News here
hirdetés

UTAZZ

Elveszni a pavilonok között – Megnéztük a világkiállítást Dubajban

Két nap alatt próbáltuk meg bejárni a félidejénél járó Expo 2020-at, de hamar kiderült, hogy talán még egy hét is kevés lenne rá. Szubjektív élménybeszámoló.
Láng Dávid - szmo.hu
2022. január 19.


Link másolása

hirdetés

A világkiállításoknak 170 évre visszanyúló történelme van: az elsőt Londonban rendezték 1851-ben, ennek tiszteletére épült a híres – később áthelyezett, majd leégett – kristálypalota. Még emblematikusabb a párizsi Eiffel-torony, vagy a brüsszeli Atomium, amelyek szintén egy-egy Expóhoz kapcsolódóan készültek el, majd maradtak meg az utókornak.

A dubaji Expo az első, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg. Eredetileg 2020-ban nyitott volna, de annyi más dologhoz hasonlóan ez is csúszott egy évet a koronavírus miatt, így végül tavaly októbertől idén március végéig várja a látogatókat (a nevében található évszámon viszont nem változtattak).

Az odaút a WizzAir közvetlen járatának köszönhetően kifejezetten simán ment, ráadásul nagy szerencsével a repülőjegyet is sikerült megúszni alig 35 ezer forintból (a következő hónapokra már csak ennél jóval drágább opciók vannak). A belépés feltétele egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, amit nagyon szigorúan vesznek, ahogy azt is, hogy az útlevelünk még minimum 6 hónapig érvényes legyen. A szintén a belépés feltételéül szabott űrlap kitöltését és a speciális mobilalkalmazás meglétét viszont senki nem ellenőrizte.

Maga Dubaj első benyomásra elég lelketlen érzést kelt: óriási felhőkarcolók mindenhol, mellettük akár 14-16 sávos autópályával. A zöldfelületek mennyisége minimális, és a vízpartra is rettentően macerás kijutni, a legtöbb strand ugyanis privát, például a méregdrága szállodák vendégeinek van fenntartva. A gyalogos városnézés nagyjából esélytelen, cserébe a tömegközlekedés kiszámítható, de sok látványosságot így is nagyon nehéz megközelíteni.

Ha nem az Expo lett volna látogatásunk fő célja, aligha maradna meg pozitív élményként az út, így viszont bőven megérte.

Az eseménynek otthont adó Dubai Exhibition Centre közel 4 és fél négyzetkilométeren terül el a város Abu Dhabihoz közelebb eső szélén, mellette már gyakorlatilag a sivatag van.

hirdetés

A távolságok egyébként óriásiak: bár külön metrókapcsolatot építettek, hogy minél könnyebben megközelíthető legyen, így is közel egy órát kell utazni a központból indulva, a repülőtér környékéről pedig másfelet.

A bejutás viszont már pofonegyszerű: a metróról leszállva néhány perc sétával ott is vagyunk a főbejáratnál, ahol vagy oltási igazolást, vagy az országba való belépéshez hasonlóan 72 órán belüli PCR-tesztet kérnek (ezt akár helyben is elvégzik).

A jegyárak ahhoz képest nem vészesek, hogy általánosságban mennyire drága az ország: hétfőtől péntekig átszámolva kevesebb mint 4 ezer forintba kerül egy napijegy, hétvégén ennek a duplájába. Bérletet is lehet váltani, aki nem csak villámlátogatásra érkezik, annak ez a leggazdaságosabb megoldás, mivel 1-2 nap itt szinte semmire nem elég.

A dubaji Expo „Eiffel-tornya”, vagyis központi épülete az Al Wasl Plaza, ami egy hatalmas, lépcsős placc fölé magasodó félköríves kupolát jelent. Utóbbi napközben árnyékot ad, sötétedés után viszont óriási kivetítőként multimédiás fény- és hangjáték helyszínévé válik.

Apropó, időjárás: a január ezen az éghajlaton a lehető legjobb időszak, 23-24 fok körül volt az átlagos nappali hőmérséklet. Nyáron, sőt ősz elején ezzel szemben a 40 fok feletti értékek sem ritkák – a Kerekes Band tagjainak októberben saját bevallásuk szerint 44 fokban kellett 4 koncertet adniuk –, így azt mindenképp érdemes elkerülni.

A világkiállításon tényleg a világ majdnem összes országa részt vesz. Nekünk egyetlen kivételt sikerült találni: Észak-Koreát, ami talán nem olyan nagy meglepetés. Ezen kívül azonban bárkit jutott eszünkbe megnézni, mindenkinek volt pavilonja, még a Vatikánnak is.

Persze a nagyságrendekben már komoly eltérések mutatkoztak. A kisebb és/vagy szegényebb országok túlnyomó része egyfajta kötelező körként tekint az Expóra, ahol valamilyen formában mégiscsak illik ott lenni, de túl nagy erőfeszítéseket azért nem tesznek az ügy érdekében. Nekik többnyire egyenpavilonjaik vannak, belül pedig egy közepesen unalmas helytörténeti múzeum tárlatára lehet számítani tőlük: néhány szoborral, jellemző népviseletekkel, népművészeti alkotásokkal. Jobb esetben némi imázsfilm-vetítéssel.

A bónusz az ajándékbolt, amivel szinte mindenhol lehet találkozni, de inkább azok az érdekesek, ahol az adott országra jellemző ételeket-italokat (például tádzsikisztáni aszalt sárgabarackot vagy Burkina Faso-i gyümölcslevet) kínálnak. Kuba pedig természetesen szivart.

Ezeket a pavilonokat jórészt 5-10 perc alatt le lehet tudni, kellemes csalódást talán csak Jamaica okozott, akik színes konténerekkel tagolták részekre a főként a zenéjükre és különösen Bob Marleyra felhúzott kiállítást.

Kíváncsi voltam, mi a helyzet a harmadik világbeli bukott államokkal, például Szíriával vagy Afganisztánnal: ők vajon mivel készülnek? Nos, gyakorlatilag a – jelennél nyilván sokkal dicsőségesebb – múltjukat igyekeznek bemutatni, így ezek a pavilonok inkább a történelemre mennek rá.

Az eggyel nagyobb szinten már saját tervezésű pavilonok vannak, ezek kívülről sokszor látványosabbak, mint amilyenek belül. A svédek például egy erdőt idéztek meg, de tartalmilag nem sokat tudtak villantani (leszámítva, hogy kitelepítettek egy IKEA éttermet, ahol természetesen húsgolyót szolgáltak fel, sajnos az eredetinél jöval gyengébb minőségben).

A brazilok egy nagy tócsa közepére helyezett függőágyakkal igyekeztek becsábítani az embereket, a felső szinten található kiállításuk viszont furcsamód a védőoltások propagálásáról szólt 3 termen keresztül, ezt se igazán tudtam hova tenni.

A magyar pavilon viszont kellemes csalódás: a teljesen fából készült építmény kívülről is jól néz ki és belül is kifejezetten informatív. Persze egyértelmű önreklámozás a célja, a gyógyvizeinket és fürdőinket igyekszik népszerűsíteni, de elég látványos és interaktív módon. A legjobb 10-ben mindenképp benne van azok közül, ahová sikerült eljutnunk.

A legjobb része az utolsó terem, ahol egy vízre asszociáló hatalmas labdatengerbe merülve, relaxációs zene mellett nézhetjük a félgömb alakú falra vetített, szintén vizes tematikájú képsorokat.

Az ajándékboltban árulják az ilyenkor kötelező libamájat, chilit, téliszalámit, vagy épp különféle édességeket, ugyanitt egy frappáns megoldással – sörcsapokból – többféle ásványvizet is meg lehet kóstolni.

Aligha tippeltem volna erre előzetesen, de ha egyet kellene választani, akkor a legemlékezetesebb élményt Palesztina pavilonja adta – igen, bár a jogállásuk vitatott, ők is jelen voltak. Nem is akárhogy: szinte egyedüliként a látogatók összes érzékszervére igyekeztek hatni.

Míg a legtöbb helyen szigorú "hozzáérni tilos!" feliratok voltak kint, itt az egyik teremben külön bátorítottak mindenkit, hogy tapogassa meg a kiállított tárgyakat. Például egy 1948-ból megmaradt kulcsot, vagy a Sziklamecset egyik, felújítás idején kimentett eredeti darabját. Egy másik teremben pedig jellegzetes közel-keleti illatokat kellett felismerni, gombnyomásra jöttek ki egy agyagvázára emlékeztető szerkezetből. A külsőségekre is adtak, a padlót például ugyanolyan kövekkel borították, mint amivel Jeruzsálem óvárosának utcáin találkozhatunk.

Érdemes még kiemelni Szaúd-Arábia pavilonját, ahol egy hosszú mozgólépcsőn való feljutás alatt az ország múltját ismerhettük meg, fent egy 360 fokos vetítés révén a jelenüket, a lefelé tartó mozgólépcsőn haladva pedig a lehetséges jövőjüket is.

Egyébként soha nem láttam még ennyi óriási, padlótól plafonig tartó kivetítőt, mint az Expón: a legkisebb kiállítókon kívül mindenki igyekezett lélegzetelállító multimédiás élményt nyújtani.

Az országimázs hirdetése mellett sokan választottak egy másik utat, és helyezték inkább az innovációkra, technológiai újításokra a hangsúlyt (ez egyébként az egyik fő tematika is volt). Például Belgium és Oroszország is erre ment rá, ami ugyanannyira legitim megoldás, bár ízlés kérdése, kinek melyik jön be jobban.

Az Expón akár egy hetet is simán el lehetne tölteni, mi 2 nap alatt összesen 17 órát voltunk bent, de legfeljebb a harmadát tudtuk bejárni ezalatt. Az élmény rendkívül intenzív, ha a saját városomban lenne egy ilyen esemény, egész biztosan bérletet váltanék, és rendszeresen kijárnék, mert apránként sokkal könnyebb befogadni.

Persze annak sem érdemes kihagynia, aki csak egy napot tud szánni rá, de készüljön fel, hogy újra fogja értékelni, amit eddig a bőség zavara-effektusról gondolt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
Egy kis lakókocsiban él a négytagú család, így járják a világot
Bár elég nagy szabadságot kínál, sok gyerekes családot elriaszt a lakókocsis utazástól a túl szűk hely - ez a család nem tartozik közéjük.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2022. július 19.


Link másolása

hirdetés

Tágas otthonukból egy apró lakókocsiba költözött a kétgyermekes család. Korábban farmjuk és 11 hektáros földjük volt, most övék az egész világ – számolt be a nem mindennapi történetről a The Sun.

Sokaknak nem lenne komfortos négy keréken és egy szűk dobozban lakni, de Jen és Kirt pótkocsijában minden benne van, amire szüksége lehet egy családnak.

A szülők két hónapon keresztül renoválták a lakókocsit, mielőtt csapot-papot otthagyva feladták volna korábbi életüket, hogy lakóautóval járják a világot.

A különleges életmódot folytató család a YouTube-on futó Tiny House Giant Journey sorozatban mesélte el, hogy körülbelül másfél éve vannak úton. Utazásuk első évében egy furgonban éltek, de muszáj volt váltaniuk, ahogy fiaik idősebbek lettek. Végül úgy döntöttek, hogy eladják a furgont, a következő két hónapot pedig új otthonuk felújításával töltötték.

Sokat kellett dolgozni, hogy a „dobozt” otthonossá tegyék, végül azonban sikerült alaposan felszerelni: a tetőn még egy 1850 wattos napelem is helyet kapott.

Habár a lakrész kicsi, a belseje lenyűgözően néz ki. Van benne egy teljesen felszerelt konyha is, amiben minden megtalálható, amire szüksége lehet a családnak: a felfüggesztett kosarakban például fűszereket és a friss gyümölcsöket tárolnak.

A fürdőszoba egy függöny mögött van, vécé és zuhanyfej is található benne.

hirdetés
A család szó szerint egymás hegyén-hátán alszik: Kirt és Jean alul egy hatalmas ágyon, a fiúk pedig fölöttük, emeletes ágyakon.

Az apuka és a két gyerek egy-egy kis szekrényben tárolják a ruháikat, Jen azonban két gardróbot is megkaparintott. A konyhával szemben található egy kis nappali párnázott paddal, összecsukható asztallal és légkondival.

A miniházak és a lakóautók egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években. Bár muszáj kompromisszumokat kell kötnie annak, aki ilyen életmódra adja a fejét, sokan semmire nem cserélnék el a szabadságot, amit ez az életforma nyújt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
5 tipp, hogy miért látogass el Tiszakécskére
Cölöpsétány a Holt-Tiszánál, kilátó, kisvasút, gyógy- és élményfürdő - mutatunk pár látnivalót!

Link másolása

hirdetés

A dél-alföldi régió és a Tisza-part valamennyi évszakban csalogató kirándulási opciókat rejt. A Kecskemét tőszomszédságában található Tiszakécske, a Tisza magyarországi szakaszának legnagyobb kanyarulatában helyezkedik el, csendes és aktív pihenést kedvelőknek egyaránt tökéletes úti cél. Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes megnézni azoknak, akik a napfény és a vizek városába látogatnának.

1. Tisza-parti Kisvasút

1971. augusztus 20-án indult első útjára a Tiszakécskei Úttörővasút. A keskenyvágányú szerelvény kisebb-nagyobb megszakításokkal 2009-ig üzemelt. Több mint egy évtizedes szünet után, 2021 őszén indult újra, hogy a látogatók a Tisza legnagyobb kanyarulatát immár vasúton is bejárhassák.

Az újrainduló kisvasút pályájához a korábbi Gyermekvasút útvonalából megmaradt 600 méteres szakaszt újították fel, de az egyre bővülő látnivalók miatt még további 1000 métert építettek hozzá, így a Tisza legnagyobb teljes kanyarulatát bejárja. A kisvasút a Tisza-parti megállótól a Találkozások Házig közlekedik; útközben megáll a Játszótér megállónál, a 14 méter magas kilátónál és a Sportcentrumnál. További újdonság, hogy már nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben üzemel. További információk ezen a linken!

2. Barack Gyógy- és Élményfürdő

A Tisza kanyarulatában található, családi vállalkozásként működő Barack Gyógy- és Élményfürdő nyújt felüdülési lehetőséget, immár 38 éve az odalátogatóknak. A tulajdonosok évről évre szépítettették és bővítették a komplexumot, így modern gyógyászati részleg, medencék, csúszdapark, szaunavilág, családbarát fejlesztések követték egymást, később pedig mindez szálláshelyekkel is kiegészült: kempinggel, apartmanokkal és 50 szobás, négycsillagos szállodával gazdagodott a kínálat. Tehát itt minden megvan ahhoz, hogy egy igazán emlékezetes és pihentető utazást tegyünk a környéken.

hirdetés

A fürdő gyógyvize 1344 méter mélyről 52 fokosan tör fel a felszínre. A nátrium-hidrogénkarbonátos, metakovasavat és fluoridot tartlamazó termálvíz főként reumatikus, ízületi, mozgásszervi megbetegedésekre, műtétek utáni rehabilitációra és nőgyógyászati problémák kezelésére ajánlott.

A fürdő egész területén tíz medence áll a vendégek rendelkezésére, két kültéri gyógyvizes medence, élménymedence, kaland medence, strand medence és baby pancsoló is megtalálható. Beltéren úszómedence, jacuzzi, gyermek medence és merülő medence került kialakításra. Impozáns szaunavilága pedig elvarázsolja a pihenni vágyókat, akik választhatnak finn szauna, infraszauna, rózsabarack aromaszauna, stollen szauna közül.

A hely érdekessége, hogy a névválasztással tisztelegnek a múlt előtt, ugyanis a környék híres baracktermő vidék. Mitöbb, a fürdő területén is található egy öreg barackfa, melynek gyümölcséből éveken át lekvár készül.

3. Csúszdapark

Ma már egy medence, néhány kis csobogó, vízi pisztoly és vödör önmagában kevés a mai gyerekeknek, fiataloknak ettől sokkal több impulzusra, élményre van szükségük. A Barack Gyógy- és Élményfürdő csúszdaparkját a fürdőbe lépés pillanatától máris megcsodálhatják vendégek. A torony és a csúszdák színe is hívogató. Csúszdáik között 6 éves kórtól a kortalan idősekig, mindenki kedvére válogathat a szelídebb lejtésű vagy az igazi adrenalinbombaként berobbanó kamikáze közül.

Az anaconda csúszda egy szelídebb lejtésű, közkedvelt típus, amelyet a kezdő csúszdázók is bátran használhatnak. A kétpályás családi csúszda (vagy versenycsúszda) nyitott szerkezetű, izgalmas gyorsasági versenyek rendezésére ad lehetőséget, mivel időmérő funkcióval is rendelkezik. A kamikaze csúszda a száguldás és az adrenalin szerelmeseinek lesz a kedvence. Szinte szabadesés-élményt nyújt és akár 60-70 km/h óra lecsúszási sebesség is elérhető rajta. A negyedik, rafting és inga csúszda pedig két kedvelt típus egyedi ötvözete, Magyarországon egyedülálló élményelem, amely csúszógumival (raft) vehető igénybe.

4. Nádirigó tanösvény

A Nádirigó tanösvény a Holt-Tisza mentén húzódik végig, ahol egy rendkívül látványos cölöp sétányon vezet végig az utunk 2,5 km hosszan. A tündérmesébe illő séta nem csak a Holt-Tisza élőhelyeit és gazdag állatvilágát mutatja be, hanem az emberek tájátalakító tevékenyégének mozzanatai is felfedezhetőek. Útközben találkozhatunk rovarhotellel és madárodúkkal is, melyeket interkatívan és játékosan mutatnak be.

A séta nagyon családbarát, akár babakocsival is könnyen bejárható. Több padot is kihelyzetek, így ha útközben elfáradunk, csodaszép környezetben tudunk megpihenni. A gyerekeket egy szuper játszótér várja, ahol biztos nem fognak unatkozni. A tanösvény nem egy körtúra, így ha az egyik végén hagyjuk a kocsit, akkor számolni kell a visszaúttal is.

A 10 állomásos kirándulás több témát is feldolgoz, melyek Tiszakécske múltjához vagy a holtág élőhelyéhez kötődnek. Utunk során, olyan elemekkel is találkozhatunk, mint például: gyógy- és fűszernövény kert, rovarhotel vagy mesterséges odútelep. Az információs táblákon kézzel mozgatható, interaktív játszóelemek is szórakoztatnak. A cölöpösvényen elhelyezett halmérő segítségével például megismerhetők és összehasonlíthatók a halfajok valós méretei. A tanösvény végén ki lehet próbálni egy mezítlábas pályát is, különböző járófelületekkel (kő, kavics, faháncs, homok, stb.) A cölöpösvény végén egy nagyobb méretű madárles ékeskedik, ahonnan a nádasok madárvilágának képviselői figyelhetők meg.

5. tiszakécskei Tisza-parti Szabadstrand

A Tiszakécskei szabadstrand több, mint háromszáz méter hosszú homokos parttal, strandröplabda pályával, játszótérrel, képkiállítással és nyári büfékkel várja a strandolni vágyókat. A szabadstrand igen ritkaságnak számít hazánkban, ugyanis a Tisza mentén mindössze három, hivatalosan működő, homokos tengerpartra emlékeztető strandja van. Minden nyári szezonban turisták sokasága látogatja meg és töltenek itt egy felejthetetlen napot. Trópusi hangulatú gyékény napernyők díszítik a 300 méter hosszú homokos partot, emellett nyugágyak, felújított vizesblokkok és öltözők várják az úszni, lehűlni vágyókat. A fürdőzők biztonságáról minden nyáron fürdőmesteri szolgálat gondoskodik. A parton a nyári szezonban strandröplabda bajnokság, homokvárépítő verseny és sok más érdekes program kínál kikapcsolódási lehetőséget.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Európában található a világ legjobb városa egy felmérés szerint
A lista olyan dolgok alapján készült el, hogy mennyire barátságosak az adott városban, vagy hogy mennyire stresszes ott élni. Magyar város nem került fel rá.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. augusztus 01.


Link másolása

hirdetés

Minden évben megjelenik a Time Out Index, ami felsorolja a világ legjobb városait. A lista felállításához több ezer embert kérdeznek a saját városukról, és idén úgy alakult, hogy Edinburgh lett az első, kiemelkedő pontszámokkal. A megkérdezettek

  • 93 százaléka szerint könnyű gyalog közlekedni a városban,
  • 95 százalék szerint szép,
  • 91 százalék szerint "nem bunkó",
  • 96 százalék szerint nem unalmas,
  • 89 százalék szerint nem stresszes.

A második helyezett az amerikai Chicago lett, a harmadik pedig a kolumbiai Medellín, a negyedik helyre viszont egy másik skót város, Glasgow futott be. Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon meg is említette a Twitteren, hogy két városuk is előkelő helyen szerepel a listán.

A Time Out Indexen idén 53 ország szerepelt, de Budapest nem kapott rajta helyet, ahogy más magyar város sem. Közép-Európából egyedül Prága fért fel rá, a hatodik helyre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Ezek a legdrágábbak idén nyáron a legnépszerűbb hazai úti célok közül
A Szallas.hu szerint a legnépszerűbb hazai úti célok élén Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Balatonfüred és Budapest áll, majd Gyula, Hévíz, Szeged, Zalakaros és Pécs következik.

Link másolása

hirdetés

Az idén nyáron a legkeresettebb úti célok közül Hévízen és Balatonfüreden kell a legtöbbet fizetni átlagosan egy éjszakáért a járvány előtti, 2019-es szinthez képest - derült ki a Szallas.hu szállásfoglaló oldal legfrissebb online kutatásából.

Az elemzés szerint a portálon leadott foglalások alapján rangsorolt legnépszerűbb hazai úti célok élén Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Balatonfüred és Budapest áll, majd Gyula, Hévíz, Szeged, Zalakaros és Pécs következik.

A felsorolt települések közül Zalakaroson (+36,35 százalék), Gyulán (+34,61 százalék), Budapesten (+34,26 százalék) és Hévízen (+33,7 százalék) a legnagyobb az árkülönbség az idén egy főre eső éjszakánkénti díj és a 2019. évi szint között.

Bár Hévíz (14 449 forint) után Balatonfüreden a legdrágább egy éjszaka egy főnek, 14 444 forint, ez 2019-hez képest 6,8 százalékos emelés, ami rekordalacsony a mezőnyhöz képest. Mellette Hajdúszoboszló drágult csupán 13,8 százalékkal 2019-hez viszonyítva, a többieknél 22-35 százalékos a változás a pandémia előtti nyár áraival összevetve.

Azt is közölték, hogy

2020-hoz képest jellemzően átlagosan maximum 15,4 százalékkal nőttek a vendégéjszaka árak egy fő részére a legnépszerűbb településeken. Az idei nyár top tíz belföldi úti céljai közül a szállástípusokat összevonva Egerben például fél százalékkal csökkent az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár tavalyhoz képest. Hajdúszoboszlón 1 százalékos a növekedés, Balatonfüreden 2,2 százalékos, Siófokon 3,9 százalékos.

Pécsett már átlagosan 8,6 százalékos az emelkedés, Szegeden 10,7 százalékkal, Budapesten 13,1 százalékkal kerül többe idén egy éjszaka egy fő számára - mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője a közleményben. Hozzátette: a legnagyobb emelkedés Gyula (+15,2 százalék), Zalakaros (+15,11 százalék) és Hévíz (14,2 százalék) esetén tapasztalható.

hirdetés

A Szallas.hu adatai szerint országosan 2018 óta az évenkénti áremelés átlaga 10,5 százalék volt. Így az idei átlagos növekedés a számok alapján közel trendszerű.

Az idén nyáron minden 3. foglalás a Balaton térségébe szól a Szallas.hu statisztikái szerint, bár nincs még teltház. Itt az átlagos éjszakánkénti ár egy fő részére idén 10 799 forint, ami 3,5 százalékos növekedés tavalyhoz képest, 2019-hez viszonyítva pedig 29,3 százalékos drágulást jelez.

A Tisza-tó térsége a Szallas.hu nyári foglalásainak 2,5 százalékát teszik ki, itt Tiszafüred, Poroszló, Abádszalók, Kisköre és Sarud szállásai a legkelendőbbek. A Tisza-tónál tavalyhoz képest átlagosan 5,6 százalékkal kell többet fizetni egy főnek egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva viszont 55,1 százalékos a drágulás.

A Fertő-tó környékén Sopron messze a legnépszerűbb. A térségbe leadott foglalások a Szallas.hu nyári foglalásainak 1,5 százalékát jelentik. A Fertő-tónál 8,21 százalékkal fizet többet egy vendég egy éjszakáért tavalyhoz viszonyítva, 2019-hez képest pedig 32,6 százalékos az áremelkedés.

A Szallas.hu nyári foglalásainak 1,2 százaléka a Velencei-tó környékére szól. Velence és Gárdony szálláshelyei a legkeresettebbek. Bár a térségben tavalyhoz képest 3,29 százalékkal kevesebbet fizet egy vendég egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva ez így is 19 százalékos emelkedés - derül ki az elemzésből.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: