News here

UTAZZ

Ahol az év 300 napján süt a nap

Több ezer év történelme, a világ egyik legjobb búvárhelye, nyelvtanulás, egész évben napfény és éjjel-nappal bulizás vár Máltán.

Link másolása

A parányi szigeten szinte mindig süt a nap és még télen is lehet fürödni a tengerben. Máltát az utóbbi pár évtizedben fedezték fel maguknak a turisták, hiszen egész évben érdemes ellátogatni ide. A csodás kék víz, a hangulatos városkák, a több ezer éves történelmi múlt emlékei, a gasztronómia és az itt tapasztalható életvidámság sokakat vonz a szigetre. Bár kicsi az ország, de annyi a látnivaló, hogy csak belekóstolni jut idő egy nyaralás alkalmával.

Mvaros1

A napfény országa

Máltán az év 300 napján süt a nap. Eső szinte alig esik errefelé, mégis a leanderek csodás színekben pompáznak. A kaktuszok mellett a citrusok is jól érzik magukat errefelé. Az évi csapadék mennyisége átlagosan 560 mm, ennek jelentős része a télen a heves záporokkal érkezik.

Az aprócska ország mediterrán klímája igazán kellemes. Télen is enyhe, a fűtést errefelé nem nagyon ismerik, nyáron pedig a nagy meleget a víz felől érkező szellő enyhíti. Bár napközben nagy a hőség, így szívesen sziesztáznak, este azonban lehűl, ezért egy pulcsi, dzseki jó, ha kéznél van.

Ilyen a tél Máltán - Katt korábbi cikkünkért.

Mvirag

Több ezer éves múlt

A sziget 7000 éves történelmi múlttal rendelkezik. Az itt élők és az évszázadok során Máltát elfoglaló nemzetiségek kapcsolata a stílusokat és a hagyományokat is keverte, egyesítette, így a szigeten elragadóan eklektikus kultúra alakult ki.

A fennmaradt emlékek egy négyzetkilométerre eső aránya itt az egyik legmagasabb.

Mmuemlek1

Mmuemlek2

Mmuemlek5

Mmuemlek6

Málta már a neolitikus korban virágzott, ebből az időszakból maradtak fenn a termékenység istennőjének ajánlott rejtélyes megalit templomok. Később a főniciaiak, karthágóiak, rómaiak és a bizánciak is megjárták a szigetet.

I.sz. 60-ban Szent Pál Róma felé hajózva a szigetnél hajótörést szenvedett, ő hozta el a kereszténység tanait az itt lakóknak.

Az arabok 870-ben vetették meg itt a lábukat, nyelvük alapos nyomot hagyott, máig kiérződik. 1530-ig Málta Szicíliához tartozott. V. Károly hagyományozta Máltát a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Lovagrendre, az ő uralkodásuk idején Málta aranykorát élte. 1798-ban Napoleon útban Egyiptom felé átvette a hatalmat a szigeten, de csak rövid időre maradhatott, mert a britek erősebbnek bizonyultak.

Málta 1964-ben vált függetlenné, majd 1974-ben köztársaság lett.

Mmuemlek7

Mmuemlek8

Látnivalók

A fél Budapestnyi, 316 km2-es szigetcsoporton 365 templom található. A helyiek hívő emberek, akik azonban szívesen ünnepelnek, és minden alkalmat megragadnak arra, hogy jól érezzék magukat. A védőszentjeiket is lampionokkal, virágfüzérekkel, tűzijátékokkal, fesztákkal köszöntik, előfordul, hogy a szigeteken egyszerre több helyen is nagy népünnepély zajlik.

Málta fővárosa Valletta, mérete kb. a mi budai várunknak felel meg. Egy hatalmas erődítmény veszi körül. A várost előre megtervezték, szabályos négyzethálós szerkezetűre építették. 9 hosszanti és 12 keresztirányú utcája van. A városfalon belüli részt az UNESCO a kulturális világörökség részének nyilvánította.

A világörökségi listára a több ezer éves megalitikus templomok is felkerültek. Az olykor 20 tonnás köveket cement és habarcs nélkül építették egymásra, hogy szentélyeket állítsanak isteneiknek.

A 3 szintes Hypogeumot 100 éve tárták fel. A több mint 5000 éves közösségi helyet a kőkorszaki emberek vájták a sziklába.

Ne hagyjátok ki a földalatti Szent Pál és Szent Ágota katakombákat, a Szent János lovagokhoz kapcsolódó Fort St Angelo-t és a Fort Rinella-t, melyben a világ legnagyobb ágyúja látható.

A második világháború színhelyei közül a Mgarr háborús menedékhelyet, a Marfa egykori brit katonai épületeket, a vittoriosai Fegyvertárat és a Tengerészeti Múzeumot érdemes felkeresni.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményét és Caravaggio Szent János lefejezése című képét a Szent János Társkatedrálisban nézzétek meg.

Rabatban található a Szent Pál-barlang, ahol a legenda szerint Pál apostol először hirdette a kereszténység tanait, ezért ezt a helyet tartják a kereszténység bölcsőjének.

Mmuemlek3

Mmuemlek4

A világ egyik legjobb búvárparadicsoma

A Máltai-szigetek tengerpartja remek hajózási, búvárkodási és vízi sport lehetőségeket biztosít. A sziklás partok mellett csak kevés helyen találni homokos plázsokat, de a kristálytiszta víz, a sok kis romantikus öböl látványa kárpótol. Az itteni víz alatti világ és az állandóan kellemes, még a téli időszakban is 18 fokos tenger sokakat vonz ide. A merülés szerelmesei szerint a világ egyik legjobb búvárhelyei itt találhatók.

Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a sportolási lehetőségek fejlesztésére. Lehet vitorlázni, sziklát mászni, biciklizni, kirándulni, még akár a téli hónapokban is.

Mpart2

Mpart4

A part mentén rengeteg hasadék, barlang található, előfordulnak egész sportcsarnok méretűek is. A szigetek mentén több hajó- és repülőroncs is van a tengerfenéken, melyek izgalmas merülési helyszínek. Máltán a Kék Barlang és a Qawra Point, Gozon a Kék Lyuk, Cominon a Kék Lagúna a legkedveltebb.

A legnépszerűbb strandok a sziget északi felén találhatók, a Mellieha Bay és a Golden Bay mellett érdemes felkeresni a csendesebb homokos parttal rendelkező Paradise Bayt is, vagy Gozon a vörös homokjáról híres Ramla I-Hamra-t.

Bugibba mellett található egy delfinárium is.

Mpart3

Szórakozás, bulizás éjjel-nappal

Málta modern szolgáltatásaival is sokakat csábít. Számos fesztivált, sportrendezvényt, komoly és könnyűzenei programot szerveznek, ahová a világ minden tájáról érkeznek résztvevők.

A tengerparton esténként hatalmas élet zajlik. Táncmulatságok, koktélok, beach partyk és zeneszó hallatszik mindenfelé. Sliema és St. Julian’s kedvelt nyaralóhelyek, ahol pezsgő éjszakai élet és számos szórakozóhely van.

Két kézműves falu is van: egyik Máltán, másik Gozon, melyeket érdemes meglátogatni. Elleshetitek a csipkeverés, az ezüst művesség, a fazekasság, a kosárkészítés vagy szövés, kötés fortélyait. Egyik leghíresebb termékük az egyedileg fújt üveg.

A Marfa-félszigeten Mellieha-ban keressétek fel az 1979-ben itt forgatott Popeye című filmhez épített és azóta is látogatható Popeye-falut.

Mbuli1

Mbuli2

Mbusz

Málta fővárosa Valletta elnyerte a 2018-as Európa Kulturális Fővárosa címet, ehhez kapcsolódva pedig nagy fejlesztések, beruházások indulnak.

Angol nyelvtanulás egész évben pólóban

A vendégszerető helyiek egy speciális szolgáltatással is sokakat vonzzanak ide: az angol nyelviskolák egyre népszerűbbek, hiszen az oktatás mellett igazán remek dolog a kellemes éghajlatot és a szórakozási lehetőségeket is kiélvezni. A kis szigeten 40 nyelviskola működik.

M1

Meste

Jó tudni Máltáról:

- A templomokba fedett vállakkal, térdig érő szoknyában vagy nadrágban lehet csak bemenni.

Az elektromos áramhoz speciális 3 ágú aljzatuk van, amihez átalakító szükséges.

- Egyik legnagyobb gondjuk az ivóvíz. Nincs a szigeten folyó, a csapadék pedig hamar lefut, ezért a tengervízből nyernek innivalót.

- A sziget az európai madárvonulás egyik fő útvonalába esik, így vonuláskor a madarak milliói is leszállnak pihenni ide.

- Közlekedésük angol örökségként bal oldali, autópálya nincs, útjaik minősége elfogadható, de sok a murvás földút.

Mvaros2

Mvaros5

Mvaros6

Málta:

- A Máltai-szigetek a Földközi-tengeren Szicíliától kb 90 km-re találhatók.

- Az ország három szigetből áll: Málta, Gozo és Camino.

- Lakossága: kb 420 000, a világ egyik legsűrűbben lakott országa, négyzetkilométerenként körülbelül 1309 lakossal.

- Anyanyelve: a máltai, sémi eredetű, a nyelvtana latin és olasz alapú, a szigeten az angol a másik használatos nyelv.

Mkormenet

Msuti2

Mutca1

Mvaros7

Amit a szerző külön ajánl:

- Mindenképpen egyetek helyi halételeket, mert sokfélék és ízletesek

- Az alacsony alkoholtartalmú helyi rose bor esténként egy pohárral nagyon kellemes

- A máltai édességek nagyon finomak, érdemes minden nap mást kipróbálni

- A sólepárlók érdekes látványt nyújtanak, nézzétek meg őket

- Az egész sziget nagyon kicsi, autóbusszal jól bejárható, praktikus a tömegközlekedést használni

- Vallettában menjetek fel a nagy kikötő feletti Barakka Kertbe, ahonnan fantasztikus a kilátás a tengerre és az öbölben lévő hatalmas óceánjárókra. Ha szerencsétek van, akkor még egy tengeralattjáró is felbukkanhat.

- A katonai bemutatók közül egyet nézzetek meg, mert látványosak

- Az esti sétát ne hagyjátok ki, mert sokszor egészen különleges dolgokat láthattok, akár egy angol tánciskola tengerparti bemutatójára is becsöppenhettek

- Aki szereti a nemesfém ékszereket, bőven talál itt boltokat a parton, a városokban, a fővárosban egész utcányit

- Érdemes tájékozódni, hogy éppen milyen fesztivál, bemutató vagy koncert lesz, mert egészen kiváló programokba is bele lehet futni

- Ha romantikus sétára, csendes andalgásra, időutazásra vágytok, akkor Mdina, a régi főváros ideális hely ehhez, amely a mindenkori máltai érsek lakhelye is

- A cicák szigetének is lehetne hívni Máltát, ha szeretitek fotózni őket, bőven találtok modellt hozzá

- Készüljetek fel, hogy itt minden kicsi, még a már kihalt máltai elefánt is

- Sétáljatok a marsaxlokk-i kikötőkben ahol számtalan színes, piros-sárga-kék színre festett csónak ring a vízen, melyek elején Ozirisz-szem látható, ez védi meg a halászokat a gonosz szellemektől

Mcica

Milyen a cica-élet Máltán? - Katt korábbi cikkünkért.

2015 érdekes programjai:

Szent Pál Hajótörésének napja

Munkaszüneti és vallási ünnep

2015. 02. 10. Valletta

Karnevál Máltán és Gozon

2015. 02. 13. - 17.

Máltai Maraton

2015. 02. 22.

AMP Lost & Found – Málta

3 nap zene és a mulatozás

2015. 04. 03. - 05.

Minden máltai szigetek

Máltai nemzetközi tűzijáték fesztivál

Látványos pirotechnikai esemény

2015. 04. 25. - 05. 02.

Ghanafest

Földközi-tengeri Népzenei Fesztivál

2015. 06. 12. - 14.

Málta Művészeti Fesztivál

2015. 01. 07. - 07. 15.

Notte Bianca - Fehér éjszaka

Látványos éjszakai buli

2015. 10. 03.

Mhaz

Mhaz2

Mhaz3

Mhaz4

Bővebb infókat ITT találsz.

Mhaz5

Ha te is szívesen elmennél Máltára, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Ópusztaszer elfér a zsebedben – megmutatjuk, hogyan!
Egy új, ingyenes mobilalkalmazással már a telefonodon is bejárhatod az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot.

Link másolása

Az Alföld egyik leglátogatottabb községe, Ópusztaszer a magyarság múltjának, identitás-tudatának fontos helyszíne. A településen található Nemzeti Történeti Emlékpark leghíresebb látnivalója a Feszty-körkép, de többféle kiállítást, szobrot, emlékművet és parkot is találunk itt, amiket mindenképpen érdemes felkeresni. Ha épp nincs időnk meglátogatni az Emlékparkot, vagy már ott vagyunk, de még átfogóbb képet szeretnénk kapni a helyről, könnyedén közel hozhatjuk magunkhoz Ópusztaszer érdekességeit.

Egy új mobilalkalmazásnak köszönhetően most már virtuálisan is bejárható a hely, így részletesebben tájékozódhatunk a történelmi helyszínekről és a fontos eseményekről.

A helyi nevezetességekről számos extra információ érhető el videók, valamint audionarrációk formájában, a helyszínen kihelyezett QR kódok beolvasásával pedig további érdekességeket tudhatunk meg.

A kiterjesztett valóságtérképnek köszönhetően az Emlékpark látványosságai újszerű élményt nyújtva eddig nem látott formában elevenednek meg. A térkép segítségével könnyen megtalálhatjuk az egyes attrakciókat, és ha szeretnénk, az alkalmazás hosszabb vagy rövidebb túraútvonalat is össze tud állítani számunkra tetszőlegesen kijelölt helyszínek érintésével.

Az applikációban természetesen pár kattintással minden praktikus tudnivalót is megtekinthetünk, mint például általános információkat, szezonális aktualitásokat, a nyitvatartást, és online jegyvásárlásra is van lehetőség.

Az Ópusztaszer alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play Áruházból.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
Szavazz az északkelet-magyarországi régió legjobb hotelére!
AZ ÉV HOTELE versenyben az elmúlt hónapban 6 északkelet-magyarországi szálláshelyet próbáltak ki a sztár-tesztelők. Ezekre most vasárnap délig lehet szavazni a műsor hivatalos oldalán.

Link másolása

AZ ÉV HOTELE versenyben az elmúlt hónapban 6 északkelet-magyarországi szálláshelyet próbáltak ki a sztár-tesztelők. Ezekre most vasárnap délig lehet szavazni a műsor hivatalos oldalán.

A voksolással a szavazók pedig nem csak a legjobbnak járó díj kiosztásába szólnak bele, hanem megnyerhetik az ajándék wellness hétvégék valamelyikét. Az a szálláshely, amelyik ebből a régiós versenyből győztesen kerül ki, a második helyezettel együtt ott lehet majd januárban a döntőben és elindulhat AZ ÉV HOTELE címért.

Hogyan dől el, hogy melyik lesz az északkelet-magyarországi régió legjobb szálláshelye?

AZ ÉV HOTELE című műsor december végéig, Magyarország öt turisztikailag kiemelt régiójának 28 száll mutatja be. Augusztusban a sztár-tesztelők az alföldi, szeptemberben a balatoni, októberben pedig az északkelet-magyarországi szálláshelyeket próbálták ki. Utóbbiakat láthattátok múlt héten, a hónap utolsó adásában. A hat szálláshely megtarthatta a korábban – az egyes adások után – bezsebelt szavazatait, tehát az eredmények nem nullázódtak le. Most a nézők még egy utolsó vokssal segíthetik kedvencüket a havi döntőben, hogy a számukra legszimpatikusabb lehessen a balatoni régió legjobbja. A szavazatokat vasárnap délig a műsor hivatalos oldalán lehet leadni. A nézőknek most még több nyeremény ütheti markát, hiszen a heti nyereményen kívül, az összes okmtóberben voksló közül sorsolják ki a havi fődíjakat is. Ha nem láttad az összes északkelet-magyarországi indulót, vagy lemaradtál a múlt heti összefoglaló adásról, akkor nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi epizódját az RTL Most-on!

Rajtad is múlik, hogy a hat alföldi szálláshely közül melyik lesz a régió legjobbja!

Balneo Hotel Zsóri Thermal & Wellness****, Mezőkövesd

A négycsillagos Balneo Hotel Zsóri Thermal & Wellness**** Mezőkövesd és Zsóri között, a Zsórifürdő nevű városrészen épült. A szálloda a közeli M3-as autópályán Budapest és Debrecen irányából is gyorsan, körülbelül egy óra alatt elérhető. A szálloda minden szobája kényelmes olvasósarokkal, egyénileg szabályozható légkondicionálással, műholdas TV-vel, wifi-hozzáféréssel, fürdőköpennyel és sok más szolgáltatással várja a vendégeket. A szálloda wellness-részlegében beltéri termálvizes, valamint bel- és kültéri élménymedence is található. A wellness alsó szintjén különféle szaunák várják a vendégeket. A szálloda hazai és nemzetközi ételeket is kínáló éttermében a szezonális és régiós alapanyagokra helyezik a hangsúlyt. Számos helyi specialitás is megtalálható az étlapon, melyekhez a sajtokat és a füstöltárut a Bükk-hegység lábától hozzák a termelők.

További információ ezen a linken!

Mercure Tokaj Center****superior, Tokaj

A négycsillagos superior szálloda a borairól és történelméről híres település belvárosának szélén, a Tisza bal partján található, sétatávolságra Tokaj legfőbb látnivalóitól. Az épület a Tisza és a Bodrog találkozásánál található, így minden szobájából gyönyörű kilátás nyílik a folyókra, vagy éppen Tokaj híres dombjára. A nemrégiben teljeskörűen felújított szállodában 55 extrán felszerelt szoba található, köztük a legfelső emeleten 2 junior lakosztály is, saját pezsgőfürdővel és szaunával. A szállodában szabadtéri és beltéri medence is található, de természetesen szaunázni is lehet. A földszinten hangulatos bár és egy különlegesen berendezett étterem is működik nemzetközi konyhával és természetesen a tokaji borvidék legjobb magyar boraival. Az étlap megalkotásánál fontos szempont volt, hogy kiemelt szerep jusson a Tokaj-Hegyalján termelt alapanyagoknak.

Bővebb információ ezen a linken!

Tisia Hotel & Spa****Superior, Tiszaújváros

Tiszaújváros Borsod-Abaúj-Zemplén megye ötödik legnépesebb települése. Észak-Magyarországon a Tisza és a Sajó folyó torkolata által közrezárt területen fekszik. Az alföldi táj adottságai lehetőséget nyújtanak a horgászok és vízi sportok kedvelőinek egyaránt. Itt a Tisza partjától nem messze található a modern stílusban épült Tisia Hotel & Spa****Superior . A szállodát egy folyosó köti össze a Tiszaújvárosi Gyógy-és Strandfürdővel, ahol a külső és belső gyógymedencék mellett, számtalan élménymedence, csúszdák és még egy vármedence is várja az idelátogatókat. Wellness részlegén sókamra, aromaterápiás szoba pezsgőfürdő és masszázs várja a pihenésre vágyókat. A hotel közvetlen szomszédságában található Sportpark kitűnő lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra. A szálloda saját fitness részleggel is rendelkezik. Éttermében felsorakoztató menüsorok nem csak a gasztronómia szerelmeseinek az egészségükre odafigyelőknek is kedveznek. A Családbarát szálloda interaktív játékasztal és játszóházzal várja a gyerekes családokat.

További részletek ezen a linken!

Barrico Thermal Hotel****, Demjén

Demjén kis község Heves megyében Egertől 10 kilométerre a Leskó-patak mentén helyezkedik el. Az alig 600 fős település nagy történelmi múltra tekint vissza. Itt a Gyógyvizek Völgyében helyezkedik el a rusztikus stílusban épült rönkházra emlékeztető Barrico Thermal Hotel****. A szálloda több, a föld mélyéből feltörő ásványkincsekben gazdag, hévízforrással is rendelkezik. Két épületből áll. A főépület egy kuriózumnak számító kétszintes gerendaház, az összes szoba erkéllyel ellátott gyönyörű kilátással. A szálloda egyediségét a saját gyógyvíz és a gerendából készült épület mutatja. Wellness részlegén a külső és belső gyógyvizes medencék mellett merülő medencék, élmény medencék, pezsgőfürdő, gőzkabin és szauna várja a pihenésre, feltöltődésre vágyókat. Konyhája a hazai és nemzetközi konyha specialitásaival és a környék borászatainak kínálatával várja a vendégeket.

További részletek ezen a linken!

Fenyves Konferencia és Wellness Hotel****, Baktalórántháza

Baktalórántháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyezkedik el, a Nyírség közepén. Ebben a csodálatos környezetben, a megye mértani közepén, nagyvárosok ölelésében egy 460 hektárnyi természetvédelmi erdő közepén gyertyános tölgyek és fenyők ölelésében található a Fenyves Konferencia és Wellness Hotel****. A szálloda kezdetekben, azaz a hatvanas évek elején, mint étterem üzemelt. Majd nőtte ki magát a kétezres évek elején új arcot öltött idegenforgalmi centrummá. Vállalati ebédek, konferenciák kisebb nagyobb meetingek, esküvők kedvelt színhelye lett. Népszerűsége nem véletlen. A központi fekvés, a közvetlen közelben élményt kínáló erdő, a számtalan túra és vadászati lehetőség is vonzza az idelátogatókat. A több tízéves éttermi múlttal rendelkező szálloda a gasztronómia fellegvára. A hotel wellness-szigete, Teneriffe és lagúna úszómedencével, szauna világgal és számtalan élmény elemmel várja a vendégeket. Szabadidő-parkja, pedig rengeteg alternatívát kínál az szabadidő gondtalan eltöltésére.

További részletek ezen a linken!

Hotel Bodrog Wellness & Elix Spa****superior, Sárospatak

Sárospatak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bodrog völgyében található. Az Árpád-házi Szent Erzsébet szülővárosaként is elhíresült, több mint tizenegyezer főt számláló város hosszú történelmi múltra tekint vissza. Egyes források szerint itt volt a Rákóczi fejedelmek rezidenciája is. Alig pár percnyi sétára a Rákóczi-vártól és a Bazilikától, Sárospatak központjában található a teljesen megújult industrial stílusban berendezett Hotel Bodrog Wellness & Elix Spa****. Az esküvők, rendezvények, és konferenciák lebonyolításának is helyt adó Hotel Bodrog családias környezetben várja a vendégeket. Wellness és fitness részlege igazi kikapcsolódást, pihenést és feltöltődést nyújt a vendégek számára. A szálloda étterme pedig számos modern gasztronómiai csodával várja a pihenni vágyókat. Héliosz teraszán a görög ízek, míg reneszánsz látványkonyhájában a régi időket felelevenítő menüsorok várják a vendégeket. A borvacsorák szerelmesei pedig a tokaj borvidék számos borát kóstolhatják meg.

További részletek ezen a linken!

 

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye vasárnap egy új régióban folytatódik

A szálláshelyek tesztelése novemberben az Észak-Dunántúlon folytatódik. Ebben a régióban hat ház küzd majd meg egymással a régió legjobbja címért. Most vasárnap ez esztergomi Grand Hotel Esztergom****superior és az ugyancsak esztergomi Hotel Adalbert - Szent Tamás ház*** kerül Balázs Mihály és Mirtse Korinna nagyítója alá. Ha kíváncsi vagy, hogy milyenek az új régió első szálláshelyei, és tudni szeretnéd, hogyan érezte magát a zenész pár, akkor ne hagyd ki az adást most vasárnap 11:10-kor az RTL-en.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
4 őszi kirándulóhely, amit nem hagyhatsz ki
Az utazóközönség évről-évre egyre inkább választja úticélul hazánk tájait. Ez egyrészt köszönhető a hazai turizmus népszerűsítésébe fektetett munkának, másrészt pedig a szívet melengető csodálatos kincseknek, amit kishazánk rejt.

Link másolása

Ha valaki össze szeretné állítani bakancslistás kiránduló helyeit kis országunkban nem lesz könnyű dolga. Annál is inkább, mert kis túlzással a notesz egy része biztosan megtelne. No persze mindig vannak közkedvelt helyek, de valljuk be a vidéki csodák tárhelye végeláthatatlan. Pontosan ezért nehéz kiválasztani azt, ahova egészen biztosan el szeretnénk jutni a következő kiruccanás alkalmával. Nincsen rangsor, sem pedig szempont, amiért ezek a tájak lettek most kiválasztva. Egészen egyszerűen csak gyönyörű és kihagyhatatlan. Íme tehát négy meghódításra váró hely azon mesés tájak közül, amiket kár lenne kihagyni!

A mesés Káli-medence

Nem kell Olaszországba utaznia azoknak, akiknek Toszkána közel áll a szívéhez. Hiszen itt van nekünk a csodálatos kincseket rejtő Káli-medence. A magyar Toszkánának is nevezett mesés táj a Balaton-felvidék ékszerdoboza. A medence lágy lankái és eldugott kis falvai, valamint csodálatos élővilága ötvöződik a mediterrán déli hangulattal. A felejthetetlen templomromok és a lenyűgöző panoráma idilli környezet ahhoz, hogy az idelátogatók átadják magunkat a teljes kikapcsolódásnak.

Megyer-hegyi Tengerszem

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a mára már világhírűvé vált sárospataki Megyer-hegyi Tengerszem hazánk egyik ékköve. A Tengerszemet emberkéz formálta a középkor óta, de mára a hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot. A tájat felfedezni vágyó kirándulók a Malomkő tanösvényen keresztül csodálhatják meg a lélegzetelállító tavacskát és annak csodálatos környezetét. Ha pedig felmegy a Tengerszem csúcsán található kilátóba, garantáltan olyan látványban lesz része, ami örökké bevésődik az emlékezetébe. Elsőre talán hosszúnak tűnhet az útvonal, de ezt a kirándulást kezdő túrázók is bátran kipróbálhatják!

Dörgicsei Levendula Major

Dörgicse településén található a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme a Levendula Major. A Levendárium megálmodója dr. Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, gyógynövénytermesztő, nemzetközi aromaterapeuta, aki családja és elhivatott munkatársai támogatásával hozta létre a festői levendulakertet és a hozzá tartozó feldolgozó üzemet. Az Árpád- kori, több mint ezeréves ikerrom szomszédságában álló gyönyörű lila mezőn bio orvosi és hibrid levendula is megtalálható. A Levendula Major bemutatókertjében több mint 30 különböző fajú levendulát látni. A látványlepárláson megnézhetik a készítési folyamatot, és ha igényt tartanak rá kertvezetésen is részt vehetnek. A Levendárium meséi egy nem mindennapi történelmi kirándulás a felejthetetlen virágoskertben. Szemet gyönyörködtető élmény!

Tiszakürti arborétum

Az ország legkevésbé látogatott és ismert tájegysége a Hármas-Körös és a Tisza által körülölelt Tiszazug. Itt található Tiszakürt, melynek arborétuma főúri kertből nőtte ki magát. Egy grófi család birtokában volt a hely, akinek lánya a szarvasi Bolza Péter grófhoz ment feleségül. A fiatal pár álmodta meg a grófi kert kialakítását Tiszakürtön. Az álomból valóság lett, ugyanis 130 évvel ezelőtt megkezdődött telepítések során platánokat, hársakat, amerikai tölgyeket és különböző fenyőfajokat hoztak a tiszakürti kertbe, de a világ több pontjáról is érkeztek ide facsemeték. Az arborétumban több mint 500 fa-, és cserjeféle él. Igazi különlegességnek számít a 150 éves tiszafa, és a park közel négyszáz évesre becsült öreg tölgye is, valamint kuriózumnak számít az arborétum legnagyobb fája a Hármas Platán is. Aki az ősz csodálatos színeit élőben szeretné megcsodálni, feltétlenül látogasson el Tiszakürtre. Garantáltan olyan színkavalkádban lesz része, amit eddig még soha nem látott. Weisz Viktor énekes és családja rengeteg időt töltenek vidéken és nagy természetjárók is. Viktor AZ ÉV HOTELE műsor forgatásán kamerán kívül mesélt arról, hogy ők is megcsodálták már az arborétumot feleségével és örök emlék maradt nekik. Ma már kislányukat, Maját is viszik kirándulni a vidéki tájakra. Az énekes el sem tudja képzelni az életét a természet közelsége nélkül. Imádnak a szabadban lenni és túrázni mesélte.

Folytatódik AZ ÉV HOTELE verseny 5. évada az észak-dunántúli régióban

AZ ÉV HOTELE című műsor legújabb epizódjában Weisz Viktor és Alexandra a szállodatesztelők. Ha érdekel hogyan telt az énekes meglepetés hétvégéje, akkor nézd vissza az adását az RTL Most!-on. A házaspár hétvégéje azonban, nemcsak a pihenésről szólt, közben két szállodát is kipróbáltak. Az első a Hotel Kristály Konferencia és Wellness**** volt. ahol Alexandra egy igazán férfias programmal lepte meg férjét. A szállodából egyenesen a lőtérre vették az irányt.

Hotel Kristály Konferencia és Wellness****, Ajka

Ajka a Dunántúli-középhegységben, a Bakonyt északi és déli részre osztó törésvonal mentén, egy nyitott félmedencében helyezkedik el. Itt a csodálatos Kristály-völgyben a település csendes, nyugodt, zavartalan részén, a Csónakázó-tó és a városi fürdő mellett található Ajka valódi ékszerdoboza a Hotel Kristály Konferencia és Wellness****. A hotel bárjában bowling, darts, biliárd és csocsó mellett finom italok is várják a vendégeket. Wellness részlege teljes kikapcsolódást nyújt a szállóvendégeknek, de a szórakozni vágyókról sem feledkeztek meg. A hotel étterme óriási hangsúlyt fektet nem csak a gasztronómiai élmények magas szintű élvezetére, hanem az alapanyagok minőségére is. Az ételek háztáji és őstermelői alapanyagokból készülnek. A hotel nem csak a pihenni vágyókat, de az üzleti úton lévőket is várja ebben a csodálatos környezetben.

További részletek ezen a linken!

A Weisz házaspár Ajka után Visegrádon, a Royal Club Hotel****superiorban folytatta a szállodatesztelést. Itt ismét fegyvert ragadtak. Az egyik legősibb harcászati módszert, az íjászatot mutatták be nekik. Habár Alexandra nem szereti a fegyvereket ezt még ő is szívesen kipróbálta.

Royal Club Hotel****superior, Visegrád

Visegrád Pest megyében helyezkedik el. Közkedvelt kirándulóhely és kikötőváros is egyben, egy történelmi jelentőségű település. Az alig kétezer főt számláló kisváros a Duna partján, Nagymarossal szemben, Esztergomtól mindössze 25 kilométerre található. Alig pár percnyi sétára a visegrádi-vártól és a Dunaparttól található a település egyik legújabb szállodája a Royal Club Hotel****superior. A kisebbeket játszószoba és animációs foglalkozások, a nagyobbakat a klubteremben csocsó és biliárdasztal várja. Wellness részlege igazi kikapcsolódást, pihenést és feltöltődést nyújt a vendégek számára. Éttermében és svédasztalain a hazai ízek kedvelői számtalan fogásból választhatják ki kedvencüket. Visegrád, az ezer színben pompázó Dunakanyar egyik legszebb ékköve. Ebben a csodálatos családbarát környezetben, számtalan programmal és látnivalóval várja a szálloda az idelátogatókat.

További részletek ezen a linken!

Szavazz és nyerj wellness hétvégét minden héten!

Szavazatodat AZ ÉV HOTELE Facebook oldalán adhatod le, az adásban bemutatott szállodák valamelyikére most vasárnap délig. Ha voksolsz, nyerhetsz is egy-egy ajándék wellness hétvégét abba a szállodába ahová szavazatodat leadtad. Ha hétről-hétre megteszed ezt, akkor nő az esélyed arra, hogy elvidd a havi majd pedig az évvégi főnyereményt, ami egy teljes hetet jelent AZ ÉV HOTELE nyertes szállodájában.

Vasárnap az észak-dunántúli régió két újabb szállodáját ismerhetitek meg

Az Észak-Dunántúl régió két újabb versenyben lévő szállodáját Rák Kati színésznő és férje, Czető Bernát László fogja tesztelni. Ők ketten idén lettek kétszeres nagyszülők, és az ezekkel járó fáradalmaikat jöttek kipihenni. Hogy sikerül-e megvalósítani a tervüket a hétvégével kapcsolatban és hogyan értékelik a kőszegi Írottkő Hotel***superior-t, illetve a visegrádi Patak Park Hotel***-t, az kiderül most vasárnap 11:15-kor az RTL-en.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Fogd ki az ebédedet, bobozz, és járd körbe a Királyi Palotát – 5 jó program Visegrádon
Visegrád az őszi-téli szezonban is nyitva tart, és rengeteg olyan programot kínál, ami miatt érdemes több napra érkezni.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. november 20.


Link másolása

Az ország több pontjáról érkeztek már szomorú hírek az őszi-téli szezonnal kapcsolatban. Sok szálloda, étterem és turistáknak szóló látványosság kényszerült időszakos, vagy teljes bezárásra.

Szerencsére Visegrád most is nyitva van, és rengeteg olyan programot kínál, ami miatt érdemes több napra érkezni.

Ráadásul jelentősebb áremelés sem történt a szolgáltatóknál.

Mi most öt olyan programot mutatunk nektek, ami garantáltan élvezetes lesz hidegebb időben is.

Visegrádi Bobpálya

A bobozás egész évben jó elfoglaltság. Még esős-havas időben is lehet csúszni, mert a fejünk fölé ilyenkor egy plexi kerül, ami véd az elázástól.

Gyerekek 500, felnőttek 700 forinttól csúszhatnak egy kört, 800 forintért pedig már képet is vihetünk haza magunkról.

A pálya mellett található egy büfé, ahol üdítőt, kávét és melegételeket is találunk.

Az aktuális nyitva tartás miatt azonban érdemes a Facebook oldalra is ránézni indulás előtt.

Visegrádi Pisztrángos Tavak

A Pisztrángos Tavak környéke látványra sem utolsó, de ha időnk engedni, érdemes kipróbálni a horgászatot is.

Annak is jó élmény lehet ez, aki még soha nem fogott horgászbotot a kezébe, hiszen itt horgászengedély, és akár saját felszerelés nélkül is kipróbálhatjuk ezt a sportot.

Ráadásul annyi hal van a tóban, hogy nem fogunk órákon át, eredménytelenül ácsorogni. Mi elég hangosak voltunk, és gyakorlatilag össze-vissza rángattuk a botot, mégis akadt hal a horgunkra 5 percen belül.

A horgász napijegy fejenként 1000 forintba kerül. Ebbe benne van a csali, a hal szákolása, és a horgászbot bérlése is.

Mivel a pisztráng rendkívül érzékeny hal, a kifogott halat nem lehet visszaengedni (mert elpusztulna), ezért meg kell vásárolni.

De ha nem akarjuk magunkkal hazavinni, arra is van egy szuper megoldás...

Ördögmalom Erdei Étterem

A tavak szomszédságában található az Ördögmalom Erdei Étterem, ahol természetesen a pisztrángos ételeké a főszerep.

Itt akár a saját magunk által fogott halat is elkészítik nekünk, de választhatunk az étlapról is, vagy vihetünk haza konyhakész halat, esetleg vákuumfóliázott, füstölt verziót.

Mindegyik friss és isteni! Nálunk a mandulás bundába bújtatott lett a kedvenc.

De ha valaki nem szereti a halat, vadak, vagy akár jóval egyszerűbb fogások közül is választhat.

A nyitva tartást azért itt is érdemes ellenőrizni a weboldal vagy a Facebook segítségével.

Séta után relax

Egy aktív nap után jól esik olyan szállodában pihenni, ahol kicsik és nagyok egyaránt le tudják foglalni magukat.

A Royal Club Hotelben például van játszószoba, ahol szakképzett animátorra lehet hagyni a legkisebbeket, míg anya és apa lazít a külön 18 év felettieknek kialakított wellnessben.

A hotel további különlegessége, hogy „zöld szállodaként” üzemel. Környezetbarát működésükért négy alkalommal is elismerésben részesültek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől, és már csak egy évnyire vannak attól, hogy kiérdemeljék az örökzöld címet.

A hotelben napkollektorokat használnak a víz melegítésére. Ezen kívül a vendégek és a szálloda üzemeltetése által generált hulladékot egyaránt utólagosan szelektálják. A víztakarékos csaptelepek, az energiatakarékos vagy LED izzók, a tudatosan kialakított beszerzési folyamatok mind a környezetük megóvását szolgálják. Természetes alapanyagú tisztítószerekkel takarítanak, illetve az újrahasznosítható anyagokból készült termékeket részesítik előnyben.

2020 szeptemberétől minden közvetlen foglalás után egy új fát ültetnek, amivel évente körülbelül 5000 db fa telepítését segíthetik elő.

Visegrádi Királyi Palota

Ha már unod a Visegrádi Fellegvárat, járd körbe a Királyi Palotát.

A Mátyás Király Múzeum a felnőtteknek lehet igazán érdekes, de a vele szemben levő Mátyás Király Történelmi Játszópark a legkisebbeknek kedvez.

Mindkettő keddtől vasárnapig, 10 és 16 óra között tart nyitva.

Érdemes a honlapon megadott elérhetőségen érdeklődni idegenvezetéssel kapcsolatban, mert úgy rengeteg szórakoztató, fantasy-be illő történet is hallhatunk a bejárás alatt.

Irány a természet!

Ha Visegrádot választjuk egy kisebb túrát, vagy egy kellemes sétát mindenképpen iktassunk be. A természet egy kilátópont tetejéről, és egy erdő közepéből is lenyűgöző.

Nemrégiben egy új túrautat adtak át, ami a pálos rend kolostorait, történelmi és kulturális emlékeit, máig élő hagyományvilágát mutatja be.

A Pálos Út a visegrádi Keresztelő Szent János-templomtól indul, 10 állomáson át tart, és Visegrádra, a templom melletti Fő utcára tér vissza.

De választhatjuk az Apátkúti-völgyet is, az Apátkúti-patak közelében található vízesések, tavak, és erdei játszóterek ölelésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET: