hirdetés

UTAZZ

A legjobb grillezőhelyek az országban

A grillezés otthon sem unalmas, de egy különleges helyszín még magasabb szintre emeli az élményt. Íme hazánk legkülönlegesebb grillhelyei.

Link másolása

hirdetés

Korábban a baráti társaságok inkább csak szalonnát sütni vagy esetleg bográcsozni jártak ki a szabadba, ám ma már elmondhatjuk, hogy a kirándulással egybekötött grillezés is könnyedén kivitelezhető. A hipermarketek és a szakboltok ma már olyan változatos, egyedi grilleszközöket kínálnak, hogy szinte bárki bárhová magával viheti őket. A grillötleteknek pedig semmi nem szab határt, a sült finomságokhoz leginkább passzol egy citrusos búzasör, mint amilyen a 1664 Blanc. Adunk pár tuti tippet!

Normafa, az örök klasszikus

Mivel a grillezés még a szalonnasütésnél is kevésbé veszélyes elfoglaltság (kevesebb éghető anyag szükséges, jobban kezelhető a tűz, stb.), így a klasszikus, padokkal, asztallal ellátott tűzrakóhelyek ehhez is tökéletes infrastruktúrát nyújtanak. A Normafa környékén például tíz ilyen lehetőség áll rendelkezésre, többek között az Anna- és a Szaniszló-réten, a Béka-Tónál vagy Tündérhegyi kőfejtőnél. Bár ezek a helyek igen kelendők hétvégenként, ha mégis találunk egyet, akkor már csak a grill felfűtése, az ételek előkészítése és a hűtőláda 1664 Blanc söreinek felpattintása van hátra.

Grillezés egy idilli tanösvényen

Váctól nem messze található a Gyadai Tanösvény, amely méltán nyerte el néhány évvel ezelőtt az Év Ökoturisztikai létesítménye címet. Hintahíd, óriási függőhíd, mocsáron átvezető fapallók színesítik az erdei kirándulást, amelyet egy grillezésre is alkalmas piknik helyszín zár fent a csúcson. Ha valaki nem szeretné a grillfinomságokat és -eszközöket a nehéz terepen végig cipelni, akkor elindulhat a tanösvény melletti bitumenúton is, ahol kényelmesen elérheti a tanösvény végét. A grillcsomagba érdemes bepakolni, néhány mediterrán fűszerekkel pácolt csirkemellsaslikot, pár üveg hideg 1664 Blanc citrusos búzasört és egy kis friss zöldséget salátaként. Aki a grillcsomagot felhozza, az sem marad le függőhídról és a tanösvény legérdekesebb szakaszáról, mivel az a tűzrakóhely mellett található pár száz méterre.

Mesevilág egy kráter-tó partján

Többet kell utazni, de még különösebb élményt nyújt a Debrecen közelében található nagyhegyesi Kráter-tó, mely valóban csak itt átélhető érrésekkel várja az érkezőket. A hatvanas évek elején egy brutális erejű gázrobbanás hozott létre egy kis tavat itt egy szántóföld kellős közepén, melyet mára egy kis erdő is körülölel, a fák közül kilépve pedig újra csak egy szántóföldön találjuk magunkat. Mintha egy kicsiny meseországba csöppennénk itt! Bár ebben az esetben a grillezéshez szükséges felszerelést jóval többet kell cipelni, az élmény megfizethetetlen!

 

hirdetés
Iparvárosi sziget

Bizony egy olyan iparváros, mint Dunaújváros, is nyújthat természetközeli kikapcsolódást. A városi kikötőtől néhány lépésre vezet át az út az iparvárosi kis szigetre, melyen szinte mindig zajlik az élet. A helyszínen – többek között – egy kemping és egy szabadstrand is található és utóbbi rendelkezik kiválóan kiépített tűzrakóhellyel. Finom grill, majd egy hűsítő csobbanás. Kellhet ennél több egy kiváló hétvégéhez?

A teljes szigetbirodalom

Hivatalosan sárvári Csónakázó-tó a neve ennek a 9 hektáros területnek, ami a szerénység netovábbja. Szigetek, félszigetek, víz felett átívelő, kisebb-nagyobb hidak és csodás környezet. Ezen a környéken mindig találni egy újabb, érdekes helyet és mindig képes egy újabb arcát megmutatni a kiéhezett grillmestereknek. A Csónakázó-tó környékén több kiváló tűzrakóhely is várja az idelátogatókat, ahol késő estig sülhet a hús és már csilingelhet a hideg 1664 Blancos üveg.

Megpihenve a nagy Duna-kanyar túrán

Kétségtelen, hogy a Duna-kanyar a Prédikálószék felől látható a legszebben. A túra több, mint 6 km, és kemény kaptatók nehezítik, de a látvány magáért beszél. A kirándulás Dömösön indul, ahonnan egy kényelmes sétával érjük el a Kaincz György-forrásként vagy Szentfa Kápolnaként ismert kutat, ahol megpihenhetünk, és grillezhetünk egyet. A tisztáson ugyanis kiépített tűzrakóhely várja a turistákat. A lustábbak bevárhatják itt nyugodtan a kiránduló csapatot, a bátor hegymászók pedig felfrissülve vághatnak neki a Prédikálószékre vezető meredek emelkedőnek. Ha valaki szeretné magát egy igazán finom eredeti ízzel megjutalmazni a hegytetőn, akkor vigyen magával egy üveg 1664 Blanct, amit elkortyolhat a Duna feledhetetlen panorámáját csodálva.

Ha szeretnéd megismerni az 1664 Blanc világát, akkor kattints ide!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Eplényben épülhet meg a világ leghosszabb csúszdája

A tervek szerint 1500 méteres lenne és a benne csúszdázók a végén szárazon szállhatnának ki belőle.

Link másolása

hirdetés

1500 méteres óriás vízicsúszda épülhet meg a Bakony szívében lévő kis településen, Eplényben a nyár folyamán - írja az Időkép.

Tavasztól őszig lehet majd használni a világ leghosszabb csúszdáját,

melyet a Síaréna Kft. a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködésben építenének meg Eplényben. A csúszda száraz-nedves működésű lesz, egy speciális csónakban ülve lehet lecsúszni úgy, hogy közben szárazak maradunk. A létesítményt minden korosztály használhatja majd.

A tervezők azt kérik, hogy aki segítene, töltse ki ezt a kérdőívet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Mesés látvány a nógrádi hegyek-völgyek között vöröslő bíborhere, és a közte ugráló őzek

A türelmeseknek még őzek is előbukkannak, sőt 'repülnek' a virágmező fölött.

Link másolása

hirdetés

Nem kell messzire utazni, ha varázslatos látványra vágyunk a tavasz végén. Elég csak kimozdulni, nekiindulni az országúton és figyelni. Mert a lankás vidékeken olyan csodákra lehet bukkanni, mint a Nógrád megyében megbújó bíborhere-földek.

A vöröslő virágfejek között pedig meglepetés is várja a csendben érkezőt. Előbb csak pár fül, majd egy kíváncsi orr, végül egy fürge őz pattan ki a növények közül. Sőt, ha már fotózzák, csinál néhány balett-mozdulatot is. Repül, pördül, majd tovatűnik.

Mesés varázslat, pár perc, de jó időre megmelengeti az emlék a szíveket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Nem kell többé két hetet várni, a második oltás után rögtön be lehet utazni Horvátországba

Azok, akiket nem oltottak be és nem estek át a fertőzésen, negatív teszteredmény felmutatásával utazhatnak be.

Link másolása

hirdetés

Horvátország tovább enyhített a határátlépésen, azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét is, a korábbi 23 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva, valamint engedélyezik a beltéri sportolást és versenyek megrendezését. Azzal a feltétellel, hogy továbbra is legfeljebb száz főben határozták meg a résztvevők felső létszámhatárát.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 3979-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében 13-an haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8123-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 465 beteget ápolnak, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 386 564-en kaptak védőoltást, közülük 656 325-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

Fedezd fel a Nyugat-Balatont! – 8 ok, miért nyaralj Hévízen és környékén

A Hévízi-tó a világon egyedülálló, természetes termáltó. Legyen hétágra sütő nap vagy éppen hűvös idő, mindig jól esik megmártózni a kellemesen meleg vízében. Nem csoda, hogy évről-évre rengeteg látogatót vonz, ráadásul Hévíz és környéke ennél is több látnivalót kínál.

Link másolása

hirdetés

Ha szeretnél egy hétvégére kikapcsolódni a pároddal vagy akár a családdal, Hévíz és környéke tökéletes választás lehet. A Hévízi-tó mellett szuper balatoni strandok, állat- és kalandparkok, történelmi várak és különleges túrák várnak. Összeszedtük miért kihagyhatatlan úti cél.

1. Hévízi-tó

A Hévízi-tónak már a hangulata is nagyon különleges: a tófürdőt egy csodaszép park veszi körül, a tavon stégeken áll a Tófürdő épülete, a vízfelszín felett pedig páraréteg lebeg, misztikussá téve a tavat és környezetét. Talán a legszebb az, ahogy a tó felszínén úsznak az indiai vörös tündérrózsák. A Hévízi termáltó egyébként a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, amely jó hatással van testre és lélekre egyaránt. A tó hőmérséklete évszaktól függően 24 és 38 C között ingadozik, ezért az időjárástól függetlenül bármikor kellemes élmény megmártózni a vízben.

2. Hévíz

Persze, Hévízen a tavon kívül is van mit felfedezni. Sétálj végig a város sétálóutcáján, térj be egy cukrászdába egy finom süteményre és kávéra, fedezd fel Hévíz szebbnél-szebb szobrait, mint a Tófürdő bejáratát őrző kerubokat vagy éppen a Tó tündérét. Kedden, csütörtökön és szombaton a hévízi nagyparkoló mögött közel 800 árussal vár a Hévízi Termelői Piac, ahonnan a helyi finomságok mellett kézműves portékákat is haza vihetsz. A nap zárásaként látogasd meg az Egregyi pincesort, amely a város központjából kényelmes 25 perces sétával érhető el. Nevezz be egy borkóstolóra vagy egy finom vacsorára, garantáltan felteszi a koronát a nap végére. Sőt, ha van kedved, különféle vezetett, tematikus túrák keretében is megismerheted a várost: tanulhatsz a helyi legendákról és mesékről, van a gyerekeknek tavirózsa kereső kaland, történelmi - és gasztroséták, de e-bike-on vezetett túrák is. Ezekre a helyi Tourinform Irodában lehet jelentkezni (Hévíz, Rákóczi u. 2.).

hirdetés

3. Balatoni strandok

Bár a Hévízi-tó partján is van strand és gyerekmedence, aki inkább mégis a balatoni strandélményekre vágyik annak jó hír, hogy a város csupán 6 km-re fekszik a Balatontól, így jó időben fel lehet fedezni a környék strandjait is. Szerencsére a Balaton nyugati csücske hemzseg a jobbnál jobb fürdőhelyektől. A Diási Játékstrand például évek óta viseli a Balaton legjobb gyerekbarát strandja címet, így a gyerekes családok egyik nagy kedvence. A Vonyarcvashegyi Lido Strand már némiképp a nagyobbaknak kedvez csúszdákkal, hosszú strandjával és vízisí pályájával. A kutyások kedvence a Keszthelyi Kutyás strand, míg ha csendesebb élményre vágysz és nem igényelsz különleges csúszdákat és programokat, akkor a Keszthelyi Libás Strand vagy a Gyenesi Lidóstrand lehet a jó választás.

4. Állati kalandok a közelben

Ha szereted az állatokat akkor feltétlen látogasd meg a közelben lévő Afrika Múzeumot és állatkeretet. A balatonedericsi múzeum nemcsak kisgyerekkel élmény. Találkozhatsz watusi marhával, jávorantiloppal, japán makákókkal, zebrákkal, struccokkal, kameruni juhokkal, őzekkel és kecskékkel is sok más mellett az állatparkban. Bepillanthatsz maszáj kunyhókba is és megnézheted az alapító, Dr. Nagy Endre Afrika-kutató és vadász trófea- és néprajzi gyűjteményét is. Ha nem elég az állati kalandokból, ellátogathatsz a gyenesdiási Festetics Imre állatparkba vagy a kápolnapusztai Bivalyrezervátumba is.

5. Várak és kastélyok

Hévíz közelében helyezkedik el a Balaton váraként is emlegetett Szigligeti vár. A Keszthelyi öböl fölé magasodó várat tavaly újították fel. Ugyan némi kaptatóval jár a vár megmászása, a látvány minden nehézséget megér, hiszen csodálatos panoráma nyílik onnan a Balatonra és a közelben lévő tanúhegyekre is. Egyébként gyakran tartanak itt kisebb lovagi vagy solymász bemutatókat is és érdemes a programokat is böngészni, ugyanis időnként koncerteket is szerveznek ide. Nincs messze a Sümegi vár sem, ahol különféle interaktív programokon is részt lehet venni és vannak lovagi bemutatók is, amelyek teljesen időjárás biztosak. A csodaszép Festetics Kastély Keszthelyen várja a vendégeket a Helikon Kastélymúzeummal, ahol pedig abba tekinthetünk be, hogyan éltek egykoron a főurak, de itt van Európa egyik legnagyobb modellvasút kiállítása is.

6. Kalandparkok

A családok nagy örömére a közelben több izgalmas kalandpark is megtalálható. A legújabb, a júniusban Alsópáhokon nyíló Bobo Fun Park, amely egyenesen Közép-Európa legnagyobb beltéri kalandparkja lesz és nem csak a gyerekeknek tartogat izgalmakat. A Keszthely kertvárosában található Tavirózsa Kalandpark egy kertészetben bújik meg, klasszikus kötélpályái pedig kihívás elé állítják az egész családot, ugyanis a könnyűtől az egész magasban lévőig kínálnak pályákat. Itt lehet minigolfozni is. Szintén kötélpályákkal vár a Rezi Dinó és kalandpark is, ahol mozgó dinók, mini vonat, óriás trambulin, vízi dodzsem, rodeó és száraz szörf is várja a kalandozókat. A zalaszabari Zobori Élménypark több korosztály számára is élményt jelent: vannak bel- és kültéri attrakciók is, hullámvasút, fánkcsúszda, óriás kültéri száraz csúszda, vízi dodzsem és állatsimogató is.

7. Programok a kerékpározás szerelmeseinek

Ha lételemed a mozgás, ragadj kerékpárt és fedezd fel úgy Hévízt és környékét! A város és a Balaton-felvidék meglehetősen jól kiépített kerékpár utakkal, így bátran választhatod a felfedezésnek ezt a módját. Ha nem szeretnéd magaddal vinni a saját biciklidet, a helyi Tourinform Irodában bérelhetsz magadnak, ahol tippeket és térképeket is kaphatsz különféle túraútvonalakhoz a könnyűtől a nehézig. Ha csak módjával tekernél, választhatsz e-bike-ot, de van elektromos roller is.

8. Töltődj fel a kalandok után

Hévízen rengetegféle szálláshely közül választhatsz, a többcsillagos hotelektől kezdve a családi panziókon át a vendégházakig. A város több minősítéssel rendelkező wellness hotellel is rendelkezik, rengeteg kényeztető szolgáltatással, kül- és beltéri medencékkel és gyógyvizes medencékkel, így egy fárasztó, kalandokkal teli nap után tökéletes helyszínek arra, hogy ismét feltöltődj, hogy másnap újult erőkkel kellhess útra.

+1. 5 élmény 20% kedvezménnyel

Idén a térség 5 legnépszerűbb, leglátogatottabb turisztikai attrakciójába lehet kedvezményesen bejutni a West of Balaton programnak köszönhetően. Ehhez nem kell mást tenned, csak az 5 hely valamelyikén venned egy belépőjegyet, lepecsételtetned a West of Balaton pecséttel, majd a jegyed felmutatásával jogosulttá válsz a kedvezményes jegyekre a következő helyszíneken is. A programban a Hévízi Tófürdő, a Zobori Élménypark, a Helikon Kastélymúzeum, a Balaton-felvidék Nemzeti Park és a Zalakarosi Fürdő szerepelnek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: