hirdetés

TUDOMÁNY

Több mint 300 ezer gyerek fejlesztéséhez járultak hozzá az Edison100 idei győztesei

Idén másodszor díjazták Magyarország innovatív, gyerekeket fejlesztő kezdeményezéseit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 28.

hirdetés

Az Edison100 listán összesen száz jelöltből 8+1 kategóriában kiosztott elismerést olyan szereplők érdemelték ki, akik innovatív és jövőbarát módon fejlesztik óvodások és általános iskolások tudását és készségeit. A díjazottakról szakmai zsűri döntött, illetve közönségszavazás alapján dőlt el, ki kapja a kilencedik díjat. Idén 41.536 szavazat érkezett.

A Hősök Tere Alapítvány, a BookR Kids, a Szurikáta Foglalkozás, az IndaHouse Hungary, a Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület, a Varázsmancsok, az Egyszerűbb Gyermekkor, a Medve Matek és az Inspirációk #MERJALKOTNI vittek haza díjat a Ludwig Múzeumban tartott díjátadón. A díjazottak eddigi működésük során több mint 300.000 gyereket és 70.000 szülőt fejlesztettek országszerte.

Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztőket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, amely az edisonplatform.hu oldalon elérhető minden szülő számára, kategóriánként, életkoronként, fejlesztett kompetencia alapján rendezve.

“Már az Edison100 listán is csupa olyan kezdeményezés szerepel, akiktől érdemes tanulni: olyan gyerekeket fejlesztők, akik a jövőben fontos tudást és képességeket fejlesztenek óvodás és iskolás korú gyerekeknél. Az Edison100 segítségével elkalauzoljuk a szülőket a jövőben fontos tudás és képességek világába. Szakmai zsűrinknek nem volt könnyű dolga a nyolc kategóriagyőztes kiválasztásakor. A győztesek sokszínűsége pedig megmutatja, hogy az olvasás sem kell, hogy unalmas legyen, a matematikát is lehet imádni vagy éppen azt, hogy digitális eszközökkel is vissza lehet találni a természetbe" - mondta el Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője.

Az Edison100 lista győztesei 2020-ban

hirdetés

A világ és én kategória: Hősök Tere Alapítvány

Az Alapítvány célja olyan világban élni, ahol az együttérzés társadalmi norma, és ahol az emberek a terveik megvalósítása közben is odafigyelnek másokra, és nemcsak észreveszik, ha baj van, de segítenek is. Élménytréningjeik országszerte elérhetőek pedagógusok, oktatásban dolgozó szakemberek, szülők és minden érdeklődő számára. A tréningeken szociálpszichológiai kutatásokon alapuló tudásátadás mellett, nagy hangsúlyt fektetnek a saját élmények általi, mélyebb megértést adó gyakorlatokra.

Digitális világ kategória: BookR Kids

A BOOKR Kids célja, hogy a gyerekek okoseszköz-használatra fordított idejét értékes és érdekes tartalommal töltse meg. Technológiáját empirikus kutatási eredményekre támaszkodva fejleszti, hidat épít a könyvek és a digitális világ között. Mivel a tudásalapú társadalomban csak az lehet sikeres, aki értő olvasásra képes, a cég elsődleges feladatának tekinti a gyerekek értő olvasóvá válásának segítését, mely utat nyit számukra minden létező további tudás megszerzéséhez.

Egészség kategória: Szurikáta Foglalkozás - mosolyt ad a szurik mellé!

A Szurikáta foglalkozás az azonnali és élethosszig tartó inzulinkezelést igénylő 1-es típusú diabéteszes gyerekek integrációját, társaik érzékenyítését és edukációját szolgáló interaktív gyermekfoglalkozás vagy rendhagyó környezetismeret óra medikusok és dietetikus hallgatók vezetésével. A foglalkozás célja, hogy segítségére legyen egy krízisen átesett gyermeknek abban, hogy könnyebben vissza tudjon illeszkedni kortárs közösségébe krónikus betegségével együtt.

Esély kategória: IndaHouse Hungary

Az Egyesület célja, hogy az encsi kistérségben élő, kiskorú, hátrányos helyzetű gyerekek önmegvalósító, felelős, a saját sorsukat irányító, mobilitásra képes felnőttekké váljanak, akik szülőként be tudják építeni az egyesülettől kapott támogatást a gyerekeik nevelésébe. Ennek érdekében önkéntesek által megvalósított egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat tartanak, és mentor programot működtetnek, nemrég pedig szülőklubot indítottak.

Fenntarthatóság kategória: Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület

A Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület elkötelezett a környezettudatos életmód, a sport, a médiatudatosság, a természetes életformák és az életrevalóság ügyének terjesztésében. A fiatalok úgy gondolják, hogy a “mobil” az élet elengedhetetlen része. Nemcsak a kapcsolattartás, hanem a szórakozás, a kikapcsolódás egyik meghatározó eleme is, ezért olyan applikációkat és modern digitális megoldásokat fejlesztenek, amelyek kihasználják ezen eszközök erejét, és segítségükkel környezettudatos, környezetbarát és egészséges fiatalokat nevelhetünk.

Kreatív kategória: Varázsmancsok - Kutyás terápia

Kutyás terápiás foglalkozások óvodás és kisiskolás gyermekeknek számára. A Varázsmancsok szakembereknek is szervez kutyaterápiás foglalkozásvezetői képzést országszerte, hogy a kutyázást, mint innovatív élményterápiát beépíthessék az eszköztárukba, illetve kutyás foglalkozás gyűjteményekkel segítik a pedagógusok munkáját.

Tudatos nevelés kategória: Egyszerűbb Gyermekkor

Az Egyszerűbb Gyermekkor mozgalom 2012 óta található meg hazánkban, és a túlfogyasztásra ad családi választ. A módszer fókuszában a kis, megvalósítható egyszerűsítések állnak: ezek eredményeképp a családok visszatalálnak valódi, egyszerű céljaikhoz, a mindennapokban pedig megfelelő hangsúlyt kapnak a valóban fontos, családi kapcsolatokat elősegítő minőségi együttlétek. Az egyszerűbb gyermekkor az alábbi négy fő pillér mentén alakítható: környezet, ritmus, időbeosztás, (digitális)média.

Tudomány kategória: Medve Matek

A Medve Matek programsorozat célja a matematika népszerűsítése, a tantárgy iránt érzett negatív hozzáállás ledöntése. Egyedülálló szabadtéri rendezvényeikkel is hangsúlyozzák a kooperatív gondolkodás, a csapatmunka fontosságát, kimozdítják a gyerekeket a szabadba és egy egészen újszerű köntösben mutatják be számukra a tudomány ezen ágát, ezzel is élvezhetőbbé, izgalmasabbá téve. Emellett fontosnak tartják az aktív időtöltés, a természetközeliség kiemelését, valamint népszerűsítik a pedagógusi pályát is.

Dívány.hu Közönségdíj: Inspirációk #MERJALKOTNI

Idén is szavazhattak a szülők a szívükhöz legközelebb álló kezdeményezésekre, és a dívány.hu oldalán 41.536 leadott voks alapján a közönségdíjat az Inspirációk #MERJALKOTNI nyerte el.

Az Inspirációk #MERJALKOTNI célja, hogy alkotásra inspirálja a fiatalokat. Az inspirációt videókban online, és személyesen az alkotóműhelyekben is kipróbálhatják, tehetségtől függetlenül. A kreatív tevékenységnek rengeteg színárnyalata van, legyen szó festésről, origamiról, DIY szobadekorációs ötletekről, vagy akár gasztrokalandokról. A jobb agyféltekéjük használatával a gyerekek sikeresebb életet élhetnek.

Különdíjak:

Idén 4 szervezetet ismertek el különdíjjal.

Forbes különdíj: Ki az Ellenség? (Amnesty Emberi Jogi Oktatás)

Kreatív különdíj: Maker's Red Box

Éva magazin különdíj: Hogy Vagy Egyesület

Felelős Szülők különdíja: NoBadKid

Az Edisonplatform célja a jó gyakorlatok felkutatásán és elismerésén túl, hogy összekapcsolja a vállalatokat, a gyerekeket fejlesztőket, szülőket, és így újabb együttműködések és fantasztikus programok szülessenek, amelyek minél több gyerekhez elérnek. “A díjátadónkon jelentettük be EdisonKids programunk második kihívását is, ami jó példa a különböző hátterű, tapasztalatú és korú szereplők együttműködésére: cégvezetők, egyetemista mentorok dolgoznak és ötletelnek együtt gyerekekkel, hogy a kreativitásukra és kíváncsiságukra építve mindenkit foglalkoztató problémákra adjanak közösen választ.

Ezúttal a Ludwig Múzeummal és a BarabásiLab-bel együttműködésben indul útjára a kihívás, amely a Szerethető tudomány címet kapta, a kérdést Barabási Albert-László, fizikus és hálózatkutató fogalmazta meg a 10-16 év közötti gyerekeknek és így szól: vajon hogyan lehet szerethetővé tenni a tudományt a gyerekek számára, akik most kezdik az iskolát? Kíváncsian várjuk, milyen megoldások születnek, és reméljük a megvalósításukban is segíteni tudunk” - mondta el Barta Nikolett, az EdisonKids projekt vezetője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY

Erős jel érkezett egy közeli galaxisból a Földre tavaly tavasszal

Egy misztikus nevű, úgynevezett magnetár áll a jelenség hátterében, eddig kevés példa volt ilyen mértékű kitörésre.
Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. január 14.

hirdetés

2020. április 15-én egy hatalmas gammakitörés érte el a Földet - írja az IFLScience nyomán a 24.hu.

A GRB 200415A jelű esemény erőssége mellett helyzete miatt is érdekes volt, hiszen egy, a Tejútrendszerhez közeli galaxisban alakult ki.

Hasonló gammakitöréseket összeütköző neutroncsillagok képesek kiváltani, a GRB 200415A esetében azonban egyetlen ilyen objektum, egy úgynevezett magnetár állt a háttérben. Az érintett objektum az NGC 253 galaxisban található, 11,4 millió fényévre. Soebur Razzaque, a Johannesburgi Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint csak kevés olyan magnetárt észleltek ez idáig, amelyek hasonló kitöréseket produkáltak.

A forrás első kitörése 140 milliszekundumos volt, majd egy hosszabb, 20 másodperces esemény következett. A Tejútrendszerben jelenleg 31 magnetárt ismernek a kutatók. A mostani eredmények ezen objektumok alaposabb megértésében is segíthetnek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY

Eloszlatja a koronavírus-oltással kapcsolatos tévhiteket Szlávik János

A vakcina nem irreálisan gyorsan készült el, nem okoz meddőséget és fiataloknak is be kellene oltatni magukat - többek között erről beszélt a szakember.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Számos tévhit és álhír kering a koronavírus elleni vakcináról és oltásról, ezek közül most a leggyakoribbakat igyekezett eloszlatni Szlávik János, a a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Metropolnak.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy eddig egyik vakcina sem járt több szövődménnyel, mint a korábbiak. Amerikában az oltás 100 ezerből mindössze egyetlen esetben váltott ki heves allergiás reakciót, itthon pedig 120 ezerből egy súlyos allergiás reakciót sem észleltek”

- mondta el a lapnak a szakember. Hozzátette, hogy jelenlegi tudásunk szerint az ellenanyagok nyolc hónapig a szervezetünkben maradnak, de más feltételezések szerint akár évekig is védettséget élvezhetünk.

A főorvos szerint nem igaz, hogy a vakcina "túl gyorsan" készült volna el. Minden protokolláris fázison végigment, egyik fázist sem hagyták ki vagy gyorsították meg. „Pusztán arról van szó, hogy az a rengeteg pénz és energia, amit az országok a vakcinába fektettek, lehetővé tette, hogy az egyes fázisok gyorsabban egymás után kerüljenek” - tette hozzá Szlávik.

Arról is beszélt, szintén tévhit az, hogy a fiataloknak, egészséges immunrendszerrel nem kell beadatniuk az oltást. Mint mondta, „azok, akik a jövőben biztonságosan szeretnék meglátogatni szüleiket, nagyszüleiket, mindenképp oltassák be magukat”.

Szintén nem igaz az a gyakran ismételt állítás sem, hogy a vakcina legyengítené az immunrendszert. Szlávik szerint ez tipikusan az oltásellenesek szlogenje.

hirdetés
„Ennek éppen az ellenkezője igaz, a vakcina ugyanis felvértezi a szervezetet egy olyan betegség ellen, amibe a világon már közel 2 millióan haltak benne”

- tette hozzá.

„Óriási ostobaságnak” nevezte azt az álhírt, miszerint a vakcina meddőséget okozhat. Mint mondta, „biztosan kijelenthetjük, hogy az oltás kizárólag az immunrendszerre hat, a női ivarszervekhez az égvilágon semmi köze”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

Minden, amit a kínai koronavírus-vakcinákról eddig tudunk

A hatékonyságukról még megoszlanak a vélemények, ám egyelőre úgy tűnik, az alkalmazásuk nem jár komolyabb mellékhatásokkal.
Fotó: MTI/EPA/Vu Hong - szmo.hu
2021. január 15.

hirdetés

Kína hatalmas lépést tett előre a globális oltóanyag-versenyben, hiszen két saját termékük, a Sinovac és Sinopharm is megjelent a nemzetközi piacon.

Azt is tudhatjuk, Orbán Viktor is a kínai készítmények magyarországi jóváhagyását sürgeti. A kínai oltóanyagnak hála szerinte akár nyárra visszatérhetne az élet a régi kerékvágásba. A magyar lakosságnak azonban jelenleg mindössze 1 százaléka lenne hajlandó beadatni magának.

De mit tudunk jelenleg a kínai vakcinákról, és hogyan mérhetőek össze a többivel?

A pekingi Sinovac vállalat által fejlesztett CoronaVac egy úgynevezett inaktivált vakcina. Működési elve, hogy a vírus elölt részecskéivel szembesíti az immunrendszert, ami így a súlyos megbetegedés kockázata nélkül tud megfelelő immunválaszt kifejteni a kórokozóval találkozva.

A Moderna és a Pfizer készítményei ezzel szemben úgynevezett mRNS vakcinák. Ezek a koronavírus genetikai kódjának egyes részeit "ismertetik meg" a szervezettel, ami így felismeri a vírusból származó tüskefehérjét, és kialakul a megfelelő immunválasz.

hirdetés

“A CoronaVac egy tradicionálisabb oltási eljárás szerint működik, amit számos vakcinánál, többek közt a veszettség elleninél is alkalmaztak. Az mRNS ezzel szemben új típusú vakcina, aminek a használatára nézve még nincsenek előttünk sikeres példák” - árulta el Luo Dahai professzor a Nanyang Technológiai Egyetemről a BBC-nek.

A Sinovac nagy előnye, hogy akár egy háztartási hűtőben is tárolható 2 és 8 fok között hőmérsékleten, akárcsak az Oxford vakcina. A Moderna ugyanakkor -20 fokos, míg a Pfizer készítménye -70 fokos tárolási körülményeket igényel.

Hogy az oltóanyag mennyire hatékony, arra jelenleg nehéz választ adni. A The Lancet nevű tudományos folyóiratban megjelent kínai kutatás szerint a vakcina “vészhelyzetben való felhasználásra alkalmas”.

A Törökországban végzett vizsgálatok időközi adatai szerint az oltóanyag hatékonysága 91,25 százalékos, míg egy hasonló indonéziai vizsgálat szerint 65,3 százalékos. A brazil kutatók kezdetben 78 százalékosnak találták a klinikai vizsgálatok során, ám 2021 januárjában ezt az értéket 50,4 százalékra módosították, miután több adatot vontak be a számításaikba.

A Sinovac-ot Kínában még júliusban elfogadták vészhelyzeti felhasználásra a különösen veszélyeztetett társadalmi csoportok esetében. Szeptemberben több mint 1000 önkéntes bevonásával végeztek teszteket, amelyek során “kevesebb, mint a résztvevők 5 százaléka számolt be enyhe fáradtságról vagy kellemetlenségről”.

Luo professzor szerint "A CoronaVac valószínűleg hatékony, de meg kell várnunk a harmadik fázisú vizsgálatok eredményeit. Csak ezek a randomizált, placebokontrollált, többezer fős vizsgálatok bizonyíthatják, hogy a vakcina alkalmas a tömeges használatra.”

Mi a helyzet a Sinopharm vakcinával?

A kínai állami tulajdonú Sinopharm vállalat két vakcinát is fejleszt, amelyek a Sinovac-hoz hasonlóan inaktivált oltóanyagot tartalmaznak. A Sinopharm december 30-án jelentette be, hogy a készítmény a harmadik tesztelési fázisban 79 százalékos hatékonyságúnak tűnik, tehát kevésbé hatékony, mint a Pfizer vagy a Moderna vakcinája.

Az Egyesült Arab Emirátusok szerint azonban, ahol ebben a hónapban már jóváhagytak egy Sinopharm vakcinát, a készítmény hatékonysága 86 százalék. A két adat eltérésének okát a cég egyelőre nem kommentálta, a harmadik fázis eredményeit később szándékozik közzétenni.

A vakcinát ugyanakkor már közel egymillió fő kapta meg Kínában egy sürgősségi program keretében. A Szingapúri Nemzeti Egyetemen dolgozó Dale Fisher szerint meglehetősen “szokatlan”, hogy egy vakcinát már annak utolsó vizsgálati fázisában engedélyeztessenek és használni kezdjenek.

Decemberben, Peruban átmenetileg felfüggesztették az oltóanyag tesztelését egy “súlyos nemkívánatos esemény” miatt, ami az egyik önkéntest érintette, ám később tovább folytak a vizsgálatok. A hasonló esetek egyébként gyakoriak, más koronavírus-vakcina tesztelése során is megtörténtek már.

Eközben Kínában a vírus terjedését nagyrészt sikerült már megfékezni, és visszatérőben van a járvány előtti közösségi élet. Az országban még két további oltóanyagot is fejlesztenek: a jelenleg Szaud-Arábiában tesztelt CanSino Biologics nevű készítményt, valamint az Anhui Zhifei Longcom gyártmányát, ami a vírus egy darabját használja az immunválasz kiváltására.

Kik és hogyan kaphatják meg a kínai vakcinákat?

Számos ázsiai ország, köztük Szingapúr, Malajzia és a Fülöp-szigetek szerződött le már a Sinovac-kal, Indonézia pedig januárban már meg is kezdte vele a tömeges oltást. Brazília és Chile is megállapodást kötött a céggel, míg Törökország egyelőre sürgősségi felhasználásra alkalmazza a Sinovac-ot. Az Egyesült Arab Emirátusokban és Bahrainben a Sinopharm vakcináját fogadták el.

A Sinovac évi 300 millió dózist lesz képes előállítani a készítményből, amiből - a többi vakcinához hasonlóan - két dózist szükséges beadni, így tehát évente 150 millió fő beoltására lesz alkalmas.

Hogy a beadási költség mennyi, még nem egyértelmű: a BBC munkatársai szerint

idén a kínai Yiwu városában 400 jenes, azaz kicsivel több, mint 24 ezer forintos díjért adták be a vakcinát, míg Indonéziában 200 ezer rúpiába, azaz mindössze 4 ezer forintba került egy adag. Ez drágább, mint az Oxford körülbelül 1200 forintba kerülő vakcinája, de jóval olcsóbb, mint a Moderna 9800 forintos készítménye.

Az elemzők szerint Kína egyértelmű szándéka, hogy megnyerje a vakcina-versenyt: Hszi Csin-ping miniszterelnök egymilliárd dolláros kölcsönt ajánlott a latin-amerikai és karibi országok részére az oltóanyag beszerzéséhez, míg az afrikai kontinens részére kétmilliárd dolláros megállapodást készíttetett elő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

Dr. Novák Hunor: fokozott veszélyt jelent-e a gyerekekre az angol mutáns?

Miért nem kaphatják a védőoltást 16 év alattiak? Milyen tüneteket okozhat a koronavírus-fertőzés gyermekkorban?
Dr. Horváth Péter videó-interjúja a KOVIDők blogon - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés
KOVIDők – A kutató kérdez. A szakértő válaszol.

A koronavírussal kapcsolatos hírek nyomán hiteles és naprakész tényfeltáró riportsorozatot készítünk szakértőkkel.

Az interjúban Dr. Horváth Péter bioinformatikus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének igazgatója kérdezi Dr. Novák Hunort arról, milyen veszélyt jelent a gyerekekre – ha egyáltalán jelent veszélyt – a koronavírus angliai mutációja. A gyermekgyógyász szerint az emberek biztos, 100%-os választ akarnak kapni olyan kérdésekre, amikre a választ csak a jövő hozza meg. Ez szerinte azért irreális, mert egyrészt a tudósok nem jövendőmondók, másrészt,aki valaha is elmélyedt már egy tudományban, tudja, hogy nincsenek 100%-os válaszok.

A felbukkant mutációról annyit lehet biztosan tudni, hogy a fertőzőképessége nagyobb, vagyis gyorsabban terjed, de a tünetek súlyosságában nincs változás. A meglévő oltások nagy valószínűséggel ezek ellen is hatásosak, de azt, hogy a jövőben milyen mutánsok fognak megjelenni és azok milyen veszélyt jelentenek a gyerekeknek, nem lehet most még tudni.

Arra a kérdésre, hogy miért nem ajánlott oltani a gyerekeket a vakcinával, Dr. Novák Hunor azt válaszolja: "Ennek egy egyszerű oka van. Minden vizsgálatból három csoportot vesznek ki: a gyerekeket, a várandósokat és a szoptató édesanyákat, mivel rájuk kell a legjobban vigyázni. Ezért ezekben a csoportokban egyelőre nem készült vizsgálat."

Külföldi kollégák tapasztalatai alapján azt mondja, nem lett több megbetegedés a gyerekek körében a mutáció megjelenése óta. Az viszont látható, hogy – Magyarországon is – több gyerek került kórházba olyan, sokszervi gyulladásos betegséggel, ami a koronavírus-fertőzés után alakult ki.

hirdetés

Nem a gyerekekre a legveszélyesebb a vírus, de a legnagyobb problémának azt látja, hogy a gyerekeknél sokféle, enyhe tünet jelentkezhet a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban – hasmenés, takonykór, torokgyulladás, láz –, amiről nem is gondolják a szülők, hogy az. Viszont, ha ezt átadják az idősebbeknek, ők sokkal súlyosabb állapotba kerülhetnek.

VIDEÓ: Dr. Horváth Péter bioinformatikus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének igazgatója kérdezi Dr. Novák Hunort

 

Ha tetszett, amit olvastál és még többet szeretnél tudni – tudósoktól és szakértőktől – a vírusról, a betegségről és a vakcináról, kövesd a KOVIDők blogot

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: