UTAZZ
A Rovatból

5 elbűvölő szépségű őszi kirándulóhely

Harsányan tobzódó színei miatt talán az ősz a legszebb évszak. Mozduljatok ki otthonról, mi pedig elmondjuk, hová menjetek.

Link másolása

Használjátok ki a kellemes őszi időt, és amikor csak tehetitek, sétáljatok, kiránduljatok. Hazánk bővelkedik titokzatos, lenyűgöző helyekben, amelyekre egyre többen vagytok kíváncsiak. Ezekből ajánlunk most ötöt. Higyétek el, nem volt könnyű a választás!

1. Lillafüred-Miskolc

"Lillafüred mindig is az ország egyik legfestőibb helye volt, a hegyek ölelésében, gyönyörű parkkal és függőkerttel, vadregényes tájjal. Akit egyszer rabul ejtett, az mindig visszavágyik" írtuk tavalyi cikkünkben. Hogy mi mindent láthattok itt? A ma már Miskolchoz tartozó hely a város legmagasabb pontja. A Garadna-völgyben két patak összefolyásánál alakult ki egy természetes tó, ezt a 19. században visszaduzzasztották. Önmagában a tó és a környező táj is elegendő látványt nyújt. A Hámori-tó partján az 1920-as években épült, valóban impozáns Palota Szálló fogad benneteket. A szálló környékén teraszos függőkertben sétálhattok, és gyönyörködhetek a 20 méteres vízesésben - ez egyébként hazánk legmagasabb vízesése. Ha ez még nem volna elég, a barlangrendszer és a kisvasút egészen biztosan tetszeni fog.

TIPP: az Anna-barlangtól sétáljatok végig a tanösvényen.

borko_ica_lillafured

Fotó: Borkó Ica, Lillafüred Facebook oldallillfured2

Fotó: Lillafüred Facebook oldal

2. Mártély, Csongrád megye

A Hódmezővásárhelyi járás egyik kultikus kirándulóhelye, nem létezik olyan évszak, amikor ne élvezhetnétek a szépségét. Árpád-kori település, a környéken halászat folyt. I. István király adományozta a zalavári apátságnak. Érdekessége a kézi erővel megépített 3500 km hosszú gátrendszer és a 170 km hosszú folyómeder kialakítása a Holt Tiszánál. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet leginkább látogatott része az északi üdülőterület az Ányás-szigetnél.

TIPP: Szálljatok vízre! Csónakban vagy kenuban ülve élvezzétek a táj szépségét!papdibalazsmartely1

Virágzik a rucaöröm Mártélyon - Fotó: Papdi Balázspapdibalazsmartely2

Fotó: Papdi Balázs

3. Szarvasi Arborétum

A Körös partján épült városban a Pepi-kertként is emlegetett park igen nagy népszerűségnek örvend - Szarvas amúgy bővelkedik látnivalókban. Története a 19. századra nyúlik vissza. A Békés vármegyében élő Harruckern báró egyik unokáját vette feleségül az olasz Bolza Péter tábornok. Fiuk Bolza József gróf (becenevén Pepi) Batthyány Annával házasodott össze, és ők kezdték el egy park kialakítását. Unokaöccsük, Bolza Pál folytatta a munkát a Körösök szabályozása után. Nagyobb telepítéseket a 19. században végeztek. 1600 fa- és cserjefajta található az Arborétumban, nagy részük lombhullató, részben ennek köszönhető, hogy ősszel káprázatos látványt nyújt a park.

TIPP: Ha a lehető legnagyobb csendben közlekedtek és letáboroztok egy fix helyre, sünöket, őzeket, nyulakat is láthattok.szarvas2

Fotó: Szarvasi Arborétumszarvas1

Fotó: Szarvasi Arborétum

4. Szentgotthárd-Máriaújfalu, Hársas-tó

Az ország legnyugatabbra fekvő városa Szentgotthárd, nevét egy szentté avatott bencés apátról kapta. III. Béla francia szerzeteseknek adományozott itt egy területet, az apátsági major vált a későbbi település egyik magjává. Mai városképe a 18. században alakult ki. Szentgotthárd híres szülöttei közé tartozik Széll Kálmán és Csákányi László. A Szentgotthárdhoz tartozó Máriaújfalun keresztül közelíthetjük meg a békés kis völgyben fekvő tavat. 700 méter hosszú és legszélesebb pontján 200 méter széles. Az 1980-as években keletkezett, amikor a gátat emeltek, hogy a környező településeket megvédjék a nagy esők idején a dombokról lefolyó esővíztől. Kialakult a tó, amelyet gyorsan birtokba vettek a horgászok és a kirándulók. Barátságos, kellemes hely.

TIPP: Sétáljátok körbe a tavat!harsasto

Fotó: Varga Géza, Hársas tószentgotthard1

Őszi reggel a szentgotthárdi Hársas-tavon - Fotó: Hercegh Rita

5. Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Hogy ti is imádjátok a természetet és hazánk gyönyörű kirándulóhelyeit, mi sem bizonyítja jobban, hogy az öt botanikus kertet bemutató cikkünk alatt kommentben magatok is ajánlottatok parkokat: "Vácrátóti Botanikus Kert: a 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány. 27 hektáron." Ezeket a szavakat csak megerősíteni tudjuk. A tórendszer, a vízimalom vagy a műemlék jellegű épületek csak ráerőítenek a színpompás park látványára.

TIPP: Október végéig látogathatjátok az üvegházakat. Mindenképpen ugorjatok be!vacratot2vacratot1

Ha imádod az őszi tájat, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Az Esztergomi Bazilika látványa a szaunából, vagy éppen a szobád ablakából - ilyen a Grand Hotel Esztergomban pihenni
Ebben a csodaszép szállodában igazi élmény feltöltődni.

Link másolása

Biztos vagyok benne, hogy az első emlékem Esztergomról egy osztálykirándulás vagy egy családi nyaralás alkalmával égett be. Tipikusan az a település, ami kedves, családias városként marad meg az ember emlékezetében, aztán amikor felnőttként újra erre járunk, csak kapkodjuk a fejünket, hogy mennyi fontos látnivaló akad itt.

Az Esztergomi Bazilika, az Esztergomi vár és a Kis-Duna sétány mellett a műemlékekkel tarkított Széchenyi téren is hosszan lehet bóklászni. A monumentális és szépen felújított Aquasziget - Élményfürdő akár egész napos program is lehet, amit egy kis gokartozással is kiegészíthetünk a közeli pályán, vagy átnézhetünk Szlovákiába is, a Mária Valéria hídon keresztül.

Ezek a látnivalók pedig könnyedén elérhetőek a Grand Hotel Esztergomból, ahol én is eltöltöttem két feledhetetlen napot.

És bár valóban izgalmasnak hangzik az összes fentebb felsorolt program, bevallom őszintén, engem abszolút beszippantott a hotel hangulata és a náluk elérhető szolgáltatások. Így inkább csak élveztem az édes semmittevést, ebben az üdítően zöld környezetben.

A Grand Hotel Esztergom 4 csillagos superior szálloda 2021 nyarán nyitott meg, 131 szobával és 18 luxus lakosztállyal.

A szállodában konferenciákat is tartanak és többféle céges rendezvénynek is tudnak helyet biztosítani, közben pedig a pihenni vágyóknak is tartogatnak jópár szolgáltatást.

A lobby méretével és design elemeivel azonnal luxus érzést kelt, de engem a szobába lépve ért az igazi meglepetés, ami azonnal elvarázsolt:

Az ablakomból tökéletes kilátás nyílt az Esztergomi Bazilikára, így a következő órában csak a szobába bekészített macaron válogatást majszoltam, és gyönyörködtem a városban.

A Grand Hotel Esztergommal szemben ott az Aquasziget Élményfürdő, amibe minden szállóvendég korlátlan belépőt kap.

Ez a gyakorlatban egy maximum két perces út, hiszen mindössze egy zebrán kell átkelni hozzá. Nyáron ez abszolút lazán, akár fürdőruhában és strandkendőben megugorható.

Aquasziget - Élményfürdő Esztergomban

Az Aquasziget belső terében óriási élménymedence található, mely gejzírrel, sodrófolyósóval, buzgárokkal és barlanggal van tűzdelve, a kalandot a két hatalmas csúszda koronázza meg, melyhez egy medence is tartozik. A fürdőben továbbá gyermekmedence, masszírozó vízsugarakkal felszerelt termálmedence, valamint egy nyolcszemélyes jakuzzi is kialakításra került.

A mászófalon a kicsit nagyobbak élhetik ki kalandvágyaikat, míg a játszósarokban a legkisebbeket várják. A földszinten található még egy infraszauna, étterem és bár.

Kültéren az óriási hullámmedence mellett úszó-, termál és gyermekmedence is található. A kalandot a két hatalmas csúszda koronázza meg, melyhez egy medence is tartozik. A napozásra alkalmas füves területek mellett játszótérrel, strandröplabdapályával és büfével is várják a vendégeket.

Az Aquasziget Wellness Világa közel 1000 négyzetméteren, különleges odafigyeléssel, exkluzív szolgáltatásokkal a teljes kikapcsolódást és a felfrissülést biztosítja.

Az emeleti naturista wellness részlegen finnszauna, gyógynövényes szauna, hang-fény szauna, fürdőruhás rózsa szauna, gőzkabin, kneipp taposó, japán medence, valamint pihenőterem biztosítja a felhőtlen kikapcsolódást.

Viszont én ezúttal inkább a hotel saját komplexumát, a Bazilika Day Spat választottam.

Amint felmértem a terepet és rájöttem, hogy a wellness részleg nem a legalsó szinten van mint sok más szállodában, hanem szintén a negyediken, ahol a szobám is, már sejtettem, hogy jól fogok járni vele.

Ez a tetőtéri wellness az én álmom.

Mivel relatíve picike, így erősen limitálva van, hogy hány ember válthat ide jegyet egy nap. Ebből adódóan nincs tumultus. És mivel felnőttbarát kategóriába is esik, végképp csendes és nyugodt környezetet tudnak biztosítani.

Volt egy olyan óra, amikor végig egyedül voltam. Relaxáltam a gőzben, főttem kicsit a szaunában, és csodáltam a panorámát a jakuzziból. Ennél pihentetőbb program számomra nem is létezik.

Persze ha valaki nálam kicsit aktívabb (vagy inkább sokkal), akkor is talál házon belül elfoglaltságot.

A -1 szinten található 700 m2-es játéktér, a Pepper élménybirodalom kicsiknek és nagyoknak egyaránt megfelelő terep.

Van játszóház, pingpong, csocsó, léghoki, lézerszoba, virtuális sarok és ninja pálya is. Gyerekeseknek ez maga a kánaán.

Top minőségű félpanziós ellátás

A svédasztal egy külön műfaj a vendéglátásban. A hotelek igyekeznek úgy tálalni, hogy mindenképpen bőségesnek tűnjön a kínálat, de sokszor éreztem már azt, hogy jobb lett volna ha kevesebb étel van, de arra nagyobb figyelmet fordítanak.

A Grand Hotel Esztergom félpanziós ellátása a bőség és minőség tökéletes kombinációja.

Az étterem tágas belső tere már önmagában kedvet csinál az étkezéshez. Gyönyörűek és kényelmesek a bútorok, és az óriási üvegablakoknak hála, a természetes napfény és a rengeteg zöld is növeli a komfortérzetet.

Hatalmas a választék, mind a reggelinél, mind pedig a vacsoránál, és ez abszolút nem megy az ízek rovására.

A tányéromról nem fogok tudni képet mutatni, mert természetesen én is azt a technikát alkalmaztam, hogy amibe csak lehetett belekóstoltam.

Nagyjából kizártnak tartom, hogy egy ilyen reggeli és vacsora mellett ebédkor is kopogjon a szeme valakinek, de ha ez mégis bekövetkezne, akkor az étterem ebben az idősávban egy à la carte étlappal üzemel, amin igazi klasszikusok és pár nemzetközi fogás is található.

Ez természetesen az utcáról betérő vendégek számára is elérhető. (Megjegyzem, a svédasztalos reggelire vagy vacsorára is be lehet fizetni külsősként. Ha környékbeli lennék, én biztosan élnék ezzel a lehetőséggel is.)

Én a búcsúebédemet költöttem el így, az étterem belső kertjének teraszán, és erősen túl is vállaltam magam a gigantikus rántott hússal, és az igazán csinosan tálalt somlóival.

De megérte!

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

grandhotelesztergom.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Jelentősen megnőtt a Velencei-tó vízszintje, majdnem háromszorosa a két évvel korábbinak
Volt ok az aggodalomra, mert a tó annyira leapadt korábban, hogy már csak 53 centiméternyi víz volt benne. Megmutatjuk milyen volt.

Link másolása

Csütörtök reggel Agárdnál 145 centimétert mutatott a vízmérce - írja az Időkép.

Már február elején újra a régi fényében pompázott a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint.

Az elmúlt időszakban ez az emelkedés tovább folytatódott, csütörtök reggel már 145 centimétert mutatott a vízmérce Agárdnál, vagyis az 53 centiméteres rekordalacsony vízállás óta mára közel egy méterrel (92 cm) emelkedett a Velencei-tó vízszintje.

Ez az érték már meghaladja a 140 centiméteres alsó szabályozási szintet, így a tó újra a régi fényében pompázik.

Ilyen állapotok volttak 2022-ben:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Itt a lista Európa legélhetőbb városairól – egy magyar is bekerült a száz legjobb közé
Élhetőség, szerethetőség és a gazdasági lehetőségek mentén írták össze Európa legjobb városait.

Link másolása

Megjelent a Resonance Consultancy legfrissebb listája Európa 100 legjobb városairól. 2024 első tíz helye így alakult:

1. London

2. Párizs

3. Berlin

4. Róma

5. Madrid

6. Prága

7. Barcelona

8. Amszetrdam

9. Isztanbul

10. Milánó.

A három fő szempontjuk az élhetőség, a szerethetőség és a gazdasági lehetőségek voltak. Ezek alapján mindössze egy magyar város, Budapest került be a száz legjobb közé. A magyar főváros a 20. helyet szerezte meg.

A teljes listát itt lehet böngészni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezdődően további tájékoztatásig nem látogatható. Az ok a klímaváltozás, ami ronthatja a kőfalak állékonyságát.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk