News here
hirdetés

UTAZZ

3+1 csodás látnivaló a Mecsekben

Változatos kirándulóhely megannyi épített és természeti látnivalóval. Adunk ezekből egy kis ízelítőt!

Link másolása

hirdetés

A szép és nyugis vidékeket, a történelmi helyeket, a finom borokat és a jó konyhát kedvelőknek már nem kell bemutatni a Mecsek és környéki helyeket. Ha te még nem jártál ezen a gyönyörű és izgalmas tájon, akkor szeretnénk felhívni a figyelmed erre a térségre. Meglátod, megéri útnak indulni a családdal!

1. Orfűi malmok

A malom maga volt a csoda a régmúlt évszázadok embere számára, ahogy az ördöngös szerkezetekkel a gabonaszemekből elővarázsolta az életet jelentő lisztet. Ezt élheted át te is Orfűn a Malommúzeumban, ahol többféle malomtípus működését is megismerheted.

Füzes Kata, az orfűi malmok szíve-lelke több generációs molnár család sarjaként, három lánytestvérével együtt már tizenévesen tudott tésztát dagasztani. A kenyérkészítés fortélyait édesapjától, Füzes Pétertől leste el, majd kisebb-nagyobb kitérő után visszatért gyökereihez, az Orfűi Malmokhoz. Kata csapatával az organikus fejlődésben hisz, vagyis próbálnak semmit sem erőltetni, és mindig hallgatnak a belső hangokra. Így lett az Orfűi Malmokból máig egy kisközösségekre építő, eldugott csodahely Orfűn.

De mit is találhatsz itt, ha ellátogatsz hozzájuk?

hirdetés

Az Orfűi Malmoknál három különböző malom típussal ismerkedhetsz meg. A kétszáz éves szárazmalomban a lóval hajtott hatalmas járgánykerék és kőjárat mellett egy roppant méretű olajütő is fennmaradt. A Vízfő-forrás patakjára települt, 19. századi gabonaőrlő vízimalom patinás gépei ma újra őrlésre készek. A múzeum látványossága a hagyományos papírkészítés folyamatát bemutató papírmalom, ahol az érdeklődők papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek.

A molnár kemencéjében ropogós cipók és egyéb finomságok is gyakran sülnek, amelyek a múzeum kávézójában, a GARATban is megtalálhatók sok más helyi termékek mellett.

2. Pécsváradi vár

Kép forrása: Pécsváradi vár Facebook oldala

Bár ezt a helyet Pécsváradi vár néven ismerjük, az elnevezés félrevezető, mert ez az épületegyüttes soha nem volt hadi értelemben vett vár. Voltak falai, bástyái, de azok feladata a benn élők védelme volt az esetleges rablótámadások ellen. Komoly ostrom kiállására nem voltak alkalmasak, arra a fennállása alatt nem is került sor.

Egy erődített hajdani szerzetesi monostor ez, melyet Szent István király alapított 998-ban, Koppány legyőzése után. Az itt álló kőépületet, amely Géza fejedelmi udvarháza volt, István Asztriknak adta, hogy benne Benedek-rendi – ahogy nálunk nevezik: bencés – szerzetesek számára létesítsen otthont.

Ma a vár felújított formában várja a látogatókat egy múzeummal és monostortemplommal karöltve. Utóbbinak külön érdekességei a román templomablakok, amelyek a 10. század végéről származnak, illetve a szentélyben látható freskó angyal, amely a legelső középkori magyar falfestmény volt. A kolostorudvar dísze a fűszer-és a romkert, ahol a gótikus csarnoktemplom és monostor romjai között tehetsz romantikus sétákat. Az egykori vár épületében ma egy szálló és étterem is helyet kapott, amely egész évben várja a Mecsek lábánál pihenésre vágyó turistákat.

3. Pécs

Pécs, a kulturális értékein kívül meglepően menő helyszín is, ahol nappal csodálatos kilátókra és ókori helyszínekre látogathatsz, az esti kiruccanások pedig mindig összefolynak egy random koncerttel, vagy egy több állomásos éjszakai kalanddal. A város mediterrán éghajlata és a Mecsek középhegység jelenléte változatos kínálatot nyújt számodra.

Pécs központi része természetesen a Széchenyi tér és a dzsámi (Gázi Kászim pasa dzsámija, hivatalosan Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom). A Király utcai sétálóutcán bújik meg a Pécsi Nemzeti Színház, amely már kívülről is impozáns épület.

Az utcán egymást érik a bárok, éttermek, nagyon hangulatos. A várfal északnyugati részénél találod a magyar szemmel monumentális Bazilikát (Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház). Már képeken is nagynak tűnik, de élőben még nagyobb épülettel szembesülhetsz. Ám ne csak kívülről, hanem belülről is csodáld meg, ráadásul az egyik toronyból remek kilátás nyílik a városra. A Bazilika körül még felkereshető a Csontváry Múzeum, Vasarely Múzeum és a híres ókeresztény sírkamrák. A nyugati oldalról a Barbakánt érdemes megnézni, ide be is lehet menni és végig sétálni a kőfalon lévő fahídon.

A Bazilika körül még felkereshető a Csontváry Múzeum, Vasarely Múzeum és a híres ókeresztény sírkamrák. A Széchenyi térre menet egy nagy lakatfalba ütközünk, ahol rengeteg lakat lóg.

Pécs neve összeforrt a Zsolnay névvel, így nem maradhat ki a Zsolnay Negyed sem. Csodás épületeket találhatsz itt. Érdemes ezután ellátogatni a közeli Zsolnay Mauzóleumhoz. Már a bejárathoz való feljutás is élmény, hiszen vörös oroszlánok között kell felgyalogolni.

A városban is van két Zsolnay-látnivaló. A Széchenyi tér közelében áll a Zsolnay-kút, innen nem messze egy körforgalomban pedig a Zsolnay-szobor. Utóbbi mellett ráadásul egy szép cserepes tetejű épületet is láthatsz. Ha pedig magasabb helyre vágysz, ahonnan gyönyörű városképet szeretnél látni, akkor irány a Tettye és a Pécsi TV-torony!

Tipp: Ha Pécsen szeretnél eltölteni pár napot, érdemes a pécsi Corso Hotelt választanod szálláshelyként. A szálloda ugyanis a történelmi épületeivel, színes kirakataival, számos kávézójával önmagában is korzózásra csábító Király utca végén található, ezen végigsétálva éppen Pécs főterén köthetsz ki.

3+1. Magyarország első illatszállodája, Sikonda völgyében

Egy hosszúra nyúlt túrázós nap után az ember leginkább kellemes, pihentető álomra vágyik. Ajánljuk, hogy mindezt a sikondai Ambient Hotel&AromaSpa szállodájában tedd meg, itt egyszerre válik valóra mi szem-szájnak és bizony orrnak is ingere. A Covid ideje alatt megújult szálloda ugyanis Magyarország első illat- és wellness hotele Zólyomi Zsolt illatválogatásával. Hogy ez mit jelent? Egész pontosan azt, hogy a superior szobákban négyféle illatkompozícióból választhatunk: elmerülhetünk az erdőmélyi csend, a frissítő fehér virágok, az izgató csokoládé és a nyugtató levendula világában. Figyelj arra, hogy melyiket választod, hiszen bármikor is lépsz majd be a szobádba, mindig ugyanaz a kellemes és otthonos illat fogad majd.

De nemcsak a lelked merülhet el a jóban, hanem bőven adózhatsz a testi élvezeteknek is: a szálloda wellness részlege igazi szaunaparkot mondhat magáénak, az élménymedencékben kellemesen meleg termálvíz folyik, a vízi masszírozást pedig egyenesen kötelezővé kellene tenni. Ha ez még mindig nem lenne elég, az edzőteremben futópad, lentebb pingpong asztal, bowling pálya várja az aktivitást kedvelőket, sőt kerékpárt is kölcsönözhetsz, ami igen jó szolgálatot tesz, ha csak néhány tíz kilométert szeretnél megtenni a Mecsek hívogató lejtőin.

A szálloda nem mellékesen állatbarát, így ha végül a vacsora vagy ebéd utáni pihegésben mégsem az illatokban vagy a termálvízben merülnél el, akár többször is megsétáltathatod kedvencedet az egészen egyedülálló mikroklímájú sikondai tavak partján vagy az őket övező erdőkben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
721 méter hosszú és Budapesttől csak öt órára van a világ leghosszabb gyalogos függőhídja
95 méter magasan kell 721 métert sétálni Csehországban egy 1,2 méter széles folyosón, ahol még visszafordulni sem lehet.

Link másolása

hirdetés

Péntek óta már bárki átsétálhat a világ leghosszabb gyalogos függőhídján, írja a CNN. A Sky Bridge 721 névre keresztelt függőhíd Budapesttől öt, Prágától két és fél óra autóútra található. Az eddigi rekorder nepáli Baglung Parbat gyalogoshídra 154 métert ver rá 721 méteres hosszával.

A Sky Bridge 721-en a felnőttek fejenként 350 koronáért (5400 forint) kelhetnek át, a gyerekek valamivel olcsóbban. Kerekesszékkel és babakocsival azonban nem lehet megtenni a több száz méteres távolságot.

Nem a függőhíd a környék egyetlen látnivalója: Dolní Morava egyébként is kedvelt síterep, itt található Európa második leghosszabb alpesi hullámvasútja, valamint a Sky Walk nevű, távolról csak hatalmas gombolyagnak látszó különleges kilátó a hozzá tartozó csúszdával is.

A frissen átadott függőhíd 95 méterrel van az alatta elnyúló völgy felett.

A hídon a forgalom egyirányú, ami nem is csoda, hiszen mind össze 1,2 méter széles. A bejárathoz felvonóval érkeznek a bátor gyalogosok, majd a másik oldalon egy cseh történelmet részletező erdei ösvényen hagyhatják el a rekordhidat.

Egy osztrák blogger beszámolója szerint egyáltalán nem kell attól tartani, hogy kilengene a híd, semmi ilyesmit nem érzett, miközben átsétált rajta. Cserébe lenyűgöző a kilátás a környező hegyekre, ahogy a mélyben húzódó erdőre is.

hirdetés

A rekorder függőhídról már videó is készült:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Mesés közparkok a környékünkről, ahová pár óra alatt elutazhattok
Szerencsénkre városi lakosként sem kell messzire mennünk, ha szeretnénk élvezni egy kicsit a tavaszi levegőt, hiszen egyre több zöldfelület várja a betontengerből kiszakadni vágyókat Kelet-Európa-szerte.
Szilágyi Anna cikke HYPE&HYPER oldalon - szmo.hu
2022. május 10.


Link másolása

hirdetés

A HYPE&HYPER egy közép- és kelet-európai design- és életmódmagazin, amely a régió innovációi és kreatív projektjei mellett üzleti, stratégiai és közéleti kérdésekkel is foglalkozik. Célunk összegyűjteni és bemutatni azokat az egyedi történeteket, vállalkozásokat és kezdeményezéseket, amelyek nemcsak a világnak ezt a részét alakítják, hanem globálisan is relevánsak lehetnek.

Kétséget kizáróan a legszebb hónapok következnek végre a naptárban! A nap ismét aranyló sugaraival melengeti arcunkat, az eddig kopár fák ágai friss rügyekkel telnek meg és színpompás virágok kandikálnak ki a zöldellő fűszálak közül. Ilyenkor érdemes minél több időt töltenünk a festői szépségű természetben! Mai régiós válogatásunkban a számunkra legkülönlegesebb parkok közül szemezgettünk!

Stadtpark | Bécs, Ausztria

Bécs számos belvárosi zöldterülete közül a Stadtpark számít az egyik leghíresebb és legközkedveltebb ligetnek, hiszen itt találkozhatunk különleges szoborokkal és emlékművekkel, amelyek olyan világhírű művészek előtt tisztelegnek, mint Lehár Ferenc, Franz Schubert vagy Anton Bruckner. Az egzotikus fák és a szemet gyönyörködtető tó csodás légkört teremtenek a pihenéshez és a kikapcsolódáshoz. (fotók: wien.info)

A Loučná folyó partja | Litomyšl, Csehország

Bár a csehországi Litomyšl városában sok kiemelkedő színvonalú építészeti projekt valósulhatott meg az utóbbi két évtizedben, a lakosság nem igazán tudott érdemben is részese lenni az építkezéseknek. A Loučná folyó partjának megújítása során azonban a profi tervezők mellett a civilek véleményét is kikérték, így jöhetett létre egy olyan koncepció, amely tökéletes módon kapcsolja össze a természetet az épített környezettel. (Fotók: Tomáš Souček, Jan Slavík)

hirdetés
Koper Central Park | Koper, Szlovénia

Mivel a sűrűn beépített belvárosi terek között már nincsen hely igazán nagy alapterületű parkok kialakítására, ezért a szlovéniai Koper városában inkább úgy döntöttek, hogy a tenger partját alakítják át egy hatalmas, egyedi térszervezési struktúrával rendelkező, zöldellő mezőkkel és fákkal taglalt közparkká, mely később akár szabadstrandként is üzemelhet. (Fotók: Miran Kambič)

Kopaszi-gát | Budapest, Magyarország

A hosszú időn át elhanyagolt területnek számító Lágymányosi-öböl az utóbbi pár évben látványos fejlődésen ment keresztül, mely keretében egy új városrész született. Az irodaházak és a lakóparkok felhúzása mellett a környezetet is revitalizálták, ennek köszönhetően pedig nemcsak több fát ültettek, de hangulatos sétányok, modern vendéglők, és egy homokos szabadstrand kialakítására is sor kerülhetett. (Fotók: Zsolt Batár, Attila Polgár)

A Paprocany tó partja | Tichy, Lengyelország

A mesterségesen létrehozott Paprocany tó partja nemcsak remek kirándulóhely, de sportolásra is kitűnően alkalmas, mivel itt van a környék egyik legújabb sport- és rekreációs központja. Ha megunnánk az egésznapos sportolást, érdemes megtekinteni a 400 méter hosszan húzódó, keményfából készült sétányt, amely mentén padokat, napernyőket és vízálló biciklitárolókat helyeztek el a járókelők kényelme érdekében. (Fotók: Tomasz Zakrzewski )

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPE&HYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Érkezik a repülőgép, ami egy óra alatt jut el Los Angelesből Tokióba
Hiába utazunk a világ túlsó felére, vacsorára otthon leszünk.

Link másolása

hirdetés

A hustoni Venus Aerospace vállalat a napokban jelentette be, hogy megépítik a repülőgépet, ami bárhová elszállítja utasait a világon, sőt még vacsorára is időben hazaviszi őket – írja a Study Finds.

A cég azt állítja, hogy Mach 9 típusú hiperszonikus repülőgépük mindössze egy óra alatt lesz képes megtenni akár a Los Angeles-Tokió repülőutat is.

Az első, Stargazer névre keresztelt tervet az arkansas-i Bentonville-ben mutatták be, ahol azt is elárulták, hogy a Venus járműmérnöki csapata a cég 2020-as alapítása óta dolgozik a gépen, amihez 1 millió dollár összegű állami támogatást is kaptak.

VIDEÓ: A repülőről

A világ első űrrepülője hiperszonikus sebességgel fog majd repülni a légkör peremén – fogalmazott a Venus szóvivője, aki azt is elmondta, hogy a céljuk egy zéró kibocsátással járó következő generációs rakétahajtómű, az innovatív repülőgépforma és a lehető legjobb hűtőrendszer megalkotása, aminek segítségével a gép fel tud szállni a gép az űrkikötőkből.

A veterán űrhajósokból és katonákból, valamint kutatókból és fejlesztőkből álló csapat már megtervezte és megépítette a gép motorját, ráadásul kulcsfontosságú kísérleteket is végrehajtott hiperszonikus szélcsatornákban.

Tesztelték a hajtóműveket is, nemrég pedig elindítottak egy földi tesztet is a houstoni űrkikötőben.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
A Halál Útja: vízesés, szakadék, köd és sár nehezítik a haladást a világ legveszélyesebb útján
A mindössze 64 kilométer hosszú Yungas út Bolívia fővárosát köti össze egy üdülővárossal. A hihetetlenül veszélyes út évente 200-300 ember életét követeli.

Link másolása

hirdetés

Évente 200-300 ember hal meg a bolíviai Yungas úton, amit 1995-ben „a világ legveszélyesebb útjának” minősített az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB), írja a BBC. A La Pazt Coroicóval összekötő 64 kilométeres útszakaszt a helyiek egyszerűen csak „Camino de la Muerte” néven emlegetik, ami magyarul annyit jelent: a Halál Útja.

Az extrém veszélyes út a 4650 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő fővárosból indul, a végállomása pedig az 1200 méteres magasságban épült Coroico. Vagyis közel 3500 méteres ereszkedést hajt végre mindenki, aki teljesíti az utat.

A fontos közlekedési útvonal egyes részei csupán 3 méter szélesek, tele van éles kanyarokkal, beláthatatlan sarkokkal, helyenként kisebb, máshol nagyobb vízesések nehezítik a sofőrök dolgát. Az út mentén ennek ellenére viszonylag ritkák a korlátok, sokkal inkább az elhunytakra emlékeztető keresztek, virágcsokrok és fotók figyelmeztetik az utazókat arra, hogy éppen merre járnak.

A Halál Útján még a busz ablakából kinézni is szédületes élmény, hiszen akár 1 kilométer mély szakadékot is láthat néhány arasznyira a jármű oldalától az utazó:

A nagyjából kétórás út során a sofőröknek néha a szó legszorosabb értelmében centiméterről centiméterre kell megküzdeni az előrehaladásért:

De gyakran előfordul az is, hogy minden erőfeszítés ellenére sem járnak sikerrel:

hirdetés

A hegyvidéki utat még az 1930-as években építették paraguayi foglyok a Chaco-háború ideje alatt. Az út olyan veszélyes, hogy az országban megszokottól eltérően ezen a szakaszon a baloldali közlekedést követelik meg, hogy az autóvezetők jobban lássák a kerék távolságát a szakadéktól. Ennek következtében a szélesebb járművek helyenként szabályosan felpréselik magukat a hegyoldalra, csak hogy további néhány centimétert nyerjenek.

A Yungas úthoz kötődik Bolívia történetének legsúlyosabb balesete: több mint 100 utas vesztette életét amikor 1983-ban egy autóbusz fordult a szakadékba.

Veszélyessége ellenére a Yungas fontos összekötőútnak számít az Andok hegyvidéke és az Amazonas, egyúttal két fontos helyi erőforrás, az arany és a koka között. A kokacserje szárított levelei, vagyis a koka évezredek óta fontos szerepet játszik Dél-Amerika kultúrájában. A kontinens egyik legnagyobb termelője Bolívia, ahol több száz négyzetkilométeren termesztik. A termőföldek kétharmada pedig a Yungas környékén van.

Szintén ezen a környéken, a Corioco folyó mentén húzódik a 350 kilométer hosszú „Ruta Del Oro”, vagyis az aranyút. Bár a folyók és patakok medrei gazdag aranylelőhelynek számítanak, valójában sosem találtak itt annyit, hogy a környékre érkező szerencsevadászok és aranyásók széles tömegét kielégítsék. Manapság már a bányászat nagy része illegális, ami nem riasztja el a bűnözőket a kutatástól, valamint az erdőirtástól.

A kalandkereső turisták ezreit vonzó Halál Útját és környékét ebben a videóban még ennél is részletesebben lehet megismerni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: