van.

Az egyediség mellett az egész birtok a fenntarthatóság jegyében működik. 2022-ben az év fenntartható étterme díjat is bezsebelték. A Michelin ajánlást pedig 2022 után 2023-ban is sikerült megtartaniuk.

Az étterem koncepciója Magyarországon még abszolút nem szokványos, ugyanis klasszikus étlappal nem rendelkeznek.

A Slow Food szellemében alkotó séf, Szilvási Mihály a foglalások alapján, friss és szezonális alapanyagokból alkot délben és este is.

Télen többféle tematikus programmal várják a látogatókat, amiben természetesen erősen megjelenik a gasztronómia is.

Lesz fermentálás workshop, sör - pálinka - disznótoros hétvége, ehető ajándék készítő workshop, bor kaszinó - borkóstoló - borvacsora, titkos összetevős vacsoraest. A száraz november alkalmából megrendezik az alkoholmentes juice párok éjszakáját. És a karácsonyi családi, valamint céges összejövetelekre külön termekkel és karácsonyi menüvel is készülnek.

A birtokon még hűvösebb időben is érdemes egy nagy sétát tenni, majd felmelegedés gyanánt a wellness felé vehetjük az irányt. A dunai panorámás jakuzzik és szaunák mellett pedig a masszázs kezelések is hozzájárulhatnak a teljes feltöltődéshez.

naturahill.hu

Castellum Hotel Hollókő

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, így vita nélkül kihagyhatatlan úti cél.

Miután felfedeztük a hagyományos parasztházakat, és a Hollókői Várat, a Castellum Hotelben megadhatjuk a módját a pihenésnek is.

A panorámás szobákból fantasztikus kilátás nyílik a környékre, amit egy jakuzziban ülve is élvezhetünk.

De akár egész nap lazulhatunk a wellnessben is, ahol medencék, masszázs, finn és aromaterápiás szauna is adott a pihenéshez és a feltöltődéshez.

A hotel éttermének nevét Mikszáth Kálmán ihlette, és az étlap a palócföldi ízeken alapul.

Bár a hagyományos ízeket megőrizték, az ételeket a mai kornak megfelelő köntösben, kicsit megújítva tálalják.

A séf, Oláh Zoltán szakmai tudását és elhivatottságát tükrözi à la carte étlap minden egyes fogása, a svédasztalos reggelik és vacsorák kínálata is. Kubinyi Dániel cukrászmester pedig az elragadó desszertkülönlegességekért felel.

Kihasználva a környék adottságait, egy túrázással töltött nap után a szálloda szakértő sommelier-je vezetésével minőségi bor- és pálinkakóstolóban is részesülhetünk, ahol a helyi nedűk ízeit és aromáit fedezhetjük fel.

hotelholloko.hu

Avar Hotel - Mátrafüred

A Mátra adottságai télen meg jobban felértékelődnek.

Ha valahol, hát itt van esély rá, hogy havas tájra ébredjünk.

A több mint 40 éves múltra visszatekintő szálloda a Mátra hegység déli oldalán, Budapesttől mindössze 85 kilométerre, Gyöngyös-Mátrafüred festői településén terül el. Az Avar Hotel 2020-ban született újjá, és immáron belső design elemeivel is szépen idomul az őt körülvevő tájhoz.

A négycsillagos hotelben összesen 98 szoba van, azon belül pedig 5 különböző szobatípusából választhatunk.

Az étteremben klasszikus svédasztalos ellátás vár minket, a wellness- és spa oázis pedig több mint 1000 négyzetméteren terül el. Ezek mellett borbár, kétpályás bowling pálya, valamint fitness terem is található a hotelben.

Az Avarban lesz Mikuláshoz kötödő program, de lehet itt karácsonyozni és szilveszterezni is.

És az biztos, hogy bármelyik időszakban is érkezünk, a környék mellett a hotel minősége is el fog bűvölni minket.

avarhotel.hu

Jákó Ház - Bakonyjákó

Mindenképpen szerettünk volna olyan szállást is ajánlani, ami árban és hangulatban is eltér a luxushotelektől. Egy olyan helyet, ahol szó szerint otthon érezheti magát az ember.

A Jákó Ház a Bakony szívében található, sváb hangulatú, falusi jellegű vendégház.

3 szobájával, és összesen 12 férőhelyével kisgyermekes családoknak, és baráti társaságoknak is ideális helyszín. Itt senki sem fog zavarni minket, és mi sem zavarunk majd senkit. A közösségi terekben ücsöröghetünk a kandalló előtt, vagy akár kemencében is süthetünk valamit.

A fával fűthető, szabadtéri dézsa pedig egész nap a rendelkezésünkre áll.

Ez a program ősszel és tavasszal is kellemes, de nagy hidegben vagy hóesésben egyenesen feledhetetlen élmény.

A környék pedig télen is kirándulásra hív. Több túraútvonal és Pisztrángos-tó is található a környéken, és a vadak megfigyelésére is alkalmasak az erdők.

jakohaz.hu

Kastélyhotel Sasvár Resort

Kastély az erdő közepén. Van ennél romantikusabb kép?

Az Ybl Miklós tervezte kastély volt már főúri rezidencia, gyerektábor és lepusztult, elhagyatott rom is. De feltámadt, és 1996 óta szállodaként üzemel.

A Mátra szívében található kastélyszálló 53 szobával, 5 lakosztállyal, 1 apartmannal várja a látogatókat.

A wellness részleg egésznapos programnak is beillik, hiszen többféle medence, pezsgőfödő, gőzfürdő és szauna áll a szállóvendég rendelkezésére.

A hagyományos finn szauna és infraszauna mellett található itt széna szauna is. Ez a maga 40-70 fok közötti hőmérsékletével immunerősítő és stresszoldó, továbbá jó hatással van a légutakra.

De szintén ritkaságszámba megy a sörös szauna is, amit kellemes maláta- és árpaillat leng be, és ahol a kitágult pórusokon keresztül B-vitamin és egyéb ásványi anyagok kerülnek a szervezetünkbe.

khs.hu

Treehouses - Noszvaj és Kapolcs

Magyarországon elsőként, 2017-ben Noszvajon épültek meg ezek a csinos lombházak.

Belül egy négycsillagos szálloda lakosztályának felszereltségével rendelkeznek, mégis jóval elszigeteltebb, érintetlenebb környezetben.

A házak direkt két személy részére lettek tervezve. Így család-, gyerek-, és kisállatmentesek. Minden a párokra és a csendre van optimalizálva. Minden háznak privát, saját használatú jakuzzija van, így ha nem programoznánk a környéken, akkor is lesz mivel (vagy inkább miben) elütni az időt.

A Treehouses Noszvajnál minden foglalás automatikusan tartalmazza a reggelit. Ebéd és vacsora pedig a közelben lévő, éttermekben érhető el.

A Lombházak sikerén felbuzdulva 2022 februárjában a Balaton-felvidéken, Kapolcs határában egy új helyszínen is hoztak létre nyaralóházakat.

Itt ugyan nem a lombok között pihen az ember, de a környék itt is varázslatos, és a "Sziklák" privát jakuzzival és panoráma infraszaunával vannak felszerelve, így elvonulásra ugyancsak tökéletesen alkalmasak.

treehouses.hu

Excalibur miniHotel - Eger

Az egri Excalibur Középkori Lovagi Étterem élménye a miniHotelel együtt akár többnapos kikapcsolódás színhelye is lehet.

Bár a középkori tematika az alap, a hotel különböző szobái, filmes utalásokkal egészülnek ki.

Így egy picit a Trónok harca, a Harry Potter és A Gyűrűk Ura világába is csöppenhetünk, ha nálunk foglalunk helyet.

Az étterem nagyon populáris, így a szoba mellett ide is érdemes mindenképpen asztalt foglalni, hiszen valami hasonlóban lehet részünk:

"Te vándor, ki erre jársz, ülj le asztalunkhoz. Rendelj hát egy kupa vajsört, melléje egy igazi ropogós sertés csülköt, ha maradt még helye a desszertnek, válaszd túró gömböcünk, és hajtsd le szállásunkon fejedet."

excaliburetterem.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
2000 év varázslata: Észak-Olaszország kevésbé ismert, ókori települései
Ahol történelemóra minden település, a turisták számára mégis eldugottak.
Fotó forrása: etcetera.hu - Dobó János fotó - szmo.hu
2023. november 13.


Link másolása

Szeptember végén, még az indián nyár kellős közepén tettünk egy ötnapos kiruccanást Észak-Olaszországba. Kifejezetten olyan településeket kerestünk, ahol mesél a múlt, szinte történelemóra minden település, de a turisták mégsem tapossák egymás lábát. És persze magunkba akartuk szippantani az olasz életérzést, életigenlést.

Az olaszokat egyébként messziről ki lehet szúrni: a hölgyek ruházatán a színpaletta összes árnyalata fellelhető. Pörgős szoknyák, zsabós ingek, hosszú selyemsálak és színes táskák - mintha divatlapokból léptek volna elő. Az urak pedig pont olyanok, mint Marco Rossi, csak több hajjal. Zokni nélküli cipő, öltöny inggel vagy mellénnyel és az elhagyhatatlan sál.

Azt tapasztaltuk, ebben a régióban nem nagyon beszélnek "külföldiül". Valamelyest prüntyög mindenki angolul, kicsit jobban németül. Sőt, akiről ők kiszúrják, hogy turista, ők azon nyomban egy olyan fiókba kerülnek, hogy "ezek németek". Németül frankón meg tudják érdeklődni, mire vagyunk kíváncsiak, mit ennénk, innánk, vásárolnánk, de nem igazán várnak választ.

Angolul úgy tudsz kommunikálni velük, ha segítségül hívod kezedet, lábadat és erősen hadonászol. Ha öt alap olasz szót megtanulsz, akkor viszont azonnal kenyérre kenhetőek, és a csillagokat is lehozzák a T. Turista számára. Arrivederci, salve, buon giorno, buona sera, grazie - nem nehéz, de kapukat nyit.

Egy magyar ember számára igazi kihívást jelent a szieszta. Mert az olaszok reggel kávéznak és mérhetetlen mennyiségű édes péksüteményt tolnak magukba, ráadásul munkaidő ide vagy oda, egy-egy Aperol Spritz is lecsúszik. Kora délután, amikor a magyar turista már pöppet megéhezik, ők lehúzzák a rolót és elmennek pihengetni. Fontos, hogy itt tényleg annyit reggelizz, mint egy császár, mert a legtöbb étterem, pizzéria, de még a cukrászdák is este hatig zárva tartanak. Ha mákod van, ötig.

Akkor végre nyitnak és te mohón habzsolhatod a paradicsomillatú tésztákat vagy a pizzát. Extra tipp: nem érdemes egy olasz pizzériában vicceskedni. Nagyon nem egyedi ugyanis és te nem akarhatod, hogy a kemencék takarásából megjelenjen a pizzasütő mester a péklapáttal.

Bármennyire is szeretnéd, ne kérj ananászos pizzát, pláne ne zaklasd őket azzal, hogy kérsz egy kis extra ketchupot. Ha egyszer olasz pizzát eszel, az lesz az origója minden jövőbeni pizzának. Érdekesség, hogy sem kukoricát, sem füstölt sajtot, és persze ananászt még véletlenül sem találsz a feltétek között.

Mutatunk néhány települést, amelyet érdemes meglátogatni.

Udine

Udine a nagyváros a régióban. Már a kőkorszak környékén létezett itt valami településre hajazó embercsoportosulás. Jelenleg több, mint 170 ezer lakosa van, bár nem tűnik ekkorának. Udine belvárosa számtalan építészeti csodával rendelkezik. A város fölé tornyosul a vár, a castello, amelyet a velenceiek az 1500-as években kezdtek építeni. A Piazza della Libertà, vagyis a Szabadság tér a szobraival, szökőkútjaival impozáns látvány.

Javaslom, pottyanj le a tér mentén található számtalan kávézó teraszának egyikére és mélyülj el a látványban. Mindenképp várd ki, míg egészet üt az Óratorony, a tetején álló férfi szobrok ugyanis fenékriszálva kongatnak - nagyon mókás.

Aquileia

2200 éves település, amely időszámításunk után alig 150 évvel már közel százezer ember otthona volt. Ma 3300 főnyi lakosával inkább falunak vagy nagyközségnek tűnik. A település központjában található ásatási terület és a patriarchális bazilika 1998 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Több, mint két évezred kövei között bóklászva az ember óhatatlanul elgondolkodik azon: Magyarország történelme ezer éves, míg az út, ahonnan eljutottunk ide, Észak-Olaszországba, az 1991 óta független államként létező Szlovénián keresztül vezetett.

Buttrio

Falatnyi kisváros, ahol még a körforgalom is akkora, mintha valaki letett volna egy pizzástányért a kereszteződésbe. A mókás nevű Pampinutta-domb tetején 900 éve épült kastélya talán a legismertebb látnivalója. A kastélyt többször tépázta meg a történelem, de az elmúlt évszázadokban mindig újjá-, és újraépítették.

Buttrio szőlőtermő vidék kellős közepén található: amerre a szem ellát, szőlőtőkét látsz. Ha az őszi szüretelés előtt érkezel, magával ragad a két-három kilós sötétkék szőlőfürtők látványa.

Grado

A kis-Velence, ahogyan a helyiek szeretik hívni magukat, igazi modern, pezsgő, tengerparti város. Kicsit olyan, mint Siófok. Ha véget ér a nyári szezon, csak a helyiek sietnek benne, turista alig. A tengerpart kihalt, és pont ezért lenyűgöző.

Cividale Del Friuli

Egy igazi ékszerdoboz, én Kőszegre hasonlítom a hangulatát. A település kétezer éves múltra tekint vissza, még Julius Caesar alapította.

A városka szűk utcáiban, sikátoraiban még egy aprócska Fiat sem fér el, de szinte két ember sem egymás mellett. A Natisone folyó látványa olyan, amit első blikkre nem lehet elhinni: olyan smaragdzöld a színe, amit jómagam soha, sehol nem láttam még. Sétálj fel az Ördög-hídra és bámuld a folyót, meglátod, életed élménye lesz.

Tipp: ha a hídról lesétálsz a folyóparti sétányra olajfák kísérik utadat, ahol szedegethetsz fekete olivabogyót.

Link másolása
KÖVESS MINKET: