TUDOMÁNY
A Rovatból

Végre kiderült, hogyan tudja tisztítani magát a légkör

A hatalmas felfedezés átalakíthatja a légszennyezési modelleket is.

Link másolása

A kutatók rájöttek, pontosan hogyan jön létre a légkörben a hidroxid, az a vegyület, ami segít megkötni az üvegházhatású gázokat, ezzel mintegy „öntisztító folyamatot” végez az atmoszférában

A Telex cikke szerint korábban azt hitték, hogy napfényre vagy fémekre van szükség a hidroxid megalkotásához, most viszont kiderült, hogy a légkörben megtalálható vízcseppek és a levegő kölcsönhatásával keletkező elektromos tér spontán módon is képes létrehozni.

Ez a felfedezés teljesen új megvilágításba helyezi a tudósok eddigi elképzeléseit arról, hogy a légkör hogyan tisztítja meg magát, például az üvegházhatású gázoktól.

A kutatócsoport laborban különböző fiolákban mérte meg a hidroxidkoncentrációt – néhány kémcsőben levegő és víz, néhányban csak víz volt, levegő nélkül. Egy világító jelzőmolekula segítségével sötétben is nyomon követték, hogy mennyi hidroxid termelődik, így kivonták a napfényt, mint katalizátort is az egyenletből.

Kiderült, hogy a sötétben legalább annyi, de esetenként még több hidroxid is képződik, mint világosban, a napfény segítségével. A kutatók szerint ez átalakíthatja a légszennyezési modelleket is. A következő lépés a kutatásban valószínűleg az lesz, hogy megpróbálják a hidroxidmennyiséget a légkörben is mérni a világ különböző pontjain.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
A Rovatból
Kísérteties dolgot hoztak fel az óceán mélyéről – a tudósok sem tudják, mi az, csak azt, hogy biológiai eredetű
Egyesek a színe után aranytojásnak, mások sárga kalapnak hívják a rejtélyes jelenséget. Az biztos, hogy alapos kutatásoknak fogják alávetni.

Link másolása

Rejtélyes, sárgás – más vélemények szerint arany- – színű objektumot hoztak a felszínre az óceán mélyéről az amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszféra Kutató (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) szakemberei Alaszkánál. Az eddig ismeretlen „gömbről” eddig mindössze annyit tudtak megállapítani, hogy biológiai eredetű.

Egyelőre változatos dolgokhoz hasonlítják a tudósok a rejtélyes leletet: egyesek szerint aranytojás, mások sárga kalapként emlegetik. A fantáziadús, ám reménytelenül sötétben tapogatózó elnevezések is jól mutatják, hogy a tudósok mennyire keveset tudnak még az objektumról.

„Bár sikerült összegyűjtenünk az "aranygömböt" és felvinni a hajóra, mégsem tudjuk azonosítani azon túl, hogy biológiai eredetű” – fogalmazott Sam Candio, a NOAA koordinátora. Hozzátette: „Ez a felfedezés is emlékeztet bennünket arra, mennyire keveset tudunk a bolygónkról, és milyen sokat kell még tanulnunk az óceánjainkról.”

A körülbelül 3300 méteres mélységben megtalált lelet a tudósok szerint

lehet egy már ismert faj eddig fel nem ismert példánya, tartozhat egy eddig teljesen ismeretlen fajhoz is, de az sem kizárt, hogy egy már felfedezett faj eddig ismeretlen életszakaszának a része.

„Valószínűleg nem fogunk többet megtudni, amíg nem tudjuk bevinni egy olyan laboratóriumi környezetbe, ahol további kifinomultabb eszközökkel vizsgálhatjuk meg, mint amennyire a hajón képesek voltunk megtenni” – mondta el Sam Candido. Hozzátette: a tudománynak azért volna jó megtudnia, mivel áll szemben, mert „új fajok új forrásokat jelenthetnek az orvosi terápiák és vakcinák, élelmiszerek, energia és egyéb társadalmi hasznok és ismeretek számára. Az expedíció során összegyűjtött adatok és információk együttesen segítenek abban, hogy betömködjük a bolygó ezen részének megértésével kapcsolatos hiányosságokat, így jobban tudjuk azt kezelni és védeni.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
A Rovatból
Szabad szemmel is látható lesz egy nemrég felfedezett üstökös a hétvégén, mielőtt 437 évre eltűnik
A zöldes csóvájú üstököst napkelte előtt lehet majd a legkönnyebben megfigyelni.

Link másolása

Hétvégén szabad szemmel is látható lesz egy csupán hetekkel ezelőtt felfedezett üstökös - írja a The Guardian. A C/2023 P1 (Nisimura) névre keresztelt égitestet Nisimura Hideo japán amatőr csillagász után nevezték el, aki még augusztus 11-én szúrta ki először az üstököst.

Az egyelőre ismeretlen méretű, zöldes csóvájú kőzet- és jéggömb 437 évente kerüli meg a Napot, vagyis ideje nagy részét a naprendszer fagyos, külső részén tölti.

A Nisimura szeptember 17-én halad el a legközelebb a Naphoz: ekkor 33 millió kilométerre lesz csillagunktól, ami kevesebb mint a Föld és a Nap közötti távolság negyede. Ezután az üstökös 125 millió kilométeres, biztonságos távolságban halad majd el bolygónk mellett.

A csillagászok az üstököst most szombaton és vasárnap figyelhetik meg a legkönnyebben, különösen az északi féltekén. Legjobban távcsővel lehet majd követni az útját napkelte előtt, északkeleti irányban, a Vénusztól balra, de kedvező feltételek esetén szabad szemmel is látható lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Ide csapódott be az orosz Luna 25 – a NASA holdszondája megtalálta
Nagy valószínűséggel azonosították a Luna-25 becsapódása által keltett kis holdkrátert.
Kép: NASA - szmo.hu
2023. szeptember 13.


Link másolása

A holdért folytatott versengés szomorú epizódja volt, amikor az orosz Luna 25 szonda 2023. augusztus 19-én, egy pályamódosítási manőver után, egy nappal később a Holdba csapódott, s ezzel nem sikerült a puha landolás, az orosz visszatérés a Holdra.

A Csillagászat.hu írta, hogy az amerikai LRO, (Lunar Recconnaissance Orbiter) holdszondája LROC NAC kamerájával 1 méteres felbontású, igen részletes képfelvételeket készített a becsapódás helyéről. Az eszköz folyamatosan pásztázza a holdfelszínt, s a különböző időkben felvett fotók elárulják az ott bekövetkezett változásokat is, mint például új meteorbecsapódások nyomait, a felszínre simán leszállt vagy éppen becsapódott holdszondák nyomait.

2023. augusztus 22-24-én az LRO nagyfelbontású felvételeket készített a Luna-25 lehetséges becsapódási helyének területéről. A képek elemzésekor kiderült, hogy egy korábban, 2020-ban készült fotóhoz képest a mostani változaton

megjelent egy kb. 10 méter átmérőjű kisebb kráter, illetve a becsapódás következtében kidobódott világos, nagy fényvisszaverő képességű friss regolit.

Az új becsapódási kráter helye megegyezik a Luna-25 utolsó leszállási manővere utáni pályájával, továbbá a mérete is a leszállóegység méretéből, tömegéből és pályabeli sebességéből elvárható. Azaz komolyan feltételezhető, hogy a Luna-25 becsapódási helyét találta meg a NASA LRO szondája.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Brutális erekcióval járhat, ha megcsíp ez a pók
A tudósok rájöttek, hogy a merevedést a BZ371A nevű peptid okozza, amit laboratóriumban is sikerült előállítani. Ha a tesztek sikeresek lesznek, akkor egy új impotencia elleni gyógyszer készülhet belőle.

Link másolása

Jó ideje nagy divatja van a természetes gyógymódoknak, vannak egyesek, akik szerint az ördögtől való gyógszerekre rá se nézzünk, mert a természet mindenre bekészítette az orvosságot is. Viszont nem biztos, hogy minden természetes gyógymódot ki kellene próbálni. Ha például valaki erekciós zavarokkal küszködik, bármennyire is csábító, de ezt azért ne próbálja ki.

Hogy mit?

A brazil vándorpókot (Phoneutria nigriventer). Az állat arról híresült el, hogy csípése erekciót okoz. Pontosabban:

hosszú és fájdalmas erekciót, ami már nem játék.

Amellett, hogy egy ilyen, többórás mutatvány meglehet az utolsó erekciója is lehet a szerencsétlen áldozatnak, mivel ez az állapot visszafordíthatatlanul károsíthatja a péniszt. A többi tünet, ha tetszik mellékhatás erős fájdalom, remegés, görcsök, izzadás, gyengeség és pulzusszám-változás lehet, de akár halálos kimenetelű is lehet a találkozás.

A tudósoknak azonban szöget ütött a fejébe ez a brutális erekció, és elkezdték kutatni, milyen hatóanyag okozza a merevedést. Ez a BZ371A nevű peptid, amelyet laboratóriumban is sikerült előállítani. Az egereken végzett tesztek után remélhetőleg a vegyületet II. fázisú klinikai vizsgálatokban is kipróbálhatják, bevonva merevedési zavaroktól szenvedő klienseket. Nem tablettát terveznek, hanem helyi kezeléssel,

a péniszbe dörzsölve használnák, ami a pókméreg mellékhatását kiküszöbölve is képes merevedést előidézni.

A vegyület, az eddigi kísérletek tanúsága szerint minimális mennyiségű alkalmazással biztonságosan működik, és alig mutatható ki a véráramban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: