hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Ilyen volt az első újévi Tisza-tavi csobbanás

Ljasuk Dimitry, a vidék szerelmese most baráti körben szervezte meg a jeges kihívást, de abban bíznak, hogy hagyományt teremtettek. Videón láthatod, hogy sikerült az első akciójuk, és a szervező mesélt arról is, mire kell ilyenkor nagyon vigyázni.

Link másolása

hirdetés

Ljasuk Dimitry – ahogy barátai hívják, Dimi – a Tisza-tó megszállottja, a vidék szerelmese, ráadásul az egyik legismertebb egyik legismertebb filmese, aki már több filmes díjjal a háta mögött természet és kalandfilmeket készít. A természetvédő reklámszakember elkötelezettségéről már mi is többször beszámoltunk. Legutóbb arról mesélt, hogyan élte meg a koronavírus-járvány kitörése utáni „Robinson-életet”. Dimi ugyanis önkéntes karanténba vonult egy kis szigetre, a „világ végére” költözött, ahol csak magára számíthatott. Amíg a kis kunyhóban élt, addig egy teljesen új életformát alakított ki magának, hiszen sem villany, sem vezetékes víz nem volt, és a civilizáció helyett csak a természet vette körül.

Az izgalmas kalandról több videóban is beszámolt, sőt a készülő első nagyjátékfilmje is a szigeten töltött életről fog szólni.

A természetbarát reklámszakember az év végén sem pihent. Korábban – már négyszer – részt vett újévi jeges csobbanásban. Angliában ismerkedett meg a nem mindennapi kihívással. Szerencsére volt segítője, aki beavatta a tudnivalókba és segítette őt a nehézségek leküzdésében.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a 2021-es első tengeri úszásról le kellett mondania, úgy döntött, hogy megvalósítja egy korábbi álmát, és megszervezi a hideg vizes mártózást kedvenc helyén, a Tiszán.

A korlátozások betartása mellett, magánrendezvényként, baráti körben hirdette meg a közös fürdőzést. Meglepetésére nagy volt az érdeklődés, és hamar össze is állt a csapat. A lehetséges 10 főből 1 operatőr mellett 8 férfi és 1 hölgy vágott neki a felkészülésnek.

hirdetés

Dimi alaposan előkészítette az eseményt. Elsőként a részt vevőknek mesélte el, hogy mire számítsanak, mit fognak tapasztalni, mire kell figyelni. A hallottak senkit nem tántorítottak el, sőt fokozódott az izgalom. A tiszafüredi szabadstrandra hívta a bátor jelentkezőket, de előtte engedélyt kért a helyi önkormányzattól és még a mentőket is értesítette, akik egy autóval ki is mentek a helyszínre. Így még biztonságosabban vághattak neki a nagy kihívásnak.

Dimi elmondása szerint

a legnagyobb veszélyt a pánik és az ismeretlentől való félelem jelenti.

Ezért kell minden részletet előre megbeszélni, hogy ne érje váratlanul a merítkezőket. Ugyanakkor, aki belevág egy ilyen jeges csobbanásba, annak különleges élményben lehet része.

„Olyan ez, mintha egyesülnénk a természettel. Én szeretem és tisztelem a vizet, gyerekkorom óta csodálom és vigyázom. Úgy érzem ezzel a gesztussal is azt fejezhetjük ki, milyen alázatot érzünk iránta"

- mondta.

A mostani akciójával is azt szerette volna elérni, hogy aki megtapasztalja ezt az érzést, az legközelebb már várja a lehetőséget. Ezért most csak óvatosan besétáltak, kicsit belemerültek a habokba, de nem úsztak. Szándékosan a Tisza egyik holtágát választotta a helyszínnek, mert itt lassan mélyül a víz, nincs sodrás, és a víz is „csak” 5 fok körül volt.

A fürdőzés után mindannyian arról meséltek, hogy remekül érezték magukat, felfrissültek és boldogok voltak. A hideg víznek jó élettani hatásai is vannak – árulta el Dimitry.

Az újévi fürdésnek jelképes tartalma is van, hiszen „megtisztulást” jelent. A hagyomány szerint pedig, amit teszünk az év első napján, az lesz jellemző ránk az egész évben. Ha ez igaz, akkor a fürdőzők jó évre számíthatnak, egészségben, jókedvben, természet szeretetben, remek társaságban lesz részük. Végül is hinni kell ebben, és persze tenni érte, hogy így is legyen.

Az akciót nem csak a 10 ember élte meg sikerként, hanem sokan, akik látták a beszámolót, jelezték a szervezőnek, hogy legközelebb mennének. Azt szeretnék, ha a Tisza-tónál is hagyománnyá válna az újévi fürdőzés.

VIDEÓ: Az újévi csobbanásról

Arról, hogy milyen veszélyeket rejt a jeges csobbanás, Dimi egy korábbi videójában beszélt:

VIDEÓ: Mire kell vigyázni a jeges fürdőzésnél

Egy éve, Angliában, a 9 fokos La Manche csatornában kezdte az évet Dimitry. A tengeri fürdőzésről készített beszámolóhoz azt írta, hogy ezzel is szeretné óvatosságra inteni az újévi fürdőzésre vágyókat. A „produkció” ugyanis nem veszélytelen. A kihűlő test hamar okozhat súlyos problémákat.

„Hipotermia esetén a legfontosabb teendő, hogy megszárítsuk a testet, azonnal felöltözzünk, alaposan bebugyoláljuk magunkat és gyorsan meleg helyet keressünk. Kihűlés során a szervezet hatszor több energiát éget, mint normál esetben, így fontos, hogy szőlőcukorral, csokival pótoljuk az energiát, langyos folyadékot igyunk (ne forrót) illetve ne mozogjunk. Ha a test hőmérséklete 35 fok alá esik, pláne a gyerekeknél, azonnal orvosi segítségre van szükség!

Mérsékelt hipotermiánál már képtelen beszélni és lábon állni az ember, keringési zavarok lépnek fel, azonnal kórházba kell jutnia a személynek. Súlyos hipotermiánál az eszméletvesztés, légzészavar, szívritmuszavar, és a szív leállása után bekövetkezik a halál.

Az emberi élet törékeny. Egy fokos hőveszteségnek is már drasztikus hatásai lehetnek” – írta.

Dimitry az utóbbi években a Tisza-tó „nagykövete” lett. Számos fotót, videót készített már imádott vidékéről. Fontosnak tartja, hogy filmjeit maga készítse, reklámozók nélkül. Nem a pénzért csinálja, sőt a videós bevételeket sem magára, hanem a felhasznált zenékre költi. Az elmúlt időszakban is több akciót szervezett már a tó és környékének megtisztítására, sokat tesz a vidék megismertetéséért, és számos ötlete van arra, hogyan lehetne a Tisztát még vonzóbbá tenni a természetet szeretők körében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

7+1 látnivaló, ha Neszmély és környékén járnál

A Gerecse lábánál elterülő lankáiról híres Neszmélyről csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan programlehetőségből válogathatunk. Mutatunk párat!

Link másolása

hirdetés

Nem kell Budapesttől sokat utazni, hogy felfedezzük a varázslatos, 1300 fős Neszmélyt és környékét. A Komárom-Esztergom megyében található település autóval gyorsan megközelíthető, így ideális lehet egy hétvégi kiruccanáshoz. Mielőtt azonban bemutatnánk a környék látnivalóit, érdemes szót ejteni röviden érdekes történetéről is!

Már a magyar királyok is itták a régióból származó borokat

A Neszmélyi borvidék már az 1300-as években ismert volt, a magyar királyok már itták a régióból származó borokat. A török hódoltság idején a régió is hanyatlásnak indult, és csak az 1700-as évek végére vált újra termőterületté. A hírnevét az Eszterházyak Tata-Tóvárosi mintagazdaságának köszönheti a 19. századtól, ekkor már pezsgőgyártással is foglalkoztak. Az 1890-es években az egész országon végigsöpört az Amerikából behozott szőlőgyökértetű, vagyis filoxéra járvány, és csak a 20. század elején, a 30-as években indult újra az élet a borvidéken. Ekkor már kisebb terület tartozott hozzá, mint 1924. előtt, akkor még a Móri, a Pannonhalmai és a Somlói borvidék is a Neszmélyi régió része volt.

A szőlővel betelepített 1400 hektáros Neszmélyi borvidék a Vértes és a Gerecse Dunára néző lejtőin terül el. Az időjárás kicsit hűvösebb, de a Duna mikroklímája és a vízről visszaverődő reggeli napsütés az északi dűlőkön kedvez a karakteres boroknak. Bár ezen a vidéken inkább erőteljes savtartalmú, aromás fehérborokat készítenek, de már egyre több vörösbort adó szőlőt is telepítenek. A terület talaja lösz, dolomit, homokkő, mészkő és márga alapon barna erdőtalaj. A környék jellemző szőlőfajtái az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a chardonnay, a szürkebarát, az olaszrizling és az ezerjó.

Gyönyörű panoráma nyílik a Dunára

A tökéletes adottságokkal rendelkező környék egyszerre kínál hegyeket, völgyeket és hűsítő vízpartot. A Neszmélyi borvidéket a kanyargó Duna szeli ketté. Határon túli területe már Dél-Szlovákiához tartozik, míg a magyar oldalon a Gerecse-hegység dél-keleti lejtőin terül el. Ennek a földrajzi adottságnak is köszönhető, hogy a neszmélyi, eredetvédelmet is élvező borok finom gyümölcsösségükről és különleges illatosságukról híresek. Ideális választás ez a környék tartalmas programokkal, túrákkal és kellemes pihenéssel teli kiránduláshoz. És akkor még a helyi kulináris különlegességekről, a széles borválasztékról nem is beszéltünk.

A Gerecse lábánál elterülő lankákról páratlan panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan különleges programot felfedezhetünk a hordóban alvástól a tradicionális rétesen keresztül, a vidék borainak kortyolgatásáig.

hirdetés
A környék látnivalói

A Neszmélyi borvidéket a történelem is megajándékozta néhány emlékkel. Ilyen például a középkori eredetű, négyszögletes torony maradványa a Várhegyen, a XIII. század óta működő katolikus templom, a legendás Király-kút, és nem utolsó sorban a Hajóskanzen, ahol olyan tekintélyes veteránok állomásoznak és vezetnek be a hajózás rejtelmeibe, mint az 1869-től 100 éven keresztül szolgáló Zoltán gőzhajó, vagy az 1977-től Bécs-Budapest útvonalon közlekedő Vöcsök szárnyashajó.

Ha a túrázásban elfáradnánk a borvidék szívében, a Melegeshegy tetején, több száz hektár szőlő ölelésében találod a Hilltop Borbirtok és Éttermet, ahol finomabbnál finomabb falatokkal várják a megfáradt, éhes vendégeket, és itt akár egy hordóban is álomra hajthatjuk a fejünket. A környék legnagyobb borászata, egyben a rómaiak által alapított, később háttérbe szorult Neszmélyi borvidék újraálmodója és központja, üde, illatos tételekkel és izgalmas fogásokkal várja a felfrissülni vágyó turistákat, emellett különleges panorámával kedveskedik a romantikus naplementék rajongóinak.

Mivel a borászat és étterem egymás szomszédságában helyezkedik el, borkóstolóval egybekötött pincetúrán is részt vehetünk. Sőt, a Hilltop borainak megkóstolása előtt vagy után érdemes a környék más pincéinél is ismerkedni a neszmélyi borokkal, hiszen a helyi borok olyan aromásak és illatosak, amit nem sok helyen tapasztalni az országban.

Ha 2-3 napra érkezünk a környékre, akkor még arra is marad időnk, hogy kisebb túrát tegyünk a közeli Tatára, ahol felfedezhetjük a Tatai várat, a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyt, a baji szőlőhegyek lábánál található angolparkot és a Borgiák egyik forgatási helyszínéül szolgáló Pezsgőgyár műemléki védelem alatt álló épületét is. Utóbbit Fellner Jakab tervezte, akiről egy kilátót is elneveztek nem messze, a kopár szikláiról híres Kálvária-dombon. Ha Tatán járunk, nem szabad kihagyni az ország egyik legérdekesebb tanösvényét, a Tata melletti Fényes karsztforrásnál kialakított tanösvényt: a fából épült sétány tiszta vizű források felett, a láperdői égerfái között kalauzol végig. Végül, ha az időjárás engedi, csónakázhatunk egyet az Öreg-tavon, és betérhetünk egy pohár finom borra a parton található Hilltop FröccsTeraszra.

További remek program lehet a környékén járva betérni a kocsi őshazájába, Kocs községbe, ahol a helyi múzeumban nemcsak az évszázadokig használt szállítóeszköznek a történetével, de készítésének titkaival is megismerkedhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ

Európában is egyedülálló a Kákafoki holtág, ahol még mocsári ciprusokat is láthatsz

Szarvasra látogatva kihagyhatatlan hely a Holt-Körös és partja, amit a vízről is érdemes felfedezni. Tartsatok velünk egy kis virtuális vízi utazásra.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. november 25.


Link másolása

hirdetés

Magyarország egyik különleges vízi világáért érdemes útra kelni a természetimádóknak, a túrázóknak, a vízi sportot kedvelőknek és a horgászat szerelmeseinek is. Sőt, Szarvason bőven akad érdekesség a Holt-Körös partján, hiszen a vízi színháztól az arborétumig, a mini Magyarországtól az állatparkig és a hangulatos városig számtalan látnivaló várja a látogatókat.

Mi most arról mesélünk, milyen a vidék a vízről szemlélve. Akár kishajóval, akár csónakkal vagy kenuval is fel lehet fedezni ezt a hol vadregényes, hol látványos vízi világot.

A Hármas-Körös és öt mellékfolyója közül a Kákafoki-holtág az egyik legismertebb. A Hármas-Körös szabályozásával létrejött, közel 30 km hosszú, 30-70 méter széles, átlag 2,2 méter mély Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst Magyarország 5. legnagyobb állóvizeként is említik.

A holtág Európában is egyedülálló, mert igazából nem holtág, hanem élővíz, ami nem tó, nem folyó, hanem ezek keveredése, ami az év egy részében folyóként működik, de ha szükséges a duzzasztók oldják meg a vízellátást. A Kákafok Európa egyik leghosszabb, mesterségesen létrehozott holtága. A neve - többek szerint - utal a múltjára, mikor még a Hármas-Körös az eredeti, maga által kialakított medrében folyt, számtalan kanyarral, elágazással. A sekély víz egyes helyeken mocsarakká változtatta a vidéket, ahol vígan megélt a káka. Erre utal a Kákafok, és bár a szabályozással ezek a mocsarak megszűntek, de néhány helyen még megmaradtak nyomai a természetvédelmi területeken.

Ha a vízre szállsz, akkor az egyik legszebb és amúgy kihagyhatatlan hely - az arborétum alapítója, gróf Bolza Pál által telepített – jellegzetes mocsári ciprusok, melyek a partmenti vízekben élnek egy csoportban.

hirdetés

A Víziszínház nemcsak a nyári előadások alkalmával különleges, a vízről nézve is szép látvány. Az út során elhaladhatsz a Millenniumi emlékmű, vagy a Bolza-kastély mellett, bekukkanthatsz innen is a Szarvasi Arborétum gyönyörű parkjába. A vízparton azért légy óvatos, mert sokan horgásznak errefelé, hiszen a víz kiválóan alkalmas erre is.

A holtág története a 19. században indult, akkor két ütemben is szabályozták Hármas-Köröst. A vize napjainkban is alkalmas strandolásra, vízisportolásra, horgászatra, de fontos szerepe van a belvíztározásban, -elvezetésben, vagy például az öntözővíz tározásában is. A helyieknek pedig igen komoly bevételt jelent, hiszen vonzó úticéllá vált Szarvas és vidéke, többek között a holtágnak köszönhetően.

A vízparton pedig szigorúan védett természeti területeket lehet megismerni, felfedezni, és érdemes is betérni az arborétumba vagy az Annaligetbe, ahol nővény- és állatritkaságokat láthatsz. A horgászás kedvelői pedig sokféle halat foghatnak, mert a vízben süllő, compó, harcsa, csuka, balin, amur, busa és keszegek is élnek.

Bővebb információk többek között ITT.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Januártól újranyitják a Leonardo DiCaprio filmjéből ismert csodaszép thai öblöt

Három és fél éve zárták le a Maya Bayt, mivel az öböl nem bírta a napi többezer turista által okozott környezeti terhelést.

Link másolása

hirdetés

Heteken belül újra megnyílik a turisták előtt az egyik legismertebb thaiföldi látnivaló, írja a CNN. A Maya Bay még 2000-ben lett világhírű, miután bemutatták a mozikban a Leonardo DiCaprio főszereplésével A part című filmet, amit Phi Phi Leh-sziget csodaszép öblében forgattak.

A partszakaszt 2018 júniusában zárta le a thai kormány, mivel naponta nagyjából ötezer ember látogatta az öblöt, ez pedig jócskán megviselte a környezetet: a korallok jelentős része kipusztult többek között a vízbe került napozókrémeknek köszönhetően. A bezárás hírére ráadásul tovább növekedett a turisták száma, akik közül sokan motorcsónakkal érkeztek az alig egy órára fekvő Phuketről, hogy még utoljára megcsodálják a világ egyik legszebb tengerpartját.

A thai környezetvédelmi miniszter vasárnap kiadott közleményéből kiderül, hogy a három és fél évvel ezelőtti lezárást követően jól sikerült az öböl helyreállítása.

A 2022. január 1-re tervezett újranyitást követően azonban hajókat már nem engednek be közvetlenül az öbölbe, ehelyett a turistákat egy távolabbi mólóról szállítják motorcsónakokkal a partra 10 és 16 óra között. Egy-egy túra maximum egyórás lehet és egyszerre legfeljebb 300 nézelődő tartózkodhat az öbölben.

hirdetés

Thaiföldnek égetően szüksége van a koronavírus-járvány miatt az elmúlt másfél évben elmaradó turisztikai bevételekre. Az ázsiai ország ezért november 1-jén enyhítette a beutazás feltételeit. A Világbank adatai szerint a járvány előtt a thai GDP 15 százaléka a turizmusból származott, országszerte több millióan élnek ebből az iparágból.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

Lenyűgöző képeken az ezerszínű őszi Plitvicei-tavak

A páratlan szépségű nemzeti park nem véletlenül került fel az UNESCO természeti világörökségi listájára. Most ti is szétnézhettek benne, és felülről is megcsodálhatjátok.

Link másolása

hirdetés

A horvátországi Plitvicei-tavak az egyik legszebb természeti képződmény, amelyet pár órás utazással könnyen el lehet érni tőlünk is. És érdemes is. Aki már járt ott, azt biztos visszahúzza a szíve, hiszen a táj, a lenyűgöző vidék az év minden szakában csodálatos. Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben fekszik, erdő borította hegyek között. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979-től az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

A hely Dombora Tóth Tamást is megfogta, ezért is vágott neki újra a bejárásának és fotózásának.

Tamás a Szeretlek Magyarországnak elmesélte, hogy négy évvel ezelőtt télen járt a Plitvicei tavaknál, akkor csodálatos fagyott világot fotózott, befagyott vízesésekkel és fehér tájjal. Ezért most október végén ismét ellátogatott a tavakhoz, hogy az ősz gyönyörű színes környezetében örökíthesse meg ugyanezt a lenyűgöző parkot. Két napot töltött itt, első nap a felső tavakat, második nap pedig az alsókat járta körbe.

"Ez az a táj, ahova az év minden szakában érdemes eljönni, mert elképesztően gyönyörű, amit a természet alkotott"

- mesélte.

A szakmai háttérről is mesélt:

hirdetés

"Mivel vízeséses környezetről beszélünk és nappali felvételekről, ezért elengedhetetlen kiegészítő volt az ND szűrő mind a fényképező mind a drónomra. Az ND szűrő teszi lehetővé, hogy nappal is készíthessünk hosszúzáridős képeket. Ettől lesznek a fotókon a vízesések fátyolosak, selymesek, dinamikussá teszik a képeket. Sajnos most ősszel is rengetegen vannak a parkban és nagyrészt fapallókon lehet közlekedni, ezért minden ilyen hosszúzáras kép elkészítése idegőrlő volt. A padló folyamatosan mozgott az emberek alatt, vele az állvány is, így kb 10-ből 1 kép lett éles és használható. De úgy érzem megérte!

A kezdetektől Nikon géppel dolgozom, közel 4 éve pedig a drónozásba is belevágtam. Sajnos a jelenlegi helyzet megnehezíti az utazást, fotózást, de bízom benne, hogy egyszer ennek is vége lesz és folytathatjuk a túráinkat, mert rengeteg állomás van még hátra a világból."

Dombora Tóth Tamás magáról:

Nyolcadik éve foglalkozom fotózással, ami eleinte hobbinak indult, majd szerelem lett belőle. Fő profilom a táj, természet és város fotózás. Az egész a Pesten Fotóztam facebook csoportból indult, amit 2014 óta csinálunk, az ott megismert szintén fotó-őrült barátaimmal. Korábban rengeteget utaztunk és ezekből készült egy néhány részes vlog is a youtube-ra. A 4 évvel ezelőtti Plitvicei kirándulásunk is az egyik állomása volt a sorozatnak, amelyet itt tudtok megnézni:

VIDEÓ: Fotós Túrák 2. rész - A befagyott Plitvicei-tavak

Még több képet ITT láthatsz

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: