hirdetés

UTAZZ

15 ország már jelezte, hogy milyen feltételekkel fogadja újra a turistákat

Hol lesz szükség védettségi igazolásra, hol elég a PCR teszt, és hol nem kérnek semmit a turistáktól?
képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Hello Lightbulb - szmo.hu
2021. április 06.

hirdetés

Miközben Magyarország a járványügyi szabályok óvatos lazítására készül, addig az Egyesült Királyságban már május 17-ét várja mindenki: ekkortól lehet ugyanis rekreációs céllal is elhagyni az országot. Az azonban nagy kérdés, hogy aki már az első napokon szabadságra akar menni a lassan fél éve teljesen lezárt országból, merre indulhat. A kontinensen ugyanis tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma, ahogy a világ számos kedvelt turistaparadicsoma sem biztonságos a pandémia miatt.

A Mirror összegyűjtötte, hogy aki már most azon gondolkozik, merre érdemes indulni a tavasz végén egy kis kikapcsolódásra, hova indulhat a védettséget igazoló okmány birtokában.

Észtország

Február 1-től már nem kötelező a koronavírusteszt és a 10 napos karantén azok számára, akik igazolni tudják, hogy fél éven belül átestek a fertőzésen, vagy hat hónapnál nem régebben kapták meg a Covid-19 elleni védőoltást. Az észt külügyminisztérium tájékoztatása szerint egy másik országban kibocsátott oltási igazolást is elfogadnak.

Románia

Azon Romániába utazóknak, akik nem tudják igazolni, hogy beoltották őket a koronavírus ellen, az országba lépést megelőző 72 órában készült negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük.

Grúzia

Bizonyos országok állampolgárai - köztük a britek - szigorú feltételek mellett légi úton beléphetnek Grúziába. Függetlenül attól, hogy mely országból érkezik, mindenki beléphet, akinek van oltási igazolása.

hirdetés
Horvátország

Április 1-től szabad az út mindenki előtt, aki Horvátországba akar menni. Itt is kérik azonban az oltási igazolást (a második injekción legalább 14 nappal a beutazás előtt át kellett esni), vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt is elég lehet a belépéshez.

Lengyelország

A Lengyelországba érkezőkre automatikusan 10 napos karantén vár. Kivételt jelent ez alól, ha a beutazó igazolni tudja, hogy fél éven belül átesett a fertőzésen vagy teljeskörű védettséget szerzett az oltás miatt.

Libanon

A oltási igazolvánnyal érkezők mentesülnek az országba lépést követő kötelező karantén alól.

Seychelles-szigetek

Március 25. óta bárki beléphet az afrikai szigetállamba, oltási státuszától függetlenül. Mindössze egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt kell a beutazáshoz, és előzetesen jóváhagyott szálláshellyel kell rendelkezni. Ez alól csak a Dél-Afrikából érkezők jelentenek kivételt.

Izland

Április 6-tól mindenki beléphet az országba, aki tudja igazolni oltottságát vagy azt, hogy korábban már átesett a fertőzésen.

Montenegró

Bármely ország beoltott állampolgárait szívesen látják Montenegróban is. Kétkomponensű oltás esetén a második injekción legalább 7 nappal a beutazás előtt át kell esni. Ha nincs oltási igazolás, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt itt is megteszi.

Belize

Az első karibi ország, mely engedélyezte a belépést a beoltott turistáknak. Arra kell csak figyelni, hogy a második oltáson legalább két héttel az érkezés előtt túl kell esni.

Ciprus

Május 1-től szívesen látják a beoltott brit turistákat - jelentette be néhány hete a turisztikai miniszterhelyettes. Ugyanakkor április 1-től minden olyan utazó - állampolgárságtól függetlenül -, aki valamely EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által jóváhagyott védőoltást felvette, karantén és kötelező tesztelés nélkül léphet a szigetországba.

Görögország

Az Independent cikke szerint május 14-től fogadják azokat a turistákat, akik igazolni tudják teljeskörű védettségüket, vagy negatív teszteredményt tudnak felmutatni. Emellett a reptereken és a határátkelőhelyeken véletlenszerűen is kiválasztanak majd olyanokat, akiken gyorstesztet végeznek el. A turizmusban dolgozókat pedig soron kívül beoltják, hogy védettek legyenek, mire elkezdődik a szezon.

Spanyolország

A spanyol idegenforgalmi miniszter a közelmúltban bejelentette, hogy úttörők kívánnak lenni a vakcinaútlevelek bevezetésében. A részletekre nem rét ki, de kormányközeli források szerint május közepén indulhat a program.

Portugália

A portugál határok május első napján nyílnak a brit turisták előtt. A belépéshez oltási igazolásra vagy negatív koronavírustesztre lesz szükség.

Izrael

A koronavírus elleni védőoltások terén világelső országba érkezők mentesülhetnek a kötelező karantén alól, ha tudják igazolni a fertőzéssel szembeni védettségüket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

Ahol minden nyitva van, és sehol nem kérnek oltási igazolványt – Gibraltáron már olyan az élet, mint a járvány előtt

A helyiek szerint a városállam a turisták paradicsoma lehet, olyan biztonságos most ott lenni.
Címkép: Xinhua News Agency / eyevine - szmo.hu
2021. április 07.

hirdetés

Most, hogy már a koronavírus-járvány harmadik hullámát tapossuk, és már egy éve korlátozások között éljük az életünket, természetesen mindenki azt várja, hogy mikor kerülhet minden vissza a régi kerékvágásba. Sokan abban reménykednek, hogy nyáron már legalább olyan szabad lehet majd az élet, mint tavaly, de egyelőre még senki sem tudja, mikor jöhet el az az idő, amikor már tényleg semmilyen területen nem szabályoz semmit a koronavírus.

Bár a legtöbb országban ez még elég messzinek tűnik, de már vannak olyan helyek, ahol szinte a covid előtti időkre állt vissza az élet. Ilyen például Gibraltár is, ahol most olyan szabad az élet, amiről mi egyelőre még csak álmodozhatunk.

Az Ibériai-félsziget legdélebbi csücskében fekvő városállamban március 27-én oldották fel a második teljes zárlatot, amit három hónappal azelőtt, még a második hullám idején vezettek be. Megszüntették az éjszakai kijárási tilalmat, és már nem kötelező szabadtéren maszkot viselni, csak a zsúfoltabb zárt területeken, például boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, éttermekben, kocsmákban. Kinyithattak a nem létfontosságú üzletek is, a vendéglátóhelyek, a szabadidős létesítmények, és már a sporteseményeket is meg lehet tartani nézők előtt.

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen kisméretű városállamnak könnyebb dolga volt a járvány kezelésében, mint a nagyobb országoknak, de azért érdemes megnézni, hogy csinálták.

Az idei év eleje volt a legsúlyosabb időszak az egész járvány alatt

Gibraltár annak ellenére vezetett be márciusban teljes zárlatot, hogy az első hullámot viszonylag simán megúszták. A korlátozásokat június elsején oldották fel teljesen, így a nyár szinte teljesen szabad volt. Augusztus végén viszont ott is egyre több fertőzöttet regisztráltak, és bár ősszel még viszonylag mérsékelt maradt a második hullám, a brit és a spanyol mutáns betörésével december végétől kezdve január végéig hirtelen meredeken megnőtt a fertőzések száma.

A közel 34 ezer fős lakosságból 84-en haltak meg 60 nap alatt úgy, hogy a járvány kezdete óta csupán 94 áldozata volt a vírusnak. Márciusra viszont teljesen lecsendesett a harmadik hullám, már csak 10 körül mozog az aktív fertőzöttek száma, és közülük senki sem szorul kórházi kezelésre.

Az Egyesült Királysághoz tartozó városállamban tavaly március óta 4275 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Már az első hullám idején nagy hangsúlyt fektettek a kiterjesztett tesztelésre, hogy időben kiszűrjék a fertőzötteket. Különböző tesztpontokat hoztak létre, ahol 16 év felett bárki, időpont nélkül, ingyenesen teszteltethette magát. Sőt egy úgynevezett drive-in autós tesztpontot is megnyitottak a belvárosi buszpályaudvaron, ahol ki sem kellett szállni a kocsiból a mintavételhez. Ezen kívül egy kontaktkövető applikációt is elérhetővé tettek, amely hasonló a nálunk bevezetett VírusRadar nevű mobilalkalmazáshoz.

hirdetés

Fotó: MTI/AP/Javier Fergo

Már szinte minden felnőtt be van oltva

A mostani szabadságot viszont egyértelműen az oltás hozta meg Gibraltáron.

Az Egyesült Királyságtól kapott Pfizer/BioNTech-vakcinával már beoltották a felnőtt lakosság 90 százalékát: 32 300-an kapták meg eddig az első dózist, több mint 28 ezren pedig már a másodikat is. A felnőttek csupán 3 százaléka nem kérte az oltást.

Az oltási programba viszont nemcsak a gibraltáriakat, hanem az ott élő külföldieket és a létfontosságú munkát végző nem odavalósi embereket is bevonták.

Akik már mindkét oltásukat megkapták, azok kapnak egy védettséget igazoló kártyát, de semmilyen előjogokkal nem rendelkeznek, a helyi vendéglátóhelyeken és szabadidős létesítményekben sem kérik el senkitől ezt az igazolványt.

Csak annyit kérnek a belépőktől bizonyos helyeken, hogy adják meg a nevüket és a telefonszámukat, hogy ha esetleg gócponttá vált az adott hely, akkor értesíthessék őket.

Az oltási igazolványt leginkább azért állítják ki, hogy ha a gibraltáriak külföldre akarnak utazni, akkor igazolhassák a védettségüket. Az Egyesült Királyságban viszont zöld státusza lehet a városállamnak, ami azt jelenti, hogy az onnan visszaérkező turistáknak nem kell karanténba vonulniuk otthon.

Fotó: Xinhua News Agency / eyevine

A turisták paradicsoma lehet, annyira biztonságos

Gibraltár egyetlen szomszédos országa Spanyolország, a határátlépést követően pedig rögtön észrevehető, mennyire más a helyzet a városállamban.

Clara Luise Manzano a dél-spanyolországi San Roque faluból jár át a munkája miatt, frontvonalban dolgozóként pedig az elsők között kaphatta meg Gibraltáron az oltást. Ez, és az is hatalmas megkönnyebbülést jelent neki, hogy a városállamban már szabadabban mozoghat.

"Óriási kontrasztot látok a két hely között. Először sokkoló volt látni a maszk nélkül járkáló embereket és azt, hogy ilyen kevés korlátozás van. Most amikor átjövök Spanyolországból, rögtön levehetem a maszkot"

- mondta.

De nemcsak a Spanyolországból érkezőknek, hanem a gibraltáriaknak is nagy öröm, hogy végre szabadon mehetnek külföldre.

"Szerintem mi vagyunk az egyik legszerencsésebbek, mert sok ország előtt járunk. Most már mehetünk például Spanyolországba, és olyasmiket csinálhatunk, amiket eddig nem tehettünk meg. Most sokkal kevésbé van bezártság-érzésem. Itt, Gibraltáron ugyanis sokkal könnyebben érezheted magad bezárva, hiszen ez egy kis hely"
- mondta egy helybéli nő, Sarah Azopardi.

Egy helyi étterem vezetője, Emma Gaivizo elmondása szerint most még nincs sok turista Gibraltáron, de várhatóan sokan mennek majd oda a lazább korlátozások miatt is.

"Néha elfelejtem, hogy még mindig egy egészségügyi világkrízis közepén vagyunk. Itt nagyon gyorsan elkezdtek visszaállni a dolgok a rendes kerékvágásba"

- mondta.

A helyiek szerint most fantasztikus az élet Gibraltáron az elmúlt egy évhez képest. Egy 76 éves nyugdíjas férfi, Adolfo Mor már maszk nélkül megy ki a tengerpartra a feleségével, egyáltalán nem aggódnak már a fertőzés miatt.

"Tiszta idill. Végre élvezhetem a napsütést és a friss levegőt anélkül, hogy maszk lenne az arcomon. Most, hogy már be vagyunk oltva, oda megyünk, ahová akarunk és azt csinálunk, amit akarunk. Már nem félünk"

- jelentette ki.

Egy másik nyugdíjas pedig úgy véli, Gibraltár a turisták paradicsoma lehet, mert annyira biztonságos most ott lenni.

Forrás: CNN, Daily Mail


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ

Málta óriási kedvezménnyel várja a turistákat, akár 72 ezer forintot is spórolhatunk a szállásköltségen

A kedvezményt azok vehetik igénybe, akik legalább 3 napot töltenek Máltán, és ennek során legalább 3 csillagos hotelben szállnak meg.
Fotó: antheah/Pixabay - szmo.hu
2021. április 14.

hirdetés

Akár 200 euróval, azaz mintegy 72 ezer forinttal támogathatja a turistákat Málta, ha ellátogatnak a szigetre az idei nyáron - írja a Daily Star.

A szigetország gazdasága nagymértékben épít a turizmusra, az akció célja tehát újra fellendíteni a forgalmat a nyári szezonban. A Máltai Turisztikai Hatóság kedvezményét azok vehetik igénybe, akik legalább 3 napot töltenek a napfényes szigeten, és ennek során legalább 3 csillagos hotelben szállnak meg.

Az 5 csillagos hotelek vendégei 100 eurós, azaz mintegy 36 ezer forintos kedvezményben részesülnek a hatóságtól, míg maga a hotel ehhez további 100 eurós kedvezményt ajánl. A luxushotelek látogatói így összesen 200 eurót (közel 72 ezer forintot) spórolhatnak.

Aki 4 csillagos szálláshelyet választ, annak fejenként 150 euró, azaz majdnem 54 ezer forint jár vissza a foglalása díjából, míg a 3 csillagos szállodák vendégei 100 eurót, azaz közel 36 ezer forintot számolhatnak el a szállásköltségből.

További 10 százalékos kedvezmény jár bárkinek, aki a Málta partjaitól mindössze 25 percre fekvő Gozo szigetén száll meg.

hirdetés

A turisztikai miniszer, Clayton Bartolo a Reutersnek úgy fogalmazott:

“A kedvezmény célja, hogy a máltai hoteleket nagyon versenyképes helyzetbe hozza, amikor a nemzetközi turizmus újraindul”.

A Turisztikai Hatóság 3 és félmillió eurót különített el a kedvezményekre, amelyekkel legalább 35 ezer turistát szeretnének a szigetre vonzani.

A vírustól sem kell tartani, hiszen Európában az Egyesült Királyság után Máltán halad a leggyorsabban az oltási program:

“A máltaiak örömmel várják a látogatókat, akik megkedvelték az itteni napsütést, kultúrát, ételeket és pozitív szellemiséget”

- hangsúlyozták.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

Több mint térkép, több mint madártávlat – a National Geographic Magyarország a magasból című filmjéről

Igazi országimázs-építő filmet lehet megnézni április 11-én vasárnap este.
Szöveg:Göbölyös N. László - Fotó: National Geographic - szmo.hu
2021. április 11.

hirdetés

Gyerekkorom óta szeretek repülni, és az elmúlt 20 évben Párommal is számtalan gyönyörű élményben volt részünk. Soha nem felejtem el, amikor 9000 méter magasságból csodálhattuk meg a Vezúv kráterét, a Földközi-tenger színeváltozásait, a novemberi napfényt a Vörös-tenger felett, majd néhány órával később a behavazott Balkánt. De mindig eljátszunk azzal is, hogy felszállás után vagy leszállás előtt elkapjuk-e pillantásunkkal otthonunkat, felismerjük-e hazánk fenséges tájait, kedvenc városainkat.

Ezt a fajta repülésélményt, amely a helyzet miatt már több mint két éve hiányzik az életünkből, adta vissza egy kicsit alig háromnegyed órában a National Geographic Magyarország a magasból című filmjéből, amelyet a Europe From Above című sorozat második évadjának részeként ma, vasárnap este 21 órakor vetít a csatorna.

Nemigen van magyar ember, aki nem ismeri Radnóti Miklós halhatatlan sorát: „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj”. Valóban látunk térképeket, térképszerű felvételeket, amelyek a nemzetközi közönséget eligazítják Magyarország történelmi múltjában és az egyes tájak, városok elhelyezkedésében. Nagyszerűek azok a „madártávlatból” készült felvételek, amelyek Budapesttől a Hortobágyig, a balatoni nádasoktól a soproni tv-toronyig készültek – a kedvencem talán az a kép, ami a városligeti műjégpálya korcsolyázóit teszi szinte impresszionisztikus vonalakká – a film mégis jóval több ezeknél.

Halász és hídépítő, digitális művész és pásztor, fotós és művészettörténész kalauzolja a nézőket a nem mindennapi látványok között. Merényi György mutatta be azokat a csodálatos Zsolnay építészeti kerámiákat, amelyek a szecesszió korabeli Budapest legszebb épületeit díszítik az Iparművészeti Múzeumtól a Mátyás templomig.

„A film hazai menedzsere, Mesterházy Fruzsina hívott meg korábbi e témában megjelent kutatásaim alapján – mesélte a közös munkáról Merényi György. A film hihetetlen profizmussal készült minden téren: a szervezésben, a forgatási körülmények megteremtésében és az emberekre irányuló figyelemben. Még jóval a felvételek előtt Fruzsival egy órás telefonbeszélgetésben készítettük el a témámat. Kapcsolatban voltam a londoni menedzserrel is, aki szintén ügyelt a legapróbb részletekre is. A beszélgetést a kőbányai Szent László templom előtt vettük fel, majd még a budai református templom előtt is forgattunk, a többi felvételt a drónos fiúk készítették. Barátságos légkörben, a szokásos stressztől mentesen zajlott minden. Érezhetően mindenkinek az volt az érdeke, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből az egyébként is izgalmas történetből. Nagyon szép emlékem marad”.

Akik végignézik ezt a filmet, magyarok és külföldiek egyaránt, biztosan kedvet kapnak hazánk vizeihez, a Tisza, a Duna, a Balaton mellett a horgászparadicsom Bokodi-tóhoz, a hortobágyi „rónák végtelenjéhez”, és eszükbe véshetik azt a szenzációs digitális rekonstrukciót, amelyet a romos szigligeti várból készítettek. De a történelem múlandóságára emlékezetnek azok a képsorok, amelyek a szentkirályszabadjai egykori szovjet laktanyákról és lakóházakról készültek. Éppen 30 éve távozott az „ideiglenesen állomásozó déli hadseregcsoport”, és a hajdani épületeket környékükkel együtt visszahódította a természet. Ennyi maradt az egykor félve emlegetett „Kis Moszkvából”.

A National Geographic filmje igazi országimázs-teremtő alkotás, mert megmutatja Magyarország értékeinek sokféleségét, a benne élő embereket a hagyományos munkáktól a legmodernebbekig, és mindezek együttes alkalmazkodását a 21. századi körülményekhez és igényekhez.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Jövő héttől már a beoltott magyarok is karantén nélkül mehetnek Görögországba

A turistáknak igazolniuk kell, hogy már mindkét védőoltásukat megkapták, de 72 óránál nem régebbi koronavírus-teszttel is lehet mentesülni a hétnapos karantén alól.
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu - szmo.hu
2021. április 14.

hirdetés

Görögország jövő héttől kezdve feloldja a karanténszabályozást az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, a Nagy-Britanniából, a Szerbiából, az Izraelből és az Egyesült Arab Emirátusokból érkezők számára - írja a Reuters egy magas rangú kormánytisztviselő bejelentésére hivatkozva.

Így hétfőtől a fenti országokból érkező turisták beléphetnek anélkül, hogy kötelező karantént írjanak elő számukra, feltéve ha már megkapták mindkét védőoltásukat, és ezt igazolni is tudják, vagy rendelkeznek az érkezésüktől számított 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel.

A külföldiek Athén, Thessaloniki, Heraklion, Chania, Rodosz, Kos, Míkonosz, Santorini és Korfu repülőterein, illetve két szárazföldi határátkelőhelyen is beléphetnek az országba.

A jelenlegi szabályozás szerint minden külföldi számára kötelező hét napra karanténba vonulnia, még akkor is, ha negatív koronavírus-teszttel érkeznek az országba. A Nagy-Britanniából és az Egyesült Arab Emírségekből érkezőknek pedig egy második tesztet is csináltatniuk kell.

Görögország május 14-től nyitná meg a kapuit minden turista előtt, addig s turisztikai miniszter korábbi kijelentése szerint fokozatosan feloldják a még érvényben lévő korlátozásokat, ha a helyzet engedi, a vendégeket pedig az új szabályok szerint várják majd. Azt is bejelentette már, hogy az ország minden oltást el fog fogadni, legyen az akár orosz, akár kínai, akkor is, ha azoknak nincsen engedélye az Európai Gyógyszerügynökségtől.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: